Ronald Snijders bij tentoonstelling Music in Motion

0

Museum Volkenkunde organiseert bij de tentoonstelling Music in Motion, in samenwerking met Cultureel Centrum de X, een niet te missen concertreeks. Ronald Snijders, een van de meest swingende fluitisten van Nederland, zal samen met zijn band op zondag 15 maart het museum veranderen in een concertzaal. Bij zijn muziek, een combinatie van jazz, funk, pop en wereldmuziek vermengt met de Surinaamse kaseko en kawina muziek, kan niemand stil blijven zitten. Maar dat is niet alles: na zijn optreden vertelt Snijders tijdens een lezing over de geschiedenis van de Surinaamse muziek.

Ronald Snijders, geboren in Suriname, begon op zevenjarige leeftijd met fluitspelen. In zijn jeugd speelde hij gitaar, saxofoon, piano, percussie, zowel klassiek als populair, Braziliaans en jazz. In 1991 studeerde hij af als etnomusicoloog aan de Universiteit van Amsterdam met een scriptie over Surinaamse Kaseko muziek. Snijders wordt ook wel de uitvinder van de Afro Surinaamse kawinajazz genoemd. Hij produceerde twintig eigen cd’s en platen met vernieuwende eigen composities, in stijl variërend van Noord-Amerikaanse jazz en fusion tot nieuwe Afrikaanse Caribbean jazz (waaronder Surinaamse kasekojazz en kawinajazz), Braziliaanse en andere wereldjazz. Verder geeft hij lezingen over Caraïbische muziek op universiteiten, en verzorgt hij verschillende workshops.

De tentoonstelling Music in Motion is een muzikale reis. Vertrekpunten zijn de wereldsteden van de muziek: Bamako, Rio de Janeiro, New York, Berlijn en Tokyo. Zij brengen de voortdurende beïnvloeding van muziekgenres onderling in beeld. Actuele reportages, muziekfragmenten van over de hele wereld en eeuwenoude muziekinstrumenten maken deze cross-overs zichtbaar. De bezoeker stapt in de verschillende werelden waar muziek wordt ervaren, zoals in concertzalen en op straat. Interactieve installaties laten hem zelf onderdeel van de tentoonstelling worden. Er is een uitgebreid programma van workshops, concerten en films. De tentoonstelling is nog tot 24 augustus te zien.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.