dinsdag, februari 27, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSurinaamse politie kan goudzoekers niet aan

Surinaamse politie kan goudzoekers niet aan

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO/BROKOPONDO, 5 feb – Traangas noch de inzet van speciale eenheden heeft demonstrerende goudzoekers in Brokopondo kunnen bekoelen. De gemoederen waren zelfs zo verhit dat de hulp van het leger moest worden ingeroepen. Er zijn barricades gelegd op de weg naar de Gros Rosebel goudmijn.

Die zullen niet worden opgeheven, zolang niet wordt voldaan aan de eisen van de ruim honderd betogers. “We willen toegang tot het gebied”, werd geroepen naar de politie. Die heeft vergeefs getracht te onderhandelen. De goudzoekers, afkomstig uit naburige dorpen, willen een graantje meepikken. De mijn heeft de laatste jaren miljoenen dollars goud opgeleverd.

Zowel de Canadese multinational Iamgold als de staat zijn er beter van geworden. De dorpelingen vinden dat ze niet beter zijn geworden van de economische opbloei in hun omgeving. Iamgold neemt weliswaar landbouwproducten af van lokale bewoners. Ook worden gemeenschapsprojecten gefinancierd. Volgens het management kan wel gepraat worden over kleinschalig mijnen. Maar dan niet met het mes op de keel.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

28 REACTIES
 1. Ik vindt het erg vervelend om te moeten zeggen. Maar in het verleden heb ik ook afspraken gemaakt met boslandcreolen. Het vervelende is dat ze geen contractcultuur kennen. Je kunt zaken zwart op wit hebben afgesproken na duizend kroetoes met basjas en nog van alles erbij. Binnen de kortste keren willen ze vervolgens weer op afspraken terugkomen met alleslei drukmiddelen zoals werkonderbrekingen en dergelijke. Ze houden daarbij absoluut geen rekening met jouw kant van de zaak. Is ook bijna niet aan ze uit te leggen.


  Maak melding
 2. Waar is hun “Robin Hood” gebleven dan? Die zit hoog en droog in en buiten het Parlement ongestraft klappen en trappen te verdelen zonder dat justitie hem maar met 1 vinger kan aanraken. Ipv dat hij het voor zijn “blakka boeba” soortgenoten opneemt en voor hun welvaart en welzijn zorgt, laat hij ze vierkant stikken. Hebben ze hiervoor op hem gestemd? Waar is die Baviaan gebleven? Hij wilt voor de 4e X aan de macht. Als ze slim zijn moeten ze maar weer op deze slechts 5% waardevolle NF+ troep stemmen, samen met hun A-combo.


  Maak melding
 3. Het leger inzetten?
  En wat moeten die arme militairen doen?
  Ze hebben zelf nauwelijks middelen en een salaris om net 2 koebi’s en 3 osofowru’s te kunnen kopen.

  Ai boy only in Suriname Het land van de grenzelose komedie politiek

  Pukkie en Katrijntje zijn verslagen
  Politie……….politie……..politie……..politie……….


  Maak melding
 4. De regering moet dit oplossen…men kan de boel daar niet leeg plunderen en de mensen in de omgeving voor de dood achterlaten of beter gezegd GOD blijven bidden…..dan gaan ze niet eten …..vecht en werk….dan pas bidden en dan heel hard werken…..of zitten zij op een stuk bo’njo te wachten….Front verkoopt goud voor een stuiver(5%…..wat zijn ze slim)…
  JIJ KRIJGT TOCH SPONTAAN DE TRANEN IN DE OGEN ALS MEN WEET DAT ER +/- 6000 mensen daar hun dagelijks brood zochten….maar nee het moest groot…groot weggegeven worden…dan zouden wij achter over zitten en vangen…..MAAR DE BUITENLANDER IS NIET GEK EN OOK NIET DOM ALS FRONT.


  Maak melding
 5. Geachte redactie,

  Zegt het artikel:
  “Zowel de Canadese multinational Iamgold als de staat Suriname zijn er beter van geworden”.

  Dit kan slechts deels waar zijn, omdat de staat een overeenkomst getekend heeft, waarbij zij slechts 5% bruto aandeel heeft afgedwongen van een totale opbrengsten van 100%. Terwijl de Canadese multinational Iamgold ruim 95% aan bruto inkomsten incasseert. Vervolgens wordt elke maand een deel van Paramaribo nog steeds in het donker gezet, ter besparen van energie voor de 1×24 uur draaiende gouddelvingsactiviteiten van deze multinational in Brokopondo.

  M.a.w.: de inhoud van het artikel, strookt onlogisch met de werkelijke gang van zaken in Suriname.

  Vervolgens zegt het artikel:
  “De dorpelingen vinden dat zij niet beter zijn geworden van de economische opbloei in hun omgeving. Iamgold neemt weliswaar landbouwproducten af van lokale bewoners. Ook worden gemeenschapsprojecten gefinancierd. Volgens het management kan wel gepraat worden over kleinschalig mijnen”.

  Laten wij alles in het kader van het bewustzijnsproces eens rustig bekijken, en proberen dit smerig zaakje gedetailleerd op een rijtje te zetten: Help met ons mee te denken als je het wilt volgen:

  Dus in ruil voor de 1×24 uur draaiende gouddelvingsactiviteiten van Iamgold n.a.v. hun 95% Bruto aandeel en de 5% bruto voor de staat Suriname, krijgt de lokale gemeenschap van Brokopondo in ruil:
  1. Dat zij hun woongebied waarop hun kostgronden en jachtterrein ondervallen, niet meer mogen betreden, zolang Iamgold daar bezig is. Anders begaan zij een strafbaar feit en mag er ook op hen ‘geschoten’ worden vanwege ’het betreden het gebied van een andere’, het Iamgold- territorium).
  2. Over de schade welke het gebied en de lokale bewoners door deze goudwinningsactiviteiten op langer termijn oplopen, en is er nog niet gesproken over de ramp welke zich momenteel afspeelt t.a.v. de volksgezondheid aldaar (miskramen en mismaakte kinderen bij de geboorte), wordt door niemand, noch door de staat Suriname een enkel woord gerept.
  3. Iamgold neemt landbouw producten af van de ‘lokale bewoners’, maar hoe groot is het aantal ‘lokale bewoners’ aldaar en voor welk bedrag wordt vervolgens aan landbouwproducten afgenomen, wordt in het artikel geen woord gerept.
  4. Ook worden gemeenschapsprojecten gefinancierd, maar voor welk bedrag en wat voor projecten zijn dat, blijkt nergens.

  Trouwens, wie hebben deze kruimels voor deze ‘lokale bewoners’ afgedwongen. En behoren deze kruimels ‘inclusief’ tot dezelfde 5% bruto deal van de staat Suriname of is het een ‘geruststellende’ gift aan de Surinaamse regering van Iamgold aan de lokale gemeenschap.

  “Tenslotte kan volgens het management gesproken worden over kleinschalige mijnen”.

  Is dit de laatste troef die de Surinaamse regering samen in hun onderonsje met Iamgold, achter de hand gehouden hebben, in geval van onrust? Want blijkt dus volgens het artikel, dat de lokale bewoners zelfs tot ‘kleinschalige mijnen’ geen toegang hebben. Maar er kan nu dus over deze kleinschalige mijnen gesproken worden, “maar dan NIET met het mes op de keel”.

  M.a.w.: enkele honderd lokale bewoners houden door hun recht op vrije meningsuiting en hun recht op te protesteren, een enorm ‘groot en gevaarlijk mes’ op de keel van een multinational i.s.m. de staat Suriname, dat het Surinaams Nationaal Leger maar de boel onder controle moet zien te houden.

  Maar mag er volgens geheime instructies van de Surinaamse regering aan het leger, ook geschoten worden op deze eventuele “gevaarlijke mensentrekkers”, lees: de lokale bewoners? Zal niet het leger hiervan de schuld krijgen, mocht dat toch gebeuren of is dat een verantwoordelijkheid van de regering Venetiaan/Adjodha zelf.

  En waarom wordt een heel militairleger hiervoor ingezet tegen protesterende lokale bewoners die ook lijken op President Venetiaan zelf, wekt onze bevreemding. Wat heeft deze vent van een president nou in zijn hoofd zitten!

  Is hier bewust geen sprake van ‘opzet’ van deze Surinaamse regering, om het Surinaams Nationaal Leger in een kwaaddaglicht proberen te stellen, zogenaamd ter verdediging van het enorm belang van 95% van deze buitenlandse multinationals of heeft dit te maken met de komende verkiezingen volgend jaar 2010, waarbij enkele dode burgers door het Surinaamsleger, als uiterste propaganda redmiddel goed van pas kan komen voor deze mislukte Frontregering.

  Want met een ‘enorm groot mes’ op je keel, zou je praktisch bekeken mogen schieten op deze lokale bewoners, dit als “zelfverdediging”.

  Dus van wie is dit artikel in feite of in principe afkomstig. Van Iamgold of van de Surinaamse regering Venetiaan/Adjodha zelf of van allebei. Maar belangrijker nog:

  WIE HOUDT WIE VOOR DE GEK EN WIE DURF DIT HOOG POLITIEK SPEL MEE TE SPELEN!


  Maak melding
 6. Jaren ’80: Je leeft inderdaad nog in de jaren 80. De huidige economie van Suriname drijft niet op een paar losgeslagen marrons die zogenaamd hun rechten opeisen. Dat hadden ze decennia geleden al moeten doen. Dom geboren en niets bijgeleerd.

  En Raj: “Robin Hood” kijkt wel uit. Hij heeft zelf goudconcessies (al dan niet legaal verkregen), dus die gaat zich niet in de vingers snijden. Broodroof is al eeuwenlang gemeengoed in Suriname. Maar ja, och, die arme stumperds daar in Brokopondo en Marowijne. Gosh, zielig hoor.


  Maak melding
 7. Neus,
  Wat wil je eigenlijk. Als zij jou ongewild in het holst van de nacht een bezoek komen brengen is het toch ook niet goed? Moeten die gasten soms bauxiet vreten?


  Maak melding
 8. het geval in het district nickerie had de minister van justitie en politie een grote mond opgezet.waar is deze nu gebleven.

  toon nu jouw geweldigheid en ga de politie helpen man.
  no a`minister frede!!!ha ha ha soso mofo


  Maak melding
 9. Nee, nee Alex als de minister daar was zou het anders zijn afgelopen. Helaas was hij niet daar met als gevolg dat te veel manschappen rake klappen eraan hebben moeten overhouden. De kracht van het wapen zit hem in de strategie erachter. If you come to shoot, shoot! Don’t talk.


  Maak melding
 10. @Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya
  Je klets zoals gewoonlijk weer volkomen uit je nek. Ben je bezopen of of is het blijvend?

  -1- Een groot deel van het gebied is gewoon vrij toegankelijk. Tot voor kort zaten ze er zelfs volop goud te zoeken en als er een accoord is gebeurt dat weer. Slechts het gebied waar actief gemijnd wordt is gesloten om veiligheid redenen en om de productie niet te belemmeren. En schieten, in jouw dromen. Onrust stokende sukkel.
  -2- De volksgezondheid is in het geheel niet in het geding. Die wordt alleen geschaad door die illegale goud zoeker met hun kwik en die gaten waar wate in blijft staan (lees de artikelen over Brownsberg maar).
  -3- Simpele markt werking. Als Iam naar Lelydorp moet kost het x SRD dus de lokale bevolking kan iets meer dan x SRD vragen Is 2 maal winst voor hen. Iam betaald meer dan ze bij verkoop in Lelydorm krijgen en ze hoeven er niet voor te reizen.
  -4- gewoon het nieuws volgen. Die subsidie stroom is niet gering.

  Conclusie. Je hebt zeker de freubel academie doorlopen? Krijg je daar ook een diploma van of heb je alleen een zwem diploma? O sorrie ik wist niet dat je ook al niet kon zwemmen. 😆


  Maak melding
 11. Neus: jij kan brullen wat je maar wil, maar ik kan jouw begrijpen, dat jij maar 5% van de door GOD gegeven verstand gebruikt.

  Geen enkel souverain land verkoopt zijn land voor het delven van GOUD alleen SURINAME.

  ALLEEN EZELS ZIJN IN STAAT DIT TE DOEN.

  Maar nu hebben wij een souvenir SLACHTOFFERS


  Maak melding
 12. Wie niet gefreubeld heeft, heeft in het latere leven een heel groot probleem. Dat merken we trouwens aan sommige reacties hier aan de Waterkant, -#17 bijvoorbeeld”.

  Ik kijk met plezier terug op die twee jaren op de Saronschool der EBGS.

  Embryo; baby; peuter; kleuter; schoolkind; adolecent en volwassene.


  Maak melding
 13. Wie uitsluitend gefreubeld heeft komt niet verder dan inhoudsloze reacties #19

  Pinto wanneer denk je instaat te zijn een zinvolle inhoudelijke bijdrage te leveren?


  Maak melding
 14. Wanneer die gasten uit het binnenland in het holst van de nacht anderen een bezoek brengen, dan kraaien bepaalde hanen niet.

  Maar diezelfde hanen kraaien nu zo ontzettend hard wanneer anderen die gasten uit het binnenland beroven van hun broodwinning.
  Ze kraaien zo hard dat mijn oren zeer doen.


  Maak melding
 15. Neus,WAAR ZIT DE PIJN?
  Zo gauw je merkt dat een ander op een hogere level reageert,wordt je pissig en valt terug in mensen beledigen,Ebu Akademyia heeft meer hersenen dan jij,zit daar DE PIJN?


  Maak melding
 16. Dus wacht even
  Dit is toch neokolonisatie
  Een buitendlandse onderneming gaat na SU
  pickt de mensen hun land af
  En daarna zeggen je kan alleen toegang krijgen tot jou eigen land als je met mij gaat onderhandelen anders zet ik jouw eigen leger(het leger die in feite met de belasting van de bevolking wordt gefinancierd ) tegen jouw in

  Hoe is het mogelijk dat niemand dit niet door heeft


  Maak melding
 17. @ tea en pinto
  als jij de reaktie op 10 kwalificeert onder het noemer meer hersen, vraag mij of jij wel genoeg hebt om goede vergelijk te maken . als jullie zo regaeren op dit bericht waar militairen terecht worden ingezet om orde en rust terug te brengen in dat gebied vind jullie echt overdreven, het is wat anderse waneer speciale leger eenheden worden ingezet om onze landgenoten zwangere vrouwen en kinderen afslacht en ongewapen de burgers in fort zeelandia. dan weet die gekke onbewustzijnbeweging precies welke draai hij daaraan moet geven om de schuld aan het buitenland te geven, een ware demagoog noem ik deze mensen demagogie . de zelf methode gebruikt om misbruikt bouterse om die domma massa op zijn hand te krijgen .


  Maak melding
 18. pfffffffff,de DOMSTE(DU) van de klas reageert ook?
  Dat stukje verdriet,die niets anders weet dan bij elke artikel over Bouterse te typen?
  DU,krijg je het heen en weer ?Word het je steeds duidelijker dat jouw Front in 2010 history is?Prorbeer je daarom alle sympatisanten van het Megablok te koeineren?
  Je woont in Nederland toch,ga je druk maken over Wilders en Verdonk ga hier ageren tegen hun misslijkmakende ideeen,of denk je dat je buitenschot gaat blijven als het zover is?Blijf niet hangen in het verleden,want anders moet je ook een demonstratie organiseren over het slavernijverleden van je slavenmeesters.

  WAAR ZIT DE PIJN TOCH BIJ NEUS EN DU?


  Maak melding
 19. Luister no
  In een rechtstaat wordt een leger ingezet
  Bij een buitenlandse dreiging

  En NIET tegen de eigen bevolking
  Als nog daarover moet worden gediscussieerd
  Dan heeft de Surinaamse democratie nog een lange weg te gaan.

  Niemand zit te wachten op een tweede burgeroorlog dit is niet nieuw
  Kijk maar naar wat SHELL doet in de Niger delta in Kenia(olie velden niger delta )

  situatie is precies hetzelfde het buitenland
  komt binnen buit je omgeving uit en de lokale bevolking moet zijn mond houden anders word de eigen leger tegen jouw ingezet


  Maak melding
 20. Thea,
  Het kan haast niet anders dan dat zij op de betaalsrol staan van de Nederlandse BVD. Het zijn net als twee reflectoren, die zonder enige diepgang allerlei koeterwaals terugkaatsen.
  Tegenover elke leugen is er maar 1 waarheid!
  Time will tell!


  Maak melding
 21. Prema 21, met deze reactie of juist actie ben jij bewust of onbewust bezig geesten op te roepen, die jij niet zal weten bezweren.
  Jij bent een weergaloos- en hartstochtelijke racist.

  Wanneer wij decennia lang niet slechts de kuststrook maar ook het binnenland tot ontwikkeling hadden gebracht, hadden wij anno nu een andere situatie.

  Wie voorzag overigens de J.C. van rijst tijdens die vuile oorlog? Breek mij de bek naait open.

  In vaktermen heet dat terugslag of backfiren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES