Haagse Hindoestanen vieren Holi in Transvaal

25

In het park in de Haagse wijk Transvaal wordt woensdag weer het Holi Phagua feest gevierd. Met deze jaarlijks terugkerende feestdag wordt het begin van het Hindoestaanse nieuwjaar en de lente gevierd. ook is het het feest van de overwinning van het goede op het kwade.

Vanaf twee uur tekt een optocht met praalwagens en muzikanten door de wijk Transvaal. De organisatie verwacht ongeveer 1.000 bezoekers, die elkaar volgens de traditie te lijf zullen gaan met gekleurd poeder.

Het Holifeest, Holi-Phagwa of Phagwa is een Hindoe feest dat jaarlijks rond de maand maart gevierd wordt. Volgens de Gregoriaanse kalender wordt het in het voorjaar gevierd en in de Hindoekalender op de dag na de volle maan van de maand Phaalguna. Naar deze maand is dit feest ook genoemd, Phagua/Phagwa.

Waterkant.Net wenst u een Subh Holi!

25 REACTIES

 1. Met deze jaarlijks terugkerende feestdag wordt niet het Hindoestaanse nieuwjaar gevierd.

  Het hindustaans nieuwjaar is 16 maart. Die dag begint ook Navratri. (Nav betekent nieuw)

  Dhandew


  Maak melding

 2. Geachte broeder Dhandew,

  Je zit er helaas naast.
  Navratri staat voor 9 nachten en helaas is dat niet het nieuwjaarsdag van de hindoe’s.
  Dus Nav is gewoon 9.

  Als nog een Subh Holi.


  Maak melding

 3. Subh Holi to you all!
  In gedachten ben ik vooral bij die rotie, barra, doksi, doksa, kerbita, skapu en die plauri.

  Een dansje met die maja’s en bechies mag er ook wel vanaf.

  In vroeger jaren was ik op deze dag op de Leidingen te vinden met mijn “doortrapper”.


  Maak melding

 4. Op http://www.sansaar.nl in de hindukalender is niet te vinden dat op 16 maart het hindu nieuwjaar begint.

  Navratri betekent in het Sanskrit 9 nachten.
  Nav = negen in het Hindi betekent nav ook negen.
  Ratri = nachten.
  Naya in het hindi = nieuw.

  Per jaar komen 2 periodes navratri voor.
  Dit jaar valt de eerste navratri in de periode van 19 maart/3 april en de tweede is van 19/27 september.


  Maak melding

 5. Dhandew, Radj en Prema met alle respect subh holi en niet alleen voor jullie maar alle lezers van deze forum. Maar als ik naar jullie reactie lees lijkt het erop dat jullie allemaal niet met elkaar eens zijn.
  Zouden jullie je niet als een echte heer en dame gaan gedragen. Ik ga ervan uit om op zo’n mooie dag voor de hindoe”s om op een respectvol manier met elkaar om te gaan en een betere uitleg te geven ipv mekaar afmaken. Dit wijst naar meer. Kunnen we nog op mekaar rekenen of vul maar in……………………………
  Tang Boeng Nanga Wan SUBH HOLI


  Maak melding

 6. Mowi,

  Ook jij bent één van de personen die niet goed leest. Leg mij maar eens uit dat ik me niet netjes heb gedragen.
  In het kort heb ik uitgelegd wat navratri betekent zonder Dhandew aan te vallen of af te maken zoals jij mij daarvan beticht.

  Dhandew is op een nette manier duidelijk gemaakt dat hij foute informatie verstrekt.

  Ook Radj en Shay wijzen op een fatsoenlijke wijze Dhandew daarop.

  Tjepoti Mowi, die wil moraliseren.


  Maak melding

 7. http://www.dbsuriname.com/archief/nat/2009/mrt09/12-03-09/Nat_Rekruten%20EAO%20hadden%20voor%20Phagwa%20geen%20vrije%20dag%20.asp

  Ben behoorlijk pissig na het lezen van dit artikel.

  Romeo Wesenhagen als het zou gaan om een christelijke nationale feestdag dan zou dat geen enkel probleem hebben opgeleverd voor de rekruten met een christelijke overtuiging.

  Bovendien mogen kosten van vervoer nooit en te nimmer een probleem zijn voor het niet laten meevieren van een feest die voor de rekruten met een hindu achtergrond belangrijk is.

  Romeo Wesenhagen zegt ook dat de EAO toevalligerwijs pas was gestart. Was dat toevalligerwijs misschien niet eerder met opzet zo gepland?

  En dan wil deze man het nog goed praten door te beweren dat hij weet dat het Holifeest voor hindu’s een belangrijke feestdag is.

  Verdorie de hindu’s kennen t.o.v de christenen, die 6 nationale feestdagen hebben, maar 1 nationale feestdag en zelfs dat wordt ze onthouden.

  In Nederland krijgen vele hindu’s van de witte bazen ook niet altijd vrij, terwijl ze daarvoor een vakantiedag inleveren.

  Altijd maar onder het mom dat een training, een cursus, een vergadering, vakantie van anderen, het werk, het niet toelaat.

  In het zuiden van Nederland waar carnaval uitbundig wordt gevierd en vele witte werknemers een paar dagen tot zelfs een week vrij willen zijn, krijgen die ook.
  Dat wordt geen enkel reden als excuus aangevoerd hen geen vrij te geven.

  Schande.


  Maak melding

 8. romeo wesenhagen jij bent een vulie vieze racist. Was 1 julie kwakoeviering had je de bosnegers met dhruv helicopters naar de stad gehaald beest.


  Maak melding

 9. Kijk dit is het nou heh. Was het hoofd van de Nationaal Leger een “koelie” geweest, en had hij op 1 juli alle negers in kamp gehouden, dan was het hek gelijk van de dam. Ook op deze forum o.a. we zouden de 40 reacties allang gepasseerd zijn, boordevol alleen maar met verwensingen naar die man zijn hoofd toe. Wij hindustanen zijn Te Tolorant wat dit soort zaken betreft. Ik zou er desnoods een rechtszaak van maken. Want het IS een nationale feestdag en men moet VRIJ hebben op die dag.


  Maak melding

 10. ben zelf hindoestaans maar geen hindoe of moslim. ik zie dat de ene helf van de hindoe wel vlees eten tijdens het holi feest en de ander zegt dat het niet mag.


  Maak melding

 11. Sammy,

  Volgens het Hinduïsme horen hindu’s vegetariërs te zijn. Veel hindu’s eten vlees en vis, anderen weer niet.

  Met de religieuze feestdagen hoort men vega te eten. Heb me altijd verbaasd dat met het Holifeest, dat ook een religieus feest is, men wel vlees eet. Zoals je zelf al hebt aangegeven zijn er uitzonderingen.

  Er zijn hindu’s die met feestdagen vega eten. Zo ken ik hindu’s die op hun verjaardag geen vlees/vis eten, terwijl anderen zonder vlees juist geen verjaardag kunnen vieren.
  In India eten steeds meer hindu’s vlees/vis.
  De meningen over dit onderwerp zijn verdeeld.


  Maak melding

 12. Prema,
  ik vraag mijn af wat het nut is om de ene dag geen vlees te eten en de anderdag wel.
  ik vind liegen en bedriegen nog vele duizenden keer erger dan een of twee dag geen vlees eten. zo als die brhabens voor het geld op de eerste plaats staat en niets anders… wanneer ik in India gaat zonder geld en ik eet bijvoorbeeld vlees dan ben ik laag maar als men met geld gaat dan word ik als een prins behandeld vind jij dit niet ziekelijk. denk even goed na. ik eet vlees of ik eet geen vlees maar niet een dag wel en de ander dag niet. ik kan beter innerlijk wat eerlijker zijn dan showen. wie op deze aarde geboren is die lusten vlees en als je vlees lust dan eetje het toch in plaats van je zelf voor de gek houden. ik ben een ex hindoe ik weet alles over hindoe. je karma is belangrijk. mijn geloof word gemaakt door mijn karma en niet andersom. ik speel niet perfect want dat ben ik niet of ik kan het niet wat ik niet kan kan ik niet. maar ik wil niet liegen tegen mijn zelf. de echte god. de natuur is geen hindoestaan of wat dan ook. sanaten betekent in het algemeen de ziel die niet dood gaat. dat betekent dat in het echt dat de ziel van een hond ook sanaten is. ik hoor hindoes praten over karma. menen zij dat echt. als ze het echt menen dan zouden de pandiets minder moeten zuigen van de armen vind jij het ook niet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.