Landbouw verliest, wint terrein in Suriname

19

PARAMARIBO, 2 feb – De landbouw heeft de afgelopen decennia flink aan terrein verloren. Dit zegt minister Kermechend Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV. Het fenomeen heeft zich voltrokken in zowel figuurlijke als letterlijke zin. Steeds minder mensen willen de handen echt in de modder steken. Maar ook ruimtelijk is het een en ander veranderd.

Veel vruchtbaar gebied in de kuststrook heeft een afwijkende bestemming gekregen. “Grote delen van Paramaribo en heel Kwatta werden gekenmerkt door goede landbouwgrond. Dat alles heeft plaats moeten maken voor verstedelijking”, zegt Raghoebarsing. De oprukkende urbanisatie en natuurlijke uitbreiding van de stedelijke bevolking hebben hun tol geëist.

Ook is in veel landbouwersfamilies de animo gestuit bij de oudere generaties. Hoogtijd dus om de alarmklok te luiden. “Als het zo doorgaat in het land, kunnen toekomstige generaties te kampen krijgen met een tekort aan gezond en goed voedsel”, aldus Raghoebarsing. Frappant genoeg is het de crisis van het moment die licht in de tunnel brengt. Langzaamaan breekt het besef door dat geen ontwikkeling goed mogelijk zonder deugdelijke voedselvoorziening.


19 REACTIES

 1. Er is toch genoeg landbouwgrond in het onbevolkte suriname?

  Misschien moet de bosnegers nu rijst gaan planten immers venetiaan de bosneger heeft behoorlijk ge-investeerd in zijn heimat.
  En nu nog de handen uit de mouwen steken bosneger broeders.

  In plaats van moorden, roven en verkrachten.


  Maak melding

 2. Ik zou zeggen, laat een nieuwe generatie landbouwers uit het buitenland inrukken, uit India of Afrika. Dan kan de kinderen van de huidige boeren op kantoor zitten.


  Maak melding

 3. Heel veel huurgrond wat eigenlijk bedoelt was voor landbouw wordt onbenut en alleen maar gebruikt voor handel en beleggingen door particulieren. Terwijl deze stukken aan het verwilderen zijn.

  De regering doet naar mijn idee te weining ook, aan het bevorderen van landbouw. Hun prioriteiten liggen meer aan het uitputten van de goud, bauxiet en olievoorraden en vergiftigen van het binnenland. De regering ontmoedigd juist mensen om in de landbouw te gaan, terwijl dit juist een zeer duurzaam en groene aandeel in de economie kan zijn.

  Met gesubsidieerd, machinaal landbouw kan Suriname in zijn eigen onderhoud voorzien en ook leveren aan het buitenland. Er moet nu echt een begin komen, voordat andere inkomstenbronnen opraken.


  Maak melding

 4. Tekfuluku

  Je schrijft alleen maar onzin. Wat weet je nou van de binnenlandbewoners van Suriname. Uit jouw reactie kan ik afleiden dat je niks en ook helemaal niks weet van de binnenlandbewoners van Suriname. Het telen van rijst op kleine schaal, doen wij al decennia lang in het binnenland. Je noemt jezelf een Surinamer of Surinaamse terwijl je geen kaas heb gegeten van Suriname. Shame on you.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding

 5. Alle huurpercelen verplichten om te bewerken
  Alle huurpercelen waarvan de eigenaar niet te achterhalen is,aan gemotiveerde toekomstige landbouwers geven.Arbeiders uit India en Afrika laten overkomen om op basis van afspraken de landbouw te beoefenen.Het land is grooet genoeg voor zulke projecten.


  Maak melding

 6. En de mensen die wel bereid zijn hun handen uit de mouw te steken worden hard aangepakt door deze baviaan regering.De Nickerianen zitten met hun handen in het haar.De prijs van rijst is in de hele wereld verdubbeld, alleen in Sme niet, ra ra hoe kan dat.De Guyanezen kunnen hun rijst in heel de wereld exporteren, aleen Sme lukt dit niet. De rijstboeren zitten tot hun nek in de schulden, velen hebben zelfmoord gepleegd dankzij deze k regering. Te gek, geen woorden voor, dank je Baviaan.


  Maak melding

 7. Tekfuluku

  je moet je schamen om jou president een bosneger te noemen wij hebben elkaar niet gemaak ik vind dat je gewoon een niets nutter bent want wat vene’in zijn achterzak heeft zitten heb jij niet.
  take care


  Maak melding

 8. Ze zouden de mensen die echt aan lanndbouw willen doen, schrijf ze in geef hun subsidies nadat hun plan hebt bekeken. Laat het ook daadwerkelijk controleren en niet door de malafide ambtenaren die maanden niet op hun werk verschijnen en nader hand toch hun presentielijsten gaan ondertekenen. Laat dit ook controleren door de echte ambtenaren.
  Geef ze een stuk landbouwgrond, machines en alle andere materie die erom heen komt aankijken. Doen ze niet naar behoren dan kun altijd al dit soort dingens intrekken. Minister je zit te lullen kom met een plan, motiveer de mensen en, niet alleen aan je eigen buik denken. Of komt het nooit in je op om dit soort zaken of beter gezegd gebruik je goeie verstand als je die nog hebt toch een beetje.

  TANG BOENG……………….


  Maak melding

 9. Nu pas is de minister wakker. Ze hadden eerder waakzaam moeten blijven en toestemming geven waar er gebouwd mag worden en waar niet.Een ieder mag en kan zijn landbouwgronden verkavelen tot bouwgronden. Hahah zou wel wat zijn landbouw gewassen te importeren.


  Maak melding

 10. venetiaan heeft bewust de rijstsector laten verpauperen omdat hij bang was dat een bepaalde groep zich zou verijken.

  Ik ben ook eens met tefuluku,

  Laten de bosnegers rijst verbouwen op grote schaal en ook deze exporteren want steun van de diklip venetiaan hebben ze al.

  aan John,
  Waarom mag het beestje niet bij naam worden genoemd venetiaan is toch een bosneger??
  En wat hij in zijn achterzak heeft zitten is alleen maar smeergelden ontvangen van multinationals en van de illegale chinezen.
  Hij is een vuilie vieze landverkoper en een narcist.


  Maak melding

 11. Tekfuluku,
  Gelden welke de bosnegers toekwamen hebben jullie in de loop der tijd in Paramaribo, stelselmatig gestolen en andere zaken neergezet. Wie moet anders met de gebakken peren zitten. Waar zijn al die loze beloften al dan niet met bb-motoren, bakkeljou, zoutvlees, rijst, enz. aan de vooravond van deze of gene verkiezing gebleven. Louter om de stem van deze argelozen. Wat wil je als toegezegde beloftes nooit zijn nagekomen?????


  Maak melding

 12. Wij moeten ook niet komen doen als of landbouw zo zaligmakend. Kijk maar hoe bonafide rijstboeren struggelen om het hoofd boven water te houden. Waar blijft de ruggesteun van de overheid. Wereldwijd wordt de landbouw door lanti gestimuleerd. Wij weten ook dat sommigen de schijn ophouden slechts, edoch andersoortige “gewitwassen” telen.


  Maak melding

 13. Het is de zelfde front regering die het afgelopen decenium alle landbouw initiatieven in de kiem heeft gesmoord. Ik begrijp Ragoe zijn statement dan ook niet. Is hij nu wakker? Heeft hij zich bekeerd tot een ander beleid. Of vecht hij tegen de bierkaai( zijn eigen coalitie partners??) Wie zal het zeggen. Menigeen heeft dit al jaren geleden geuit. Dit is dus een opmerking die erg ongeloofwaardig overkomt tenzij we geen harde master plan nu op tafel zien.


  Maak melding

 14. De landbouw kan Suriname een goede vooruitgang geven en niet te vergeten een eigen visindustrie op zetten met goed geschoolde vissers.Suriname kan in de landbouw eigen mest gebruiken door al het huisvuil van de stad Paramaribo te composteren er bestaan methodes hoe man dat doet de Hollanders zijn echt experten op dat gebied ze zijn in Bangladesh werkzaam geweest met goed resultaat.


  Maak melding

 15. Ik heb heel lang niet gereageerd omdat ik het de moeite niet waard vond,Maar in deze kan ik de verleiding niet weerstaan.Dit is al de zoveelste beleidsmaker die roept dat er zaken niet goed gaan of scheef groeien.Maar alles staat en valt met beleid en nog eens beleid.Hoe begeleid men de urbanisatie zodat deze niet ten koste gaat van andere sectoren bv.landbouw,juist ja planning en uitvoering,immers regeren is vooruitzien.Maar hoe vaak hoor je beleidsmakers niet roepen:Dit hadden we niet zien aankomen of hadden er geen rekening mee gehouden.Bij deze bekruipt mij het gevoel dat men adhoc maar wat aan het klooien is waardoor degenen die van een bepaalde sector afhankelijk zijn of iets willen betekenen de pineut zijn.Nee mensen ik ben ervan overtuigd dat men maar wat doet zonder gedegen kennis laatstaan beleid erop los te laten,JAMMER!!!!


  Maak melding

 16. aan 12, Pinto

  Wie had ze tijdens verkiezingen rijst, zoutvlees en bruine bonen beloofd???

  Wie was die zei gaan jullie op de soort stemmen die abaisa heeft vermoord????

  En nou lijden ze honger eigen schuld ga maar lekker werken en niet de hand ophouden.


  Maak melding

 17. lagadisha

  Ik scheer niet alle stadsbewoners over één kam, maar negatievelingen als jij? Wat gaan jullie dan doen op landbouw gebied? Ik weet bij voorbaat dat er niks van jouw soortgenoten te verwachten is. Landbouwen is niet aan jullie voorbestemd, want jullie handen mogen niet vies worden toch?

  Als de Hindoestanen geen rijst telen en geen groeten verbouwen hebben jullie niks te eten in Paramaribo. Tegenwoordig verkopen de binnenlandbewoners ook al alle denkbare aardvruchten die Suriname rijk is op de markt, aan degene wiens handen niet vies mogen worden.

  In het binnenland lijden de mensen niet aan honger man. Hoe kom je eraan? Er is genoeg te eten in het bnnenland. Heb je enig idee hoe lang we al daar wonen? Zoek dat maar uit?

  Peace out,

  Kwama (de Saamakka)


  Maak melding

 18. “Ik scheer niet alle stadsbewoners over één kam, maar negatievelingen als jij? Wat gaan jullie dan doen op landbouw gebied? Ik weet bij voorbaat dat er niks van jouw soortgenoten te verwachten is. Landbouwen is niet aan jullie voorbestemd, want jullie handen mogen niet vies worden toch?

  Als de Hindoestanen geen rijst telen en geen groeten verbouwen hebben jullie niks te eten in Paramaribo. Tegenwoordig verkopen de binnenlandbewoners ook al alle denkbare aardvruchten die Suriname rijk is op de markt, aan degene wiens handen niet vies mogen worden.

  In het binnenland lijden de mensen niet aan honger man. Hoe kom je eraan? Er is genoeg te eten in het bnnenland. Heb je enig idee hoe lang we al daar wonen? Zoek dat maar uit?

  Peace out,

  Kwama (de Saamakka)

  Kwama”

  Tien jaar na de afschaffing van de slavernij
  werden de Aziaten naar Suriname gebracht.

  De vrijgekomen slaven wilden niet meer op de plantages werken.
  De Chinezen die het eerst werden gehaald, gingen al snel handel drijven.
  Toen werden Indiërs gehaald. Deze mensen hadden o.a. in Guyana al bewezen dat ze harde werkers waren en nog steeds zijn.

  De Indiërs gingen dus op de plantages werken, onder omstandigheden die ook niet mals waren.
  Nadat Engeland had besloten dat er geen Indiërs meer door de Nederlanders naar Suriname mochten worden overgebracht, werden Javanen uit Indonesië gehaald. Deze mensen werden op de plantages tewerkgesteld en ook voor hen waren de omstandigheden slecht te noemen.

  De Indiërs werden beschimpt door de vrijgekomen slaven, omdat ze het werk deden, die deze vrijgekomen slaven niet meer wensten te doen.

  Vandaag aan de dag is het zo dat de nakomelingen van mijn voorouders de landbouw zo goed als de rug hebben toegekeerd.
  Is ook niet gek. Deze mensen werden zelden gehoord als ze hun problemen op tafel legden.

  De diverse regeringen met voornamelijk een Creool als president hebben de Hindostanen in de kou laten zitten. Gebeurt heden ten dage nog steeds.

  Niet te geloven, dat de Hindostanen weer
  worden beschimpt, nu door de nakomelingen van de slaven met name door ene KWAMA.

  Waar haalt deze persoon het lef vandaan, te beweren dat mijn voorouders en hun nakomelingen hun handen niet vies wilden maken aan de lanbouw en dat nog steeds niet willen doen.

  Mijn grootouders zowel van vaders als van moeders kant waren landbouwers.
  Ze hebben ontzettend hard gewerkt.

  Hindostanen planten nog steeds maar dan meer voor eigen gebruik. Wat overblijft proberen ze op de markt te verkopen.

  Dus KWAMA niet zo hard van de toren blazen, dat Hindostanen hun handen niet vies willen maken.

  In de ogen van de Creool en de Boslandcreool zijn het altijd de Hindostanen die het gedaan hebben.
  Deze mensen wanen zich de allerheiligsten van Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.