zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSurinaams bankwezen is aan cultuuromslag toe

Surinaams bankwezen is aan cultuuromslag toe

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 9 mrt – Het bankwezen mag zijn eenzijdige focus op het bedrijfsleven best wel verlaten. Dit zegt minister Clifford Marica van Handel & Industrie, HI. Het zou beter zijn als afgestapt wordt van de voorkeur voor handel en import. De economie heeft meer baat aan het aangaan van de uitdaging van het moment.

Die uitdaging heeft alles te maken met de dringende nood tot ontwikkeling. De productieve poot van het ondernemerschap moet sneller ontwikkeld worden. “In Suriname wordt meer handel bedreven dan er wordt geproduceerd. Dat is een fragiele basis voor economische ontwikkeling”, zegt Marica. Om de nodige verandering te brengen, is een omslag bij de algemene banken dus geboden.

Dat betekent dat afgestapt moet worden van de neiging eerder importen te financieren. “We moeten de productie ingaan. De vraag is in hoeverre het bankwezen dat ook echt wil doen, met risicodragend kapitaal wil gaan werken”, aldus Marica. Ook moet bekeken worden of het geen tijd is de vleugels uit te slaan. Ondernemers die willen uitwaaien, kunnen steun van thuis best gebruiken.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

14 REACTIES
 1. om te beginnen moet de staat suriname de verborgen talent met hun uitvindingen in bescherming nemen tegen piraterij.

  en deze zijn nog al wat,het zou ook goed zijn als men aan de bevolking bekend maakt.over de bevindingen dat de honderden amerikanen in het binnenland hebben verricht over de kennis en de medicinale planten van de boslandbewoners.


  Maak melding
 2. Bank moet geen moer…Beleid moet (vanuit regeren).
  Maar Front kennende hoeft men geen moer te verwachten….morgen komen zij weer met dit verhaal …….maar zelf nooit iets ondernemen….(nooit..gewoon liegen en beriegen)en steeds weer komen met, het een en zelfde verhaal…Dat is FRONT… mi boi.


  Maak melding
 3. De banken in Suriname hebben gewoon zelf geen geld. Daardoor heeft Suriname nog een z.g. ouderwets financieel systeem. Dit systeem heeft altijd als rem gewerkt op de (economische) ontwikkeling.


  Maak melding
 4. deze mevrouw heeft aambeien.
  wij moeten meer produceren zij moet meer methaangas produceren
  bewust heeft ze de rijstboeren een loer aangedraaid en op sterven na zijn ze dood.
  De rijstboeren zitten diep in de schulden omdat de prijs van rijst kunstmatig omlaag wordt gehouden door deze mini-ster.

  Wereldwijd is de prijs van rijst gestegen?
  En de rijstboeren van suriname mogen daarvan niet protesteren.

  dus mevrouw maric ga lekker kaseko dansen met je achterwerk.


  Maak melding
 5. het is toch ook nooit goed. de beste stuurlui staan altijd aan wal. zo komt het noit goed. degenen die altijd van die negatieve kritiek hebben. sta niet aan de kantlijn, maar ga iets doen


  Maak melding
 6. toch zijn die amerikane ergens goed voor die blanken.kennis is macht hebt je het niet, dan koop je het zo gaat dat in de wereld van vandaag.


  Maak melding
 7. ““In Suriname wordt meer handel bedreven dan er wordt geproduceerd. Dat is een fragiele basis voor economische ontwikkeling”, zegt Marica. Om de nodige verandering te brengen, is een omslag bij de algemene banken dus geboden.

  Enne wat gaat de regering doen om de nodige verandering te brengen? Jou collega kwam al met een klote verhaal over crisis die Suriname zou overslaan door ouderwetsheid, maw de regering hoeft niets te ondernemen, geen beleidsaanpassing of wat dan ook vanwege die crisis want die slaat Suriname toch wel over door ouderwetsheids eind goed al goed.

  Wat een land, wat een mensen.


  Maak melding
 8. Een bedrijf dat geld leent voor een fabriek wil dit lenen voor zeg maar 20 jaar. De zekerheden die de bank krijgt voor de lening dekken vaak maar een deel van de lening. Immers wat heb je aan een bedrijfsgebouw en machines die maar voor één doel te gebruiken zijn. Leningen voor import worden meestal snel terug verdiend omdat de meeste goederen al binen enkele weken weer verkocht kunnen worden. Bij hypotheken ligt het al iets moeilijker maar een woning is nog steeds een corant artikel dat goed verkoopt. En als er een slecht jaar is dan kan de bank het pand gewoon een jaartje leeg laten staan. Een stel fruitbomen of een padie kun je niet onbeheert laten. Dat is binnen de kortste keren een stuk oerwoud met de bijbehorende lage waarde per m2.
  Maar hierbij speelt ook nog eens de angst voor inflatie. We kennen allemaal de geluksvogels die voor 1908 hun huis kochten en rond 1990 met één simpele betaling hun hele hypotheek konden aflossen. Leuk voor die mensen maar natuurlijk een groot verlies voor de bank. Daarom willen ze geld niet lang uitlenen. Het is daarom aannemenlijk dat de banken eerst de verkiezingen van 2010 afwachten. Als dan blijkt dat het huidige goede monetaire beleid wordt voort gezet is de kans veel groter dat de banken hun beleid aanpassen aan de nieuwe kansen.


  Maak melding
 9. Het is duidelijk dat ze elkaar tegen spreken ,maar dat neemt niet weg dat de goede onder de slechte moeten gaan lijden, ere die ere toekomt en mijn persoonlijke mening is dat plan goed bestudeerd moet worden desnoods door een externe orga en niet meer van uit gaan hoe de politieke leiders er zelf over nadenken,(remember grond questie)tenslotte gaat het om land en volk en niet om een paar mensen in die samen leving


  Maak melding
 10. Marica,
  goed geluid. Het is wel zo dat de overheid het voortouw hierin moet nemen. Je lokt kritiek uit als je naar en andere partij wijst. Begin als regewerder vanuit jou mogelijkhewden en verantwoordelijkheid ietsw te doen. Niet praten. Doen. en dan komt er barbari wat er is gebeurd t.w. een regeringsmaatregel die productie en innovatie ondersteunt en export bevordert.

  Hoe zit het met Caricom fondsen e.d.
  Werp daar ook dat idee in de groep.


  Maak melding
 11. Ze spreken elkaar tegen of ze zijn totaal de kluts kwijt of ze weten niet wat ze moeten doen.

  Persoonlijk denk ik een combinatie van die drie. Marica daarentegen komt heel dichtbij maar vergeet zijn eigen verantwoordelijkheid.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES