zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname buiten crisis dankzij ouderwetsheid

Suriname buiten crisis dankzij ouderwetsheid

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 5 mrt – Suriname heeft aan zijn ouderwets financieel systeem te danken dat het buiten de crisis is gebleven. Dit zegt minister Humphrey Hildenberg van Financiën. De kritiek mag dan niet van de lucht zijn geweest de afgelopen jaren, het systeem is toch wel bestendigend gebleken.

Suriname is vrijwel ongedeerd gebleven. “Natuurlijk merken we de gevolgen wel, zoals in de mijnbouw. Maar het ouderwetse systeem werkt”, zegt Hildenberg. Het monetair beleid is consequent behoudend. Voor allerlei moderne systemen is praktisch geen ruimte. Als het afhangt van de monetaire autoriteiten zal dat voorlopig zo blijven ook. Het is dan ook niet nodig Suriname een crisis aan te praten.

Die is er niet, omdat de voorwaarden er niet zijn. Hooguit kan de mijnbouw minder afzetten. Ook kan het toerisme te lijden krijgen van de krimpende portemonnees in het Westen. Voor het overige valt weinig effect te verwachten, dankzij het conservatisme. “Men vervloekte ons oude banksysteem omdat het niet modern genoeg zou zijn. Maar hetzelfde moderne systeem zorgt nu voor zoveel problemen in de wereld”, aldus Hildenberg.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

35 REACTIES
 1. Moet je de minister maar geloven, als je minder inkomsten binnen krijgt in welke sector dan ook,en bedrijven haast niets meer investeren dan voel je toch in je “portemonaie”?. Of is het in Suriname anders, nodig de wereld dan maar uit om een kijkje te nemen hoe het moet. Suriname’s “monie” minister heeft de wiel (weer) uitgevonden.


  Maak melding
 2. Ongelooflijk, dit verhaal van een Minister van financien.

  . “Men vervloekte ons oude banksysteem omdat het niet modern genoeg zou zijn. Maar hetzelfde moderne systeem zorgt nu voor zoveel problemen in de wereld”, aldus Hildenberg.
  Weet de man echt wat de oorzaken zijn van deze wereldwijde crisis?
  Ik dacht het niet anders kraai je niet zulke onzin.


  Maak melding
 3. Dat ding heeft niks met oude banksysteem te maken…als het daar moet zijn zal het er ook zijn…. tot de dag van vandaag is er nog niks komen stil vallen door Crises.

  Alleen mannen die met grote zaken bezig waren hebben het moeilijk…maar de man die kaas en pindakaas, brood, autobanden verkoopt ga jij helemaal niet horen klagen…. zie daar het verschil….daarom tapu na bedonder torie.

  Mensen wees wijs…a boi e lee.


  Maak melding
 4. Ik geloof dat de minister te vroeg kraait.De gevolgen van deze crises komen over een paar maanden wanneer er minder geld over gemaakt wordt van uit Nederland.Komt er minder geld het land binnen, dan gaat de koop kracht ook dalen en dat maakt niets uit als je ouderwetse systeem of moderne systeem hebt.Dus het geen de minister daar zegt vind ik stront praat.


  Maak melding
 5. Woont deze minister wel in Suriname, weet hij wel waarover hij praat of is hij weer met een politiek spelletje bezig. Al lang voor de wereldcrisis hadden we al een crisis in Suriname. Duizenden kinderen kunnen zich geen ochtend maaltijd veroorloven, 80 % van de bevolking leeft onder de armoede grens, duizenden mensen zitten zonder gezond drinkwater en electriciteit, duizenden mensen kunnen nog steeds niet lezen of schrijven, omdat ze daartoe de gelegenheid niet krijgen. En terwijl wij duidelijk merken, dat coalitie genoten zichzelf nog steeds zitten te verrijken, ten koste van anderen. En ik ben ermee eens dat onze munteenheid sterker is geworden en we een zekere economische stabilitiet hebben. Helaas zijn het maar enkele die daarvan profiteren en als we niet oppassen zou de situatie wel eens kunnen escaleren.


  Maak melding
 6. Normaal leidt stilstand tot achteruitgang, maar in deze tijd van financiele crisis even niet.
  Maar dit kan nooit een rede zijn om een financieel systeem in stand te houden uit de jaren 40 van de vorige eeuw. Moderniseer, maar houd gewoon goed en maximaal toezicht.


  Maak melding
 7. Dit is de reinste onzin wat Hildenberg aan het vertellen is.Hoe lang kan men deze leugens nog blijven volhouden.Met zijn verhaal maakt hij duidelijk hoe beperkt en primitief de Surinaamse economie is.Dus hoe minder industrie Suriname heeft voor de export van producten des te beter het is voor het land.Dit is daarom ook de reden waarom Suriname op laatste plaats in de wereld staat als het gaat om buitenlandse investeringen in het land.In een chaostisch land als Somalie,zonder enig wettig gezag,wordt er meer geinvesteerd door het buitenland dan in Suriname.


  Maak melding
 8. nu de ezelskarren terug, dan hebben we geen benzine en banden meer nodig.

  Natuurlijk heeft de minister de crisis 10 jaar geleden zien aankomen.Wat een slimme man zeg.

  Schoolvoorbeeld van: je eigen falen, incompetentie en gebrek aan daadkracht goedpraten.


  Maak melding
 9. Die man hildenberg hoef niet te zegge dat dese regering ouwerwets is.
  Dat wete we allang.
  Natuurlijk is alleen bij die mijnbou en bij die toerisme minder goed winst door die krieses.
  Want er is nieks anders hier in Suriname.
  De rest was tog al kapot.
  Door die ouwerwetsheit van die hildeberg en die slow regering die alle dinge tegehout.
  Bouta for president.
  NDP FOREVER


  Maak melding
 10. Grappig al die deskundigen hier op het forum.
  Duidelijk zonder enig kennis van het bankwezen leveren ze kritiek op een stuk dat ze in het geheel niet begrijpen.

  -1- Het gaat hier mn. over het bankwezen en de effecten die de bak ondervindt.
  -2- Moderne banken laten zich in met zgn derivaten. Dat zijn afgeleide producten. Bv een bundel van 200 hypotheken voor een nieuwbowu project in Afganistan.
  -3- Een hoofdoorzaak van de crises is dat de kopende banken te veel vertrouwden op de positieve verhaaltjes van de verkopers (meest USA hypotheek banken en venture capital verstrekkers).
  -4- Natuurlijk werkt de bankcrises ook door in andere sectoren en ja daardoor kan SME een effect verwachten in de mijnbouw en in tourisme. (Hoewel goud het altijd goed doet tijdens een crises)

  Hildenberg. Je hebt gelijk achteraf hebben we daar geluk mee gehad. Maar het is wel achteraf praten 😉


  Maak melding
 11. Nu begrijp ik waarom we schoolboeken uit de jaren 70,een presidendt, vice president en voorzitter dna uit de jaren 60 en wetten uit de jaren 1800 zoveel hebben.

  Houden zo, prachtig dankzij front…


  Maak melding
 12. Suriname zit als sinds de onafhankelijkheid in de crisis. Als er weinig economische activiteit is valt een teruggang in de economie ook niet op, net zoiets als van een kale kip kan je niet plukken


  Maak melding
 13. Neus, ik ben het absoluut met je eens. Er wordt maar wat commentaar geleverd zonder dat men snapt waar het over gaat. In de moderne economie wordt meer ruimte geboden voor het nemen van risico’s. Banken beleggen een groter deel van het geld dat hun is toevertrouwd door hun rekeninghouders. Wat nu is gebleken dat het belegde geld bovendien is belegd in zeer risicovolle zaken zoals in hypotheken die hoger zijn dan het vermogen van personen om die terug te betalen. Daarnaast zijn deze beleggingen in pakketten doorverkocht aan weer andere banken waardoor banken overal zijn geinfecteerd. Deze banken moeten nu massaal afschrijven en moeten daarbij geholpen worden door hun overheden die hier geen goed toezicht op hebben gehouden.
  In Suriname worden banken meer beteugeld in het beleggen van geld van spaarders. Behalve in de tijd van Wijdenbosch. Toen was er absoluut geen beleid.
  Als je als Furumlid onzin uitkraamt tot daar aan toe. Maar een minister die het goed doet voor dom slijten is wel het toppunt van arrogantie. Stelletje dombo’s.


  Maak melding
 14. Grappig ,als je nooit hebt gewerkt kan je ook niet zeggen dat je bent onslagen ,verbaasd me niet dat we op alle vlakken tig jaren achter lopen.
  Wat een onzin grow up.


  Maak melding
 15. Dit zijn nou precies de praatjes van NPS en VHP,toen en nu.
  Suriname verkeert niet in een crisis zegt de minister,maar vergeet effe te vertellen dat diezelfde crisis sinds jaar en dag heerst in Suriname,het electoraat slikt dit natuurlijk wel denkt de minister.Zo hij heeft ze weer monddood gemaakt 2010 nadert.

  No.7 heeft het exact verwoord zo is het en niet anders.


  Maak melding
 16. Ach,de bankcrisis heeft vele vaders.Een van de hoofdschuldige is de Amerikaanse consument die boven zijn stand leefde, naast een forse tekort op de handelsbalans.Dit had zich ook al voorgedaan in 1998 bij een heleboel landen waaronder Brazilie, Rusland waarbij de tekorten ook leiden tot crisissen in het financiele systeem.


  Maak melding
 17. Dit geeft duidelijk de denkwijze van Front weer, achterlijk geen voorruitgang niets nada. Omdat een harddisk kan crashen kopen ze geen computer maar blijven ze een kladblok gebruiken, vandaar dat de begrotingen nooit kloppen.

  Neus je klets uit je vette nek, die hildenberg of hoe die ezel ook mag heten heeft het nadrukkelijk over ouderwets financieel systeem van Suriname. Dus niets derivaten kopen bij Amerikaanse banken want zelfs met een oud financieel zou je kunnen kopen, trouwens waarmee zou Suriname derivaten of aandelen kopen, ze hebben niet eens genoeg geld voor onderwijs of gezondheidszorg.

  Enne trouwens goud doet het goed tijdens crises maar Suriname heeft er geen baat bij, zegt IAMGOLD je wat?


  Maak melding
 18. ik heb het vaker gezeg een deel lul hier maar wat en geven reaktie om reageren zonder enige inhoud.nummer 13 heeft het heel goed verwoord maar ze zijn te eigenwijs en dom om het toe te geven ze proberen met hele domme reaktie neus tegen te spreken . ik las vandaag een artikel grooste bankroof ooit mislukt door vlaamse hackers.als je de reaktie van 20 lees dan zeg ik hou je mond lees wat andere te zeggen hebben en leer wat want ju lul dom zoals altijd.vraag aan bosje en koetie wat zijn met onze economie hebben gedaan . weet je wat ik merk dat vele van die idi die zo dom reageren niet op de hoogte zijn van wat er gaande is in de wereld dat de vrijheid van de banken nu beperkt gaat worden zie de plannen van obama kijk wat in amerika gebeurd en in de wereld. na mi als je probeerd neus tegen te spreken doe het a.u.b met meer inhoud anders relax ja .


  Maak melding
 19. @Na Mi
  Zoals gebruikelijk is je reactie zo dom dat reageren zinloos is. Mijn reactie was ook helemaal niet bedoeld voor jouw soort van lezers, maar voor de meer serieuze lezers die wel in achtergronden geinteresseerd zijn.

  Bij deze dan ook het vreiendelijk en dringende verzoek omniet meer als een blind paard te reageren op zaken waar je toch nooit iets van zult begrijpen.


  Maak melding
 20. Ondanks alle kritieken die hier wordt geleverd heeft Hildenberg wel een punt. Ook in Europa blijkt dit het geval te zijn. Ik heb zelf 20 jaar in het management van een internationale bank gezeten en weet uit ervaring dat een moderne financieel systeem alleen goed en betrouwbaar functioneert als er orthodoxe veiligheidsmethoden ingebouwd zijn. Westerse banksystemen (vandaar de term systeembank) zijn voornamelijk gebouwd op basis van functionaliteit, compatibiliteit en snelheid. Betrouwbaarheid van het systeem is geen eerste vereiste, zie de skimmingsmethoden van de Roemenen in Nederland. Daarentegen heeft Italie met zijn ouderwetse methode, waar wij nog grappen over maakten, veel solider gebleken, juist vanwege de eenvoud (bankboekjes waar elke transactie nog wordt bij-of afgeschreven) en ouderwetse computersystemen weinig tot geen hinder ondervonden met spaargelden. ICESAVE drama is gevolg van snelle overboekingen tussen banken en de hebzucht voor enkele tiende van een procent meer rente op spaartegoeden. Technische vooruitgang is goed, maar niet altijd heiligmakend. Vroeger hadden auto’s minder techniek( de oude bougies bv), nu is het een en al techniek die een normale autobezitter noodzaakt om langs de garage te gaan voor een eenvoudige reparatie. Pensioenmaatschappijen bestaan bij de gratie van de overheid die wetgeving heeft ingevoerd voor het veiligstellen van onze oudedagsvoorziening. Wat blijkt: de managers van deze bedrijven speculeren er op los met onze zuur verdiende centen, alles voor een hogere bonus, en na 30 jaar pensioensopbouw komen 55 plussers tot de ontdekking dat er weinig over is van hun inleg. Gevolg: hogere pensioensleeftijd en wellicht ook een lagere pensioen tegen die tijd. Moraal van het verhaal: het oude spaarboekje is wellicht een veiliger manier van administratie voeren dan de snelle computermatige handelingen en e-(mail)dagafschriften. En de oude sok als kluis komt weer terug als veilige bergplek. Zo gek was het vroeger ( 20 jr terug) dus toch niet. Sparen in een oude sok komt weer terug!


  Maak melding
 21. Een eigen geluid.

  Ik heb lang nagedacht over hetgeen men met crisis bedoeld. Er is geen sprake van een crisis. Er is een kentering gaande in de monetaire verhoudingen.

  Europa en Amerika zijn ten gevolge van de z.g. modernisering om de modernisering aan het afglijden naar een derde wereld.
  Leve China, India, Zuid Amerika en Afrika. Grijp nu je kansen.

  Hildenberg drukt zich misschien verkeert uit of is als politicus met een kleur misschien niet de juiste persoon om dat te zeggen, maar het is WAAR wat ie zegt.


  Maak melding
 22. Neus en sympathisanten, het begon met hypotheken en nu gaan vliegtuigfabrieken, autofabrieken,electronicabedrijven,enz.enz failliet. De Nederlandse minister van financiën Bos,had twee maanden terug ook grootspraats over de kracht van de Nederlandse economie.Nu twee maanden later voltrekt zich een ramp in de Nederlandse economie.Tienduizenden ontslagen,honderden bedrijven die failliet gaan,drastische bezuinigingen door de overheid.Kortom er is zich een economische ramp wereldwijd aan het voltrekken.Ik sta er echt versteld van dat een man als Hildenberg tot zulke stomme uitspraken kan komen.


  Maak melding
 23. Het ouderwetse banksysteem heeft Proeve van de Surinaamse bank niet tegengehouden te stelen als een ECHTE DIEF. Ook heeft het ouderwetse banksysteem front en c.s. niet tegengehouden een dief als proeve de hand boven het hoofd te houden.
  En zijn we de grootschalige corruptie op Hildenberg zijn eigen min. van financien vergeten mbt. het ministerie van onderwijs. Het ouderwetse systeem heeft al die dieven niet tegengehouden.
  En niet te veregten ons aller Liesje, ex-mini-ster van Transport die haar dertigjarige verjaardag met staatsgelden gefinancierd heeft. Het ouderwetse banksysteem heeft haar declaraties wel gewoon betaald…
  Laat Hildenberg zijn domme verhaaltjes maar in grun djari slijten maar niet aan mij…


  Maak melding
 24. Soms werken jouw eigen mensen op de lach spieren….gek voorbeeld….Tijdens het rijden op de weg ziet u een bord slecht weg dek…50 km/per uur.

  Maar nu waar in Su hebt u dit op de weg zien staan.
  Gaat moeilijk toch jij hebt teveel slechte wegen dus om zo’n bord te plaatsen is vragen naar moeilijkheden….in zo’n situatie terug naar ouderwets geen bord plaatsen.

  Hij gaat schreeuwen als wij Surneds de fam en vrienden in Su.echt niet meer kunnen bijstaan…..Laten wij dat niet hopen.
  Dan gaat hij begrijpen dat hij zeer geschikt is voor lach programma.

  Soso sari…maar geef niet pi didi di lafu di tu.
  E Sjorie didi….WAT !!!! Gister.. e is’di mi linie a man 2000 USD…mi Gado suma o pai mi…MI GADO SJORIE luku san you di du…E pai mi….pai mi…de vraag… dan hoe dan alleen maar door ellende en verdriet van geld kwijt raken.

  LAAT DEZE MAN BEGRIJPEN DAT ER OPLICHTERS IN DEZE WERELD ROND LOPEN….EN DEZE GASTEN WETEN BEHOORLIJK GELD WEG TE KLOPPEN.(dat is nu gaande baklucht verkopers)

  FRONT WEET DAT NIET EN GEEFT JUIST NU GOUD WEG.


  Maak melding
 25. Goed verhaal Michael (no 23).
  Jammer dat de meeste pannelleden niet begrijpend lezen. Teveel bezig met hun eigen ego en gal spuwen.


  Maak melding
 26. @neus,

  “Mijn reactie was ook helemaal niet bedoeld voor jouw soort van lezers,”

  Klopt als een bus mijn soort van lezers prikken makkelijk door je dom geklets, jouw reacties zijn voer voor het type du, bij jullie gaat het dom front geklets makkelijk in en probeer je dat ook nog te verdedigen door nog stommer te kletsen en ineteressant te doen terwijl je totaal niet weet waar je het over hebt.

  Een voorbeeld van je interessant doenerij, terwijl je totaal uit je neus zat te vreten.

  “Moderne banken laten zich in met zgn derivaten. Dat zijn afgeleide producten.”

  Wat probeerde je hier te zeggen en wat heeft dat precies te maken met hetgeen hildenberg zegt?

  Voor jou info ‘niet’ moderne banken kunnen zich ook inlaten met derivaten, ook particulieren kunnen zich inlaten met derivaten.

  En nu komt het, ik heb speciaal voor jou opgezocht wat een derivaat precies is.

  “Derivaten zijn afgeleide financiële producten. De waarde van een derivaat is afhankelijk van de prijsontwikkeling van de onderliggende waarde. Deze onderliggende waarden zijn (andere) vermogenstitels- zoals aandelen, obligaties, vastgoed of een vreemde valuta.”

  Dus mag je ons nu vertellen wat een moderne bank volgens jou is.

  Mensen niet lachen.


  Maak melding
 27. Beste mensen,

  Het is misschien achteraf praten van Hildenberg, maar GELIJK heeft hij wel.
  Als men geen economie heeft gestudeerd zou ik zeggen eerst alles te gaan onderzoeken.

  Een ding vergeet men wel, SURINAME IS NIET TE VERGELIJKEN MET NEDERLAND, dit omdat Sur. eigen producten heeft om te doen en laten wat hij hebben wilt, Nederland moet heel veel producten kopen en weer verkopen, daarom betalen wij met z’n allen ook heel veel belasting hier.
  Nederland is dus kwetsbaar en moet mee gaan met modernisering.

  Janny


  Maak melding
 28. wat is die na mi echt dom hoor.
  je zet jou zelf voor lul omdat wat jij zeg is gelijk het antwoord is. maar jij ben zo dom emotioneel bezig dat jij het niet door hebt.ik raad jou twee dingens aan lees rustig wat hildenberg zegt en wat neus zegt en jou reaktie van nummer 29.


  Maak melding
 29. @Na Mi

  Grappig dat je je stuk eindigd met het verzoek aan de lezers om Na Mi niet uit te lachen.

  Ben alleen bang dat de meeste het wel doen gezien je domme reactie waarin alleen de tekst van een gegooglede bron enige inhoud en waarde heeft. Jammer alleen dat je wiki niet hebt gevonden. Die geeft een meer actuele definitie die inzichtelijker is voor andere lezers en meer inzicht in risico’s. En dat is de kern van Hildenbergs verhaal. Maar ach jouw zal het verschil wel ontgaan zijn. 😆

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Financi%C3%ABle_derivaten


  Maak melding
 30. Hahahahaha wassenneus je reactie is/was voorspelbaar. Geen enkele kans heb je dus genomen om uit te leggen wat je bedoelde, anders lagen we nu weer in een deuk.

  Verder vond ik je ondankbare clown, eerst kom je interessant doen, dan leer ik je wat en nu wil je mij met een link mij tegenspreken.

  Als je zo doorgaat analiseer ik de rest van je rotzooi.

  Andere keer gewoon bij oneliners blijven niet te veel schrijven anders val je weer door de mand, grapjas.


  Maak melding
 31. Hahahaha het blijft lachen in Suriname, onderstaande bericht uit de West zou je verwachten van een mini-ster van financien, maar nee hoor die komt ons doodleuk vertellen dat Suriname buitenschot blijft dankzij ouderwetsheid.

  Neus waar ben je?????????

  “Hakrinbank bereidt zich voor op effecten economische crisis

  De Handels-, Krediet- en Industriebank (Hakrinbank) is bezig zich voor te be-reiden op de effecten van de economische wereldcrisis, die volgens deskundigen van het jaar voelbaar zullen zijn. Zo zal de Hakrinbank maatregelen treffen om de stagnatie van de economische groei, de terugval van de overheidsbegroting en de volumegroei van de activa tegen te gaan. Dit alles werd vandaag meegedeeld aan de minister van Handel en Industrie Clifford Marica, die een werkbezoek bracht aan de financiële instelling.
  -Sharon Lang-

  Marica was heel blij te ver-nemen, dat de banken het op zich nemen te trachten de ef-fecten bij zichzelf en ook voor de klanten te vermin-deren. Dit omdat hij van me-ning is, dat de financiële sec-tor van primair belang is voor het ondernemerschap en de economische groei van Suriname. ‘We moeten bij jullie te rade gaan wat ver-wacht kan worden, vooral voor de ondernemers’.
  Marica is het meest ongerust over de gevolgen, die deze kredietcrisis zal hebben voor de ondernemers. Jimmy Bousaid, directeur van de Hakrinbank, deelde deze on-gerustheid. ‘Krediet is de bloedstroom van de econo-mie, dus treffen we voorzie-ningen om onszelf en onze klanten te beschermen. We gaan niet minder kredieten uitgeven, want het bedrijfs-leven moet zich blijven ont-wikkelen’. Bousaid was heel ingenomen met de komst van de minister. Hij zei, dat het belangrijk was voor de bewindsman om zich te gaan oriënteren binnen bedrijven, zodat hij zelf kan ervaren hoe zij te werk gaan.
  ‘Zo kan je ook zien, dat er veel meer geproduceerd wordt in Suriname dan ge-dacht wordt. Ook komen de kansen die er zijn, nog meer tot uiting, vooral met be-trekking tot outsourcing en offshoring’. Tijdens het werkbezoek kwam verder naar voren, dat de bank een relatief goed jaar heeft gehad in 2008. De Hakrinbank heeft in bijna elk opzicht een groei gekend, wat al sinds enkele jaren een tendens is geworden. Volgens Gerard Raghoenatsingh, financieël directeur van de bank, was de performance goed, maar er waren wel moeilijke mo-menten. Dit vooral tijdens het tweede deel van het jaar.
  Het groeipercentage is steeds minder geworden, hetgeen het gevolg is van de concurrentie van de andere banken. Afgezien hiervan kan de Hakrinbank terug-kijken op een winstgevend jaar.”


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES