zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijSurinaamse vrouwen zijn geëmancipeerder

Surinaamse vrouwen zijn geëmancipeerder

-

Does Travel - naar Suriname

Het aantal vrouwen dat in Nederland werkt, blijft groeien. Vorig jaar hadden zes van de tien vrouwen een baan. Dit is zes procent meer dan vier jaar geleden, blijkt uit de Emancipatiemonitor 2008 die gisteren is gepubliceerd door het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Surinaamse vrouwen scoren het beste in de Emancipatiemonitor: zij hebben een hoger dan gemiddelde arbeidsparticipatie van 61%. Autochtonen scoren op dit laatste 45%, Turkse en Marokkaanse vrouwen 20%.

Het aandeel vrouwen dat economisch zelfstandig is bij Surinaamse vrouwen, is met 47 procent het hoogst. Bij autochtone vrouwen is dit aandeel 45 procent.

opening
Fernandes Express
BODO Party

13 REACTIES
 1. Die vrouwen moesten wel. Heel wat van die meneren zijn vooruit afgereisd om hen een warm welkom op Schiphol voor te bereiden.
  Tot nooit weer ziens dus………


  Maak melding
 2. Dat komt vaak door de nog al pittige opvoeding die je als Surinaamse vrouw van huis uit mee krijgt.
  Mijn vader en moeder zeiden altijd zorg ervoor dat je je zodanig profileert in de maatschappij dat je voor niemand je hand hoeft open te houden.
  Vrouwen leren in Suriname bij voorbaat al dat ze financieel onafhankelijk moeten zijn in leven.
  En ik kan dat alleen maar goed vinden.
  Ook zijn Surinaamse vrouwen assertiever als autochtone vrouwen. Misschien ook wel brutaler.In positieve zijn natuurlijk.
  Bravo eindelijk een keer iets postitiefs in de media.


  Maak melding
 3. vrouwen gaan steeds meer werken
  dit is niet iets om te juichen maar om door te denken.

  dank aan de socialendienst,want wie tegenwoordig niet werkt gaat ook niet eten.

  volgt het vraaggesprek met mark rutte op nos dan zullen de allochtonen het zeer waarschijnlijk moeilijk krijgen.


  Maak melding
 4. “vrouwen gaan steeds meer werken
  dit is niet iets om te juichen maar om door te denken”.

  Alex

  Wat een pessimistische opmerking.
  Steeds meer vrouwen zien het belang in om na de middelbare school een studie te gaan doen.

  Met een diploma op zak willen deze vrouwen gaan werken. Ik geef ze groot gelijk, want vrouwen zijn heel goed in staat om naast hun baan, ook het huishouden te doen en eventuele kinderen op te voeden.

  Kijk maar naar de alleenstaande Surinaamse vrouwen, die vaak ook nog moeders zijn.
  Ze doen het prima en ik als vrouw ben ontzettend trots op dat we onze handjes niet willen ophouden. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar over het algemeen is
  de Surinaamse vrouw bewust dat jezelf ontwikkelen je niet afhankelijk maakt van anderen.

  Een eigen inkomen betekent vrijheid.


  Maak melding
 5. ik zelf ben trots op vrouwen die willen werken.maar het probleem is,dat men juist met dit soort cijfers de vrouwen misleid.

  vrouwen en mannen zijn gelijkwaardig maar toch worden de vrouwen minder betaald.of misschien dat ze niet de zelfde zijn,daarom de verschillen in salarissen


  Maak melding
 6. Ik zou wel willen weten over welke groep vrouwen dit onderzoek spreekt. Uit veel onderzoeken die eerder zijn gedaan blijkt dat het veelal Creoolse/Zwarte vrouwen zijn die een baan buitenshuis hebben. Hindoestaanse vrouwen zijn meestal thuis. Is de conclusie dan dat ze minder geémancipeerd zijn? Wie weet. Maar dit bericht is wat mij betreft onduidelijk.


  Maak melding
 7. Iedereen die onderzoek doet weet hoe je kan manipuleren met gegevens en zodanig, dat de uitkomst van deze gegevens voor waarheid worden aangenomen.

  In dezen is voor mij niet relevant het aantal surinaamse vrouwen die werken – daargelaten de definitie van de surinaamse vrouw – maar hoeveel van deze vrouwen een hogere baan(met verantwoording) hebben ten opzichte van de autochtone vrouwen.

  In mijn directe omgeving ken ik een aantal surinaamse vrouwen die een master titel(drs)hebben, maar onder een autochtone man/ vrouw moeten werken die nog bezig is zijn/haar studie af te ronden.
  Ik denk dat jullie dit ook op de ene of andere manier op de werkvloer meemaken.

  Dus is voor mij de vraag hoe valide dit onderzoek wel is en welk nut het dan dient.

  In mijn ogen is dit simpel quasi-onderzoek om een deel van de surinaamse populatie weer zand voor de ogen te strooien en met wat ‘gezouten vis’ tevreden te stellen.

  Voor mij is emancipatie, de maatschappelijke gelijkstelling aan de andere met behoud van alle rechten, kansen en plichten.

  Opmerking: Ik ben Srika en geen Sika.
  Vrienden die mij als Srika kennen, vergissen zich soms met de persoon van Sika.
  Srika


  Maak melding
 8. Het is allemaal leuk om te vertellen en te publiceren, maar het werkelijke probleem wordt er niet bij aangehaald. Moeder gaat uitwerken ( en iedereen kan een studie doen en werken) als de omstandigheid daar voor is.
  Maar de kinderen zijn weer de dupe. Wat heeft een kind voor een jeugd en toekomst, als er nooit iemandt thuis is en alles zelf maar moet doen ongeacht welke leeftijd. Dat is pas erg. En maar klagen over die kinderen, hoe erg ze zijn.


  Maak melding
 9. Yvie(nr.11),

  Ik kan hierin met je meegaan.
  Wij, zeker de Surineds, praten te weinig over de werkelijke problemen. Dat van de kinderen op school en thuissituatie heeft al jaren mijn aandacht.
  Vorig jaar nodigde ik ook surineds uit om een platform op te richten en de situatie van zeker de kinderen op school en thuis aan de kaak te stellen en dan met voorstellen te komen.
  Ik heb prive maar een(1) reactie gehad.

  Surineds hebben waarschijnlijk meer aandacht voor de gemaaktheid van de ontkenning dan de durf te hebben voor zeker de eigen kinderen op te komen.En dat stelt mij teleur. Wel zijn wij sterk in het achter-de-deur-huilen met wat er met onze kinderen, zeker op de scholen, gebeurt.

  Waar zijn onze voormannen/-vrouwen? Zien zij dat ook niet dagelijks gebeuren? Ik ben nog steeds van overtuigd dat richting geven en dus opkomen voor onze eigen kinderen, de taak is van ons als groep zijnde Surineds.

  Wij moeten de integratie ondergaan en tegelijkertijd onze kinderen hierin richten.

  Wil jij ook openlijk opkomen voor jou kinderen, Yvy?(Ik ga er van uit, dat je kinderen hebt.)
  Srika


  Maak melding
 10. @8 nummer 8.
  Het gaat om de arbeidsactiva onder de Surinaamse vrouwen.Vrouwen die thuis zitten en huisvrouw zijn kiezen hiervoor.Ik heb als ik om me heen kijk de indruk dat dit laatste nogal meevalt.Ik ben ervan overtuigd dat met het onderzoek een terechte weergave van de werkelijkheid is geillustreerd. Bravo voor de sterke Sranang oema!!! Voor wat betreft de etniciteit onder de Surinaamse vrouwen maakt het geen verschil uit.Surinaamse vrouwen staan in het algemeen dan ook hun mannetje op elk maatschappelijk gebied, ze zijn veelzijdig en geëmancipeerd en dat siert hun. Wat mij betreft is er in ieder geval sprake van een positieve labeling en dat lijkt mij ook terecht.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES