maandag, december 4, 2023
HomeOnderwerpenEconomieVertrek Billiton uit Suriname niet met stille trom

Vertrek Billiton uit Suriname niet met stille trom

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 22 feb – Het is waarschijnlijk dat multinational Billiton met de stille trom zal kunnen vertrekken. Ook als dat de bedoeling zou zijn, zijn er spelers die dat van harte zullen beletten. Onder meer is er een overheid die weigert met de gebakken peren te blijven zitten.

Het vrij onverwachte besluit om op te breken, heeft de vraag wie de milieurommel moet opruimens, alleen maar dringender gemaakt. Minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen heeft al min of meer kenbaar gemaakt dat de rekening zal worden gepresenteerd. De mijnen in Para en Marowijne hebben veel weg van maanlandschappen. Rusland wil weten hoe het herstel zal verlopen.

Of er zal tenminste over compensatie gesproken moeten worden. Ook de vakbeweging roert zich. De manier waarop Billiton had gedacht personeel af et vloeien, bevalt maar matig. Vakbondsleider Roy Adama wil vooral een menselijke benadering. Pensioengaranties en individuele leningen die nog afbetaald moeten worden behoren tot de pijnpunten. Zonder die goed af te handelen, is fatsoenlijk vertrek niet denkbaar, zegt Adama.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

10 REACTIES
 1. Waarom had men dit niet van tevoren kunnen bedenken? Nu – achteraf – komt de discussie wie verantwoordelijk is voor de achtergelaten rommel. Het is in Suriname altijd achteraf.


  Maak melding

 2. a de keba jaren lang de bodem uitputten en de eigen zakken vullen met de dollars en wanneer het einde in zicht is met stille trom willen vertrekken. bravo prima mensen die hollandse maatschappij bonzen!Surinamers kijk maar hoe groot de liefde van die gasten naar jullie toe is!


  Maak melding

 3. De overheid moet gewoon naar het internationale recht gaan. Het internationale recht gaat over dit soort dingen, milieurampen in 3de wereldlanden etc.

  Zie, Wet verontreiniging oppervlakte wateren, Wet bodemverontreiniging, wet luchtverontreiniging. Verder is het ten strengste verboden om 3de wereldlanden op te zadelen met milieuverontreiniging door multinationals, de vervuiler betaalt!

  Doe dit wel snel i.v.m. verjaring.


  Maak melding

 4. Bille-ton wil zo snel mogelijk weg…… arbeiders liepen en lopen te loeren dat deze boy’s geen GOUD per (ongeluk)…verscheepten.
  Want mi boi din man nak SUuuuuuu !!!!!. dat man nak unu ai boi.


  Maak melding

 5. Als het gebied op een maanlandschap lijkt wil dat zeggen dat het stuk land geheel waardeloos is dus onvruchtbaar je kans niks op planten hooguit een huis bouwen.
  IBO


  Maak melding

 6. http://www.bauxietinstituut.com/Wetgeving.aspx

  Zolang de Surinaamse mijnwet niet aangepast wordt aan deze tijd, vrees ik dat Suriname zelf voor de schoonmaakkosten/saneringskosten zal moeten opdraaien.
  Wanneer leert men in Suriname om zorgvuldiger om te gaan met zulke dingen? Zelfs een leek kan begrijpen dat de Surinaamse mijnwet koloniaal is.
  Het woord Surinamer, komt er niet eens in voor, anno 2009.


  Maak melding

 7. Het is ten aller tijden verstandig een uitstekend milieubeleid te handhaven.

  Als dit niet wordt toegepast, kunnen er milieu problemen ontstaan.

  De Billiton mag verplicht worden dit soort zaken correct af te handelen.

  Niet alleen de Billiton, maar ook de goud industrie en andere multinationals.

  En niet te vergeten de Surinaamse bedrijven bijvoorbeeld Staatsolie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES