Suriname gaat agressiever op milieufondsen af

7

PARAMARIBO, 14 mrt – Suriname moet agressiever pleiten voor een aandeel in de fondsen voor tropische bossen. Dit zegt minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB. Het land heeft zijn sporen verdiend in behoud van het natuurlijke milieu. Daarmee is ook de wereld geholpen.

Daar mag wel wat waardering tegenover staan en liefst uitgedrukt in geld. “We willen verdragen helpen schrijven die meer ruimte geven aan landen die hun bossen behouden”, zegt Jong Tjien Fa. Tot nog toe gaat het meeste geld van milieufondsen naar landen die herbebossen. Dat wordt vertaald als waardering voor kaalkap. Suriname eist nu een andere houding.

Het in stand houden van het omvangrijke tropische bos kost geld. Ook vergt het offers. Wat overeind blijft staan kan immers niet worden aangewend voor economische bedrijvigheid. Bovendien zijn ook in Suriname de gevolgen merkbaar van milieuvernietiging en uitstoot van gifgassen elders. “Dat we nu door regen onder water lopen, heeft vooral te maken met het smelten van de ijskappen op de polen”, aldus Jong Tjien Fa.

7 REACTIES

 1. Deze kerel moet ons geen rotzooi komen vertellen…..wat kan hij…hebzucht..geld uit China met zijn Rovende tjikri tjikri koning Somo..(DOMO)
  Suriname gaat agressiever op milieufondsen af
  Suriname gaat agressiever op Chinafondsen af.
  Dadelijk you jeri din man ser na heer kondri…en blijven wij als idioot achter voor deze mensen…ai boi Sranaman na so unu kon tan…na a sani dati unu e cari go na fisi…trawan e kon pre kon man gi unu…..don don zondu zullen wij zo dom blijven en toe blijven kijken.
  Opa Ruro Pseudo you e doe toe…(het is gezegd)ook met niks te vertrouwen..tien schone vingers die naar manderwis ruiken.

  WILLEN JULLIE VERKIEZING WINNEN MET GELD UIT CHINA.

  DAAROM KAN DEZE LELIJKERD GEEN MOER MET SOMO…HIJ IS ZELF OOK EEN BOEF.(SCHURK)..SCHANDE SCHANDE SERIE NA KONDRI GI WAN TWO AMERKAN DALLA….VLOEK…VERVROEKTE LIBISUMA UNU….TAKRU SORTU SUMA.
  GOUD voor VIJFCENT…LAND VERKOOP dalla.. VOLK BEDRIEGEN.


  Maak melding

 2. Begin dan plantjes te planten waar men bomen omhakt in het bos. Dit kost niet zoveel, men moet wel een beetje creatief zijn, want die bomen groeien niet vanzelf op de plaats waar ‘jij’ ze wilt hebben…

  Als men geen nieuwe bomen (plantjes) aanplant blijft het kaal en heeft de volgende generatie alleen een kale vlakte over vol met kraters in plaats van een gezonde bos. Heb al verschillende video’s hierover gezien, om te huilen zo triest!

  Zie forum topic: verwoesting jungle suriname.


  Maak melding

 3. Ik wil me niet verder uitspreken over de persoon Jong tjien Fa. Het issue is echter belangrijk. Ik hoop dat de discussie niet gaat over wie het zegt en wat men van hem vind. De kwestie is n.l. belangrijk om op de agenda te komen . Het moet met de nodige kennis, doorzettingsvermogen en lobby met andere ‘boslanden’ worden aangepakt.

  Daarover heb ik wel enige twijfels. Heeft Suriname op het moment wel de juiste competenties om dit internationaaal vraagstuk met succes aan te pakken. Wat kunnen Surinamers en Surinaamse organisaties in het buitenland hierin betekenen. Waarom roept Suriname niet de hulp in van dit soort organisaties in het buitenland om schouder aan schouder op te trekken.

  Komt het door zelfoverschatting, arrogantie, domheid of door de politieke cultuur in Suriname.

  Het laatste vernietigt het land. Ook al wat er opgebouwd wordt, zal weer kapot gaan. Jammer. Politiek zijn we nog in de middeleeuwen. Rancune, kleindenken en dat soort zaken zal ons blijven slopen.


  Maak melding

 4. Bla Bla Bla Bla dat zal wel!!
  Ze zouden nieteens weten hoe ze dat voor elkaar moesten krijgen met hun IQ dat lager is dan van Bonnie St.Claire!
  Hun kennis is net genoeg voor Ons Belang Suriname!
  Surinaamse politici doen mij denken aan de Comedy Capers!!


  Maak melding

 5. Zou deze minister niet eerst willen uileggen hoe hij de grond (domeinen )questie afhandeld?
  Zijn er al acties ondernomen op zijn ministerie?
  Rold de bal al?
  Eerst die vragen dan kan hij met een andere stelling op tafel komen.
  Of is hij bezig zich zelf voor de gek te houden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.