Suriname zet rem op benutting grond kustgebied

17

PARAMARIBO, 27 feb – De benutting van grond in het kustgebied is per onmiddellijk stopgezet. Met name het inrichten voor woningbouw mag niet meer. Volgens minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer is langer uitstel uitermate riskant. Toch heeft het er veel van dat de soep niet zo heet gegeten wordt als die wordt opgediend.

Grondontwikkelaars zeggen nog niet zo lang geleden toestemming te hebben gehad voor bouwprojecten. De maatregel moet verdere vernietiging van natuurlijke bescherming voorkomen. “De natuurlijke kustbescherming van mangrove moeten we onder alle omstandigheden blijven behouden”, zegt Jong Tjien Fa tegenover de Ware Tijd. Ook de rijke vogelpopulatie verdient een overlevingskans.

Het aanleggen van woongebieden langs de kust wordt al lang aangemerkt als boosdoener. Veel natuurlijke bescherming is al lang verdwenen. Suriname behoort tot de tien grootste risicolanden als het gaat om bedreiging door stijgend zeeniveau. Jong Tjien Fa vindt het daarom hoogtijd voor maatregelen, vanwege “aanhoudende nationale en internationale waarschuwingen.”


17 REACTIES

 1. Nog niet te laat.

  Suriname moet net als de hele wereldkust rekening houden met het stijgen van de zee dus ook de rivieren. Hoeveel meter en wanneer het water gaat stijgen is niet bekend maar dat het ooit gaat stijgen is 1 ding wat zeker is.

  Schelpengrond is in het verleden ooit zee geweest en in Suriname heb je veel schelpengrond. Het is vrijwel zeker dat als er geen maatregelen genomen worden dat een groot gedeelte van het kustgebied onder water loopt.

  Beter te laat dan nooit maatregelen treffen.


  Maak melding

 2. Eindelijk dringt het door tot de regering en neemt men de adviezen van milieurapportages serieus. Dat Suriname tot de 10 landen behoort die het zwaarst bedreigd worden door de stijging van de zeespiegel is nooit eerder onderkend. Door mismanagement en vriendjespolitiek is de natuurlijke bescherming van vooral de mangrovebossen nagenoeg verdwenen. Bouwen van dijken tegen een hogere zeespiegel kost mega aan investeringen, geld dat ons arme Suriname niet meer heeft.”” Als het kalf verdronken is dempt men de put”” past prima bij deze president van Suriname. Leiderschap ontbreekt bij Venitiaan ondanks alle goede voornemems van hem en zijn schone handen politiek. Nu wordt het pompen of verzuipen !!! Veel sterkte met de dijken !!!


  Maak melding

 3. Hopelijk wordt niet sluiksgewijs de aandacht afgeleid en deze grond zelf toegeëigend. Met deze landrovers weet je het maar nooit. Ze zijn in staat om zelfs onder water te rijden.


  Maak melding

 4. Dhr. Jong Tjien Fa goed dat je er zelf over begint en hoopt bij deze dat dit geen politieke stunt van joum is ivm met komende verkiezing en begin de put te dempen voordat het laat wordt. En begin je er nu mee en mocht het zijn dat er na de verkiezing door een collega dit karwei wordt afgemaakt zal er altijd erover gesproken worden dit is het werk van Jong Tjien Fa is geweest als je roem gaat en ook voor volksbelang. Ik zelf denk dat je dan door velen in hun hart gesloten zult worden als ze daadwerkelijk het idee van jou zal begrijpen ivm de klimaatsverandering en het waterpeil in de toekomst.

  Tang Boeng………..


  Maak melding

 5. Deze man is een grappige Pokai…geen wonder dat zij pokai kofi…verkochten…gewoon een leeghoofd verhaal.

  Typische Front…. men wil iets.. maar verder weten zij niks…zie b.v. de hosselaar op straat…mag niet… maar een uitkering krijgen zij ook niet…dan moet de regering deze mensen eten geven…en breng anderen die huizen willen bouwen op het dak van het DNA gebouw


  Maak melding

 6. Er was aan de regering voorgesteld om mensen die een stuk grond hebben in Noord Paramaribo, ergens anders een stuk grond aan te bieden. Ik zou wel op dat voorstel willen ingaan. Helaas heb ik er niets meer van gehoord.


  Maak melding

 7. @12 neem je dat van ramon abrahams jaren 80 ook mee in dat onderzoek van abrahams is op saramacca en zullen we domburg ook onderzoeken en dat van commewijne je weet toch het was op de surinaamse tv die man had met zijn ouders 55jr op dat terrein een houdzagerij en ondanks dat is het terrein die man afgenomen en aan een familielid van alibuks gegeven daarom zal er alles op alles gedaan moeten worden dat de kliek alibuks bouterse en wijdenbosch niet meer in het parlement komt volk van suriname let op nooit meer bouterse en wijdenbosch dat verhaal was dat je nooit met een vrouw moet samen wonen die je wilde vergiftigen dit kwam uit de mond van maar ja hoor ze gaan toch weer samen bouta en bosje dat verhaal zal straks zijn wie houdt wie voor de gek hai
  Glenny


  Maak melding

 8. Ik vind dat de heer Jong Tjien Fa stappen genomen heeft in de goede richting en daarvoor zeg ik ga maar door.Surinamers moeten leren wat de kust voor betekenis heeft voor hun land.Mangrove bomen groeien niet voor niets ze hebben een zeer grote betekenis.Deze bomen bieden ook plaats voor vele vissen van verschillende soorten.De kust van Suriname is rijk aan vis,jammer dat men te weinig aan de visvangst doet.Langs de hele Noorse kust wordt er zalm geteeld deze zalm wordt naar gezegd heel Europa ge exporteert,deze industrie is nu flink aan gegroeid en levert het land zeer vreemde valutas


  Maak melding

 9. Ik vind dat de heer Jong Tjien Fa stappen genomen heeft in de goede richting en daarvoor zeg ik ga maar door.Surinamers moeten leren wat de kust voor betekenis heeft voor hun land.Mangrove bomen groeien niet voor niets ze hebben een zeer grote betekenis.Deze bomen bieden ook plaats voor vele vissen van verschillende soorten.De kust van Suriname is rijk aan vis,jammer dat men te weinig aan de visvangst doet.Langs de hele Noorse kust wordt er zalm geteeld deze zalm wordt naar gezegd heel Europa ge exporteert,deze industrie is nu flink aan gegroeid en levert het land zeer veel vreemde valuta`s op.


  Maak melding

 10. Wanneer gebruiken ze een keer hun verstand of is deze al weggespoeld wat ook zal gebeuren met paramaribo als ze niet snel wat aan de kustbescherming doen. Ze pleiten er allemaal voor het beste voor het land te willen maar dit laten ze duidelijk niet blijken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.