Suriname moet versneld werken aan rampenplan

21

PARAMARIBO, 10 mrt – Suriname moet haast maken met het opstellen van een rampenplan. Ook de uitvoering moet goed geregeld zijn met het oog op de veranderende klimaatomstandigheden. Dit zegt Martelise Eersel, topfunctionaris op het ministerie van Volksgezondheid.

De wateroverlast van de afgelopen dagen in Paramaribo en omgeving benadrukt de noodzaak alleen nog maar. Eersel is dan ook blij met de principeafspraak tussen ziekenhuizen om een eigen rampencommissie op te zetten. Ook de Regionale Gezondheidsdienst heeft zich bereid verklaard een eigen draaiboek in elkaar te zetten. De hoofdgedachte is dat elke instelling voorbereid is.

Nu speelt het grootste deel van hulpverlening bij rampen zich af buiten de meeste ziekenhuizen om. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo staat doorgaans centraal. Dat moet nu anders, vindt Eersel. Mochten zich grote calamiteiten voordoen, dan moeten ook de andere instellingen slachtoffers kunnen opvangen. Met de afspraak zal alvast massaal worden deelgenomen aan rampenoefeningen.


21 REACTIES

 1. men praat nu echt teveel en weinig tot niets tot stand brengt.al die rampenplannen zijn moment opname.als de wateroverlast achter de rug is gaan al deze bekende plannen netjes weer terug in de frieskist.

  als men de foto’s bekijkt waar de centrale bank staat dan vraag je je gewoon af hoe ver van de centrale bank staat het suriname rivier

  wat voor werking hebben de lange tunnels aan de jodenbreestraat en de keizerstraat.of is dit weer de zoveelste weggooi geld.


  Maak melding

 2. Een RampenBestrijdingsplan is even belangrijk!
  Voorkomen is beter dan genezen.
  Met een rampenbestrijdingsplan voorkom je heel veel ellende. Een Rampenplan wordt pas uitgevoerd als het kwaad al geschiedt is.

  Dus, beide plannen zijn heel erg belangrijk!

  Handhaving, is een belangrijk onderdeel van het bestrijden van rampen.


  Maak melding

 3. Schandalig dat ze niet eens de enige stad van Suriname kunnen ontwateren!!
  Dit probleem speelt al jaren en door de vele gebouwen die erbij zijn gekomen kan het rioolerings-systeem niet alle regen verwerken.
  Het op klimaatsverandering gooien van de wateroverlast na twee dagen regen getuigt van stompzinnigheid!!
  Kunnen ze dan werkelijk niets in Suriname?!


  Maak melding

 4. Als ik zo de foto’s bekijkt, dan zie ik voor de auto industrie een gat in de markt.

  Amfibie voertuigen waarmee zowel op het land als in het water mee kan rijden/varen.

  Aan de afwatering van de hoofdstad zal toch weinig aan gedaan worden vrees ik, of je kunt er een soort Venetie van maken.


  Maak melding

 5. in 1968 was het zelfde aan de gang; hendrika veldkamp straat en omgeving was zondag ochtend vol gelopen met regenwater, die ochtend was iedereen al om 08:00 op… nu weer, dus de politici leren nooit iets, wat nu doen; gewoon die politici hun salaris afpakken en daarmee voorzieningen treffen; zoals elke maand schoonmaken van rioleringen en zandweg straten allemaal asfalteren…


  Maak melding

 6. de grooste ramp heeft zich in de jaren 80 voltrokken. we zijn nog steeds de schade aan het opmaken. de veroorzakers willen nog meer schaden aan onze mooie land toe brengen.


  Maak melding

 7. Voor een paar jaren geleden was ik in Suriname precies in de regentijd en zag toen wat er gebeurde met al de stop gezeten sloten met een en ander troep er in, en vroeg toen aan de mensen in de omgeving waar ik mij bevond waarom zij niets deden om de sloten schoon te houden van al het vuil,toen werd het mij gezegd dat het lantie was die de sloten moest schoon houden.Wel zei ik lantie dat is jullie allemaal,je kan niet alles van de staat verlangen de burgers moeten ook mee helpen door te zien dat de sloten schoon blijven en een doorstroom van het water hebben.Je mag mooie plannen hebben maar als je de burgers niet mee krijgt dan hebben deze plannen geen waarde.Dit is zeker niet de eerste keer dat Paramaribo onder water staat het zal wel vaker gebeuren zolang als de burgers niets doen,en het gevolg wordt meer ziektes die eigenlijk niet hoefden te zijn.


  Maak melding

 8. als je de hond wil slaan is er altijd een stok te vinden .
  de overstroming in suriname los je niet alleen maat op met betere riolering er komt nog veel bij kijken , de mentaliteit van de surinamers moet ook veranderd worden. om dit problemen in de schoenen van deze reging te schuiven vind te kort door de bocht.het klimaats verandering is voor rijkere landen ook een probleem kijk maar wat er in londen is gebeurd in nederland hebben wij ook last van water overlast in amerika was de ramp nog erger . wat de mensheid moet doen is luisteren naar moeder natuur en niet als een gek de bossen vernietigen voor financiele voordelen en onze kinds kinderen opzadelen met grote problemen.een belangrijk onderdeel is afval leer de mensen omgaan met hun afval de regering moet ook ervoor zorgen dat mensen hun afval kwijt kunnen dat zorg voor verstopping.


  Maak melding

 9. Het water is ons tot aan de lippen gestegen en je hoort of ziet niemand van de overheid, die de gemoederen tot bedaren weet te brengen of moed inspreken.

  Incompetentie ten voeten uit?


  Maak melding

 10. Terug in de tijd onderstaand een bericht uit 2007.

  Dharm Mungra, voormalig directeur OW:
  ‘Slecht beleid, géén visie en ondes- kundigheid vieren hoogtij bij OW’

  Paramaribo – ‘Slecht beleid, géén visie en ondeskundigheid zijn enkele zaken die hoogtij vieren binnen het ministerie van Openbare Werken’ , zegt Dharm Mungra, voormalig directeur van OW. Dat de meeste plaatsen in en rondom Paramaribo nu onder water liggen, hoefde volgens Mungra vandaag de dag helemaal niet. Men moest alleen maar de nodige aandacht schenken om de pompgemalen goed te onderhouden.

  Hij heeft tegenover DBS gezegd dat de hele ontwateringsstudie die nu wordt uitgevoerd, toentertijd in zijn opdracht is gemaakt. En nu pas wil men het ten uitvoer brengen. Mungra bestrijdt de weergave alsof de reden dat overal nu onder water ligt, komt vanwege de hevige regenval van de afgelopen dagen. Hij geeft aan dat de pompen te Boomskreek, Morgenstond en te Weg naar Zee, niet op volle toeren kunnen draaien, daar zij heel slecht zijn onderhouden.

  Ondeskundigheid is volgens hem de voornaamste reden dat wij nu in de blubber zitten. Ook is er volgens Mungra helemaal geen rekening gehouden met de klimaatsveranderingen, die nu verschillen van vroeger. De voormalige directeur geeft verder aan dat bij het ontwerp van het ontwateringsmasterplan, één van de belangrijke componenten is geweest om enkele bergingscapaciteiten te gaan creëren in Paramaribo. Dat is niets anders dan voorzieningen te treffen om het regenwater dat in een korte tijd gevallen is, ergens op te bergen zodat het later rustig verwerkt en weggepompt kan worden.

  Een andere belangrijke factor is volgens Mungra dat het onderhoud van ons gesloten rioleringsstelsel een complete puinhoop genoemd kan worden. Vrijwel het totale rioleringsstelsel is verzand, verstopt of vernield. Het momenteel ter beschikking hebben van maar één kolkenzuiger is bij lange na niet voldoende om al het werk naar behoren te kunnen voltooien. Hiervoor zijn er volgens Mungra tenminste nog 4 kolkenzuigers nodig. Het irriteert hem dan ook danig als mensen van OW nu komen aandansen met ontwateringsplannen, terwijl hij dat al lang geleden had voorbereid.”

  Is bovenstaande niet tekenend voor Suriname onder Front. Rampenplannen en masterplannen bestaan al alleen zijn die niet door Fronters gemaakt dus worden ze diep in de lade verstopt, om hun vrienden zgn. weer opdracht te geven voor het maken van weer zo een plan het geld wordt verdeeld en Suriname zit opgescheept met weer plan, maar geld om het uit te voeren is allang verdwenen.

  Binnen OW heb je Ir’s die weggepest zijn, hun plekken zijn momenteel ingenomen door LTS’ers.


  Maak melding

 11. @ NEUS
  verlossing is nabij 2010
  de plannen liggen al klaar en goed financieel
  onderbouwd het was al aangegeven aan die slaapwandelende regering hoe het moet maar ze doen er niets aan alleen maar graaien en stelen als kraaien dat doen ze wel goed
  en je weet het ook neus doe niet als of je neus bloed of moet je nog meer feiten op je grote neus gedrukt krijgen
  soso lobie


  Maak melding

 12. No, we can’t…

  Maakt niets uit, ‘we’ gaan weer een grote groep Chinezen uit China halen om stroombeddingen en beken te graven, want “WE KUNNEN HET ZELF NIET!”

  En zo zakken we verder met z’n allen dieper in de blubber, want “WE KUNNEN NIETS ZELF DOEN.”
  “De ander is beter de ander is slimmer de ander weet ALLES.”

  ‘We’ voelen ons in Suriname, nog steeds minderwaardig aan anderen, anno 2009. Dat gevoel wordt ons door de overheid ingeprent.

  “No, we can’t!”


  Maak melding

 13. “‘We’ voelen ons in Suriname, nog steeds minderwaardig aan anderen, anno 2009.”

  DU is daar een typische voorbeeld van, een typische fronter die alles schuift op een persoon om hun incompetentie en minderwaardig gedrag te verhullen.


  Maak melding

 14. minderwaardig.
  gemeen.
  onbeschaafd.
  misdadig.
  praat voor jou zelf mensen die huilen met een massa moordenaar mensen die steun zoeken bij een dictator drugs dealer. als jij het over incompetent en minderwaardig heb dat moet jij bij bouterse zijn want deze man heeft bewezen met zijn beleid hoe incompetent hij is. en over minderwaadigheid gesproken hij dood mensen met hersen verstand surinamers de beter geschoold waren dan bouterse .en jij na mi ben zo dom dat jij het voor deze man opneemd gebruikt geen woorden die van toepassing zijn op jou en jou baasje .


  Maak melding

 15. Inderdaad er moet snel worden gewerkt aan een rampenplan om vooral de “graai-cultuur” epedemie die er nu heerst weg te “knikkeren”. Wat volgt na China, wie weet India mischien?. Weer de schuld van 80?.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.