Regio geeft jonge Surinamer geen thuisgevoel

13

PARAMARIBO, 10 feb – Jonge Surinamers voelen zich nog niet echt thuis in het Caribisch gebied. Dit blijkt uit een regionaal onderzoek. De geest van gemeenschappelijkheid en openheid waart nog niet echt rond in de regio. Ook de jongeren van andere Caribische landen blijven liever thuis.

Of hun ambities reiken buiten de Caribische Gemeenschap, Caricom. Zoals het willen wonen en werken in een of ander westers land. “Ook vinden de jongeren dat zij binnen Caricom geen stem hebben”, zegt Yldis Beighle, een van de onderzoekers. Het gebrek aan inspraak belet ook de betrokkenheid. Suriname beschikt wel over een Jeugdparlement, in tegenstelling tot de andere lidlanden.

Dus zou het in Suriname jongeren beter gesteld moeten zijn wat de betrokkenheid betreft. Bij Surinamers en ook Haïtianen speelt vooral het taalverschil. Binnen de Caricom overweegt het Engels. Ook de vliegverbindingen zijn niet om over naar huis te schrijven. Vrij personenverkeer is meer ideaal dan werkelijkheid. President Ronald Venetiaan gaat als verantwoordelijke voor jeugdzaken binnen Caricom, de onderzoeksresultaten voorleggen aan zijn ambtgenoten.

13 REACTIES

 1. De Surinamer is niet echt een Caraibisch mens. Wij worden nog steeds gezien als dutchies en voelen ons doorgaans ook zo.
  Wij zullen daarom ook nooit een song-festifal winnen binnen de Caraibben. Ook al vaardigen wij de nachtegaal onder ons af.


  Maak melding

 2. weer zo een bericht . wat moet je eigelijk mee.
  zou het niet beter zijn dat suriname de grooste comediant (artiest)uitvaardig die volle zalen haald in ocer kan jij als achtergrond koor mee zingen .


  Maak melding

 3. Surinamers zijn meer op Nederland geo”rienteerd dan op het Caribische gebied dat heeft te maken met de taal die ze spreken, verder kun je dit zeggen dat de meeste Studenten voor verder studie naar Nederland gaan waar zij familie of vrienden hebben.Was men bij de zelfstandigheid van Suriname over gegaan tot de Engelse taal dan had men een betere integratie in het Caribisch gebied.


  Maak melding

 4. Nr 4 met jou ben ik niet helemaal eens. Kijk maar in Nederland hoeveel natios er zijn. Taal moet geen probleem zijn. Ze moeten ook willen. Onder de Su praten toch de meeste inwoners 2 tot 3 verschillende talen. Het NEDERLANDS SRANANG TONGO EN HUN EIGEN MOEDERTAAL dus taal moet geen excuus zijn.
  Denk een beetje volwassen na.

  Tang Boeng


  Maak melding

 5. DU,
  Het komt mij voor dat jij werkelijk geen ene h te doen als God zo zijn dag inluidt. Alles hindert je. Wat voor soort ben je zelf?
  Wil jij nog serieus genomen worden?


  Maak melding

 6. Du,

  Ik denk dat je heel snel geestelijk hulp moet zoeken. Praat met familie of een ander vertrouwenspersoon en lucht je hart. Dit is niet normaal meer. DDB is voor jou een obsessie geworden. Best wel zielig. Sterkte.


  Maak melding

 7. pfffff,DU o Du voor de zoveelste keer WAAR ZIT DE PIJN toch,ga je diep schamen om zelfs bij dit onderwerp,Bouterse erbij te halen.
  Neen DU,je hersenen hebben niets anders te verwerken dan Bouta,Bouta,Bouta en nog eens Bouta,jij minkunkel.


  Maak melding

 8. 1.Waarom kunnen wij geen vrije lucht verkeer hebben en goedkoper vliegen?
  2. We praten over Caricom maar is het wel goed geregeld voor de mensen van Suriname die daar willen werken,studeren en vestigen?
  3. We praten over Caricom maar we horen nooit iets erover op de media (t.v,Radio) en als het zo is het dan maar op stions die het meest in beeld komen.
  4.Mansen komen ons land vrij binnen en wij kunnne niet vrij naar hun land is tog een slechte overeenkomst.


  Maak melding

 9. @ tea
  jij moet de laaste hier op deze forum zijn.
  weet jij waarvoor jij en de aanhang zich voor moeten schamen de misdaden van crimineel en een moordenaar hier verdedigen dat geeft aan dat jullie geen moraal hebben.


  Maak melding

 10. Nr. 11 in India rijden ze ook links. Als je daarvan uit gaat waarom geen hindi. Waaor speciaal engels voor jou. In Nederland zijn ze van plan ook chinees op te nemen als verplichte leervak op de middelbarescholen
  blijft nog steeds erbij je moet het willen en niet lullen.

  Tang Boeng.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.