Dispuut landrechten Suriname zwaard van Damocles

4

PARAMARIBO, 18 feb – Als het zwaard van Damocles. Zo is de situatie te omschrijven die investeerders en bedrijven wacht in het Surinaamse binnenland. Parlementariër Jiwan Sital (A-1) schat de kans op gunstig ondernemingsklimaat miniem. Zolang de plaatselijke leefgemeenschappen niet aan hun trekken komen, zal er geen rust zijn.

Dat is onlangs weer gebleken bij de onrust rond Rosebel Goldmines. “Als blijkt dat de mensen geen kans op bestaan hebben, vanwege uitgegeven concessies, zal het probleem steeds terugkeren”, zei Sital in het actualiteitenprogramma Waakhond. Het verlenen van concessies of vergunningen voor bijvoorbeeld mijnbouw stuit nog te vaak op problemen. De slepende landclaims steken steeds de kop op.

De Inheemsen en Marrons willen een duidelijke afbakening van hun leefgebied. De concessies vallen nog vaak geheel of deels daarbinnen. “Dat vraagt om een structurele oplossing. Als dit niet gebeurt, zullen bedrijven ook in de toekomst problemen krijgen met omliggende dorpen. De tijd dat de bevolking in het binnenland leefde van jacht en visvangst is al lang voorbij”, aldus Sital.

4 REACTIES

 1. De rechten van de binnenland bewoners zijn gebaseerd op een gebruiksrecht voor de jacht en visvangst. Als die tijd al voorbij is dan gelden voor hen dezelfde rechten als die ook in bv Parbo gelden!


  Maak melding

 2. Het is en blijft op dit moment in Su. een stel domkoppen aan de macht…zij verkopen het land en eigen volk……
  ….deze domme idiote FRONT een stel respectlozen wij hebben geen moer aan, meer gebrabbel ipv goed landsbestuur.


  Maak melding

 3. sital en rose belt gold mines moeten hard handig worden aangepakt………het zijn dieven die het land leeg plunderen… en plaatselijke surinaamse bedrijven en burgers mogen niet profiteren…al het goud is eigendom van alle surinamers….en niet van canadezen of het parlement…….wil het parlement oorlog met de burgers, en de burgers bestelen door middel van zogenaamde democratie zonder tegenspraak… dan moeten zijn oppassen; het is tijd om de parlements leden maar in het parlement allemaal aan de galg te snoeren…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.