dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijSurinaamse Marronstam wil sneller compensatie

Surinaamse Marronstam wil sneller compensatie

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 4 feb – De compensatie voor verkeerd overheidshandelen in het leefgebied van de Saramaccaners verloopt veel te traag. Dit stelt de Vereniging van Saramaccaanse Gezagsdragers, VSG. Smartengeld dat moet worden overgemaakt, komt maar niet los. De gezagsdragers worden ongeduldig.

Binnenkort wordt overleg gevoerd over te nemen stappen. De regering heeft wel laten weten dat het geld onderweg is. Maar daar schijnt nog niets van merkbaar. “Er is geen cent gestort op onze bankrekening”, zegt VSG-woordvoerder Hugo Jabini. Volgens minister Michel Felisi van Regionale Ontwikkeling wordt het vonnis van het Inter-Amerikaanse Hof voor Mensenrechten stipt uitgevoerd.

Het gaat om vijf en zeventig miljoen dollar. Het Hof heeft het uitgeven veroordeeld van commerciële vergunningen in het Saramaccaanse leefgebied. Dat zou niet mogen zonder toestemming van de gezagsdragers. Ook moeten de aanspraken van de stam wettelijk worden vastgelegd. Het vonnis moet uiterlijk 2010 zijn uitgevoerd. “Er moet veel werk verzet worden”, zegt Patricia Meulenhof, topfunctionaris op RO.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

11 REACTIES
 1. Soso probleem wat zegt de grondwet(doet denken aan Somo ghi ghi ghi soso lafu)
  Opa Ruro speelt de bigi boi maar a man e zuku soso probleem….Somo heeft ons in dit soort rotzooi gebracht.


  Maak melding
 2. @Pinto

  Je laat weer eens goed blijken hoe ongeschoold je bent:
  Het gaat om vijf en zeventig miljoen dollar. = 75.000.000,00

  😆 Blijkbaar is het moeilijk om meer dan 3 woorden te lezen. 😆


  Maak melding
 3. wat moet bij wet geregeld worden. niks wordt bij wet geregeld, hiervoor heb je de district commissaris en dan houdt het op.

  deze moet gewoon gezien worden als stamhoofden en verder niks meer.dit heeft geen enkele betekenis voor land en volk.wie wordt dan de stamhoofden van saramacca en nickerie.

  suriname moet gewoon afstappen van deze koloniale denkwijze of handelingen.punt uit.we zijn allemaal surinaamse en valt onder een wettelijk gezag.weg met het gedoe van stamhoofden.


  Maak melding
 4. Ik dacht altijd dat het land van iedere Surinamer is. Hoe kan het dat de marrons smartegeld ontvangen en de rest ontvangt niets. Bovendien waar gaat hetb geld naartoe? Zullen projecten worden uitgevoerd of zal het geld verdwenen in de zakken van de gezagsdragers?


  Maak melding
 5. Dit is ook weer zo’n onduidelijk verhaal. Welk nalatig overheidshandelen? Over welke periode gaat het? Ik zou graag wat meer details willen weten, want een bedrag van 75.000.000 is geen kattepis. Overigens zal het wel gaan om SRD’s, en niet om US dollars. En voor de rest, meneer Jabini, blijf ondertussen maar lekker hangmatten breien….


  Maak melding
 6. Met alle opbrengsten moeten er economische projecten opgestart worden voor alle Surinamers, ook voor de marrons dus. Er is genoeg te bedenken. Suriname is voor alle Surinamers.

  Als je het geld contant in de hand geeft dan weet je wat er gaat gebeuren. Het gaat op en dan gaan we weer onze hand ophouden.


  Maak melding
 7. Ik eis 1.000.000 dollar.
  Want ik ben beroofd van mijn gouden spullen 60 jaar geleden van al mijn gouden sieraden en de waarde anno 2013 is, zie bovenstaand bedrag.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES