woensdag, april 24, 2024
HomeOnderwerpenEconomieEerste in Suriname gebouwd schip te water gelaten

Eerste in Suriname gebouwd schip te water gelaten

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 27 feb – Het eerste in Suriname gebouwde schip, de Zhong Mu I, is te water gelaten. Het schip is gebouwd door de Surinaamse Droogdok & Scheepsbouw Maatschappij, SDSM, en de China Timber Resources Group. Het is een industriële mijlpaal, zegt minister Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer.

De lokale scheepvaartindustrie kan ook internationale opdrachten aanvaarden. “Deze vijf hectare grond waarop het containerschip is gebouwd, is toch wel de basis geweest voor het vergaren van kennis voor een compleet nieuwe industrie”, zegt Jong Tjien Fa tegenover de Ware Tijd. Scheepsbouw mag voortaan aan het lijstje van lokale diensten worden toegevoegd.

Nu kan met meer zelfvertrouwen internationaal worden geshopt. De Zhong Mu is zeewaardig en zal in buurland Guyana worden ingezet bij het transport van hout. Nog dit jaar moet een tweede schip worden geleverd. “In feite moeten we vier schepen bouwen”, zegt SDSM-directeur Soeratmin Moestadja. Het is wel nog even kijken naar hoe het economische tij zich gedraagt.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

24 REACTIES
  1. Eindelijk een keer leuk nieuws. Jammer dat het grotendeels een chinese aangelegenheid is geworden. Het zijn de hardst werkende mensen in Su.
    Doe er je voordeel mee. Probeer een paar te verkopen in Caricom en zorg tevens dat je onderhoudscontracten binnenhaald en faciliteert. Dan ben je altijd verzekerd van omzet.


    Maak melding
  2. Sranan, SDSM veel succes toegewenst.
    Sranan suma, laten wij hopen dat de regio en midden Amerika in de toekomst veel van hun zeewaardige schepen in Suriname zullen laten bouwen.


    Maak melding
  3. Al dat vuurwerk gekletter en Chinese schotels mochten er wel wezen. Zoals gezegd is Suriname een nieuwe uitdaging aangegaan.

    Hopelijk zullen voor de bouwer alle stagnerende factoren m.b.t. het invliegen van specifieke know how en de aanlevering van met name zuurstof en acetyleengas worden weggenomen.

    Srananman un hopo bika wroko bari. Aanpakken of inpakken!


    Maak melding
  4. Heerlijk!!! dit te lezen na zoveel negativiteit over Suriname te hebben gelezen in voorgaande berichten.Dit is het zoveelste bewijs dat er genoeg potentie is om in SU.Industrieën op te zetten.Ook al is het grotendeels een Chinese aangelegenheid,het feit alleen dat het op Surinaamse bodem tot stand is gekomen met medewerking van eigen locals noopt mij te zeggen:Op naar nr.2,3,4 enz.Moge dit het Impuls zijn om de Industriesector serieus een kans te bieden om te groeien en te floreren.


    Maak melding
  5. Mooi zo.

    Het binnenlaten van Chinezen is niet voor niets geweest. Om een land op te bouwen moet er kennis en arbeidskracht geimporteerd worden, Surinamers kunnen van deze kennis ook veel leren en ooit ook zelf toepassen.

    Ik zou ook leerplicht en/of werkplicht willen zien in Sme voor iedereen die doelloos zit rond te hangen.

    Ga zo door.


    Maak melding
  6. Het bezwaar van onze gemiddelde Suri-werker is dat zij het liefste elke dag achter de gebreide broek aan zitten. Zij kunnen zich geen dag veroorloven om niet thuis te zijn. Dit schip is in shift verband(8-12-8-4) tot stand gekomen. Die traditie moet worden doorbroken om tot grotere hoogten te komen.


    Maak melding
  7. @realistisch…je snapt het verhaal weer niet. Er is helemaal geen grond aan de chinezen gegeven!!! Als je niet weet waarover je praat, hou dan je klepper maar dicht!!!De chinezen hebben know how, specialistische mankracht en materialen ingebracht om dit schip te helpen bouwen.


    Maak melding
  8. sommige verwijzen nog steeds naar die houtskool en pimba bedrijven van toen dat zien zien ze als vooruitgang terwijl de grooste deel van de surinaamse bevolking voor de jaren tachtig op gas kookte.vraag niet wat jou land voor jou kan doen, maar wat jij voor jou land kan doen.het vreemde aan sommige mensen vind ik dat toen het bar slecht ging met suriname in alle opzichten ik ze nooit hoor klagen daarover.


    Maak melding
  9. Het is weer bewezen. De vooruitgang van suriname kan uitsluitend MET buitenlandse kennis, kunde en arbeidsethos. Jammer dat de namaaknationalisten dat proberen tegen te houden. En jammer dat een vene de surinamers die buiten de surinaamse grensen wonen en werken bewust uitsluit.


    Maak melding
  10. DU,
    Door die door jou de grond in geprezen brug met brood hebben wij vandaag voor ons doen een machtig en zeewaardig schip te water kunnen laten.

    Als die bruggen er niet waren gekomen hadden wij deze mooie dag ook niet kunnen/mogen beërven.

    Dezelfde kranen waarmee de bruggen werden gebouwd zijn ook aangewend om dit prachtig kunstwerk neer te zetten.

    Onthoudt goed, “ontwikkeling gaat altijd gepaard met het dragen van grote offers!

    Jij daar in het veilige hoge noorden en wij hier, right where the action is.

    Dacht jij dat die goudkoorts uit de hemel is komen vallen?


    Maak melding
  11. Slechte bericht geving Waterkant!! ik mis alle belangrijke info zoals: hoe groot is het schip? hoe duur? welke motoren zitten er in? is het schip ook in een passagiers uitvoering leverbaar? waarom geen foto van het schip? hoe lang heeft de bouw geduurd? Is er soortgelijke schepen bouw in de regio?
    Stuur je journalisten maar weer naar school!


    Maak melding
  12. Van harte geluk SDSM met jullie succes stoty.Hier mee heeft Suriname zich aangesloten bij de scheepsbouw naties in de wereld.
    Dit doet mij deugd dat wij als land het een en ander kunnen.Jan Ernst Matzeliger 1852-1889 de uitvinder van de zwikmachine die thans over de hele wereld word gebruikt.Het doet een 70 jarige zoon van een Surinaamse ondernemer aan die tussen 1945 t/m 1960 aan de Zwartenhovenbrugstraat met de naam B.Fathma & Co.met o.a. een schoenenfabriek van daar mijn opmerking over de zwikmachine. Ga zo door Suriname .Vriendelijke groet Rob Sahadat.


    Maak melding
  13. is dit schip gebouwd voor de SMS of voor een andere scheepvaart mij.eerst las ik over een
    containerschip.en op `t einde lees ik dat dit schip ingezet zal worden in buurland guyana bij het hout transport.

    de beschadiging van schip bij het transporteren van hout/houtblokken zal zeker de onderhoudskosten verhogen.of zal men zich houden aan de regels dit ook in de container in te laden voor transport.


    Maak melding
  14. @ pinto
    verbeter de wereld en begin bij jou zelf .DU,door die door jou de grond in geprezen brug met brood hebben wij vandaag ons een machtige en zeewaardige schip te water kunnen laten, kan jij mij uitleggen wat je bedoeld want ik snap er geen ene malle moer van.wat is de essentie van jou reaktie ?? maar het was toch mooie dag .ontwikkeling gaat altijd gepaard met het dragen van offers , deze woorden heb ik eerder gehoord van de grooste volksmisleider van suriname.inderdaad anderen hebben zich geofferd, daarom leeft jij nu in een democratische suriname al die offers van toen wil jij teniet doen,of ongedaan maken door te kiezen voor die zelfde bandieten die het volk jaren lang hebben belazerd, jij weet dat onze samenleving een zeer zware tol heeft betaald voor die bruggen ik hoop dat jij weet met welke constructie die bruggen zijn afbetaald.


    Maak melding
  15. Ik lees overal odes aan de SDSM. U moest maar eens weten hoeveel tegenwerking die Chinese scheepsbouwer heeft moeten trotseren.

    Hopelijk worden zij nu wel in staat gesteld om hun eigen zuurstof en acetyleengas te produceren.

    Het werk werd vaker voor weken onderbroken omdat toeleveranciers dwars lagen.


    Maak melding
  16. @mr.zuidoost
    Blijkbaar mis je iets. Jammer voor jouw, maar geen reden om de journalist verwijten te maken.

    @Alex
    Ook jouw opmerking doet niet terzaken. Onderhoud is voor rekening van de nieuwe eigenaren en/of hun huurder. Lijkt mij beter dat je op het artikel zelf reageert ipv te zoeken naar iets waar je negatief over kunt doen.

    @Pinto
    De suriname rivier is breed genoeg dus ook al waren de bruggen er niet dan nog konden die boten gewoon naar het dok varen. Trouwens het dok lag er al lang voor dat de brug kwam. Dus stop aub met dat te onpas ophemelen van Bosje als bruggenbouwer. Die sukkel heeft de brug ook alleen maar gebouwd om njang te maken met iets groots. De kosten liet hij aan anderen.


    Maak melding
  17. Zo, dan klaar om ons duurzaam hout in snel tempo weg te varen naar China. Jammer voor Zhong Heng Tai dat zij er niet klaar voor is in Oost Suriname.


    Maak melding
  18. Neus: wat mis ik? blijkbaar zijn mijn bril glazen niet zo dik als van jou. Lees jij in het stuk over afmetingen? kosten? tonnage, concurrentie? je zal toch dikkere bril glazen moeten aanschaffen vrees ik…..


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES