dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieDecembermoorden schok officieren leger Suriname

Decembermoorden schok officieren leger Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 14 feb – Het doodschieten van vijftien burgers op 8 december 1982 veroorzaakte een schokgolf binnen officierskringen van het leger. Dit zeiden getuigen tijdens de laatste hoorzitting van de Krijgsraad. Bepaalde officieren lieten duidelijk hun afkeuring merken.

Onder meer de voormalige commandant van de militaire politie, Lieuw Yen Tai, liet zich verafschuwend uit. Dat gebeurde tijdens een briefing na de moorden. Volgens een getuige is toen gezegd dat de vijftien neergeschoten waren tijdens een vluchtpoging. Lieuw Yen Tai had eerder twee van de omgekomen burgers moeten ophalen. Hij zei dat hij ze verdedigd zou hebben als hij hun latere lot had geweten.

Ook andere officieren, waaronder Edgar Ritfeld, waren verontwaardigd. Nu wordt dezelfde Ritfeld verdacht van betrokkenheid. Volgens voormalig legerleider Glenn Sedney heerste een trieste sfeer in het kamp. Als toenmalig hoofd van de inlichtingendienst heeft hij niet geweten van een of andere staatsgevaarlijke sfeer. Volgens ex-legerleider Bouterse was het juist die sfeer die de moorden inluidde.

Opmerkelijk was wel het selectieve geheugenverlies bij de getuigen. In dat opzicht was er weinig verschil met eerder verhoorde getuigen. Ook dit keer weer zijn enkelen niet verschenen. Bij deze zitting werden de aanklachten behandeld tegen de politici Iwan Krolis en Dick de Bie. Later deze maand wordt de zaak tegen Bouterse zelf weer opgepakt.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

36 REACTIES
 1. PARAMARIBO, 14 feb – Het doodschieten van vijftien burgers op 8 december 1982 veroorzaakte een schokgolf binnen officierskringen van het leger. Dit zeiden getuigen tijdens de laatste hoorzitting van de Krijgsraad. Bepaalde officieren lieten duidelijk hun afkeuring merken.

  Als dit werkelijk zo is, waarom hebben deze lieden dan zolang hun mond gehouden?!


  Maak melding
 2. Wat een scherts vertoning!!! Poppenkast op het hoogste nivo!!! Iedereen lijdt aan geheugenverlies. Kan ik me voorstellen met al deze oude en grijze opa´s!!! De grootste leugenaar is nog altijd de Moordenaar himself!!!Allen GOD weet wat hij gedaan heeft!!! En de man daarboven slaapt niet!!!!Wacht maar tot je voor de hoogste rechter verschijnt…of misschien moet hij voor de duivel buigen!!!!


  Maak melding
 3. Bepaalde officieren lieten duidelijk hun afkeuring merken.

  de verschoning komt nu aan het licht en bouterse zal de lachende derde zijn.
  militaire geheimhouding is nu voor het oprapen en suriname wordt weer de dupe.we leren het nooit.


  Maak melding
 4. | 14-2-2009 12:38:58
  Ik kan als ex-officier bevestigen dat Edgar Ritfeld niets en dan ook niets met de moorden te maken heeft. In het NL waren er weinig officieren met zoveel plichtsbetrachting en oprechtheid als Edgar Ritfeld!! Ten tijde van de moorden was hij samen met mij en andere officieren in de Memre Boekoe Kazerne. Dat hij in een eerder stadium uit onwetendheid mensen heeft opgehaald en in het Fort heeft afgeleverd maakt hem geen schuldige.
  De verklaringen van Glenn Sedney, Samboedath Bhagwandien en Arthy Gorre vind ik op zijn zachts gezegd verbazingwekkend! Bhagwandien kon of hoorde te weten dat ruim voor de moordpartij Paul Bhagwandas vanuit Fort Zeelandia aan aan sergeant Kolf opdracht had gegeven om bodybags, brandcards en desinfecterende middelen naar het Fort te brengen. Toenmalig Luitenant van de medische dienst, Hoessein Ali, kan dat bevestigen.
  Arthy Gorre was ten tijde van de moorden in Fort Zeelandia. Hij was ook degene die aan toenmalig kapitein Voigt die vanuit de officiersmess naar Fort Zeelandia belde kort nadat het schieten in het Fort begon de telefoon beantwoordde en zei dat er niets aan de hand was. Ze hadden alleen op een vliegtuigje geschoten dat in de richting van of boven het Fort vloog.
  De verklaring van Bouterse die morgen: Er kwam een vliegtuig op het Fort aanvliegen en toen probeerden de gevangenen in de consternatie die ontstond te vluchten en zijn ze op de vlucht doodgeschoten.
  Ik was toen de enige die zijn mond opendeed en direct heb aangegeven dat ik weigerde om verder gewapend dienst te doen. Ik moest na de vergadering mijn wapens bij Etienne Boerenveen inleveren.
  Roy Horb heeft mij op 11-12-2008 aangegeven dat hij niet van plan was om zijn invloed in het leger te gebruiken om samen met de officieren, ik had hem dat op de man af gevraagd, Bouterse en zijn kliek af te zetten. Horb wist op dat moment dat hij ook vermoord zou worden – vandaar ook mijn vraag aan hem – en adviseerde mij om onder te duiken en Suriname zsm te verlaten.
  Letterlijke woorden van Roy Horb: Glenn ik ben nummer 16 en ondanks dat weiger ik wapens tegen mijn broeder op te nemen. Zorg ervoor dat jij geen nummer 17 wordt. Ik heb deze uitspraak tot op heden niet kunnen begrijpen!


  Maak melding
 5. Die hoerastemming heerstte wel in het kamp van de allesvernietigende “Bevrijdingsraaden aanhang” wanneer manschappen van het Nationaalleger werden gedood, terwijl er ook landgenoten in het Oosten des s’lands vielen.

  081282 fouteboel;
  080786 t/m 081288 nog grotere fouteboel!


  Maak melding
 6. Wat een onzin kunnen deze mensen uitkraaien.
  Liegen alsof het voorgeschreven staat. Dit soort gasten moeten niet berecht worden. Neen het is nu al zonde om zoveel belastinggeld van onze armoedige medemens in dit soort zaken te steken en na berechting hun in de gaten houden. Het is nu al dubbelzonde wat mij betreft.Mijn mening hierover is het volgende niet doodschieten zonde van het minitie ze zijn het niet waard.
  Je weet wat er ook in de tijd gezegd werd soet ding nanga ka, oh nee alweer zonde dan moeten we eerst moeten gaan eten en dan schijten, zo zouden ze ook kunnen vluchten.
  Het beste is hun met bouterse erbij in een kooi zetten en vervolgens op een mierennest.
  Daarna zouden ze ingesmeerd moeten worden met
  gestampte peper en zout. En hun wetende zullen ze dit ook overleven, daarna een strop om hun middel met hun tering handen en poten aanelkaar vastgebonden achter een 4 wheel drive vast maken en via de stad naar het binnenland meeslepen en dan nog te kijken
  of ze dit overleven begin dan met een proces
  die als volgt luidt. So brada nanga sisa
  JE WEET WAAR ER GEWERKT WORDT WORDEN ER FOUTEN GEMAAKT. Dus dit was zo eentje, maar mensen vergeet niet we hebben een fout gemaakt en daarvan zullen we leren. Naar mijn mening zou dit niet meer dan 2000 SRD gaan kosten dus de tingi fowroes zouden misschien er ook wat aan hebben. Ga dan naar ocer en vertel ze dit is geen torie maar………………………………………………………………….
  ALLA SANI NA HONDERD
  EN
  SOMO GA ZE VERTELLEN
  YES WE CAN..
  Ik weet nu al dondersgoed dat een hele hoop mensen met me eens zijn maar aanvulling en reacties zijn van harte welkom. Ik reageer
  HONDERD procent

  Tang Boeng.


  Maak melding
 7. Ik kan me wel voorstellen dat sommige officieren wel geschokt moesten zijn, na de massa slachting. Het kan niet zo zijn dat het allemaal ongevoelige beesten waren.

  Je was voor of tegen Bouterse???

  En als je tegen was, dan betekende dat, simpelweg de doodstraf. Er was geen middenweg. Dus de officieren die tegen waren hielden gewoon hun mond dicht, uit angst voor de doodstraf.


  Maak melding
 8. mooi verhaal, wie geloof bouterse nog alleen de mensen die in de ndp sekte geloven ,tijdens een vlucht poging dodelijk zijn geraakt dat zeg bouterse tegen zijn ondergeschikten.als je hier en daar de ondervragingen lees komen de karakter eigenschappen van bouterse naar voren iemand die geen tegenspraak wil een psychopaat een leugenaar demagoog.ik ben benieuwd wat de reaktie van sekte leden zullen zijn onder voorzitterschap van onbewustzijnbeweging en secretaresse thea.en ondervoorzitter pinto.


  Maak melding
 9. Ai Glenn Sedney. Dat je integer bent is bekend maar dat je heel veel weet en nu niet hardop durft te vertellen wat je werkelijk denkt wie de moordenaar is lijkt verre van een betrouwbaarheid.
  Dat je als hoofd van de MID werkzaam bent geweest en dus ook dan had moeten weten dat er sprake is van moord (als hoofd van de MID kun je zo je manschappen laten verhoren).
  Zelfs jou manschappen hebben intensief meegedaan aan de opsporing van de vakbondsleden zoals Tong A Kiet en anderen. Dis Glenn Sedney geef a.u.b. je oprechte mening en ook alles wat je weet en dus niet de halve waarheid.


  Maak melding
 10. 11- en 12 maart 1982 Rambocus-coup fouteboel;

  08-december 1982 fouterboel;

  juli 1886 het aanzetten tot- en instandhouden van een nog gruwelijker vies- en vuile binnenlandse oorlog door een club huichelaars is een nog grotere fouteboel.

  Dit is meer dan de toepassing van het eigen recht. Dit getouwtrek zal een heel lange staart hebben.


  Maak melding
 11. ALs men zegt dat ik niks gezien heb dan zal er maar een straf zijn.

  De heren die dat zeggen worden in het echt blind.
  en dan mogen ze opnieuw vertellen dat ondanks hun blindheid, ze alles weten.

  gods molen draait langzaam maar zeker.

  als de heren alles als een grap zien en niet met eerlijkheid willen vertellen zal het hun behoorlijk duur komen te staan.

  de tijd zal het leren.

  check.

  Papo


  Maak melding
 12. Militairen hebben niet de vrijheid, maar ook niet de natuur om dienstmakkers te kijk te zetten of verlinken.

  Je blijft all life long op elkaar aan-gewezen.

  Zelf heb ik meer vetrouwen in collegae dan in ongerijmde burgers.

  Verraad behoort overigens tot een militair vreemde activiteit.

  Ja, zelfs ook al barst het!


  Maak melding
 13. Beste elnt (Glenn)reactie op posting no.5

  Als je dit alles zo zeker weet, dan moet je deze getuigenis niet alleen op waterkant geven, maar veel liever tijdens het Decembermoorden proces in Paramaribo als getuige.


  Maak melding
 14. Nr. 5 ik ken je niet persoonlijk maar om op dit manier tekst en uitleg te geven vind ik dat je geen ballen hebt. Ze zijn al zolang op zoek op naar iemand die ditzou kunnen verklaren hebtje niks gezegd en nu dit, zit je in dromenland of zo. Dat je met dit belastende verhaal van jou nooit gedacht hebt laat me tegen hem getuigen en de nabestaanden zo uit hun lijdensweg te bevrijden. En nu wil tekst en uitleg geven. Zelf ben je het land uitgevlucht en de rest in de steek gelaten jo joker.

  Tang Boeng


  Maak melding
 15. te joe gaw foe naki maskita na se planga joe moesoe lokoe boen nanga spikrie. tja koem tja koem ma agoe taigi ing piking di a aksi sang ede meki joe mofo langa so, mama piki jo na kong jo e kong di.


  Maak melding
 16. Beste nummer 5 ;
  * Hoe geloofwaardig is uw schrijven ?
  Als ik alleen naar de datum 11 – 12 – 2008
  kijk – dan krijg ik het gevoel , iets klopt hier niet .
  Roy Horb is al jaren dood .
  Soms als men iets schrijft , en er is vrijwel geen bewijs , maakt men fouten .
  Zoals hieronder .

  Het beste is om zulke verhalen , onder ede te verklaren in de Rechtbank .
  Bewijs stukken is aanbevolen .

  U moet geloofwaardig overkomen .

  Mvrgr –
  Roy Horb heeft mij op 11-12-2008 aangegeven dat hij niet van plan was om zijn invloed in het leger te gebruiken om samen met de officieren, ik had hem dat op de man af gevraagd, Bouterse en zijn kliek af te zetten. Horb wist op dat moment dat hij ook vermoord zou worden – vandaar ook mijn vraag aan hem – en adviseerde mij om onder te duiken en Suriname zsm te verlaten.


  Maak melding
 17. @Surinamer

  Als zit die olifant boven op ze dan nog zullen sommige idioten het bestaan van olifanten ontkennen. Voor dergelijke figuren zijn forums niet bedoeld. Die kunnen beter in hun hol blijven.


  Maak melding
 18. Surinamer # 22. Die Eerste Luitenant zal heus wel 11 december 1982 hebben bedoeld en geen 2008 zoals er wellicht abussievelijk staat. Altijd wie e suku elingbonjo na ini okro brafu.
  Te a ting doro yu sa si fa kronto watra e go na kronto bere. Het land kan nog meer shit als kiespijn missen.


  Maak melding
 19. @ Surinamer als ik lees wat je hier neer zet vraag ik me af waarom je niet in de getuige bank zit
  @Neus jij met je olifanten terminologie wat weet jij van het leger
  @DU Waag je niet op glad ijs ogen dich en snaveltje toe
  de officieren waaren te bang voor deze operatie het waren de padvinders al dus wijlend aaron de coup was toen een feit
  zijn de jongens zomaar op een dag wakker geworden wij gaan een coup plegen verdraai het geschiedenis niet het gevolg 8dec hoe is dat zo gekomen was het macht krijgen of was het ophitsing van derden somo roep nu amnestie om dat hij weet wat hem te wachten staat zijn zogenaamde bevrijdings raad of was hij niet die man die zijn mede mens naar nederland heef gebracht in 1975 waar zij in kerken moesten verblijven had hij niet een zwaar bewaakte fort in rotterdam waar nu zwervers verblijven was hij het niet die de 25 jarige ronnie die probeerde te overleven bewapend heef van uit de franse kant of zat je met je neus er boven op neus en du of doen jullie als of zie daar de feiten wie moet wie nu berechten de x militairen roeren zich al
  is dat ook bouterse zijn schuld
  waarom geen waarheidscommissie
  waarom al dat geld verspillende gedoe
  bouw scholen nu word er ook een bestaande school weggegeven aan inholland als dat zo nodig is bouwtoch een nieuwe grond genoeg
  militair handvest zij die moetwillig zijn kameraad zijn leven in gevaar breng wordt tervelde dood geschoten militair zijn is geen padvinderij maar vechtmachines
  het is niet een kattepies als je kogels boven je hoof hoor fluiten
  Saluut


  Maak melding
 20. Mensen wordt wakker!
  Het 8 december 1982 drama is gene dele minder dan het doen afpaffen van 79 onzer zonen door of namens deze zelfde schuytpijpen met en zonder blanke huurlingen.

  Het verdrijven van de autochtone bevolking(Surinen) daar op die plek is daaraan voorafgegaan. Ook kan de slavernij als voorloper op deze gruweldaden niet onbenoemd blijven. Ken uw geschiedenis!!!
  Wie straft wie of wie gaat wie straffen?


  Maak melding
 21. #5,
  Er zitten heelwat onduidelijkheden in je posting, zoals Kpt. Voigt. Die was toendertijd eerste Ltnt en nog meer dan dat en eenmaal je bezig bent namen te noemen waarom noem je de namen van ex-Ltnt. Ma-a-jong en mackintosh en anderen niet ze waren het toch ook niet eens met wat er toen gebeurde! om maar een tipje van de sluier te lichten. Als jij echt een ex_officier bent, en zoiezo militair bent geweest, zal je wel weten waarover ik het hebt.
  Ik wacht op je antwoord;,,,


  Maak melding
 22. @nr5.
  Die soort verhalen moet je bij de Instanties deponeren, dat is je plicht als burger.Het riekt veel naar fantasie of het van horen zeggen, trouwens je nick-name “elnt” staat voor 1eLuitenant en als je die is (was) zou ik me haasten om als getuige aan te melden.Aan verhaaltjes hebben wij niets aan, want het gaat zijn eigen leven leiden.


  Maak melding
 23. dramaman ik mis je echte echte op het net je had een keer al keurig uitgelegd waarom er geen waarheids commissie moet komen maar gewoon berrechting neus wat heb ik gelachen om je reaktie met de olifant ja ze gaan het nooit begrijpen ndpers beginnen nu de hete adem in hun nek te voelen Glenn sedney als hood van de inlichtingendienst toen zegt(ondanks dat hij aan geheugen verlies lijd)dat er GEEN staatsgevaarlijke sfeer was want dat heeft hij niet gwmerkt iemand zegt nu weer horb heeft tegen mij gezegd duik onder anders ben je nummer 17 en toch zegt deze zelfde man dat er niets onterecht is gebeurd is er nog iemand een ndper die ooit eerlijk zal vertellen wat er is gebeurd ik hoop dat er een eind aan deze zaak kom na goed onderzoek trouwens er zal nog meervolgen want die ddb(eest)moet ook nog voor de rechter komen ik ben benieuwd ik begin nu het einde van bouterse te zien met dank aan de nabestaanden gils spong santokhie nederland en bouterse zelf
  echte Glenn allias Glenny


  Maak melding
 24. @ pinto en mentor jr
  hoeveel worden jullie betaald om deze onzin hier te vertellen ??
  retoriek en nogmaals retoriek.iedereen is schuldig en bouterse is de onschuld zelf .ik ben het eens met nummer 23, over die olifant. een hele goede manier om jullie te typeren, jullie manier van denken is krom als het maar zijn kan.


  Maak melding
 25. @Du je wil graag weeten wie mij betaald
  dat is dienst geheim S2 e takie dja
  blijf maar met je S5 zo ga je blijven
  ik denk krom als je weet waarom een banaan krom is mag je mee marsheren neus dit is ook voor jouw bestemd omdat jij en doe geen aparte behandeling kan genieten een potnat zijn jullie let op binnenkort zijn er grote vorm fouten in deze rechtspraak ik voorspel dat en nu ingerukt mars sorry je begrijp dat niet in je mantje nu


  Maak melding
 26. Wat mij opvalt is dat er vaak op de man/vrouw wordt gespeelt.
  Dat heeft geen nut en elke lezer op dit forum is zelf wel in staat om iemands IQ in te schatten.
  Of gaat men er van uit dat degene die meelezen op dit forum domme wezens zijn, die alles voorgekouwd moet worden?
  Er worden zoals in de postings hierboven veel fantasieverhalen voor waar verkondigd.
  Kom op mensen blijf bij de realiteit en kom met feiten niet met vermoedens en veronderstellingen, dat is zinloos.


  Maak melding
 27. @ mentor jr.
  blijf maar in jou fantasie geloven mie boi , ben jij familie van jomanda?? jou reaktie op 33 zeg alles over jou mi boi verder maak ik er geen woord meer aan vuil duidelijker kan jij niet zijn dan posting 33 door de mand gevallen heet dat .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES