Surinaamse topmuzikant Eddy Muringen overleden

9

PARAMARIBO, 18 feb – Pianist, dirigent en arrangeur Eduard Charles ‘Eddy’ Muringen is op vijfenzeventigjarige leeftijd overleden. Eddy Muringen heeft onder meer jarenlang de militaire kapel geleid. Ook geldt hij als grondleger van de swingende Kamalama muziekstijl.

Zijn muziekband De Kamalas heeft vooral in de jaren zestig en zeventig menig feestganger in vervoering gebracht. Tot zijn meest bekende geestesproducten behoren Tintong, Mi Brada, Bari Na Doti, Mina Mina, Salm Kang, Bosi Né Lowé en Sinango. Eddy Muringen behoorde tot een van Suriname’s meest muzikaal begaafde families.

Ook heeft hij velen de kneepjes van de muziek bijgebracht.


9 REACTIES

 1. Eddy Muringen rust zacht.
  Bedankt voor je fantastische muziek. Vooral voor de Surinaamse kleur welke jij samen met diverse andere militaire kapel toppers uit de jaren 60 -80 hebt gegeven aan de TRIS kapel militaire tonen. Velen kunnen zich de deelname van het kapel aan de Taptoe van Delft nog herinneren. Zodra het TRIS kapel begon te spelen heerste er direct een emotionel sfeer en menigte danste opgezweept mee. Ik heb Eddy ook als sportvriend gekend. Samen speelden we in de competitie voor het TRIS volley bal team. Typisch was dat Eddy ook daarbij harmonieus optrad, net als met zijn muziek. Hij hield van de positie van spelverdeler en was altijd een vrolijke ploeggenoot. Tijdens de vele gesprekken die we voerden maakten hij er geen geheim van dat hij een buitengewone levensgenieter was. Eddy hield van het leven en kon als geen ander hierover filosoferen. Ik heb de eer gehad om hem te kennen, met hem enige malen naar het binnenland van Suriname te gaan om goodwill voor de TRIS te vestigen in gebieden waar het soms lastig was. Eddy demonstreerde tijdens deze vredespatrouilles wat diplomatie was en vele hoge officieren lieten hem zijn gang gaan. Een eervol saluut aan deze grote man, vriend van velen en zoals zijn zoon mij onlangs tijdens zijn optreden op Curacao vertelde, was Eddy ook een goede vader die zijn kinderen steevast wist te inspireren muziek te beoefenen. Ik ben er van overtuigd namens vele ex Tris’ers te spreken : Eddy bedankt voor alle fijne dingen. Je hebt jou deel goed volbracht op deze wereld. We bidden de Almachtige je op te nemen in zijn hemelsorkest. Let the music play on. Eddy ie sekie na kondre nofo. A joeroe doro. Sribie swieitie.


  Maak melding

 2. Ai Bigi Wang,U was een troe troe Pikin van Sranang Doti.Een Pionier zo Puur en Origineel.Moge deze bigi Brada,Eddy Muringen,in vrede rusten en moge hij altijd herdacht worden,zulke grote zonen als Eddy en zijn tijdgenoten zoals:Eddy Snijders,Lieve Hugo,Kid Dynamite,Sjorie Scheermaker e.a.allen wijlen en de nog levende legenden zoals Stan Lokhin,Oscar Harris MOGEN we nooit vergeten.Deze grote zonen hebben ons zovele onvergetelijke momenten in ons leven bezorgd en hebben altijd getracht om de Surinaamse Muziek m.n.De Badjie,Bigi Pokoe en Kaseko naar een hoger niveau te tillen.Moge DE HOGERE VOORZIENIGHEID over Eddy Muringen z’n ziele rust waken.


  Maak melding

 3. Roy,
  Ook bedankt voor jou zegje, ik had het niet completer kunnen doen! Hij is ons voorgegaan.

  Moge de ziel van deze gewezen kapelmeester/Eerste Luitenant
  in vrede rusten.


  Maak melding

 4. Opa hield van het leven, hij hield van lachen en vooral van zijn gezin en muziek. Hij en zijn vrouw hebben altijd gezorgd voor een sterke familieband en hebben dat zelfs tot aan hun kleinkinderen overgebracht evenals muziekale en andere talenten. Hiervoor ben ik hen persoonlijk erg dankbaar!

  Voor mijn lieve opa is het uur inderdaad gekomen zoals dat voor ons allen eens het geval moet zijn in deze wereld. Totdat onze Verlosser komt in zijn glorierijke hoedangheid en ons verlost van alle kwalen en onze grootste vijand namelijk de dood. Wij blijven allemaal wachten op die dag waarvan alleen Jehovah God het uur weet en wanneer die dag komt zullen wij Eduard Charles “Eddy” Muringen hier in het paradijs met open armen ontvangen wanneer hij zijn opstanding uit de doden krijgt. Daarom “treuren wij niet zoals mensen in de wereld dat doen, maar wij treuren met hoop” zoals de apostel Paulus dit zei. Ik hou van u opa.

  Virgil Muringen


  Maak melding

 5. Eens komen-blijven-gaan…Helaas E.M is ons vooruit gegaan….Maar hij mocht erzijn…A poku bin boeng man…. from the top.

  Albij al RUST ZACHT…God geve ziele rust.


  Maak melding

 6. Rust zacht Oom Eddy!!!
  Ik wil aan mijn familie Muringen, sterkte wensen de komende tijd. Ik leef met jullie mee, want ik weet wat het is om je vader te moeten “weggeven”.

  Kragtie
  Ruben Sairras


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.