Pompen of verzuipen in Kandhai’s buiig Suriname

20

Pompen of verzuipen in Kandhai’s buiig Suriname
PARAMARIBO, 13 mrt – Het is pompen of verzuipen. Het beleid van minister Ganeshkoemar Kandhai van Openbare Werken valt haast niet anders te beschrijven dezer dagen. Als een soort wrede speling van het lot, vloeit zijn ambtsperiode waterdicht samen met toenemende klimaatgrillen.

De boot is gelijk aan als de straten weer eens overspoeld worden bij een beetje stevige bui. Of als het water de huizen in gutst. Wellicht omdat het klimaat niet valt aan te spreken, geldt Kandhai als dankbaar alternatief. Hoe vaker het weer verrast, hoe intenser de kritiek. In beide opzichten lijkt de frequentie alleen maar toe te nemen de laatste jaren.

Als het hemelwater ook ergens iets te lang blijft hangen, zijn het de pompen van Kandhai die niet deugen. En met het materieel de man, althans volgens het koor der critici. Niemand die nog wil horen dat het klimaat aan het veranderen is. Zeker degene met beide benen op de natte grond, heeft er geen boodschap aan. Toch kan niemand Ganeshkoemar Kandhai betrappen op koude voeten.

Met onuitputtelijk optimisme trekt hij keer op keer de stoute schoenen aan. ”Ik zeg niet dat we er zijn, we werken wel aan verbetering”, is dan één van zijn meest onvergankelijke gemeenplaatsen. En dan is hij weer op weg. Naar het volgende gemaal. Daar is of weer een pomp doorgebrand door overwerk. Of wordt met man en macht voorkomen dat ook het optimisme met man en muis vergaat.


20 REACTIES

 1. Wat een WAARDELOZE minister, deze Kandhai, hoe is het nou in Godsnaam mogelijk, dat een jurist op Openbare Werken zit?????? Helaas alleen in Suriname komt het voor!!!!!


  Maak melding

 2. Alle grachten die de afgelopen jaren zijn dichtgegooid( met kleine kokers) moeten weer worden opengegraven. Dit zal het probleem deels verhelpen.

  Patty


  Maak melding

 3. Dat het klimaat aan het veranderen is wisten we al vanaf 2006 toen het binnenland voor het eerst zwaar overstroomd was. Deskundigen hebben ervoor gewaarschuwd.
  Blijkbaar heeft men toch niets gedaan met dat gegeven. Zoals gewoonlijk gebruikt deze regering weer een makkelijk excuus om hun prutswerk of ‘geen werk’ te verdedigen….
  Lekker makkelijk toch!


  Maak melding

 4. Deze minister moet een keer ophouden te reppen over een discipline waarvan hij elke diepgang ontbeert. Bij mij gaat de knop gelijk om ik hem hoor/zie uitleggen alsof zijn leven ervanafhangt. Is de techniek werkelijk zo laag gevallen????


  Maak melding

 5. Begin met onderzoek naar een Zuid-Noord Kanaal met een pomgemaal bij zee die het water vanaf de saramacca kanaal naar zee moet gaan pompen omdat de Suriname rivier het allemaal niet meer kan verwerken.

  Zo haal je de druk ook af van de Suriname rivier die tevens ook al het water van zijn bovenloop naar de stad moet verwerken/afvoeren naar zee.


  Maak melding

 6. Het probleem van de wateroverlast ligt niet bij de klimatologische verandering maar veeleer in de fundamentele civieltechnische structuur van de stad Paramaribo. Met goed watermanagement had men in de afgelopen 40 jaar het probleem in kaart kunnen brengen door deskundig advies en hulp in te roepen van Nederland. Dit land heeft op het gebied van waterbeheersing/management een goede naam. In Paramaribo weten ze niet wat ‘waterschappen’zijn.


  Maak melding

 7. Het is eigenlijk toch betreurenswaardig. Niemand die zich afvraagt wat deze clown by OW heeft gestudeerd of wie en wat zijn beleidsmakers en directeuren zijn maw hoe bekwaam is die hele top bij OW, geldt trouwens niet alleen by OW maar bij alle ministeries die door Front zijn ontdaan van alle bekwame mensen om plaats te maken voor kwakzalvers en dieven. Jullie inhaalslag werpt vruchten af. Arme Surinaamse volk.


  Maak melding

 8. Nu moet Ronald V. met zijn bulldozer komen.
  In plaats daarvan zit hij in het vliegtuig.
  Front een grote vieze vuile waterpoel van Par’bo …wat een bende. !!!!!!!!.


  Maak melding

 9. NR.6 Gandhi,

  Klopt als een bus, unit waterbeheersing/management komt niet voor in het les programma van de Anton de Kom universiteit in suriname.

  Maar binnenkort kom onze kroonprins voor de klas staan,dat is belooft.

  En dan zal wateroverlast tot het verleden behoren, echt waar !!!.

  In het diepste geheim heeft OW hulp ingeroepen van natuurrampen deskundigen uit holland.

  Altijd bluffen suriname heeft nooit natuurrampen, de natuurrampen was de surinamers zelf was de motto.

  Nu hebben we zelf ondervonden, vrij van natuurrampen in swiet sranang is verleden tijd.

  We moeten nou leren leven met natuurrampen.
  Jammer…!!!, suriname hoort er nu bij,

  God bless suriname.
  Groetjes,
  Pakromo.


  Maak melding

 10. In NL betaal elk bewoner zich ook blauw aan belastingen voor de riool rechten, waterschappen, zuiveringschappen etc.etc.etc.

  Dit zou Suriname ook kunnen doen maar dan naar vermogen van zijn volk.. Met dit geld zou al heel wat preventief werk gedaan kunnen worden.


  Maak melding

 11. Ik vind het wel jammer hoor voor al dat “gedistilleerd-water” dat gewoon moet wegstromen naar vuile rivieren, en het arme volk maar (eigen)water in fles van de chinezen kopen.

  Dat was mijn mening.


  Maak melding

 12. Ik sluit me volledig bij de reactie van GANDHI NR.6 EN PA KROMO NR.9 en laat deze minister zijn bek houden en wat van deze reacties leren en sowieso en hersens laten werken. Werken zijn hersens niet meer laat hem dan opdonderen en iemand die verstand heeft van deze zaken plaats voor hem maken en niet wachten tot de komende verkiezing.
  Vanuit welk politiek partij je ook bent denk in ieder geval niet in je eigen belang maar van die honderd duizenden mensen die ermee te maken hebben dan ben je een goede minister die de juiste beslissing heeft genomen. Daar zou je nog waardering voor kunnen krijgen en waarschijnlijk en of misschien na de komende verkiezing weer een kans zou kunnen maken maar op een andere departement in een passende funktie die bij jou opleiding past.

  Tang Boeng.


  Maak melding

 13. Mensen,

  Een minister heeft als taak een goed manager te zijn. Dat de minister een jurist is of een techneut of danwel een nietnut is vind ik teveel dwalend denken zoals altijd. Dit alles is korte termijn denken en de put dempen als de kalf al verdronken is, zoals altijs al in Su. Moet men niet gaan investeren in goed opgeleide mensen en geen politiek gekleurde keuzes. Ik kan maar 1 ding zeggen. Het is het resultaat van het volk. Dus ze moeten niet klagen. Ba soekoe, ba fenie, thang ba tjari now. Klagen en als maar klagen help niet. Kies een keer voor een goed bestuur. Laat het ambtenerenstelsel reorganiseren. Stuur die nietsnutten naar huis en stel mensen aan die goed ontwikkeld zijn op dat soort gebieden. Als ze niet in Su te vinden zijn haal je ze uit het buitenland. Maaaaaaar, de surinamer wil niets horen van een surinamer die in het buitenland gestudeerd heeft. Er is een cultuur van “wie ben jij om hier te komen vertellen hoe we het in Su moeten organiseren”. Het is erg, maar mijn eindconclusie is stik er maar in als je niet beter wil kiezen.

  kraktie!!!!!!

  Me saar oe.


  Maak melding

 14. VIJE,
  Yu habi bigi leti.
  In Suriname lopen er genoeg deskundigen rond.

  Maar er moet at all cost een keus worden gemaakt uit mensen of zij die op mij lijken, ook al gaan wij met z’n allen ten onder.

  En die inborst doet ons keer op keer de das om.

  Zolang er niet letterlijk lichamen gaan drijven, gaan wij niet tot het besef komen dat wij ons nationaal moeten gaan opstellen.

  Deskundigen zijn uit pure politieke frustratie uitgewaaierd naar andere beroepen endisciplines.

  Zo ken ik hogere techneuten, die onder andere in de catering zijn gaan zitten.
  Een gekwalificeerde scheepsbouwer, die kippen teelt en niets meer wil weten over schepen.

  Surinamers moeten dat dorps-pad van hokjesdenken nu voor eens en voor altijd verlaten.
  Misschien wordt het morgen beter!


  Maak melding

 15. MAart April en juni geloof ik nooit naar suriname gaan op vakantie hahaha of neem anders een kano mee hehe. Zo’n klein land en toch zoveel problemen. Oooh Suriname oooh suriname toch.


  Maak melding

 16. Groot Paramaribo word alleen oostelijk actief ontwaterd door pompgemalen bij de kreken(v.Sommelsdijkkreek ,Boomskreek , etc)

  dus hoe verder westelijker van de pompgemalen hoe meer weerstand het water ondervind om bij de pomp terecht te komen.

  Zuiderlijk hebben wij Het Saramacca kanaal die bevaarbaar moet blijven en waar het waterpijl door verschillen tussen eb en vloed van Suriname- en Saramaca rivier constant hoog word gehouden ,dus bij hevige regenval loopt die zo vol en begind het probleem voor Zuid-Paramaribo.

  Als er een kanaal komt tussen het Sar. kanaal en Noord Kwatta tussen de derde en vierde rijweg(goedkopere grond die de staat moet opkopen)………
  , Sar. kanaal word uitgediept dat het waterpijl lager word (vergelken met zee nivo) maar tog bevaarbaar blijft ….en er pompgemalen komen bij Uitkijk of daar bij “de molen” Suriname rivier …………..heb je je totale ontwatering capasiteit zeker verdubbeld omdat je zuid-, en west Paramaribo actief ontwaterd en grondwaterpeil kan beheren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.