Wordt Suriname een paradijs voor seksueel misbruikers?

59

Door Usha Marhé – Mijn hart brak toen ik afgelopen donderdag via de internetsite van dagblad De Ware Tijd het artikel las met de kop: Zeven leven zich uit op minderjarige. Zeven volwassen mannen, van vijfentwintig tot vijfenvijftig jaar, hebben een minderjarig kind tussen haar elfde en vijftiende jaar herhaaldelijk seksueel misbruikt. De daders: de biologische vader, de stiefvader, een ex-vriend, twee broers, een docent Economie van een middelbare school en een contractor van Suralco. Ik heb veel gehoord en gelezen over de beestachtigheid van daders. Daarom weet ik dat dit geval er een is van de overtreffende soort die je met stomheid slaat. In mijn boek Tapu Sjén/Bedek je schande over Surinamers en incest, heb ik uit eigen ervaring verteld wat het met jou als kind en mens doet, en hoe verschrikkelijk moeilijk het is om je eigen leven richting en zin te geven, nadat je seksueel bent misbruikt. Daarom brak mijn hart toen ik het bericht las: ik weet dat dit kind, dat door niemand is beschermd, dat weer in handen van de daders is gegeven door andere volwassenen die het wisten, een zeer moeilijk leven tegemoet gaat.

Seksueel misbruik is in feite machtsmisbruik. Bij de daders gaat het om het beleven van de macht: de seks is slechts een middel om het kind te onderwerpen en te vernederen om zo macht te ervaren. Daders van seksueel misbruik bereiden alles goed voor, ze weten heel goed wat ze doen. Ze bepalen de plek en de handeling van tevoren, zorgen ervoor dat ze niet betrapt kunnen worden en bedreigen het kind zodanig dat die niet durft te praten. Dat blijkt ook uit deze zaak.

Iedereen die denkt: ‘dit overkomt mijn kind nooit’ of ‘dit gebeurt niet in mijn familie, wij zijn beter’, maakt een grote denkfout. Seksueel misbruik komt helaas in vrijwel elke (Surinaamse) familie voor, ongeacht afkomst, sociaaleconomische klasse of ontwikkeling. Omdat er overal mensen zijn die hun macht misbruiken.

Machtsmisbruik is aan de orde van de dag in Suriname, daardoor vormt seksueel misbruik een enorm probleem in onze maatschappij. De normen en waarden van algemeen maatschappelijk fatsoen worden sinds de jaren ‘80 met de voeten getreden door vrijwel iedereen, in een land waar de regels van de macht niet door geschreven wetten worden bepaald, maar door de ongeschreven ‘free for all’ wetten van het vroegere ‘wilde westen’. De politiek creëert een situatie van pur bruku wer’ bruku: aan de ene kant werkt de huidige minister van Justitie er hard aan om een structuur op te zetten voor het aanpakken van daders en het opvangen van slachtoffers, aan de andere kant is de voorzitter van het parlement iemand die in 2003 is veroordeeld wegens ‘seksueel molest’.

Ik werd ook boos vanwege de toon van het bericht. Het kind, het slachtoffer, zou zeer berekenend de mannen in haar val hebben gelokt. Deze ‘blame the victim–theorie’ is een gebruikelijke theorie van daders: daarmee draaien ze de zaken om, leggen ze de verantwoordelijkheid van het seksueel misbruik bij het kind en trachten zo aan hun verantwoordelijkheid en aan een wettelijke straf te ontsnappen. Ze zijn listig, want ze weten dat de maatschappij geneigd is liever de dader (de machtige) te geloven dan het slachtoffer (de machteloze). Een typisch fenomeen van machtsmisbruikers en hun handlangers.

Seksueel misbruik kan van generatie tot generatie in dezelfde familie of gemeenschap plaatsvinden, doordat de omringende gemeenschap het vaak wel weet, maar ervoor kiest om de signalen niet te geloven en wegkijkt. Wat niet wordt benoemd, bestaat niet, dus kun je het negeren. Zo worden de gevolgen van dit brede maatschappelijke probleem helaas bij het individuele slachtoffer neergelegd. Dit is het probleem van de Surinaamse tapu sjén mentaliteit.

Om te voorkomen dat ons land een paradijs wordt voor seksueel misbruikers, moet deze mentaliteit worden doorbroken. Het meisje in het krantenbericht had uw dochter, nicht, zusje, buurmeisje of beste vriendin kunnen zijn. Stelt u zichzelf de vraag: hoe kan ik voorkomen dat kinderen seksueel worden misbruikt? Of: zou ik de daders die haar hebben misbruikt beschermen door te zwijgen? Wat zou u dan tegen het kind zeggen, als dat daarna ooit met de vraag komt: “Papa, mama, oom, tante, buurvrouw, buurman, broer, zus, neef, nicht, juf, meester, u vermoedde of wist wat er gebeurde. Waarom heeft u mij niet beschermt, waarom bent u niet voor mij opgekomen?”

© Usha Marhé, februari 2009 – www.ushamarhe.nl


59 REACTIES

 1. Beste,
  Ik heb het artikel ook gelezen. Verachtelijk, gruwelijk en geen goed woord voor over. Ook uw eigen standpunt kan ik begrip voor opbrengen. Wel betreur ik het dat uw in uw titel Suriname koppelt sexueel misbruik. Het land heeft al genoeg te verduren onder de constante stroom van negativiteit, en dit helpt niet echt. Misbruik is van alle tijden, en alle landen. Suriname is wat dat betreft nog wel in de categorie “amateurs”. Zoals u wellicht bekend is misbruik (ook in Nederland) zonder te willen overdrijven gewoon geprofessionaliseerd en komt het sporadisch aan het licht. Uw een op een logica dat in suriname veel machtmisbruik is en daarmee dus ook veel sexueel misbruik is, is te betreuren.


  Maak melding

 2. Voor de naievelingen onder ons, die geloven in de steeds opdoemende welvaarts- en stabiliteitscijfers is dit een geduchte parameter.

  Dit zijn puur sang randverschijnselen van de heersende arrenmoede.

  Om wille van het voort bestaan lenen mensen zich voor uiteenlopende i-moreel en verre van ethysche daden.


  Maak melding

 3. Usha Marhé, ik heb uw relaas met aandacht en kippevel gelezen.
  Het gaat er niet om Suriname in een verkeerd daglicht te stellen, maar meer als waarschuwing en dit afschuwelijke mishandelen van kinderen tegen te gaan.
  De opmerking van Alex kan ik niet goed plaatsen.
  En van Surinamer kan ik zeggen dat het niet gaat om Suriname te koppelen aan sexueel misbruik van kinderen.
  Het gebeurd overal en elke daad van sexueel misbruik dient keihard gestraft te worden.
  Vergeet niet dat zo’n jong kind voor het leven getekent en mismaakt is.
  Soms fysiek maar zeker geestelijk en emotioneel.
  Zeg niet het komt niet zo veel voor in Suriname, dat is absoluut niet waar en een struisvogelpolitiek.
  Waar het aan ligt weet ik niet, maar als de werkelijke aantallen boven tafel zouden komen, zou iedereen schrikken.
  Het gebeurt vaak door mensen waarvan je het niet zou verwachten.
  Mensen die een vertrouwensrelatie met zo’n kind zouden moeten hebben.
  Daarom de straffen kunnen niet hoog genoeg zijn.
  Een paar maanden of jaren gevangenis met een paar duizend SRD boeten is veel te weinig.
  Zo’n kind heeft levenslang en kan misschien niet eens meer een normale relatie aangaan, laat staan een normaal huwelijksleven.
  Nee er kan niet genoeg over geschreven worden en iedereen in de Surinaamse gemeenschap heeft de morele plicht, als er vermoedens zijn van sexueel misbruik van kinderen, hier aangifte van te doen.
  Ik weet niet of er vertrouwensartsen zijn in Suriname die deze zaken kunnen behandelen.
  Maar het zou goed zijn als een ieder deze pareltjes van de maatschappij zou beschermen.


  Maak melding

 4. Dit alles dankzij Front. Sinds front aan de macht is, is het een en al ellende in Suriname. Als het geen kindermisbruik is, zijn het verkeersdoden, drugsmoorden, corruptie, diefstal, roofmoord en moord wat de klok slaat.

  voor de Surinamers die graag hun oude schoen terg wilden, welnu hier heb je hem en hij doet vast zeer.


  Maak melding

 5. we kunnen hier iedereen en alles de schuld van deze misdadige gebeuren geven maar de vraag is schieten de slachtoffertje wat mee op .nee is mijn antwoord deze beesten kunnen naar mijn mening niet hard genoeg aangepakt worden , de idioten op deze forum die denken te kunnen scoren met dit soort walgelijke berichten vind ik zeer laag bij de grond ,


  Maak melding

 6. Usha …Ik ben het als GEEN ander met je EENS..Dit verschijnsel – het is maar de vraag of wij die nog langer ‘zo’ moeten/mogen be/noemen- komt zoals je schreef al h e e l lang voor in Suriname. Het heeft er alles van dat dit “verschijnsel”..GEMEEN GOED…in de samenleving is geworden;doordat de omgeving ” de andere kant opkijkt ..Helaas..
  “NOGSTEEDS!” alsof er niets aan de hand is!!
  Ik bewonder je daarom enorm om je moed/kracht/liefde voor AL die “ge/verwonde” kinderen.. Ik begrijp dat de minister zijn best doet, maar dit m.i. niet genoeg: ” ER MOET EEN MENTALITEITS OMSLAG KOMEN bij de daders of toekomstige daders om de pijn die zij een kind aan doen BETER te kunnen begrijpen.Pas dan zal er begrip zijn – hoop ik!- in de gemeenschap voor de slachtoffers ..Pas dan wordt het in SURINAME EEN PARADIJS.Pas dan kunne wij met haar/zijn allen met opgeheven hoofd en uit volle borst
  ons volkslied ” GOD ZIJ MET O N S SURI
  E” zingen..
  Obamarama: YES, WE CAN ..
  Orsine


  Maak melding

 7. jah wat moet je doen met verkrachters.Als het aan mij lag of ik voor het zeggen had. Had ik ze allang hun piemeltjes eraf gehakt.
  Een week laten lijden.En dan laten excuteren
  dat het een les zou worden voor een ander.

  Groetjes

  harold


  Maak melding

 8. ik vindt het ook heel erg voor t kind,en ja wat zal ik over de daders zeggen,als ze niet door de wet worden gestraft zullen ze tegen over zichzelf heel wat uit te leggen hebben (smerige beesten)


  Maak melding

 9. Tja het is niet goed te praten wat er gebeurt mbt misbruik. Maar is dit geen eigen belang van u om uw boek te promoten. U hebt een goed verhaal neergezet en tussen alle zinnen roep je op om je boek te lezen. Trouwens zet je geen vraagtekens achter het verhaal of over het gebeuren. Het is niet zomaar gebeurd en waarom is het gebeurd. Was de lust, macht, onmacht, gebruik of misbruik, horen van anderen en zelf je gedachten toevoegen is een ander verhaal dan de realiteit. Als een tiener, onder de 14 jaar kiest om moeder te worden dan wordt niet gesproken over macht misbruik en wordt de toekomstige vader niet vervolt. Is hier dan geen sprake van lust, macht, onmacht?


  Maak melding

 10. Seksuele macht misbruikers moet men straffen deze mensen weten precies waar het om gaan.Geen onnozel kind ter wereld nodigt een volwassen uit om iets seksueel met haar te vergaren.De meeste daders liegen, daarom zeg ik geen pardon voor zulke gemene daders,je kunt hun opsluiten maar niet zonder medische behandeling, ze zijn niet normaal.Deze macht misbruiken komen overal voor onder alle geloven.Zolang als je in een gemeenschap geen wetten hebt die de vrouw en kinderen goed beschermen dan zal je deze problemen hebben.Suriname heeft een “kind jour”nodig dat is een telefoon lijntje waar een kind in contact kan komen met een expertise die dat kind helpen kan.Zulke gesprekken geschieden zonder kennis van de ouders en dat het kind goed beschermt wordt door deze organisatie die daar achter zitten.Ouders die er over weten willen vaak dat niets naar buiten komt voor de schande.


  Maak melding

 11. Geachte redactie,

  Beschamend toen wij het artikel lazen, maar niet merkwaardig voor het Suriname van vandaag, wanneer je ziet dat zelfs ook onze parlementvoorzitter Paul Somohardjo voor een zelfde soort delict door de Rechterlijke Macht van Suriname eerder bestraft is geworden.

  Vervolgens een president van Suriname die zijn land tot schaamteloze prostitutie dwing, door een 95% deal te sluiten met een gouddelving multinationalbedrijf Iamgold. Het lijkt wel prostitutie, naaien en genaaid worden wat momenteel de klok slaat, sinds het aanstellen van deze Front-regeercoalitie.

  Intussen hebben wij vernomen dat inderdaad op de honderden protesterende bewoners van Brokopondo geschoten is. Sommigen zijn zelfs verwond en bloedend naar het ziekenhuis in Paramaribo vervoerd, omdat volgens een eerder persbericht, zij vanwege hun ’grondwettelijk recht om te protesteren’, als ’t ware “een mes op de keel” van deze multinational hielden. En zoals wij eerder stelden n.a.v. het bericht, zou je vanwege “zelfverdediging” op deze protesterende burgers mogen schieten, wat intussen ook gebeurd is.

  Eerder werd gesteld dat de Surinaamse Politie deze honderd burgers niet aankon (lees; Ministerie van Justitie en Politie), dus werd het Surinaams Nationaal Leger ingeschakeld. Nergens hebben wij kunnen lezen dat een betoger ‘een mes ergens bij iemand op de keel’ hield.

  En nu wederom een beschamend verkrachting van onze jongeren, wat aangeeft dat verkrachtingen zowel in de praktijk als politiek aan de orde van de dag zijn onder deze Front elite. Trouwens, waar is het parlementslid Brunwijk en waar zijn de overige Marron-politiekeparijen van de Front coalitie gebleven.

  Minister Louis Farrakhan van de Nation of Islam, zou het helder en duidelijk gesteld hebben, dat er hier een geheimzinnige en grotere kracht dan de Surinaamse regering, het in dit land momenteel voor het zeggen heeft. Een ‘kracht’ wiens intenties niet anders zijn dan het zogenoemd derdewereldland Suriname, zolang mogelijk gebukt te laten gaan onder praktische en mentale onderdrukking. Intussen kan de uitbuiting van Surinames natuurlijke hulpbronnen gestaag voortgaan. Typerend voor de geschiedenis van de meeste zogenaamde derde wereldlanden in de wereld.

  Maar zou dit onder een president Wijdenbosch of president Desire Bouterse hebben plaatsgevonden, dan zou je deze zelfde coalitie anders horen piepen en zou mediaal de hel hebben losgebroken, dat zelfs de Nederlandse televisie er bol van zou staan.

  Onze economie wordt schromelijk verkracht, onze nationale principes omtrent vrijheid waaronder de Vrijheid van Meningsuiting worden aan bloedens toe verkracht, maar bovenal onze jeugd wordt groepsgewijs verkracht. En dit onder toeziend oog van een corrupte coalitie o.l.v. president Venetiaan/Adjodha met een verkrachter als parlementsvoorzitter aan het roer, waarvan je je afvraagt wie van de drie over enige competentie beschikt, om zulks een land dat vijfmaal groter is dan het Koninkrijk der Nederlanden te kunnen regeren. Een trieste episode uit de geschiedenis van de Republiek Suriname.

  En alsof dat niet voldoende is, wordt door de redactie van ‘Nieuws uit Suriname’, bij dit artikel een ‘breed lachende foto’ van de schrijfster van het artikel geplaatst,

  en je weet dan hoe laat we zijn.


  Maak melding

 12. ik heb het stuk gelezen , was er niet verbaasd over omdat ik weet dat dit al jaren aan de orde is in suriname . ik werk nl in de hulpverlening , ben te vaak dat soort slachtoffers tegen gekomen van surinaams afkomst , die liefts uit een goed gezin kwamen, dan gaat het om slachtoffers tussen 30 en 50 jaar ,die nog steeds geestelijk in de prak zijn.alles is hun ontnomen als mens . de daders zijn bijna allemaal mensen die een belangrijke functie hebben of hadden binnen de surinaamse maatschappy zogenaamde elite, ik hoeft geen namen te noemen, maar wat ik hiermee wil aan geven dat de slachtoffers altijd mondt dood zijn gemaakt , nu na jaren hebben ze het lef er over te praten,dus het sexueel misdrijf is er al jaren , en nog steeds , ik ben net terug uit suriname , tijdens mijn verblijf aldaar , was er ook iets in het nieuws dat een kind van 6 was misbruikt door de buurman, er was verder geen haan die erom kraaide , degene die dat moet aan pakken kijken de ander kant op , dat is altijd zo geweest , het is gewoon triest.


  Maak melding

 13. DU & Neus,
  Is het nog vol te houden om tegen de stroom op te blijven zwemmen?

  Hoelang denken jullie het nog vol te houden.

  Is dit allemaal uberhaupt met goed fatsoen nog wel te verdedigen?

  Zo langzamerhamerhand krijgen wij wel een goed beeld van de daadwerkelijke aard van het beestje.

  Uw maskers zijn vallende, watch out!


  Maak melding

 14. Beste Usha Marhé
  Ik ben vader van 4 schatige dochters
  Voor mij geld alleen maar 1 regel, ik snij gewoon z`n piemel eraf van zulke mensen.maar des te meer bescherm ik ze tegen leeftijd genoten die vanaf hun 10de al mastrubueren en voor hun 15de al sex hebben. wordt wakker meid, en ga eens persoonlijk op het veld. Het wordt straks erger.Weetje hoeveel porno filmpjes al in omloopzijn,straks wordt het onze export produkt als je niet uitkijkt.


  Maak melding

 15. Du & Neus hun maskers zijn allang gevallen, deze schertsfiguren hebben laten blijken harteloos te zijn, voor hun heiligt het doel alle middelen. Suriname is verworden tot een Sodom en Gomora onder Front , So What denken deze lieden, als Bouterse maar gepakt wordt.


  Maak melding

 16. Gezien in Krasnapolsky:een jong zwart knap meisje van ongeveer 15 jaar,met een oude bakra,ik vroeg aan haar is het je opa?Neen zegt ze is me vriend,watttttttt zeg ik je vriend ben je mal,zo een oude viespeuk,ja zegt ze ik krijg alles van hem,kleding,me school wordt betaald en ik krijg ook geld voor te eten.Jeemig zei ik toen,die oude viespeuk was effe een boek gaan kopen,wat zeggen je ouders daar van of weten ze het niet?Nou zegt dat arme kind,mevrouw wat moeten we anders,me vader is naar Holland gegaan 7 jaar gelden we hebben nooit meer iets van van hem vernomen,me moeder is door een ongeluk niet meer in staat normaal werk te vinden en ik heb nog 3 broertjes,dus dit is een echte hulp.Jeemig zei ik toen heb je ook sex met hem?Ja zegt ze en ik ben niet de enige hoor hij heeft nog meer vriendinnen ,hij is gek van zwarte meisjes.Ach meid zei ik ,doe er wat aan vergooi je leventje niet aan zo een viespeuk,in Nederland ,weet hij dat ie onherroepelijk in de bajes belandt,als hij met jonge meisjes die zijn kleinkinderen konden zijn sex zou hebben.
  Ik moet eerlijk toegeven op dat moment schaamde ik me om blank te zijn,tot in Suriname gaan de Nederlandse pedofielen hun behoeften botvieren,Thailand,Vietnam en de Philepijnen wordt hen te heet onder de voeten.
  Ik had het erover met een politieinspekteur die een bekende is van mijn man,ik vroeg hem jeemig maantje,is het gebruikelijk dat oude mannen van 70 jaar met meisjes van 15 jaar sex hebben hier in Suriname?Dat is strafbaar zegt ie,maar tja als er geen aangifte wordt gedaan staan we machteloos,justitie kent het probleem maar als we geen opdrachten krijgen staan we ook machteloos. De ene veroordeelde,Somo,pedofiel zal er nooit wat aan doen,hij is zelf een verkrachter die jonge meisjes nog steeds lastig valt.Hij heeft nu verkering met een jong grietje,zij woont in een bak van een huis beveiligd en al.Door het voorbeeldfiguur Somo,wordt Suriname inderdaad een sexparadijs.


  Maak melding

 17. En weet je wat nog het meest mijn hart breekt, dat de hulpverleners in Suriname, waar vaak jonge slachtoffers worden “opgevangen”,zich vaak zelf schuldig maken aan misbruik. Kinderhuizen, opvangcentra en pleeggezinnen. Zij zouden juist deze kinderen die al zo beschadigd zijn moeten opvangen, begeleiden en koesteren zodat ze iets van menselijkheid in een medemens kunnen zien. Het is net of wij als surinamers geen moraal meer hebben. Vroeger had ik onze mensen hoog zitten. maar tegenwoordig kan het feit dat dit bijna normaal word gevonden mij vervullen met afschuw.
  en we zijn allemaal debet hieraan. door onze ogen te sluiten en te doen alsof het niet bestaat en geen hulp te bieden als het nodig is.

  jammer dat sommige mensen dit onderwerp trouwens aan politieke rotzooi koppelen. erg misplaatst.

  soso lobi aan alle sranangmans en uma’s die positief en strijdbaar blijven.


  Maak melding

 18. Geachte redactie,

  Wat er in feite aan de hand is met het berucht duo heer/mevrouw ‘Du en Neus’, merk je in de natuur ook tijdens de broedperiode van de Zalm.

  Deze vissoorten zwemmen van nature ‘in een bepaalde periode’ ook tegen de stroom in om hun eitjes te gaan leggen. Dus eigenlijk niets nieuws, ’t is een natuurlijk proces bij deze vissoorten. En als zij het halen tijdens dat proces is een ander verhaal, omdat deze zalmen in een bepaald gebied hoog op de menu lijst staan van sommige beersoorten.

  En natuurlijk, als je mensen karakteristiek goed weet te analyseren, kan je soms zien of je te doen hebt met karaktereigenschappen van een prooidier, een roofdier, een huisdier of soms een knuffeldier.

  En jammer genoeg heer/mevrouw Du en Neus; met wat opgewarmde sjalotten in een pan met olijfolie en wat specerijen (zwarte peper en knoflookpoeder) er doorheen geroerd, kan zalm best lekker zijn, op brood en op rijst vervolgens. Maar niet iets van elke dag.

  Trouwens de beer als roofdier eet ook niet het gehele jaar door zalm als prooidier, alleen in een bepaalde seizoen. Want zalmen zwemmen niet het gehele jaar door tegen de stroming in, en gelukkig maar, want beren hebben ook recht op hun winterslaap. De zalmen zwemmen tegen de stroom in slechts wanneer ze gaan broeden. Maar waarom zwemmen u beiden constant, het gehele jaar door, bij elk wisje wasje van wie dan ook, tegen elke stroming in.

  Hebben u beiden het nog niet in de gaten dat u ‘onnatuurlijk’ bezig bent. Of bent u beiden een ‘bijzonder soort nog niet ontdekte zalm’ die beiden het gehele jaar door aan de Waterkant maar blijven broeden. Of bent u zoals Darwin dat zou stellen, beiden door de jaren heen misschien broedverslaafd geevolutioneerd, dit vanwege de desastreuze Frontpolitiek van de afgelopen 50 jaar.

  Dan rijst bij ons natuurlijk de vraag:

  Wat voor soort zalm bent u beiden eigenlijk.

  Ps: Ons boek advies aan u beiden is: ‘Het Heft in Eigen Hand’, van de schrijver: Dr. Wayne W. Dayer (de schrijver van de wereldbestseller ‘Niet Morgen, Maar Nu’).

  Trouwens, beide boeken zijn een ieder aan te raden die zichzelf beter willen leren kennen en/of die een andere beter wil leren begrijpen.


  Maak melding

 19. Het is jammer en getuigt niet van een goed fatsoen om zo’n ernstige zaak als sexueel kindermisbruik te gebruiken om politieke winst uit te halen.
  Dat is pas harteloos.
  In welke tijd je ook kijkt of onder welke regering je ook mag leven, deze afschuwelijke dingen gebeuren al eeuwen.
  Geef niet een politieke partij of regering de schuld.
  Wie bedrijven deze smerigheden?
  Zijn het vaak niet degene die in de naaste omgeving van onze kinderen leven.
  Soms zelfs naaste familieleden vader, moeder, broers, zussen, ooms en tantes.
  Allemaal zijn ze schuldig, soms door het zelf te doen en in andere gevallen door hun ogen hier voor te sluiten.
  Dit is echt hemelschrijend.
  Daarom is iedereen medeschuldig aan deze oneerbare zaken als je ook maar het flauwste vermoeden hebt dat er iets met een kind aan de hand is en hier niets aan doet.
  In mijn eigen familie is het voorgekomen dat een pandiet godsdienstles kwam geven, onderwijl deze pandiet jonge meisjes er toe aanzetten om met zijn tollie te spelen.
  En dan maar de schijn hooghouden.
  Daarom ouders laat je kind nooit alleen ook niet met een z.g. vrome man die het woord verkondigd.
  Iedereen waar ook ter wereld en natuurlijk ook in Suriname is moreel verplicht om kinderen te beschermen tegen zulke viezerikken.
  Spreek ze er op aan als je twijfels hebt en geef zulke smeerlappen aan bij de politie.
  In de U.S.A. heeft men een z.g. pedofielen-site, daar worden deze smeerlappen met naam en toenaam, foto en huisadres getoond.
  In Nederland schijnt ook zo’n site te zijn.
  Laten we ook in Suriname zo’n site opzetten, dan weten we tegen wie wij onze kinderen kunnen beschermen.


  Maak melding

 20. laten wij ons allemaal afvragen wat de gevolgen zijn op een zamenleving zijn van wrede brute militaire dictatuur . en wat er met een vredelievde samen leven gebeurd waneer die word geconfronteerd met schokkende en ingrijpende gebeurtenis zoals 8dec en mio wana.en waneer de zogenaamde leider met een uzi hangend onder zijn schouder. wat voor beeld jij de samenleving geeft, een beeld dat je met wapen in jou hand de baas kan zijn van heel land en wie niet dans naar jou pijpen die word zonder enige form van proces gedood. zo haal je het moraal en normen en waarde van gehele samenleving naar beneden. inplaats dat jullie daar stelling tegen nemen net als tegen die verkrachters van onze kinderen wijken jullie af van het referentie kade.het is heel erg en laag bij de grond om de verkrachting van onze kinderen te misbruiken om leugens te bedekken , pinto na mi en onbewustzijnsbeweging jullie zijn zeer lage demagogen.@ tea het zou jou sieren als ook de naam van bosje in dat rijtje zet. en niet alleen die oude blanke man maar ook onze eigen landgenoten aldaar en die zogenaamde surineds dan voer je een eerlijk discussie. ik ben tegen alle vormen van onrecht dat kunnen velen van jullie niet zeggen want de ene onrecht word met de mantel der liefde bedekt en het andere niet.


  Maak melding

 21. Ik vind het fijn om iemand als Usha Marhe te hebben die dit onderwerp bespreekbaar maakt. Aan de reacties hier is duidelijk te zien dat wij als mens vaak hierover een andere mening hebben ten aanzien van de oorzaak, schuld, strafmaat etc.
  Wat Usha schrijft over de relatie van kinder sexueel misbruik en Suriname is natuurlijk niet geheel waar. Kindermisbruik en in dit geval dus sexueel misbruik komt in elk land voor. Ook kan er niet gezegd worden dat het meer zou vookomen in een land als Suriname omdat statistische cijfers hiervan ontbreken.
  Het is een mondiaal probleem dat is wel duidelijk. Ook is vrij duidelijk dat economische factoren een grote rol spelen. Wat Usha beweert dat het in alle lagen van de bevolking voorkomt is natuurlijk waar maar begrijpelijkerwijs komen de slachtoffers uit de onderste lagen. Hieraan liggen duidelijk economische motieven ten grondslag.
  Wat de strafmaat betreft,tja als het kalf verdronken is dempt men de put? Tot nu toe is er niet bewezen dat gevangenisstraf een noemenswaardig gedragsverandering meebrengt bij de daders.
  Er is hier gewoon geen eenduidig antwoord/oplossing voor. Natuurlijk met het elimineren van de daders voorkom je natuurlijk dat ze nooit en te nimmer meer slachtoffertjes maken, maar of zulke sancties nog kunnen in deze moderne tijd?
  Ik ben er zelf voorstander van om de daders uit de anonimiteit te halen. Dus publiceren in de locale dagbladen met naam etc. Ik denk dat dit een betere sanctie is dan gevangenis straf want uiteindelijk moet de burger betalen voor de detentiedagen en de dader/gevangene zal waarschijnlijk niet veranderen; tenminste is dat tot nu toe niet gebleken ondanks vele therapieen in diverse landen.
  Misschien dat hierdoor de incidentie van sex met minderjarigen,inclusief pedofilie zal doen afnemen.
  Het gevaar is evenwel dat er fysiek geweld gebruik kan worden door leden van het publiek naar de daders toe als dit allemaal gepubliceerd word.
  Ik zou over het geheel genomen toch zelf ook gevangenisstraf handhaven al was het maar dat de gevangene een aantal jaren niet toekomt aan zijn snode daad.
  Een derde punt is natuurlijk mentaliteits verandering zoals eerder aangegeven in een van de reacties. Een scherpere sociale controle en educatie, te beginnen op de lagere school zou het tij niet helemaal kunnen keren maar wel zouden een aantal mogelijke slachtoffers in staat kunnen zijn om naar de nodige instanties zoals de politie te stappen als ze zelfverzekerd zijn en een back up hebben van een bureau zoals slachoffer hulp of iets dergelijks.
  Een minister in zijn eentje hoe goed hij ook is, kan weinig betekenen hierin. Een schrijfster als Usha Marhe kan door dit probleem aan de kaak te stellen aan een groter publiek, bereiken dat de onwetendheid weggenomen word, kinderen/pubers mondiger en wijzer en aldus minder slachtoffers.
  Ik hoop dat ik een kleine bijdrage heb kunnen leveren aan deze discussie.


  Maak melding

 22. Hi, ik lees het artikel en krijg rillingen over mijn hele lijf!!
  Vreselijk dat dit heden ten dage nog gebeurt… ik heb er geen woorden voor.
  Dit onschuldige kind is voor de rest van haar leven verpest.

  Krakti.


  Maak melding

 23. Beste Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya

  Mijn advies aan jouw is kor en simpel.
  Je hoeft geen boek te lezen. Zoek gewoon het nummer van het Riagg op in de telefoon gids en bel ze.

  Ze hebben vast wel een plekje voor jouw.


  Maak melding

 24. Wat denkje van ouders die hun kinderen inzetten voor deze handelingen komt het door hebzucht of armoede kinderen hebben recht op scholing maar deze worden gebruikt door gewetenloze beesten anders kan ik ze niet noemen bescherm onze kinderen voor deze beesten


  Maak melding

 25. nr 23 , je slaat de spijkers op zijn kop , je hebt het goed verwoord , het is gewoon misselijk wat voor negatieve signalen die 2 afgeven , wat in je zit als mens , dat komt naar buiten ,er is bij hun niets positief , alleen als je hun reactie,s leest, het maakt niet uit over welk onderwerp het gaat , als ze maar kunnen reageren, zie hier boven hoe ze over dit onderwerp reageren , dan bekruip je als mens die van zijn medemens houdt een beangstig gevoel, hun reactie,s bestaat alleen maar uit haat, niets positief, hoe vaak hebben ze op jouw reactie,s alleen maar negatieve gespui,dat soort figuren zou mijn vader dwaalde zielen noemen , houden niet van zichzelf, en ook niet van hun medemens, slechte inborst.
  het boek van dr wayne dryer , de kracht van verandering of een nieuwe aarde van eckhart tolle kan ik ze aanbevelen.
  en voor u nr 23 wens ik u een fijne dag, succes met waarmee u bezig bent, soso lobie.
  1 mens 2 geslachten u begrijpt wat ik daarmee bedoel


  Maak melding

 26. aan 13 ebu akademya oftwel eduard buitenman,
  Ik ben het niet vaak met je eens maar vandaag wel.

  Deze hele misere hebben we te danken aan de nps de nationale rampen partij van suriname.
  Deze partij heeft het land naar de verdoemenis geholpen. Het land oogt meer op een afrikaans land kijk maar de straatnamen deze worden omgedoopt naar afrikaanse namen, naar de vlag echt diepe afrikaanse kleuren. de luchthaven, Zelfs de universiteit is genoemd naar een landloper.
  marienburg failliet, sml failliet, surland falliet, bruynzeel op sterven na dood en ga zo maar door. Is het niet een afrikaans syndroom????


  Maak melding

 27. Twee behoorlijke bauxietstenen, een flinke clash en een beetje Franse rum. Dan houdt het een keer op.

  Wat willen we overigens als de trendzetter in deze onze hoogste college van staat mag voorzitten.
  Dan hebben al die zieke geesten toch een vrijbrief?


  Maak melding

 28. Beste Men.Ebu Akademyia,trekt U zich aub,niets aan van die onbenullen DU en Neus,die 2 scharminkeltjes hebben niets anders te doen in het dagelijks leven,wedden dat ze werkloos zijn en zijn reuze blij met het wonder INTERNET,zo kunnen ze te tij en ontij hun eigen falen corrigeren denken ze.
  Ik vraag steeds aan die 2 miskunkels:Waar Zit De Pijn?Maar krijg geen antwoord.
  Maakt U zich niet druk om ze ,ze lijden aan een erge vorm van:Bouterse-Trauma en dat is ongeneselijk ,zeker na 2010,wedden dat ze er een EIND aan maken.

  Ga Door men.EBU,met U ongezouten meningen laat niets en niemand U tegen Houden,zeker die 2 miskunkels niet.


  Maak melding

 29. @ tea
  ik ben niet vatbaar voor retoriek en dogma en drogreden.weet je wie aan trauma lijd die arme militairen in suriname die hun leven hebben vernietig voor niets en die mannen. vrouwen en kinderen die ons land moesten vluchten naar frans guyana en naar nederland. en de veroorzaker die loopt tot de dag van vandaag zand in jullie ogen te strooien. waarom kunnen de voorstander van bouterse die discussie niet voeren met inhoud en feiten. gebeuren die op waarheid berusten en niet iedere keer nederland of amerika of afganistan of irak indonesie erbij halen . doemdenkers zijn jullie.


  Maak melding

 30. Argentinië kon van de middag/avond die Fransen letterlijk alle hoeken van het voetbalveld laten zien door een super éénheid. Wanneer wij Surinamers daadwerkelijk een ontwikkelings-elftal zullen weten te formeren is werkelijk een eutopie.

  Wij gaan letterlijk ten onder aan een overvloed van kennis en kunde. Wie durft te beweren dat wij een eenheid zijn heeft m.i. “a second opinion nodig!”


  Maak melding

 31. opvallend is dat er weinig gesproken wordt over de veranderingen die nodig zijn in de SME cultuur. Het probleem van de alleenstaande moeders en hun kroost. Het waan idee dat ze een nieuwe vriend met een kind kunnen binden. De vaders die denken dat ze geweldig zijn als ze veel kinderen de wereld opschoppen. De vaders die niets bijdragen aan de opvoeding van het kind. De vaders die kinderen verwekken en achterlaten zonder een cent aan de opvoeding te besteden. Het geweld binnen het gezin. De afhankelijkheid van de vrouwen. De moeder die hun dochters op pad sturen voor gemakkelijk geld.

  Het grootste probleem zit in de harten van een deel van de bevolking. Of beter gezegd, het volstrekt ontbreken van een menselijk hart bij een groot aantal.

  @ Onbewustzijn, Tekfuluku, Thea, Pino, etc.
  Dit onderwerp is mij te teer en te belangrijk om mij door de lage mannetjes makers van het NDP te laten verleiden. Hun maskers vallen van zelf af.


  Maak melding

 32. suriname stevend af naar sex paradijs voor pedo’s.tot mijn stomme verbazing,hebben de pedofielen vrij spel op braamspunt. men chartert een boot, wordt daar naar toe gebracht en leeft zich lustig op los.
  geen pottekijkes en politie in de buurt.
  de boothouders zijn evenmin schuldig aan het feit, door de pedo’s met kleine kinderen te vervoeren naar braamspunt. waar blijft de controle.


  Maak melding

 33. lees a.u.b de reaktie van nummer 39
  mss worden jullie eens wakker. het is inderdaad te goedkoop om over deze zeer teer onderwep te willen scoren het ergste vind ik dat een (vrouw)ook mee doet met deze mensen zonder harten, schaam je.


  Maak melding

 34. Geachte redactie,

  Naar aanleiding van de reactie van dhr./mevrouw Neus (reactie no. 39) het volgende: Deze stelt: “Het grootste probleem zit in de harten van ‘een deel’ van de bevolking. Of beter gezegd, het volstrekt ontbreken van een menselijk hart bij een groot aantal”.

  En hier ben ik het DEELS wel eens met deze persoon. Omdat wanneer het je zou lukken om de harten van dit deel gezond te maken, door The Mind (het verstand) positief te triggeren tot progressie, je een ander individu zou kunnen creëren, die ook meer geloof in zichzelf zou kunnen gaan hebben. En wij geloven dat dat wel degelijk mogelijk is.

  Want gelukkig is tijdens de Revolutie van 1980 o.l.v. Desire Delano Bouterse, het ander deel wel getriggerd geworden, waardoor we nu een trotse brug hebben over de Suriname rivier. We op de olympische kaart staan met dank aan de zwemmer Anthony Nesty en onze eigen Staatsolie Suriname van de grond hebben gekregen, momenteel onze grootste deviezen leverancier.

  Maar bovenal is de Surinamer in het algemeen, veel en veel meer bewuster en trotser geworden op zichzelf, dan hij was 25 jaar geleden van voor de Revolutie. Dus dit deel van de Surinaamse gemeenschap heeft het nu wel begrepen en rest nu het ander deel waar dhr/mevrouw Neus het kennelijk over heeft.

  Maar je kan natuurlijk niet alles direct hebben of krijgen. Het is en blijft een langdurig proces van strijd, bloed, tranen teleurstellingen, successen en veranderingen, een langdurige ‘bewustzijnsstrijd’.

  Vandaar ook dat wij van mening zijn dat het grootste probleem niet zozeer in de harten van een groot aantal mensen zit, maar juist in de geest, ‘the state of mind’. En wanneer je het verstand bewust maakt, dan zul je merken dat het hart automatisch zal volgen. Maar als het verstand (de motor) in een slechte staat verkeert, dan wordt het lastig je weg te vinden.

  Emotie is een natuurlijke eigenschap van de mens. Doch met een gezond verstand leer je hoe je emoties moet controleren en gezond mee om te gaan. En gezonde emoties aan de dag weten te leggen, geeft tegelijkertijd aan, in wat voor gezonde conditie het verstand verkeert.

  Het verkrachten van minderjarige kinderen waarbij de biologische vader ook bij betrokken was, geeft hier aan dat het verstand in deze, een ernstige afwijking vertoont. En wanneer je een persoon die eerder door de rechterlijke macht voor zulks een zelfde soort delict veroordeeld is geworden, tot parlementsvoorzitter van een land maakt, dan werk je als politiek in feite aan mee, om ‘the state of mind’ van die gemeenschap negatief te beïnvloeden.

  Als een vader zich binnen het gezin (regelmatig) schuldig maakt een incest, en de moeder op haar beurt dat ook nog uit schaamte verzwijgt voor de buitenwereld, dan worden zulke ouders ‘fatale ouder’ genoemd. En doordat zij het kind dat aangedaan hebben, knapt er iets in het verstand van zo’n kind, waardoor er een trauma ontstaat, een soort van “mismaakt gevoel”.

  Wil je dat gevoel weer in orde zien te krijgen, dus gezond maken, dan zal je op zo’n kind moeten inspreken. Je zal hoe dan ook eerst het verstand moeten aanspreken en deze op de rails zien te krijgen, op dat zulks een kind verder kan met haar of zijn leven. En eenvoudig zal dat proces zeker niet zijn.

  Zo’n kind zal daadkrachtig leiderschap nodig moeten hebben. Leiderschap dat gelooft in de kracht van het eigen kunnen. Leiderschap dat zo’n kind kan motiveren tot grote daden, opdat zulks een kind morgen trots op zichzelf kan zijn.

  En geloof ons maar, dat er nogsteeds ‘fatale ouders’ rond lopen, die zulks leiderschap beslist niet op prijs zullen stellen en zelfs alles zullen doen, om dit soort leiders zelfs met wortel en tak uit de weg te ruimen. Alleen maar om de volledige controle en macht over “hun kind” te kunnen blijven behouden. Maar sommigen weigeren dat zo op z’n beloop te laten.

  Vandaar ook het ontstaan van Revoluties.


  Maak melding

 35. Uilskuiken DU,je praat/typt je gelijke Neus na.
  Heb je mijn reaktie gelezen,die enkel en alleen maar over dit onderwerp gaat,jij en neus hebben geen respekt zelfs op dit artikel reageren jullie met :Bouterse en militairen.
  EEN TEER onderwerp typ je?Waarom vraag ik me af,kom je met de revolutie periode,pffffffff heb je sowieso enige weet wat teer betekend?
  Neus en DU,WAAR ZIT TOCH DE PIJN?


  Maak melding

 36. hey demagoog op nummer 43.
  het is wel makelijk om te pronken met andermans veren he ? staatsolie , bruggen en anthony nesty. lees eddy zijn boek maar hij haald al deze leugens van jou onderuit ,over anhony heb ik eerder gezeg bouterse heeft geprobeerd deze jongen te misbruiken voor zijn muslukte revolutie.over die bruggen kan ik heel kort zijn dat was een grote strop voor de gehele surinaamse samenleving.over leiderschap gesproken noem jij bouterse een leider ?? hey laat jou grondig onderzoeken want dan klopt er iets niet met jou mi boi. voorbeelden die deze schurk moordenaar drugsdealer aan onze samenleving heeft gegeven zijn de meest slecht dat ik ooit hebt meegemaakt, voorbeeld iemand die lak heeft aan de democratie , je vemoord mensen zonder einge vorm van proces. en over kinderen gesproken hij heeft wel een hele goede voorbeeld aan dino gegeven zijn zoon ,het volk dom en arm achter laten was dat de bedoeling van de revolutie. de zogenaamde leider die leeft als god in suriname met zijn gestolen rijkdom van het arme volk.als je stuk voor stuk kijk naar deze zogenaamde leiders kijkt mubutu, idi amin, mugabe bouterse,keizer bokassa mengistu ze hebben allemaal het zelf gemeen wreed ze onderdrukken van hun eigen bevolking dulden geen enkele tegenspraak en ze houden allemaal een goede banrekening aan hun misdadige regime over en het volk word arm en dom aan hun lot over gelaten .ze hebben allemaal ook de zelfde retoriek, ze geven altijd de schuld aan de blanken . en idioten als nummer 43 en hun aanhang willen ons doen geloven dat deze oplichters en moordenaars van hun eigen bevolking het goed bedoelde met land en volk. inplaats dat je de samenleving erop wijs dat scholing onderwijs en ontwikkeling en domocratie de enige middel is tegen deze moorddadige bloeddorstige dictator. wil jij dat we deze dictators moeten zien als redder van het volk.@ tea wil zeggen jij ben korzichtige domme (vrouw)ik laat jou voor djogo die weet wel raad met jou . in nederland lopen heel veel verkrachters rond is het de schuld van balkie of walter ??


  Maak melding

 37. Zelfs bij dit delicate en zeer gevoelig onderwerp gaat men ongebreideld als gekken tegen elkaar tekeer.

  De monden lopen weer over, dat kinderen in een veilige omgeving, omringd met liefde en beschermd door ouders en familie horen op te groeien, maar ondertussen gaan deze mensen ongeneerd met elkaar om.

  Mooi voorbeeld voor de jeugdigen die dit allemaal lezen.

  Soms schaam ik heel erg diep dat ik een Surinaamse ben.


  Maak melding

 38. Vandaag staat er een nog hartverscheurender bericht in Dagblad Suriname. Een baby van 1 jaar die sexueel is misbruikt door Rudie Eckhorst en waarschijnlijk ene Eersteling.

  Ik vind niet dat dit soort misbruik een vorm van macht is zoals Usha beweert, maar eerder een perverse en zieke vorm van sexueel gedrag. Wat voor beest ben je dat je geil wordt van een baby? Dat is de duivel die je in je hebt en als een duivel moet je ook opgesloten worden.

  Wat mij wel bevreemdt is dat die Eckhorst met volledige naam wordt genoemd en Eersteling slechts met zijn achternaam. Gewoon slechte journalistiek. Het gross van de familie Eersteling is respectabel, dus is het niet meer dan billijk om de naam van dit beest volledig te noemen, zodat niet de hele familie Eersteling een smet treft.

  Ik vind dat alle smeerlappen die zich aan dergelijke feiten schuldig maken met naam, toenaam en foto bekendgemaakt worden. Ook zijn de straffen veels te licht, wat zijn zes jaren nu? Dat stelt niets voor voor zo’n afschuwelijke daad. De wet voor verhoging van straffen zal niet onder Front veranderen, want daar heb je pedofielen in de hoogste regionen.


  Maak melding

 39. Het zijn hooguit enkele zieke geesten, die gezonde discussies doen verzanden in overloos gezwam.

  Het is blijkbaar de hobby van sommigen om dringende maatschappelijke vraagstukken om te buigen naar allerhande haatzaaierij.

  Het zij zo.


  Maak melding

 40. Geachte Administrator,

  Het kan toch niet zo zijn dat Du en Neus,op zo een onderwerp als deze geen respekt tonen tov de slachtoffertjes?Kunt ie ze ,tenminste over dit onderwerp,niet bannen?Volgens mij heeft Usha het absoluut niet over de Revolutie.

  Whawhawha Uilskuiken DU,you cant handle me?Roep je,je hulptroepje ,Djogo?Laat maar komen ik lust hem rauw.


  Maak melding

 41. Ik wil niet ruw overkomen, ik wil dit alleen zeggen, omdat ik sterk geloof dat het zo is: iedereen (of misschien toch de meeste) mag zeggen wat ze willen, toch fantaseerd iedereen erover. Mannen hebben gewoon een ruime, grenzeloze fantasie als het op sex aankomt.


  Maak melding

 42. ik ga niet met nozem, en uit de plee getrokken personen in discussie.doe dat maar met jou voor ouders thea. voor de laaste keer dan maar .ga maar naar geen stijl.nl


  Maak melding

 43. VERWERKINGSTIPS(Omgaan met Boosheid)

  LET OP DIT STUKJE KAN CONFRONTEREND ZIJN. STOP INDIEN HET TEVEEL BIJ JE TEWEEG BRENGT OF ALS JE DENKT DAT JE HET NIET AAN KAN. ZORG ERVOOR DAT JE IN EEN VEILIGE OMGEVING BENT,WAAR JE MET IEMAND KAN PRATEN ALS HET JE TEVEEL WORDT

  Boosheid.

  * Fatale ouders= Ouders die hun kinderen hebben mishandeld.

  Boosheid is een enerverende emotie. Je kunt het in verband brengen met wat in je kindertijd is aangedaan.

  Je kunt het in verband brengen met mensen die buiten zichzelf van woede waren. Je kunt je zorgen maken dat je er zo lelijk uitziet als je boos bent en dat de anderen je zullen afwijzen. Je gelooft misschien dat goede, warme mensen niet boos worden of dat je geen recht om boos te worden op de mensen die je het leven gaven.

  Boosheid is dan ook beangstigend. Je kunt bang zijn dat je iemand in woede vernietigt of dat je jezelf niet meer in de macht hebt. Of je kunt bang zijn dat je je boosheid nooit meer van je af kunt zetten De angsten zijn heel werkelijk voor ons, maar het feit blijft bestaan

  DAT JUIST DE DINGEN WAARVOOR WE BANG ZIJN DAT ZE ZULEN GEBEUREN ALS WE ZO BOOS ZIJN, VAAK GEBEUREN ALS WE ONZE WOEDE NIET UITEN.

  Als je je boosheid en wrok onderdrukt, kun je depressief of agressief worden en dan zullen de mensen je eerder afwijzen dan wanneer je openlijk boos op hen was. Onderdrukte boosheid is onvoorspelbaar, ze kan ieder ogenblik uitbreken. En wanneer dat gebeurt, is ze vaak niet in de hand te houden. Boosheid is destructief wanneer het niet gecontroleerd is, juist wanneer ze heeft kunnen voortwoekeren in je onbewuste.

  Hoe kun je met boosheid omgaan?

  Volwassen kinderen van fatale ouders hebben het zo moeilijk met hun boosheid, mede omdat ze zijn opgegroeid in gezinnen waar uitingen van emotionaliteit verboden waren. Boosheid was iets dat alleen ouders mochten tonen.

  De meeste kinderen van fatale ouders ontwikkelen een hoge tolerantie voor mishandelingen. Misschien ben je je vaag bewust dat je als kind abnormale dingen overkwamen. De kans bestaat dat je zelf niet weet hoe boos je eigenlijk bent

  Er zijn verschillende manieren om met je boosheid om te gaan.

  * Je kunt je boosheid begraven en ziek of depressief worden.

  * Je kunt je boosheid omzetten in lijden en matelaarschap

  * Je kunt je verdoven met alchohol,drugs,voedsel of seks.

  * Je kunt bij iedere gelegenheid in woede uitbarsten. Zodat die boosheid verandert in een gespannen, gefrustreerd achterdochtig en opstandig mens.

  Helaas houden de meesten van ons zich aan de oude, vertrouwde ondoeltreffende methode om met boosheid om te gaan. Die methoden doen niets om je te bevrijden van de macht die je ouders over je hebben. Het is veel zinniger je boosheid in banen te leiden die helpen bij het bepalen van je grenzen.

  Hier zijn een paar doeltreffende manier om van je boosheid aan te kunnen.

  1. Geef jezelf toestemming om boos te zijn zonder je gevoelens te beoordelen. Boosheid is net zo’n emotie als vreugde, blijdschap of angst. Hier is niet goed en niet slecht – Het is er gewoon. Het hoor bij je.

  Boosheid is ook een teken, het vertelt iets belangrijks. Het kan vertellen dat je onder de voeten wordt gelopen, dat je beledigd of gebruikt wordt. Of dat niemand zorgt voor wat je nodig hebt. Boosheid betekent altijd dat er iets moet worden veranderd.

  2. Uit je boosheid. Sla op kussen, schreeuw op foto’s van de mensen op wie je boos bent of hou denkbeeldige gesprekken met hen in je auto of als je alleen thuis bent. Je hoeft niemand aan te vallen of vreselijk uit te schelden om je boosheid te uiten. Praat met mensen over hoe boos je wel bent. Toddat je boosheid naar buiten komt, kun je er niets mee.

  3. Neem veel lichaamsbeweging. Hierdoor kun je nogal wat spanning van je lichaam kwijtraken. Als je niet kunt tennissen of joggen of fietsen. Repareer dan dat kapotte deurtje. Of ga schoonmaken, in de tuin werken. Zingen, dansen. Het maakt niet uit. Lichamelijke activiteiten bevorderd de afscheiding van endrofinen. Hersenstoffen die je gevoel van welzijn verhogen. Je zult merken dat het erkennen van je boosheid je energie en productiviteit verbetert. Niets put je meer ui dan onderdrukte boosheid.

  4. Gebruik je boosheid niet om je negatieve zelfbeeld te vergroten. Je bent niet slecht omdat je boos bent. Je kunt verwachten dat je je schuldig voelt omdat je boos bent.. Vooral als je boos bent op je ouders. Zeg hardop tegen jezelf.

  “Ik ben boos” Ik heb het recht om boos te zijn. Het is prima om me schuldig te voelen over die boosheid, als dat de enige manier is om er mee om te gaan. Het is niet verkeerd of slecht dat ik me zo voel.

  5. Gebruik je boosheid als een bron van energie voor je zelfbepaling. Je boosheid kan je veel leren over wat je wel niet wilt accepteren in de verhouding met je ouders. Het kan je helpen je grenzen te bepalen en je te bevrijden van de oude patronen van je onderdanigheid, inschikkelijkheid en angst voor afkeuring door je ouders. Je boosheid kan helpen je energie weer op jezelf te richten en ver van de onmogelijke strijd om je ouders te veranderen.

  Veander alleen “Ik ben boos omdat mijn vader/broer/moeder nooit mijn eigen leven heeft laten leiden” in ” Ik sta niemand toe me onder controle te houden of te kleineren.

  Gebruik deze bovenstaande methode als leidraad om je boosheid onder de duim te krijgen. Als je dat eenmaal onder de knie hebt, heb je voldoende tijd om die boosheid tegenover jouw dader te uiten in welke vorm je dat ook doet.

  Iedereen heeft het moeilijk met zijn woede. Je krijgt die niet van het ene ogenblik op het andere in je macht.

  De maatschappij heeft vooral vrouwen geleerd nooit hun boosheid te tonen. Vrouwen mogen huilen,rouwen, depressief worden (wat eigenlijk een vorm is om woede/boosheid op jezelf te richten) en tederheid tonen, maar boosheid wordt als ongepast in de vrouwen van onze maatschappij beschouwd. Het gevolg is dat vrouwen zich vaak daardoor sterker aangetrokken voelen door partners die hun boosheid voor hen kunnen uiten. Op die onbewuste manier raken ze iets van de onderdrukte boosheid via de ander kwijt. Helaas zijn echter veel mannen die gauw boos worden, ook agressief en dominant en/of gewelddadig zijn

  Het is van essentieel belang voor je welzijn om goed met je boosheid te leren omgaan. De eerste maal dat je boos wordt, voel je je vaak onzeker en schuldig Heb geduld en hou vol. Je blijft niet altijd boos. De enigen die dat wel doen, zijn degenen die hun boosheid niet toegeven of die boosheid gebruiken om macht te krijgen door het intimideren van hun omgeving. Boosheid is de normale menselijke reactie op een slecht behandeling. Volwassen kinderen van fatale ouders hebben kennelijk meer dan normale woede. Misschien valt het minder op dat ze ook meer dan hun deel aan verdriet hebben.

  Bron: Stukje van boek Susan Forward “Eindelijk je eigen leven leiden” oftewel ‘FATALE OUDERS’.

  Susan Forward – Eindelijk je eigen leven leiden – 9021596792 …Eindelijk je eigen leven leiden – Susan Forward. € 20,99.


  Maak melding

 44. kan deze man mij uitleggen wat er met kinderen van een dictator gebeuren en een drugs barron, jammer dat bouterse dit boek niet heeft gelezen had ons velen onschuldige leven kunnen besparen.stuur het op voor hem kan hij altijd nog lezen in zijn cel. onbewust.


  Maak melding

 45. Toen ik dit las moest ik zo aan die sukkel DU denken.

  Er zijn verschillende manieren om met je boosheid om te gaan.

  * Je kunt je boosheid begraven en ziek of depressief worden.

  Ik denk dat DU zijn boosheid niet heeft begraven waardoor hij nu ziek en depressief is.

  * Je kunt je boosheid omzetten in lijden en matelaarschap

  Dit is precies wat DU heeft gedaan.

  * Je kunt je verdoven met alchohol,drugs,voedsel of seks.

  Du heeft zich alleen maar met alcohol en drugs zitten verdoven, voedsel en vooral sex is bij hem onbekend.

  * Je kunt bij iedere gelegenheid in woede uitbarsten. Zodat die boosheid verandert in een gespannen, gefrustreerd achterdochtig en opstandig mens.

  Dit is precies wat iedereen nu bij DU ziet een gespannen, gefrustreerde achterdochtige
  opstandig mens die als een tijdbom door het leven gaat.

  Sari Tori.


  Maak melding

 46. Suri zegt

  “Ik wil niet ruw overkomen, ik wil dit alleen zeggen, omdat ik sterk geloof dat het zo is: iedereen (of misschien toch de meeste) mag zeggen wat ze willen, toch fantaseerd iedereen erover. Mannen hebben gewoon een ruime, grenzeloze fantasie als het op sex aankomt.”

  Ik zal heel kort zijn, Speak for yourself en blijf vooral uit de buurt van kinderen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.