Nieuw soort Surinaamse leerling binnen elf jaar

10

PARAMARIBO, 20 feb – Het basisonderwijs moet zodanig worden opgezet dat het jonge Surinamers beter voorbereidt op maatschappelijke deelname. Dit zegt minister Edwin Wolf van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov. De hervormingen in het onderwijs zijn dan ook gericht op effectiviteit en efficiëntie.

“Op het eind van de schoolperiode moeten de leerlingen genoeg kennis en vaardigheden hebben opgedaan om verder te studeren of te gaan werken”, zegt Wolf. Vandaar ook de omvorming naar het elfjarige schooltype. De kleuter- en basisschool en de onderbouw van het voortgezet onderwijs worden geïntegreerd. Niet alleen in organisatorisch opzicht, maar qua persoonlijke houding moet veel veranderen.

Een culturele omslag bij leerkrachten, leerlingen en ouders is een van de vereisten. “De leerkracht wordt nu coach en mentor van de leerling. Die zal meer zelfwerkzaamheid aan de dag moeten leggen”, aldus Wolf. Ook nieuwe dialectiek en inzet van informatietechnologie moeten een plaats krijgen. Intussen is een wetsvoorstel voorbereid en wordt gebrainstormd over de nieuwe aanpak.

10 REACTIES

 1. Nu doet men net of dit idee gisteren ontstaan is, terwijl de discussie over verandering binnen het onderwijs al jaren gevoerd word, thuis en op de buis!! maaar goed , hopelijk komt er een eind aan het oeverloos `gelul`en gaat er nu daadwerkelijk iets veranderen. mvg.
  sika


  Maak melding

 2. Je merkt het over een jaar is er verkiezing de minister van onderwijs en volksontwikkeling wil aanpakken,betere voorbereiding in het basisonderwijs.De vraag die ik graag aan de minister zou willen stellen en wat ik zo vaak van ouders gehoord hebt, dat 50% van de kinderen de klassen moeten over doen,hoe dat komt en waarom er niets tegen gedaan wordt.En hoe ligt het met de competentie van de docenten?Ik kan het eerlijk zeggen elk kind dat de klas moet om gaan kost de staat en de ouders veel geld.En als je naar de gevoelen van het kind ga, dan voelt een kind die de klas moet om gaan zich zeer rottig.Ik vind dat men wat verandering aan de toetsen moet doen, een toets zegt mij niet veel wat een kind kan of niet.Het vaker diagnosticeren geeft betere resultaten en je kun met aanleiding daar van je oordeel geven.Suriname moet zich niet met Nederland gaan vergelijken want Nederland staat niet aan de spits in Europa het is Finland.Suriname moet zijn eigen weg op gaan en eigen boeken gebruiken die niet op Nederland georie”nteerd zijn.Het is een grote schande kinderen dinges te leren die helemaal niet met kind haar omgeving te doen hebben als bv hoeveel gram is een muts antraciet hier heb je twee dingen die helemaal niet in het kind haar omgeving gebruikt worden ten eerst antraciet,te tweede muts.Ik schrok mijn ogen uit toen ik een paar rekenboeken in mijn handen kreeg en vroeg waarom leren jullie deze kinderen precies de zelfde zaken die ik onder de koloniale tijd moest leren? het antwoord was ze hadden geen mogelijkheden tot betere boeken.


  Maak melding

 3. Ho Ho hold your horses,

  Probeer niet het Nederlands model over te nemen. Want die is op sterven na dood. Het Surinaams onderwijs hoeft niet op de schop. Er kan mi worden bijgesteld. Als je een vergelijking maakt tussen een leerling uit de zesde klas in Suriname en een 8ste groeper hier, dan zie je dat de Surinaamse leerling op het gebied van rekenen veel beter is dan zijn leeftijdsgenoot in Ned.

  Ik pleit ervoor dat men de Sur. leerling leert om iets mondiger te zijn zodat deze verbaal beter uit de verf komt.

  Heren/vrouwen bedenkers van deze eventuele mega transformatie, think twice.

  Het nederlands basisonderwijs is niet wat jullie jullie denken.

  Bijltje


  Maak melding

 4. Zorg er maar voor dat nu goed gekwalificeerd personeel voor de klas staat en deugdelijk meubilair voor de leerlingen en de leerkrachten. Dit zou al genoeg reden al zijn dat ze naar school zouden willen gaan.
  Uit goede bronnen heb ik vernomen dat de kinderen tegen hun leraar en/of tegen de lerares zeggen als ik schaafijs ga verkopen verdien meer dan jullie per maand en volgens de bestaande regels zouden ze bijelkaar als ze ook elk jaar zouden overgaan naar de volgen de klas zouden ze in acht jaar doen en nu al dit soort opmerking tegen over de leerkracht dan vraag ik af hoe de reactie zal zijn als ze horen dat er een paar jaar erbij komen zonder de nodige informatie.

  Tang Boeng………


  Maak melding

 5. ‘kleuter- en basisschool en de onderbouw van het voortgezet onderwijs worden geïntegreerd’

  Nou ik ben geen voorstander van 11 jaar op 1 dezelfde school te gaan. Kinderen worden vaak gepest, gebeurt dit al op de kleuterschool dan zitten die kinderen nog tot hun pubertijd met pestkoppen opgescheept.
  En idd eerst liever de scholen aanpakken qua wat er nu in TE KORT komt…wat Harry al zei.


  Maak melding

 6. EEns met bijltje, na al de veranderingen in het onderwijs in Nederlend komt men nu achter dat het niet heeft gewerkt. Er wordt nu geopperd om het oude onderwijs systeem weer in te voeren. Dus Suriname ga niet als een gek alles van Nederland kopieeren. A boeng.
  IBO


  Maak melding

 7. Triest
  Waar het onderwijs in Nederland wil afrekenen met de z.g. mentoren systeem willen de achterlijke Surinaamse politici dat in Suriname invoeren.
  Wanneer gaan jullie een keer nadenken o hebben jullie het vermogen niet.
  Of zijn jullie overschrijvers van het Nederlandse beleid dat al lang achterhaal is.
  De mini-ster praat over een nieue dialektiek

  Weet hij wat dat is?


  Maak melding

 8. jammer dat wij surinamers bang zijn voor vernieuwing en verandering, dit blijkt ook weer uit enkele reacties. Van geen enkel land kunnen we zomaar wat overnemen, want Suriname is uniek, maar van vele landen kunnen we leren en het beter doen! Het belangrijkste is dat we alle handen uit de mouwen steken om een goede toekomst voor te bereiden voor onze kinderen. Invertering in onze kinderen vraagt vaak om verandering en vernieuwing!!!

  brasa nanga bossies


  Maak melding

 9. Lieve mensen,
  Ik vind het altijd fijn om te horen dat er verandering in onze Suriname wordt ondernomen. Veranderingen komen in de hele wereld voor, de tijd gaat dus verstandig dat ook het onderwijs in Suriname wordt bij gesteld. Ik ben ervan overtuigd dat de omgeving waarin een kind leert van groot belang is voor zijn ontwikkeling. De schoolgebouwen en interieur van de scholen moeten samen in het pakket van onderwijsvernieuwing vallen. Daarnaast het bijscholen van leerkrachten en lesmateriaal en vakken die aansluiten bij de hedendaagse wereld, onze jongeren krijgen dan een breedbeeld die zich niet beperkt tot Suriname. Laten wij samen meedenken om onze leerlingen-kinderen- jongeren zo goed moegelijk te ondersteunen en tot de man-vrouw te maken die wij ook graag zouden willen zijn in Suriname,positief, welvarend emotioneel sterk en hart voor ons Suriname.

  Tang boeng,
  Lobi Sisa


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.