Voor Surinamers belangrijke radioman overleden

4

Afgelopen week is Dave van Dijk, oud-programmamaker van de VPRO radio, overleden aan een slopende ziekte. Voor de VPRO verzorgde hij o.a. het muziekprogramma Black Star Liner (met als ondertitel ‘voor Surinamers, Antillianen en de blanke medemens’).

Het was een nieuw programma voor en door Surinamers, landgenoten, minderheden en de blanke medemens, een keer per maand vanuit de Ganzenhoef in Amsterdam-Bijlmer. De platenkeus in het programma berust op het principe: van heinde en verre, ongehoord en onbekend, sociaalrelevant en toch swingend. Eigen opnamen: Milestones Emancipation en Super Nova, Tenesera met Antilliaanse Tamhu en Akrema met Surinaamse Winti, Jabula en Tapper Zukie.

Black Star liner is ongetwijfeld belangrijk geweest voor de emancipatie van veel Surinamers in Nederland. Het programma volgde ook racistische tendensen in de Nederlandse samenleving. In BSL van 23 mei 1980 wordt een reportage uitgezonden van een van de eerste optredens van CP-leider Hans Janmaat.

Black Star Liner volgde vanzelfsprekend de ontwikkelingen in Suriname op de voet. In de uitzending van 29 februari 1980 wordt door presentator Roy Ristie en gasten in de studio nog redelijk positief gereageerd op de coup van Bouterse, die vier dagen daarvoor plaatsvond. Zij vertolkten daarmee de gevoelens die binnen de Surinaamse bevolking heersten.

Dave van Dijk is 68 jaar geworden. Bron: VPRO

4 REACTIES

  1. Zo zie je maar wie er allemaal nog meer achter de coup stonden.
    En nu een item van die stille voorstanders van de coup die nu anders praten uit broodvrees.
    Dat is de waarheid, broodvreees.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.