Somohardjo: presidentschap Suriname binnen bereik

45

PARAMARIBO, 16 mrt – Voor coalitiepartner Pertjajah Luhur, PL, is het presidentschap van Suriname binnen handbereik. Dit zegt PL-leider en parlementsvoorzitter Paul Somohardjo. Het is een kwestie van zo hard mogelijk werken om zoveel mogelijk parlementszetels binnen te halen. PL wordt dan de grootste partij.

In elk geval moet die positie werkelijkheid worden binnen het Nieuw Front. Als die combinatie een regeermeerderheid weet te halen in 2010, is het niet langer knokken. “We zijn dan de grootste partij en kunnen zo het presidentschap opeisen”, zegt Somohardjo. Dat betekent ministens meer zetels binnenhalen dan de zes van het moment. Ook meer dan de VHP van vicepresident Ramdien Sardjoe.

De VHP is namelijk de tweede Nieuw Front-partij die het presidentschap ambieert. PL laat zich door niets en niemand weerhouden. Bijna door niemand. “Alleen als president Venetiaan zegt nog een keer ervoor te gaan, willen we dat bekijken. Maar anders zeggen we dat de partij met de meeste zetels de grootste aanspraak maakt”, aldus Somohardjo.

45 REACTIES

 1. al krijgt de nps en de vhp minder zetels en de pl twee meer dan toch kan somo geen president worden.geef je hem nog een extra twee zetels bij dan toch kan hij geen president worden.dit is gewoon misleiding naar de javanen toe.

  je ziet duidelijk waarmee deze man bezig is,bezig de nps zijn vroegere partij de grond in te boren.deze man somo is gewoon een likker van de eerste uur.en weet niet van afwijken als het gaat om de zetels.

  dit zegt de voorzitter van de nps ook niks,want zijn leeftijd laat het niet meer toe om langer actief te zijn in de politiek
  dus laat gewoon met de partij sollen.met een politici als somo moet je alert zijn.want deze man is en blijft een landverrader.


  Maak melding

 2. “Alleen als president Venetiaan zegt nog een keer ervoor te gaan, willen we dat bekijken. Maar anders zeggen we dat de partij met de meeste zetels de grootste aanspraak maakt”, aldus Somohardjo.

  Zou ik ook zeggen als ik Somo was, met zo’n oude man als president die zich laat chanteren is het lekker zaken doen.

  Maar goed nu weten de Surinamers natuurlijk ook wie ze als president krijgen als ze op Front stemmen, komt dat goed uit laat die parasieten maar lekker hun eigen kuil graven.


  Maak melding

 3. Als telt niet in de politiek en ook nergens meneer Somo. Maar gelijk heb je “als” het nieuw front+ combinatie de komende verkiezingen wint, zit het er “dik” in dat de Pl beter voor staat dan de nps. Maar zover zal het niet komen denk ik.


  Maak melding

 4. pak Somo go for it. bika! wans ope tata kemopo wi mu seti kondre bun. dus weet dat wanneer je eenmaal daar bent niet alleen voor de javanen zit. en pak Somo, je had ook gezegd dat je de Surinaamse Nederlanders de dubbele nationaliteit wilt geven. dus later, no prey pak lali(meneer de vergeetachtige). we wachten wel eve!


  Maak melding

 5. daar zit wel wat in, een president die losse handjes heeft. en handjes die hij regelmatig gebruikt voor steekpenningen en natuurlijk graag zich zelf verrijkt. en als laats die graag bij een miss kroepuk verkiezing zijn handjes niet thuis kan houden…..
  hij is zeker een geschikte president, maar niet die van suriname.
  het moet niet gekker worden in suriname

  lange


  Maak melding

 6. Als somo slim is moet hij nu

  de grondwet weizigen,,
  de kiesstelsen weizigen in evenredigheids-stelsen.

  De corruptiewet aannemen.

  De suri-neds nu de dubbele nationaliteit toekennen

  Open luchtvaart beleid voeren.

  En niet na de verkiezingen..want dan gebeurt er weer niks de komende vijf jaren..


  Maak melding

 7. Volgens mij heeft deze pae te veel peper gegeten waardoor hij niet goed kan nadenken laatstaan een verstandig woordje te doen.
  Hij zegt als we meer zetels halen zit het binnen hand bereik. PAE ALS JOU VADER EEN KONING ZOU ZIJN DAN ZOU JE NU EEN PRINS ZIJN.
  Wat je nu bedoeld is volgens mij dat je je zelf hoort zeggen ik ben de president. En dan. Het land ligt momenteel onder water en ipv met een betere uitspraak te doen van bv. laten we met z’n allen naar een oplossing zoeken voor dit probleem. Nee maar PAE denkt aan het presidensschaaaaaaaaap. Pae sopo iki que gendeng jo.

  Tang Boeng


  Maak melding

 8. Net nu je denkt alles gehad te hebben gaat nu ook deze meneer zich instellen op het presidentsschap. Toch vind ik het jammer voor Suriname en de Surinamers. Bij gebrek aan betere alternatieven blijven ze maar opgescheept met dit soort mensen. Jammer want ik gun ze echt goede leiders.


  Maak melding

 9. Het leiderschap van het land hoort toe aan de persoon die de kwaliteiten en capaciteiten heeft om het land te leiden. Niet aan de persoon of partij die toevallig populairder is dan de andere. Als we alleen maar kijken, naar de prestaties van de ministers van PL en we ervan uitgaan dat zij de besten zijn binnen die partij, denk ik niet, dan het leiderschap binnen de PL gezocht kan worden. Kunt u zich een gesprek voorstellen tussen b.v. Barack Obama en Salam Smohardjo. Ik durf er niet aan te denken.


  Maak melding

 10. Somo,hoe meer je kabaal maakt des te beter voor de oppositie.Gelukkig weten we nu al dat als je op het Front+ stem ,wie we dan als president van Suriname gaan krijgen.Deze pae heeft zijn mondje weer voorbij gesproken……hihi


  Maak melding

 11. deze gek is ziek, erg jammer van het voorval van avro televizier uit 1985; hij had toen het zwijgen opgelegd gekregen,, hij heef mazzel gehad..javanen aan de macht is erger dan elk ander.. kijk maar naar indonesie en de filippijnen…daar ging het ook fout.. in suriname kan dat ook gebeuren…


  Maak melding

 12. Schurken, boeven, oplichters, liegers bedriegers,HEBZUCHTIGEN als SOMO(DOMO) NOOIT NEVER TOCH.

  Ik zie eerder een bugeroorlog…door gedrag van deze lieden FRONT met hun STRONT gedrag.


  Maak melding

 13. @slm harry je ziet toch. bij Karel was hij niet weggedoken. wie was naar wie toegestapt om te knokken. na de uitdaging van yu dyersi kon. Tjon kreeg een verrassingsaanval. pae sabi pentjak no prey prey ya.

  Duvalier Mobutu keizer Bokassa Theodoro Obiang Lasana Conté Charles Taylor Haile Mariam Mengistu. de nog zittende Robert Mugabe teveel om op te noemen waren of zijn allemaal gevaarlijke dictators.


  Maak melding

 14. Wij zijn in voldoende mate ingelicht over de grootschalige corruptie in het land dat deze adspirant president zo na aan het hart ligt.

  Dit voornemen voorspelt voor het land Suriname in ieder geval niets goeds!


  Maak melding

 15. slm harry je lult in de ruimte.
  kijk maar naar je eigen soort afrikaanse landen ze staan bekend onder de naam gironummers. Help mensen we komen om van de honger geeft gul aub….


  Maak melding

 16. Als Somo president wil zijn in Suriname dan moet hij de ticket prijzen naar Suriname en van Suriname naar alle redelijkheid verlagen.
  Als hij dit kan dan zal hij hiermee heel wat succes kunnen halen.

  Prijsvechter


  Maak melding

 17. Met Somo als president wordt de naam van Suriname geheid veranderd in PISANG AMBON (bananenrepubliek). In feite is de gedachte van Somo niet vreemd, hij is een jatter van de eerste orde en denkt als Barack Obama als eerste zwarte president van Amerika kan worden dan moet het toch mogelijk zijn om als eerste Javaan president van Suriname te worden. Laten we eerlijk zijn: hij heeft het als gewone pindaboer toch mooi geschopt tot voorzitter van het Surinaams parlement. De wonderen zijn de wereld niet uit en in Suriname gebeuren wel meer wonderen, alleen zijn ze vaak in het voordeel van de hoogwaardigheidsbekleders. Verander het kiesstelsel voor een rechtsstreeks gekozen president en het districtenstelsel veranderen in een evenredige volksvertegenwoordiging op basis van de meeste stemmen geldt. Dan is het heel gauw gedaan met de corruptie, elke nieuwe president kiest zijn eigen topambtenaren en benoemt zijn eigen (vak-)ministers, onafhankelijk van de politieke kleur en onslaat ze bij disfunctioneren. Dit moet de thema zijn voor de volgende verkiezingen. Met een partij die zich voornamelijk richt op de jeugd en de toekomst van Suriname moet het toch mogelijk zijn om in een keer een revolutie te ontketenen, Obama heeft het ook voor elkaar gekregen en nu de Surinaamse jeugd nog, weg met het juk van de oude politiek, lang leve de nieuwe politiek. YES WE CAN, YES WE CAN !!


  Maak melding

 18. Suriname is al jaren een bakbakondre en dat met Venetiaan als president.

  Een bakbakondre dat niet eens in staat is te zorgen voor een winstgevende bananenteelt.


  Maak melding

 19. De PL van de heer Somohardjo heeft op dit moment “slechts”zes zetels,en de heer Somohardjo verwacht door hard te werken de grootste parij in de Coalitie te kunnen worden.Een nobel streven,maar wat de Heer Somohardjo over het hoofd ziet,is dat niet hij bepaald wie de volgende President van Suriname wordt,maar de volksraad pleging.


  Maak melding

 20. Frank S zegt
  “Een creool en een hindostaan is geweest ,nu een javaan,”

  Niet elke javaan Frank, niet elke javaan, dat beetje zelfrespect die Surinamers nog hebben kunnen we niet zo te grabbel gooien, think.


  Maak melding

 21. ach ja, wat kan in deze wereld niet. Jimmy Carter de 39ste president van de V.S 1977-1981 was ook pindaboer geweest en Abraham Lincoln 1861- 1865 die hakte bomen om. dus van houthakker tot president. Yasser Arafat werd ook bestempeld als terrorist. nog een voorbeeld Henck Arron en Jaggernath Lachman (beiden wijlen)vlogen elkaar ook om de hals, dus!


  Maak melding

 22. somo als liesident van suliname jho, somo meer glond afpakke jho, sang wongiring lakserie ? somo eens boef ,somo alijd boef.somo moet achter slot en grendel die schurk.


  Maak melding

 23. Waarom zijn jullie zo tegen Somo? kan hij niet president van Suriname worden als hij de meeste zetels krijgt zo als hij het zelf zegt?Hij is toch niet slechter dan Bouterse? Geef de man een kans dan zullen we zien wat hij er van maakt.


  Maak melding

 24. Ik denk dat Somo aan het dementeren is.Maar deze dementie is iets meer aan de kant van slimheid.Mensen stemmen jullie maar op hem. Hij heeft stapels bereidsverklaringen voor jullie klaar staan.Hij begint nu al met het uitdelen daarvan en met het jaar 2010 blijft geen land meer over dan de Atlantische Oceaan.Stem op Somo en maak kans op de Atlantische Oceaan.

  Zeemeermin


  Maak melding

 25. Als Sommo pres. word zal hij niet alleen alle grondhuur dat over is aan zijn kleinkinderen geven maar zullen ze ook eigendoms grond gaan onteigenen om aan de klein kinderen te geven.

  Als jullie maar wisten hoeveel zijn vrouw bij de ambasade in Amsterdam op haar rekening heeft staan van opgebrachte grondhuur verkoop.


  Maak melding

 26. Als er een president moet komen uit de partij met de meeste zetels , dan heeft deze regering jaren lang illegaal geregeerd omdat de president uit de N.D.P. zou moeten zijn gekomen.

  Wat een stelletje poppenblazers!


  Maak melding

 27. Ik zit me zelf af te vragen wat de motivatie
  van deze man is om press te worden?
  Ik bedoel maar om te zeggen grond domeinen qeusty handeld hij ook niet netjes af als politieke baas!
  Dus ik heb meer het gevoel dat he got no where to gow en moet nu zich zelf indekken voor waneer er wat onderzoeken zullen komen naar de handel en wandel van deze mensen.


  Maak melding

 28. Beetje jammer dat de meeste mensen die hierop reageren zowel qua ontwikkeling als tijd nog is blijven steken op een nivo van 25 jaar terug. Ik denk dat zulke mensen nog steeds worstelen met hun minderwaardigheidscomplex. Vandaar dat ze nog steeds proberen dit af te reageren op Somo als een Javaan. Tuurlijk heb je goed geraden dat ik een javaan ben. Die tijd is allang voorbij mi kondreman. Ook ik sta voor goed geschoolde leider. Maar jullie weten ook dat dat geen garantie is van goed bestuur. Hoe vaak zie je dat zulke personen hun (studie)investeringen toch snel en dubbel terug willen “verdienen” door zelf mee te graaien. Een goede leider heeft guts nodig. En dat mag ik van deze Somo wel zeggen. Zonder deze man en zijn vrienden waren DDB en cs. niet gezwicht om democratie terug te brengen. En waar het straks om draait zijn de knikkers. Ik zie niet in waarom je Somo, dan niet als Pres gekozen mag worden als hij genoeg zetels weet te behalen. Of zijn jullie Surinamers eraan gewend om met geweren iets te ccepteren. Verleer zou dan mijn boodschap zijn en koester een beschaafde (democratische) maatschappij.


  Maak melding

 29. Pae,ik denk dat er niets op tegen zou zijn dat een javaan,chinees,hindustaan of een creool President zou worden in Suriname,maar zeg nou zelf,Somo is echt niet geschikt,die man heeft een veroordeling voor sexuele escapdes met jonge vrouwen,in een normale natie zoals,Nederland,Amerika,Frankrijk,Groot- Britanie enz.enz.enz zou zo een persoon er niet eens aan denken op parlementslid te worden,want hij zou bijvoorbaat niet eens op de kandidatenlijst voorkomen,maar tja,in Suriname en bij God kan alles,iedereen ,de stemmers, pikken en pikken maar,die zijn het stomme stemvee.
  Somo is niet capabel,ik denk dat ie nooit zou ontvangen worden door de Nederlandse regering met zo iemand willen ze niets van doen hebben,maar goed Somo denkt ook als die veroordeelde drugscrimineel Brunswijk,president wil worden waarom ik niet,we wonen trouwens in een land waar de wonderen de wereld nog niet uit zijn.


  Maak melding

 30. de mensen die bouterse als president willen moet bij deze duscussie hun hypocriete mond houden .want als er iemand heeft bewezen hoe hij een land in korte tijd naar de klote kan helpen is het bouterse en zijn klik wet .
  smoel dicht .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.