Surinamer begint oliepalmplantage in Oost-Suriname

12

PARAMARIBO, 4 mrt – Oud-minister Soewarto Moestadja begint een oliepalmplantage in Oost-Suriname. Zowel in sociaal als milieuopzicht moet het initiatief vriendelijker overkomen dan het oude plan van China Zhong Hen Tai.

In tegenstelling tot het Chinese bedrijf zal geen natuurgebied worden opengelegd. Moestadja’s bedrijf Prochem gaat de oude plantage Perica nieuw leven in blazen. Plaatselijke gemeenschappen moeten zich dan ook geen zorgen maken. Volgens de initiatiefnemer zal geen sprake zijn van kaalkap. “We gaan ook lokale krachten aantrekken, Surinamers”, zegt Moestadja.

Er zal in de beginfase ruim ongeveer duizend hectare worden beplant. Het areaal zal gaandeweg worden uitgebreid. De overheid heeft negen en veertig procent van de aandelen. Volgens minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, moet een deel van deze aandelen uiteindelijk bij particulieren belanden. De overheid wil hooguit tien procent voor zichzelf houden.

12 REACTIES

 1. wat moet dit zijn
  plantage Perica of plantage phedra?

  dus guyana bedankt voor je uitnodiging om te lobby`s met suriname voor carbon credits

  minister Michael Jong Tjien Fa
  dit is te doorzichtig,echt waar.


  Maak melding

 2. Goed idee, als maar een terrorist als Brunswijk niet weer plantages gaat vernietigen. Jammer dat brunswijk niet hoeft te betalen aan vernietiging van staatseigendommen en plantages.
  1000 hectare is wel een fors areaal. van wie is en blijft de grond dan. wie controleert of alle 1000hect. gecultiveerd wordt en niet voor het eigen belang wordt aangewend. we kennen ze van nickerie toch, de rijstplantages, citrusplantages, stalweide etc.
  de staat zal 49% aandelen hebben, klinkt wat tricky door net onder de 50 te zitten en daarmee iets (helpen)te omzeilen??.
  wordt Moestadja als ex- min. niet in het zadel getild? .
  Goed als dat allemaal goed gecoverd is, blijft het een goed plan. te gek voor woorden dat olie in sur geimporteerd wordt en er nisk gedaan wordt met alle het fruit en groen wat haast zonder te planten al uit de grond komt.
  En zo’n oliepalm plantage is toch ook mooi om te zien en nog iets om trots op te zijn in suriname.


  Maak melding

 3. aan de Pericakreek een zijtak van de Cottica liggen veel oude verlaten slavenplantages. Dat wordt zeker bedoeld. Kijken of in de toekomst bepaalde Surinamers daar willen werken als ze verhalen over jorka’s en azema’s horen. Anders haal maar Haitianen om er te werken.


  Maak melding

 4. Landbouw is altijd goed. Duurzaam, milieuvriendelijk, groen.

  Rijst, palm, granen, soja etc.etc. ook voor export, goed voor mens en dier. o.a. ook voor het maken van veevoer of biodiesel, i.p.v. importeren.

  Beter dan het vergiftigen en uitputten van het land d.m.v. mijnen.


  Maak melding

 5. Ik ben bang dat binnenkort de roofovallen te Moengo en Albina verplaatst zullen worden naar Perica!!!Brunsie en zijn bende staan al klaar…


  Maak melding

 6. Klinkt leuk, maar wat als Moesje slechts een stropop is??
  Heeft de pers de moeite genomen om naar de Kamer van Koophandel te gaan en te kijken wie werkelijk achter deze organisatie zit? En waar haalt Moesje het geld vandaan?
  En …. waarom krijgt Moesje zo snel zo veel grond? Zou Moesje geholpen zijn door de altijd zo integere minister Jong Tjie Fa? Zijn het geen partijgenoten of gaan ze straks samen als combinatie de verkiezing in?
  Als ik ook een zelfde bedrijf zou willen beginnen, zou ik dan ook zo vlot een stuk grond krijgen en een overheidsparticipatie van 49%?
  Je ziet het: alleen maar vragen die de pers nog niet heeft beantwoord; de pers neemt klakkeloos over wat ze wordt voorgehouden.
  Nr. 1,2 en 3: hebben jullie inside informatie?


  Maak melding

 7. Men moet nu niet blij gemaakt worden met manderwislucht….Wij hadden een bloeide palmolie productie tot dat die zware crimineel de boel daar heeft lopen plunderen en vernietigen.
  Nu komt een ander van een oplichters partij ons rotzooi vertellen….Opa Ruro Pseudo en R.Buriki moeten de boel zelf weer gaan beplanten.
  En de bevolking niet gaan bezig houden..met zaken die een Toni Braxton effect hebben.

  Soso law liegers bedreigers bende.


  Maak melding

 8. Het schijnt dat de Surinaamse regering niet op de hoogte is wat de grote na vraag in de wereld is en dat is kort gezegd eten geen oliepalmen. Voedsel in de vorm van groenten en rijs is er een grote schaarse in.Het planten van oliepalmen heeft alleen een voordeel de olie uit de noten kunnen in bv Nederland als stookolie gebruikt worden, dat laat toe dat Nederland zijn kooldioxide kan verlagen en Suriname verhogen.Indonesie” heeft door de oliepalm industrie vele naturrijke bossen verloren.Begint men met 1000 hectare dan wil men zeker in de toekomst meer grond hebben om meer te planten en dan krijg je zeker het geval van Indonesie” met het kaal kappen en bos branden dat hele gebieden teistert met rook en roet.


  Maak melding

 9. nr.3,
  Brunswijk is geen terrorist of wat dan ook meer, hij is “schoongewassen” door onze Regering. Dus “stout” zal hij niet meer zijn (lafoe).


  Maak melding

 10. Minister Soewarto Moestadja, wees op de hoogte dat als vandaag de oliepalmen worden aangeplant,(Kiem) dat jij niet gelijk morgen kunt oogsten. Jullie moeten hiervan bewust zijn dat dit een zelfvertrouwen en een hoop uithoudingsvermogen kost. Hoeveel van dit soort plannen zijn niet naar de klote gegaan?. Strak plan, maar laat dit niet nog een blunder zijn als alle andere keren.

  Leidenaar


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.