maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenEconomieEnergiehonger Suriname voorlopig niet te stillen

Energiehonger Suriname voorlopig niet te stillen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 17 feb – De vraag naar energie in Suriname zal de komende decennia alleen maar aanhouden. Dit stelt het internationaal adviesbedrijf KEMA. Het is zelfs aan te raden nu al extra maatregelen te treffen voor meer productie. De vraag zal namelijk vrijwel verdubbelen.

Binnen vijftien jaar is het al zover. Suriname kan, gelet op de huidige zes tot zeven procent groei van het energieverbruik, de situatie best aan. Maar als er geen maatregelen worden getroffen zijn we bang dat de overheid tegen 2023 sterk achter zal lopen in de energievoorziening”, zegt KEMA-topman Roel Verlaan. Het huidige energieverbruik is ruim honderd megawatt.

Om de groei in het aantal huishoudens en de industrie bij te benen is ruim tweehonderd megawatt nodig. Dat moet ergens vandaan komen. De maatregelen moeten dus zo gauw mogelijk worden getroffen. KEMA adviseert onder meer centralisatie van planning, en aanpassing van wetgeving. De regering wil een grotere rol voor waterkracht. Nu al wordt een groot deel verzorgt vanuit de centrale te Afobakka.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

9 REACTIES
 1. Suriname heeft altijd 110 volt gehad in de huishouding maar nu verlenen ze hun vrienden vergunning om dingens te importeren die op 220 volt werken. Wat denk je dat er op den duur zal gebeuren. Hadden ze maar eerst hierover nagedacht. Ze laten ze eerst sponseren en zitten ze met de gebakken peren.
  Verllen je deze mensen geen vergunningen die nodig hebben draaien ze het geldkraan dicht en zitten dan de politieke partijen met een probleem in hun mars. Trouwens er zitten mensen op bepaalde positie’s in Su die nieteens goed uit hun woorden kunnen komen en bekleden in funktie op div. ministerie”s en ga zo maar door. Neem zelfs BRUNSWIJK als vb. je moet hem eens horen praten en die moet voor ons bepaalde beslissingen moeten nemen ROT OP MET DEZE FIGUREN.

  TANG BOENG


  Maak melding
 2. Hier een aantal tips:
  -verplichte zonnepanelen aansluitingen op nieuw te bouwen huizen en voor bestaande huizen
  -windmolens aanleggen voor de wijken
  -zonnenpanelen in suriname produceren, natuurlijk in samen werking met de partners in het buitenland

  -energie zuinige lampen gebruiken.


  Maak melding
 3. Als je spanningen meet van rond de 95 volt dan is er wel iets aan de hand.
  Als gemiddeld iedere huishouding een hydrphoor nodig heeft om de waterdruk op te stuwen is er welm iets aan de hand.


  Maak melding
 4. Energiehonger Suriname voorlopig niet te stillen.

  dit gaat voorlopig niet opgelost kunnen worden.want het beleid van de regering is niet gericht op een goed werkende energiebeleid.

  de EBS moet flink onderhanden genomen worden en een andere koers inslaan,want op deze manier doorgaan is gewoon energie verspillen.

  dan praat ik niet over de vele stroom aggregaat en hydrophoor bij de vele woningen en bedrijven.dit is gewoon met de dure valuta’s smijten.

  steeds wordt er gesproken over het kabalebo project.maar niks komt tot stand.of zullen deze in de toekomst een pijpleiding aanleggen naar venezuela of brazil
  of blijft men liever wachten totdat stadsolie zover is.

  voordat dit alles tot stand komt is suriname bankroet.geen investeerders en ook geen ontwikkeling.


  Maak melding
 5. Wanneer men van energie verbruik spreekt dan vraag ik altijd het volgende wat doe jij en de anderen om energie te sparen?Het hoeft niet altijd zo te zijn dat de productie naar de hoogte moet.De mensen moeten leren zuinig met energie om te gaan want het kost geld.Het verbruik van lage energie lampen is een goed begin.Het gebruik van windkracht molens is in vergelijking met waterkracht werken goedkoper.Je kunt ze heel snel opzetten om bepaalde gebieden langs de kust met energie te voorzien.Zonne energie kan in Suriname vlijtig gebruikt worden,het land heeft de beste mogelijkheden er voor.Ik woon in een zeer koud land de temperatuur is op het ogenblik -10 graden met 30cm sneeuw.Om het huis waar ik woon te verwarmen gebruik ik thermo energie dat is energie uit de grond en gebruik lage energie gebruikende lampen.Door deze maatregels heb ik het verbruik van mijn energie met 60% naar beneden gebracht,en heb wat geld kunnen sparen.


  Maak melding
 6. Het zou goed zijn als Suriname een elektriciteits beleid zou invoeren. En alle nieuwe projecten (buurten) direct op 220V of 230 volt zou aansluiten. Dat scheelt in elektrische verliezen. En daarna geleidelijk alle aansluitingen ombouwen naar 220V.


  Maak melding
 7. Er is genoeg Energie.
  teveel produeren en niet kunne verkopen is geen optie.

  wel kan breed geintroduceerd worden dat als mensen ’s avonds in dedaluren hun de was draaien en alles zoveel als mogelijk is in daluren doet kunne ze korting krijgen van tot 40%.
  dan kunnen de energiebedrijven overdag de industrie op gang houden en dat geeft minstens een rendement van 20% op de huidige verbruik. en dat is al 20 megawatt.
  uiteraard is zonneenergie een heel goede optie want dat kost alleen inrichten en onderhoud. maar geen energie.

  dan kunnen we zeggen van de zon komt wel voor iets op en niet voor niets.

  Papo


  Maak melding
 8. Go Nuclear of zonne energie.. waterkrachtcentrale lijkt me niet slim weer een groot deel van het land onder water met alle gevolgen van dien voor mens en milieu, en niet te vergeten allerlei grondstoffen die onder dat nieuwe meer komen te liggen.

  Windenergie zoals sommige van jullie zeggen kan niet in sr… iedereen die daar geweest is weet dat er vrijwel geen wint waait


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES