dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname heeft voldoende om crisis te overbruggen

Suriname heeft voldoende om crisis te overbruggen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 2 feb – Suriname beschikt over voldoende potentie om de crisis te overbruggen die nu overal om zich heen grijpt. Dit zegt directeur Anne Harmsma van RBTT Bank Suriname. Met name de financiële sector heeft zich vrij kunnen houden van de funest gebleken risico’s. De vruchten zijn nu merkbaar. Toch is er reden genoeg tot alertheid.

De samenleving zal berekend moeten zijn op de ontwikkelingen in de wereld. “Als we dat verstandig met elkaar doen, dan denk ik aan tripartiet, overheid, werknemers en werkgevers, kunnen wij Suriname door deze wat moeilijkere periode zien te helpen. Dus ik voorzie geen grotere zware buien, maar voorzie wel wat lichtere buien”, zegt Harmsma tegenover Dagblad Suriname.

Die buien hebben vooral te maken met de gevoeligheid voor externe invloeden, zoals elke samenleving die heeft. “Wij zijn een deel van de wereldeconomie en onze economie wordt er niet van gevrijwaard”, aldus Harmsma. Tot de plusjes behoren de diversiteit van onze economie en een redelijk ontwikkelde informele sector. Dat levert uiteindelijk een flinke buffer op.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

19 REACTIES
 1. “Wij zijn een deel van de wereldeconomie en onze economie wordt er niet van gevrijwaard”
  laat mij aub niet lachen man als suriname fahiet zou gaan zou niemand er wat van merken kijk maar naar ijsland.


  Maak melding
 2. De NDP De Nationale Depresssssie Partij zal ons naar niets anders leiden dan naar/in ee behoorlijke Depressie.
  De NDP De Nationale Deprimerende Partij zal niets anders doen dan ons uit ons doen halen mensen mrnsen toch zorg ervoor dat hun poten nu voorgoed uit het parlement gehouden wordt.
  Als ze de verkiezing hebben gewonnen stijgt de koers meteen.Mensen waak voor je zaak nu kunt u nog met een ieder en alles zaken doen ondanks de crisis maar if ding kong oeng dede


  Maak melding
 3. De RBTT is DE instelling bij uitstek die weet dat Suriname genoeg potentie heeft om de crisis te overbruggen.Er wordt elk jaar tientallen miljoenen euro`s overgemaakt door familieleden uit het buitenland aan familie en vrienden in Suriname dus de overheid heeft daar totaal geen problemen mee.het zijn de banken die goed boeren met deze actie.En het heeft helemaal NIETS van doen met de NDP zoals weer één of andere imbeciele fobielijder aangeeft.


  Maak melding
 4. sommige leren het niet isri sorry hoor maar van jou reaktie zakt mijn broek echt af .in de jaren 80 was er geen crisis toch is het hele land in een crisis gestort nu komen we er boven op toch kan jij dat niet waarderen waar kom jij vandaan jongen .


  Maak melding
 5. Chaotische berichtgeving en visies. geen regie dus in crisisbeheersing. zie ook artikel vandaag in DB en eerdere tegenstrijdige artikelen in dit blad.
  Net zo met melkboeren en melkprijs enzovoort enzovoort. Ja waar klagen we over. dit is toch een bekende eigenschap van suriname.
  Anarchie regeert. zie ook “verstandloze en opleidingloze terrorist in regering opnemen en nog opkomen voor zijn aggressie escapades”. zie ook bodemschatten laten wegsjouwen en dit nog faciliteren ook.
  Yeah.


  Maak melding
 6. Nou, ik weet niet op welke business school deze Harmsma is geweest maar hij zou zeker moeten weten dat ook de economie uit golfbewegingen bestaat. The big wave uit Amerika heeft Europa en Azie al bereikt en nu zijn de groeimarkten aan het inbinden en de buikriem aan het strak trekken want ze hebben er ook mee te maken.
  Hierna is de 3e wereld aan de beurt en die zullen het zwaar hebben, want als banken in de 1ste wereld elkaar geen geld willen lenen, wat is dan een bankje uit de 3e wereld ?

  De klappen richting Suriname zullen van twee kanten komen nl, diverse lokale ontslagen door afnemende productie en vraag en tevens afname van de overmakingen uit Ned omdat men het hier nog moeilijker zal krijgen.

  Velen roepen dat het nu goed gaat in Suriname maar met vergeet te zeggen dat de money transfers de grootste inkomsten zijn voor dit land. Indien deze bron van inkomsten opdroogt zullen de mensen in Su het zeker merken.
  Voorts zal met de dalende olieprijs voor 2009 de inkomsten van bv Staatsolie ondergeschikt zijn aan de overmakingen uit Ned.
  Bauxiet, goud, hout, etc. leveren maar een geringe bijdrage aan de inkomsten kant van de staatshuishouding.

  Ergo,money transfer wordt voor 2009 de ‘kurk waarop de economie van Suriname zal drijven’.

  Deze regering denkt een slag te hebben geslagen om Bouta uit de DNA te krijgen, maar het moeilijkste moet en zal nog komen.


  Maak melding
 7. laten de heren van de banken in suriname niet te vroeg juichen.want de genade slag moet nog komen.ik hoop dat deze de guts zullen kunnen opbrengen om over enkele maanden weer te vinden zijn op waterkant net.

  nu al is men in nederland serieus van plan om de banken te nationaliseren.en dit zegt al heel wat.geld moet komen om de banken staande houden.zonder de nodige steun van de staat gaat er zeker faillissement plaats vinden, dit is weer een stukje handelspolitiek.

  als men geen stappen onderneemt zullen wij nog dieper in onze broekzakken moeten tasten.nu al is er reeds vele banen verloren gegaan plus het faillissement van bedrijven.


  Maak melding
 8. @du,
  We leven nu in 2009 dus trek je pyama uit want je slaapt nog in de jaren ’80.Mensen zoals jij vallen altijd terug in de jaren ’80 wanneer ze geen of onvoldoende tegenargumenten hebben.Nog een fobielijder erbij.Kinderen die bang zijn het ouderlijkhuis te verlaten leren NOOIT zelfstandigheid.En dat is het geval met Suriname.Get-up Stand-up!!!!!!!!


  Maak melding
 9. Grappig is dat je nooit hoort (voornamelijk van de regering) hoe slecht het met Suriname gaat. Je hoort altijd dat het heel goed gaat. Jah sure… Het gaat zeker goed met de familieleden van hun.

  Trouwen, ze hebben toch bijna 1 miljard buitenlandse schuld.


  Maak melding
 10. @ isri
  we leven in 2009 dus trek jou pyama maar uit want je slaapt nog in de jaren 80 mensen zoals jij vallen altijd terug in de jaren 80 waneer ze geen of onvoldoende tegenargumenten hebben.luister mie boi als jou baasje door zijn wangedrag iedere keer de voorpagina haald is niet mijn probleem en ook niet mijn schuld. dat ik en velen anderen terug vallen naar de jaren 80 is toch niet vreemd, want vanaf toen is de ellende begonnen in ons land dus je kan er niet omheen mie boi. bouterse heeft jou laten zien wat er van dat kind is terecht gekomen toch , dat kind die nog geen vijf jaren op eigen benen stond om die redenen vallen we terug naar de jaren 80 want een stelletje padvinders heeft ons land ver achteruit gezet , die zelfde man die daarvoor verandwoordelijk is die zelfde terrorist in nu een grote sta in de weg voor de ontwikkeling van ons land.over argumenten gesproken .


  Maak melding
 11. Anne Harsma kan mooi praten ik zou graag willen weten hoe de situatie in Suriname zou zijn als die 300 miljoen Euro die jaarlijks over gemaakt worden door Surinamers in Nederland plotseling uit bleven? dit bedrag is gelijk aan 21% van de Surinaamse bnp.Dan had je zeker niet zulke mooie woorden gehoord.


  Maak melding
 12. De regeering van na de onafhankelijkheid was ook geen haar beter. Met de zovele miljoenen aan de “golden handshake” van Nederland is ook geen pest van gekomen in die 5 jaren. Integendeel, ze zijn (waren) als ratten die “kaas” hebben gezien.West Suriname met de gigantische bla-bla-bla moet de 2e stad worden in Suriname. Spoorlijn, zeehaven you name it, dit terwijl de corantijn-rivier geen diepgang heeft om de bauxiet te transporteren met de grote zee schepen.Enkelingen (politieke vrienden) hebben hiervan genoten en niet het volk.


  Maak melding
 13. Sorry maar over dit onderwerp te gaan discuseren heeft geen zin. Su is op zich al
  crisis maar je weet toch wat melkpoeder met
  mensen doen als ik al deze reactie’s zie

  Tang Boeng…………..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES