donderdag, april 25, 2024
HomeNieuws uit NederlandEnquête over toekomst Toescheidingsovereenkomst

Enquête over toekomst Toescheidingsovereenkomst

-

Does Travel - naar Suriname

De Vereniging Surinaamse Nederlanders (VSN) en de Socialistische Partij (SP) beginnen dinsdag 3 maart om 9.00 uur op de luchthaven Schiphol een enquête over de rechten van Surinaamse Nederlanders zoals die zijn vastgelegd in de Toescheidingsovereenkomst.
Suriname en Nederland gaan de komende maanden onderhandelen over de vraag hoe het verder moet met de Toescheidingsovereenkomst. Suriname maakt hem het liefst helemaal ongedaan. Nederland zit met de kwestie in de maag. Wat voor VSN en SP vaststaat, is het feit dat een grote groep Surinaamse Nederlanders rechten heeft die niet zomaar kunnen worden weggegeven.

In de Tweede Kamer is de Toescheidingsovereenkomst de afgelopen jaren vaak aan de orde geweest. De PvdA en SP hebben minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking gevraagd te peilen hoe de opvattingen in de Surinaamse gemeenschap liggen over de rechten uit de Toescheidingsovereenkomst. Tweede Kamerlid Van Bommel: ‘De minister wilde daar geen gehoor aan geven en een voorstel van de PvdA en SP daartoe haalde géén Kamermeerderheid. Om die reden gaan SP en VSN nu zelf de mening van de Surinaamse Nederlanders peilen.’ In de enquête richten deze organisaties zich vooral op het visumvrij reizen naar Suriname. VSN-voorzitter Mahin Jankie: ‘Er wordt echter ook gevraagd naar het recht van Surinaamse Nederlanders die onder de Overeenkomst vallen om in Suriname ‘te worden behandeld als waren zij Surinamer.’ Van Bommel en Jankie menen dat Nederland de afgelopen jaren veel te weinig heeft gedaan om te zorgen dat Suriname de Toescheidingsovereenkomst naleeft.

De enquête zal drie maanden lopen tot 31 mei. De verwachting is dat er enkele duizenden mensen aan deze belangrijke enquête zullen deelnemen zodat er een representatief beeld ontstaat van de opvattingen in de Surinaams Nederlandse gemeenschap. Behalve op de luchthaven zullen vrijwilligers van de VSN en de SP ook op markten en andere drukbezochte plaatsen enquêteren. Verder zal de enquête ook via internet in te vullen zijn. De resultaten zullen worden aangeboden aan de Tweede Kamer en aan minister Koenders.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

12 REACTIES
  1. nederland kan en mag suriname niet onder druk plaatsen.met wat voor enquête dan ook.die surinaamse nederlandse hebben toen bewust gekozen om hun nederladerschap te behouden.de huidige surinaamse assemblee voorzitter kan dit nog bevestigen.dus waarom zou suriname met een discriminerende wet verder de blanke hollanders ten gunste moeten komen.

    wat moet dan met de nederlanse surinamers in gayenne gebeuren.moet suriname ook anders gaan reageren op deze vreemdelingen.

    of er zal in de toekomst ook geen visum aangevraagd hoeven te worden om naar nederland af te reizen.
    suriname kan onmogelijk het spelletje met nederland blijven mee spelen.nederland moet gewoon doen en niet met twee maten gaan meten.je doet het of je doet het niet.


    Maak melding
  2. Mogen de mensen die er belang bij hebben ook meedenken en meebeslissen of wordt alleen naar het belang van het huidig bestuur gekeken Ik ben benieuwd welk belang het zwaarst weegt.Ik denk dat de onafhankelijk-heid voldoende heeft aangetoond dat je bepaalde zaken goed moet voorbereiden.

    Ik denk dat andere zaken in Suriname meer aandacht nodig heben dan de toescheidings-overeenkomst.
    Ben benieuwd


    Maak melding
  3. suriname is geen apostolische gemeente en weigeren pertinent dit te zijn.
    die surinamers in suriname kunnen onmogelijk blijven toekijken hoe deze als zwerfdieren worden behandeld door de nederlandse ambassade.

    nederland heeft zich goed beschermd met te zeggen,dat dit een regeling is van de eu.zodat ieder vreemdeling dat niet afkomstig zijn van een eu land de toegang gewoon geweigerd mag worden.

    dus niet de schuld van de ex kolonisator,erg mooi bedacht.dit is weer de zoveelste discriminerende handeling van de west europeanen.de wereld van nu hebben deze mensen reeds lang door.

    de surinamers in suriname zijn reeds moe geworden om steeds te zeggen dat nederland heeft gezegd.en willen ook zeggenschap hebben over hun grondgebied.het gepraat over voorkeursbehandeling moet nu definitief opgehouden te bestaan.

    wie is meer dan de ander.zei die gevlucht waren of zei die achter zijn gebleven.
    verdrag of geen verdrag
    suriname heeft ook andere verdragen lopen met nederland en deze worden ook niet nageleefd.dus dit is niet nieuw

    wetten zijn door mensen gemaakt en als blijkt dat dit niet strookt met de grondwet van suriname kan men dit altijd bij wet veranderen.

    de nerderladse zijn bezig met groepsbelang en voor eigen gewin en niks anders.of willen de blanke hollanders de surinamers weg krijgen uit nederland.
    daarom praat men tegenwoordig zo vaak over opvangcentrum in suriname.gevolgd door een zorghotel.


    Maak melding
  4. @1 Alex
    De TO is een onvervreemdbaar recht van de Surinaamse nederlanders die nog voor de onafhankelijkheid in Nederland zaten.
    Het kan hen dus niet ontnomen worden of door willekeur naar de hand worden gezet
    De TO was ook geen keuze of een vorm van beloning maar louter met de staatkundige onafhankelijkheid van Suriname meegegeven.

    Ik zal maar zeggen, ga maar eerst na wat de werkelijke betekenis is van een overeenkomst It Takes Two To Tango


    Maak melding
  5. goede zaak !!
    laat dit zo snel mogelijk gebeuren.
    we hebben het te lang gewacht.
    eindelijk kunnen we dan zonder visum naar su,en het zalons een goed gevoel geven.
    groeten van
    poerwa


    Maak melding
  6. De surinaamse nederlanders doen alsof ze moeten bedelen voor alles,we moeten gewoon bundelen en op straat gaan betogen ,de surinamers zijn goed geschoold en ontwikkeld we moeten opkomen voor de belangen van onze mensen, de surinaamseregering moet aangepakt worden ,elke keer worden we van beide kanten genaaid,de top van suriname wordt als een held hier in nederland binnengehaald ,het is nogsteeds een zootje in suriname;een ieder voor zich en de rest stikt : de tickets zijn zo duur ,visum moet je gaan halen als een hond in de rij ondanks dat je via internet aanvraagd.Zolang wij geen eenheid hebben blijfd het zoals in de slavewrnij///////////.


    Maak melding
  7. Kan iemand aan mij of aan de meute vertellen welke de rationele bezwaren zijn, die kleven aan de uitvoering van deze overeenkomst.

    Wat zullen Suriname dan wel Nederland tekortschieten.

    Is het een prestige kwestie of zal Suriname blijkbaar ten onder gaan.

    Wat kan azijn overigens zuurder maken?

    Wij zijn al decennia lang doende een nog grotere oerwoud te stichten en noemen het democratie en politiek.


    Maak melding
  8. Rationele bezwaren voor wat betreft de naleving van de TO zijn er volgens mij niet.
    Het enige wat ik kan bedenken is het feit dat over het algemeen de negativisten onder de Surinaamse Suri’s ten overstaan van de Nederlandse Suri’s met haat en nijd vervult zijn. Je vraagt je af wat wij Ned Suri’s onze landgenoten eigenlijk hebben misdaan.

    Vaak wordt er door deze Suri’s geopperd dat wij Sur/ Ned ons vaderland zijn ontvlucht en
    en daarom geen recht van spreken hebben en uberhaupt geen rechten kunnen doen gelden vanuit de TO. De Sur/ Nederlander zou een landverrader zijn. Een legitemering dat m.i kort door de bocht genomen is, maar feitelijk iets genuanceerd ligt.De motieven die aan de TO ten grondslag liggen berusten op een bewuste en wel overwogen besluit en mogelijkheid die de staat Suriname en het koninkrijk der Nederlanden wilde bieden, zodat juist de zogenaamde”weglopers”op den duur weer naar Suriname terug konden keren. Er zou sprake zijn van een Braindrain / een gebrek aan kader en dat kon Suriname niet hebben.

    Aan de andere kant mogen de achterblijvers zich ook juist afvragen in hoeverre een nog grotere economische achteruitgang met de weglopers voorkomen is. Immers met een nog grotere bevolking zou de spoeling dun worden. Men mag dus juist blij zijn met het feit dat haast de helft van de bevolking ook in nederland zit,daar kennis en knowhow opdoet, mondiger en kritisch worden, hun familie in Suriname nog steeds ondersteunen en het land Suriname op velerlei terrein ondersteuning bieden.

    De afgelopen 30 jaar hebben opeenvolgende regeringen er niets van gebakken / geld verkwanseld en het land telkens naar de afgrond gevoerd. Als er dus vinger gewezen moet worden zijn het dan juist ook deze politieke leiders die notabene geen verder beleid hebben ontwikkeld om de Surinamer uit het buitenland te stimuleren weer huiswaarts te keren. Men is blijven slapen en nu holt men achter de feiten aan zonder oplossingen aan te dragen danwel de weg van de minste weerstand te kiezen door gewoon de TO te torpederen. Mooi is dat. Het bewijs dat saamhorigheid in Suriname niet bestaat maar slechts lafheid die nimmer tot verbetering van hetlot zal leiden en dat is jammer en triest voor de negativisten onder het klootjes volk dat ze dit niet kunnen inzien en ook dom gehouden worden. Ik blijf er bij dat haat en nijd hier debet aan is.


    Maak melding
  9. waar is glenn codfried met wie sting gebleven heeft jabkie en van bommel je halverwege de rit uit de trein gedonderd hebben ze je zwakte geconstateerd of hebben ze ontdekt dat je niet voor de zaak ga maar voor de subsidie je heb het altijd over subsidie hier subsidie daar bedelaar vraag bouterse geld van bommel laat ons met rust witte nederlander en daar houdt bouterse en codfrie niet van
    Glenny


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES