Drinkwatertekort Suriname meer dan geldprobleem

11

PARAMARIBO, 16 mrt – Het tekort aan drinkwater in Suriname ligt aan meer dan alleen geldgebrek. Dit stelt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Sowieso is er behoefte aan grote investeringen in materieel. Maar ook immaterieel hapert er aardig wat.

Het is de afgelopen jaren al gebleken bij de uitvoering van grootschalige projecten. “Het inzetten van maximale uitvoeringscapaciteit is evenzeer van groot belang”, zegt Rusland. Daar schort het nogal aan. Zowel bij de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij, SWM, als de Dienst Watervoorziening is het tekort merkbaar. Investeringen hebben niet altijd even goed resultaat opgeleverd.

Dat moet nu dringend anders. Vooral met het oog op het Crashprogramma Drinkwater dat al per 2010 duizenden huishoudens meer moet helpen. Er zal ruim veertien miljoen euro in worden gestoken. Dat is ongeveer een derde van wat eigenlijk nodig is. Het is dus extra op de dubbeltjes passen. Rusland wil daarom ook de kwaliteit van de uitvoering opvoeren. Het geld komt uit de ontwikkelingssamenwerking met Nederland.

11 REACTIES

 1. Het wordt tijd dat wij de mogelijkheid van een tweeleidingsysteem gaan bekijken/overwegen.

  Bijvoorbeeld hoeft er niet zoveel zorg te worden besteed aan de zuivering van toilet- en autowaswater.

  Ons drinkwater zou sec voor consumptieve doeleinden moeten worden gebruikt.

  De vele autowasserijen verspillen onnodig een batterij aan goed drinkwater.


  Maak melding

 2. Als men meer geld gevraag had voor het Surinaamse goud en bauxiet, dan had men helemaal geen geld nodig van de ontwikkelingssamenwerking met Nederland.
  Maar ja, we blijven liever aan de bedelstaf dan dat we moed verzamelen en voor onze rechten opkomen. Als het goede is voor anderen bestemd maar niet voor onszelf. Als we wat nodig hebben vragen we ze wel heel beleefd om wat kruimels, tegen hoge rente.

  Met zoveel chemicaliënresten (afval goud en bauxiet industrie) in de Surinaamse bodem, vrees ik of er nog schoon grondwater te vinden is.


  Maak melding

 3. in de koloniale tijd hadden de hollanders de surinamers geleerd om water uit de put te gebruiken.zoniet kon men ook vaten kopen bij de esso en regenwater opvangen en te gebruiken als drinkwater.wel die tijd heb je nog steeds in suriname.

  de meeste landgenoten hebben nog steeds geen gezonde drinkwater.en niet te spreken over elektriciteit.

  suriname heeft een behoorlijk achterstand opgebouwd al de jaren en gaat nog steeds door met de huidige regering.


  Maak melding

 4. Ik zou helemaal niet van geldgebrek spreken maar van fantasie en moeite wat te willen doen.In Suriname hoef je niet diep te graven of te boren in bepaalde gebieden om aan water te komen.Je kunt kleine water voorziening posten opbouwen die door hulp van de mensen in bepaalde buurten geregeld worden en vrij staan van de SWM.Deze kleine posten fungeren heel goed je hebt regelmatig water ze worden niet overbelast en worden door de mensen die aangesloten zijn gefinancierd.


  Maak melding

 5. In sommige artikelen lees je dat suriname een van de grootste watervoorraden van de wereld heeft.

  Maar om zijn volk van veilig en schoon drinkwater te voorzien is al een hele obstakel. En dat ook nog in een land dat letterlijk door drinkwater overspoeld wordt.

  Ik kan me niet voorstellen dat het ontzetten moeilijk is regenwater op te vangen en te gebruiken als drinkwater.

  Ik zou denken aan waterreservoirs op diverse plaatsen aanleggen, waar het regenwater in kan lopen. Deze kun je na zuiveren als drinkwater gebruiken. Dezelfde reservoirs kunnen ook ervoor zorgen dat het land niet overstroomd.


  Maak melding

 6. Als op termijn het Kwik (20.000 kg per jaar) en de Cyanide ( daar zijn geen cijfers van bekend) van de Goudzoekers ( en Iamgold)ook in het grondwater is doorgedrongen. En het grondwater niet meer voor consumtie geschikt te maken is, dan hebben ze daar pas échte problemen. In het binnenland (Boeskondre)zijn ze allemaal alleen maar bezig met vergiftigen van hun eigen leef milieu, waardoor ze op termijn daar niet meer zullen kunnen wonen/leven.Ze zijn niet te stuiten in hun “jacht” op het goud. En vergeten ‘en passant’ dat hun kinderen en kindskinderen in die vegiftigde omgeving niet zullen kunnen (over)leven. Het duurt 100 jaar vóórdat het kwik uit het water is, en dat is héél lang!!!
  Je kunt het er ook niet uitkoken.Er zijn methoden van goudwinning die milieu vriendelijk zijn, maar zijn iets arbeids intensiever, en daar wordt je moe van.
  En de “zakkenvullers” in de Assemblee en de Regering, die zich er niet druk om maken, want dat binnenland is zó vér. En hun eigen concessie moet doorgaan.
  Maar ze vergeten dat water van boven naar beneden stroomt, dus je hoeft het niet te gaan “halen”, het komt vanzelf naar je toe. Er wordt nu al “afgeraden” om de vis uit het stuwmeer te eten,vanwege hun kwik gehalte, maar mensen eten het toch, want je proeft het niet!!!, dus denken ze “Niets aan de hand”. En voor Kwikvergiftiging is er geen tabletje, het is geen griepje!!!
  De Surinaamse rivieren zijn rijk aan vis, maar wat heb je eraan als je die niet mag eten??
  Er moet met spoed een verbod op kwik komen, zoals in Frans Guyana, want het is al te laat. Maar de heren “Regeerders” schuiven “alles ” voor zich uit.
  Er is al door een commissie van de VN , die onderzoek gedaan hebben naar de Kwik situatie in Suriname, maar hun rapport wordt angstvallig geheim gehouden,anders komt er geen enkele toerist meer, naar Sur.
  Het volk heeft het recht te weten wat er gaande is!!!


  Maak melding

 7. De Surinaamse waterleiding Maatschappij heeft als bedrijf geen concurenten.Daarom vraag mij af waar alle winsten naar toe gaan uitgaande van het feit dat met goed management winst gemaakt moet worden.Als er geen winst gemaakt wordt door een monopolist moet de minister drastische maatregelen treffen.De direktie en management moet onder een vergroot glas geplaatst worden,en daarna maatregelen treffen.

  Kan of wil de minister geen maatregelen treffen,moet de Assemblee hem ter verantwoording roepen.

  In plaats van het treffen van maatregelen kiest de minister voor de weg van de minste weerstand.Zijn handenopen houden richting ex Kolonisator.Hebben wij geen eergevoel?

  De Surinaamse Regering laat buitenlandse bedrijven wel forse winsten maken en zelfs weinig tot niets aan overhouden,terwijl niemand zonder water kan leven.

  Hoe moet het verder met Suriname?


  Maak melding

 8. @Powerplate, ik ben je zeer dankbaar voor de info. Jammer dat de Suri-overheid dit niet wil inzien. Dit is bijna een misdaad naar het volk toe.
  Heb ergens gelezen dat kwikvergiftiging zelfs het DNA kan beschadigen. Men kan generatieslang nog lichamelijke en geestelijke gehandicapte kinderen krijgen, al woont men niet meer in Suriname.

  ZORGPLICHT en INFORMATIEPLICHT zijn er om het volk te beschermen. Daarvoor worden bestuurders betaald.

  Wat een drama!


  Maak melding

 9. Beste Alex.

  Ik weet niet of je een echte Surinamer bent, ik bedoel geboren en getogen,ik wel.Aléén ben ik te lang in den vreemde,maar dat neemt niet weg dat ik mijn geboorte grond vergeet.Het is precies wat je bedoeld,je kan je eigen waterput slaan.Maar de meeste Landgenoten zijn daar te laks en te lui voor ! Tegenwoordig kunnen ze van die grote tank kopen om regenwater op te slaan,in plaats daarvan kopen ze 2 a 3 auto´s. Aan de ene kant begrijp ik ze wel,want je als buiten de Stad woont, is het gewoon niet te doen zonder een auto om naar je (werk) te gaan!
  Wat de Electrische voorziening betreft, moet de overheid er voor zorgen,maar dat is altijd al een probleem geweest onder welke Regering dan ook.Infra structuur is en zal, altijd een probleem zijn bij ons, want de overheid doet er geen fuck aan. Ikke Ikke, en het volk kan lekker stikke,
  is de motto van de overheid.


  Maak melding

 10. Niet altijd moet de Overheid voor alles zorgen,mensen kunnen gewoon een put slaan.Mensen die in de Stad wonen kunnen dat niet,omdat er daar al door de SWM wordt gezorgd.


  Maak melding

 11. We nemen in ons druilerige Nederland het drinkwater enorm voor lief. Dat is in veel landen helaas heel anders. In Suriname dus, maar ook in Zuid-Europese landen, en in grote delen van Afrika. Time for change?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.