dinsdag, november 28, 2023
HomeColumnsVoorstel

Voorstel

-

- Advertisement -

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Tijdens de 90-jarige viering van Vereniging Ons Suriname (VOS), op 18 januari, speechte voorzitter Hugo Kooks: “Er is al 315 jaren goede vriendschap tussen Amsterdam en Suriname.” Gekke uitspraak eigenlijk, als je bedenkt dat slavernij in de zeventiende eeuw de kurk was waarop Surinaamse plantages dreven. Lucratieve mensenhandel die de kas van de Amsterdamse West-Indische Compagnie flink spekte. Dus ik vroeg me af vanuit welk historisch perspectief deze al eeuwigdurende ‘vriendschap’ gezien moet worden. Het was uiteraard een beleefd jubileumpraatje in het bijzijn van de Amsterdamse burgemeester Job Cohen, maar toch een enigszins wrange uitspraak uit de mond van de voorzitter van Ons Suriname.

Op een avond, verleden week, reed ik over de rotonde van het Amsterdamse Prins Bernhardplein, nabij het Amstelstation. Voordat ik die verliet, pikte ik nog net mee dat op de lichtkrant van Het Financieele Dagblad als headline voorbijschoof: ‘Vitesse vernedert Ajax’. Dit nieuws had mijns inziens alles te maken met de zure vruchten die unlucky Ajax nu plukt van de nog altijd heersende hang naar lucratieve mensenhandel in Neerlands hoofdstad. Eerder, toen Ajax al behoorlijk punten morste, las ik in een krant het kopje: ‘Ajax boekt winst’. Niet op de sportpagina maar economische pagina. Veelzeggend. Terwijl binnen de lijnen het Amsterdamse voetbal allang gedevalueerd is, boekt de club op de beursvloer nog volop winst.

In Nederland wordt steen en been geklaagd dat buitenlandse topclubs alle talenten hier wegkapen. Maar het is Ajax dat met zijn spelersverkoopbeleid ervoor heeft gekozen lucratieve mensenhandel te stellen boven sportief succes. Dat ging een tijd goed. Maar mede door ingeroeste arrogantie dat het kampioenschap toch wel op ‘een slof en een oude voetbalschoen’ wordt behaald, is de balans is nu negatief doorgeslagen. Ajax is verworden tot een middelmatig voetbalclubje, waarvan ik moeite heb ook maar drie spelersnamen uit mijn mouw te schudden. Zo weinig indruk maakt het allemaal. Ik zie nog een ander verband met deze sportieve neergang. Hoewel het in de hoofdstad en omgeving wemelt van de zwarte voetbaltalenten, komt dit nauwelijks tot uiting binnen het huidige keurkorps van Ajax.

- Advertisement -

Mijn bevinding is natuurlijk puur gevoelsmatig, maar met de verfletsing van de kleurrijkheid van Ajax zijn ook de sportieve prestaties verbleekt. Laten we eerlijk zijn. Neem elk willekeurig Nederlands voetbalteam; de smaakmakers zijn over het algemeen toch donkere spelers. Zowel atletisch als technisch. Ze zijn waarlijk krenten in de witte pap. Ook bij Europese topclubs zie je dat hun inbreng overweldigend en onontbeerlijk is. Wil Ajax het sportief redden, dan zal men moeten inzien: hoe zwarter je team des te hoger je sportieve kansen en daarmee uiteindelijk ook je financiële. Ajax als witte school brengt weinig soelaas. De grote vraag is: wat remt het zwarte talent om in evenredigheid boven de catacomben van de Arena te komen drijven?

Net zoals Nederland (als het gaat om ‘zwart’ overwicht) maatschappelijk en politiek ten opzichte van de VS schrijnend achterloopt, gaat dat ook op voor de profvoetballerij in vergelijking met de Amerikaanse NBA-basketballcompetitie. Zolang zwarte spelers blijven stuiten op te veel (verborgen) racistische barrières, kunnen Nederlandse ‘topclubs’ het wel vergeten binnen Europees verband. Na de Arnhemse vernedering van Ajax, moest ik denken aan de vriendschapswoorden van Ons Suriname-voorzitter Kooks. Amsterdam en Suriname zouden weer de handen ineen kunnen slaan om hun lucratieve mensenhandel nieuw leven in te blazen. In de straten en sloppenwijken van Paramaribo en de districten wemelt het van de voetbaltalenten à la Braziliaanse falevas. Ze maken Ajax op slag kampioen. En wel op twee blote voeten!

Mijn voorstel aan Ajax is daarom een kweekvijver van voetbaltalenten in Suriname op te zetten. De allerbesten laat je doorstromen naar Amsterdam. Ajax wordt weer permanent kampioenskandidaat nummer één. Door de verzekerde aanwas, kan je je zwarte parels tegen flinke winsten doorverkopen aan Europese topclubs, waardoor je beurswaarde niet ten koste gaat van sportief succes. Voordelen aan Surinaamse zijde: veel jongens kunnen dromen van internationale en economische doorbraak, waarbij Ajax als springplank dient. En ook de WK-kansen voor Suriname nemen aanzienlijk toe. En dat zonder inzet van ‘afgedankte’ Suriprofs met een dubbele nationaliteit! Dat is eens nog wat je noemt wederzijds lucratieve mensenhandel, waarlijk gebaseerd op ‘goede vriendschap’.

Iwan Brave


opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

- Advertisement -
Does Travel & Cadushi Tours
10 REACTIES
 1. Dank je wel Iwan. Eindelijk een goed stuk van je, waarbij je je verleden als zwarte slaaf herkent en erkent en je blijk geeft je bewust te zijn van meer dan 350 jaar Nederlandse onderdrukking, mishandeling van en moord op onze voorouders en bezetting en uitbuiting van ons geliefd Suriname. We zijn verplicht aan onze voorouders om dit verleden niet te verzwijgen of te ontkennen. Wees geen bounty en ken je roots! GA ZO DOOR!


  Maak melding

 2. Dus jij Iwan Brave kan het wel he?

  Waarom dan eerst zoveel rotsooi over je heen laten komen.

  Het Surinaamse vraagstuk ligt nou eenmaal heel gevoelig, waarbij grote groepen mensen het met elkaar oneens zijn over fundamentele vraagstukken.

  Wij zijn je erg dankbaar dat jij dit deel voor jou rekening wilt nemen. Jij hebt deze problematiek in de kern geraakt.

  Muito felicidade!


  Maak melding

 3. Ik had laatst een discussie met iemand, een jongen van surinaamse afkomst, die er trots op was dat hij niet werkte. Als reden gaf hij op dat wij blanke kolonialisten meer dan 400 jaar van zijn voorouders hebben geprofiteerd en dat hij dus een vrijbrief had om niet te werken, maar wel iedere maand zijn hand op houdt om z’n uitkering op te strijken. En af en toe zwart werken, dat dan weer wel.

  Een uurtje later had ik het over de tweede wereldoorlog en vroeg hem om zijn mening over het feit dat steeds minder nederlanders een antipathie hebben voor hun duitse leeftijdsgenoten. Toen ik hem het woordje antipathie had uitgelegd kwam hij met een aardige reactie.
  “Dat is toch logisch dat men geen hekel heeft aan een duitser die net zo oud is als jij en dus hebben jullie beiden de tweede wereldoorlog niet meegemaakt. En wat kan HIJ doen aan de fouten die zijn opa heeft gemaakt???”

  Juist, en daar had ik hem.

  Wat kunnen wij nederlanders doen aan het feit dat er jarenlang slavernij is geweest en wat kan ik er aan doen dat de opa van mijn opa z’n opa z’n opa voor gruwelijkheden in Suriname heeft gepleegd??? Ik veroordeel het en verfoei het.

  Ik ben een aantal keren in Suriname geweest, en het land heeft mijn hart gesloten. Zelden zo’n mooie smeltkroes van cultuur, natuur en verdraagzaamheid gezien. Ik heb alleen het idee dat de Surinamers zich daarvan nog het minst bewust zijn; maar dat is slechts een aanname van een blanke nederlander.

  Ik zou graag willen dat mensen als Mr ZUidoost (die wellicht uit Amsterdam Zuid Oost komt, Nederland dus) wat minder wijzen naar het verleden. Liever zetten jullie zelf de schouders eronder en maken jullie van Suriname weer de blinkende parel die het ooit geweest is. Maar dan een parel die in het bezit is van de rechthebbende eigenaar: de Surinamers zelf.

  Overigens; het idee van het opzetten van een goede voetbalschool is er een om in te lijsten. Met zoveel (verborgen) talenten MOET Suriname wel een keer het WK halen.

  Gegroet.

  El Spikri


  Maak melding

 4. @ nummer 5
  goed verwoord .
  het gemene van deze mensen die zo denken over 300 jaren willen ze het over hebben, maar als andere het over 28 jaren geleden hebben dan mogen die mensen niet naar het verleden kijken, mensen die weten wat het is om onder dictatuur te leven mensen die hun dierbare hebben verloren. ik zelf denk dat sommige surinamer zich laten misbruiken over een verleden die zij nooit hebben gekent of meegemaakt het is een zeer gevoelige snaar mensen die zich leider van het volk noemen gebruiken en misbruiken het om de massa achter zich te krijgen .onze voorouders zijn slachtoffers van het verleden geweest ,laten wij geen slachtoffer van het verleden zijn. want dat is nog erger.


  Maak melding

 5. DU,
  Daar zit juist de pijn. een ieder zijn interesse en jou soort mensen snapt gewoonweg niet dat het moet kunnen.

  Gebeurtenissen staan niet op zich maar worden altijd voorafgegaan door weer andere gebeurtenissen.

  Er is altijd een aanleiding/oorzaak. In mijn jargon plegen wij storingen oorzakelijk op te lossen anders ben je bezig met symptoom bestrijding.

  Dat DU zich vastbijt, althans heeft vastgebeten in het bloed van 8 december 1982 doet geen afbreuk aan het gegeven dat de oorzaken gezocht moeten worden in het luguber verleden van Suriname dat daaraan is voorafgegaan(lees het verdrijven/vernederen van de oudste bewoners, die geweldadige slavernij enz..

  En terwijl jij je zo vastbijt met jou bebloede tanden, zal het noodlot weer eens toeslaan op een moment waarop niemand het verwacht.

  De geschiedenis herhaalt zich namelijk altijd.

  Wie het zal voltrekken is verder niet relevant.

  Mijn boodschap is altijd, “wonden likken en voortgaan”.

  Grote delen van de Surinaamse gemeenschap zijn al gelukkig veel verder. Zijn wij daarom barbaren geworden? Vergeet vooral niet het grongebied waar wij op mogen staan, als jij bedoelt wat of ik begrijp.


  Maak melding

 6. hey pinto jij begrijpt nooit wat dus ik bespaar me zelf de moeite.begrijp het maar hoe je wil oke , je heb aanleiding oorzaak en verantwoordelijkheid, ik kan jou niet meer volgen jongen lastig om met iemand zoals jou in discussie tegaan.laat de mensen die verantwoordelijk zijn voor onze zwarte bladzijde in onze republiek suriname hun oprechte spijt betuigen aan land en volk .ik hoop dat jij het nu wel begrijp.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES