Bouterse wacht warm onthaal Surinaams parlement

36

PARAMARIBO, 31 jan – Als NDP-leider Desi Bouterse durft de vergaderzaal van het parlement te betreden, wordt hij gearresteerd. Dit zegt parlementsvoorzitter Paul Somohardjo. De maatregel betreft ook andere ruimten die slechts voorbehouden zijn aan parlementariërs. Bouterse wacht een warm onthaal.

Voor Somohardjo is Bouterse geen lid meer. Dat is ook duidelijk te kennen gegeven in een brief aan de ex-legerleider. Hij mag hooguit op de publieke tribune. Het betreden van de vergaderzaal is verboden voor gewoon publiek. Dat geldt nu dus ook voor Bouterse, die de voorgeschreven absentielimiet heeft overschreden. Intussen heeft Somohardjo ook een verzoek afgewezen voor een spoeddebat.

Het onderwerp zou de beëindiging moeten zijn van Bouterse’s lidmaatschap. De vergadering was aangevraagd door de tweede man in de NDP, oud-president Jules Wijdenbosch. Volgens Somohardjo kan onmogelijk vergaderd worden over iemand die als lid wordt aangeduid, maar dat niet is. De coalitie heeft zich intussen als een man geschaard achter Somohardjo’s besluit om Bouterse de deur te wijzen

36 REACTIES

 1. Bouterse trap hier niet in. Front voelt de bui al hangen, Vene is gewoon beschuldigd door Gilds van mederwerking aan mensenhandel. Volgens Gilds had hij geschreven opdracht van Vene om soepel met de Chinese aanvragen om te gaan. Het rommelt aan alle kanten, en dit moet gewoon als een rookgordijn gezien worden.

  Gilds moet nu in de bak en is daar niet mee ens, Balesar zit er al.

  De hele oppositie moet nu zijn zetel in de assemblee teruggeven en laat Front maar lekker door rommelen, punt uit.


  Maak melding

 2. U ziet het en u kunt het nu overduidelijk begrijpen hoe dom en achterlijk de NPS is…dit is puur (100% schuld en achterlijkheid van de NPS)….en I am gold krijgen de Suri’s nooit meer het land uit…door domheid van de NPS.


  Maak melding

 3. Schurk Somo denkt dat Bouta een even grote domoor als Somo de schurk is.

  Somo jij staat op drijfzand jij hebt een geluk Opa Ruro Vniemand no lobi BLAKAMAN.


  Maak melding

 4. Goed zo jongens,
  Gooi maar flink wat lighter fluid op de olie. Wij zien wel waar dit laag bij de grondse gedoe zal eindigen. Met een bewezen pattapedofiel en ordinaire streetfighter weet je het maar nooit. Dit krijg je als jij een garnalen hersen op die stoel zet.


  Maak melding

 5. als iemand niks voor het land wil doen ,heeft het toch geen zin om in het parlement te gaan zitten?het is wel duidelijk dat hij daar niks te zoeken heeft.
  laat die meneer van zijn welbegeerde pensioen genieten


  Maak melding

 6. Somo maakt hier een elementaire fout, dit is gewoon uitdaging tot geweld.(zijn uitspraak)

  Hoe het komt dat wij zulke domoren onhebbelijke figuren in land’s bestuur hebben mag GOD weten.

  Moeten de jongeren dit soort gedrag over nemen…dan belooofd het niet veels goed.

  Het lijkt mij verstandig, dat er een paar jongeren opstaan en deze Pa’i SOMO gewoon billenkoek verkopen.(eerst landroven plus handelen in chinezen en nu een grote bek come up man de wereld slaapt niet).


  Maak melding

 7. wat zich nu in het parlement van suriname afspeelt is puur machtsvertoon.de belangen van land en volk wordt hierdoor gekleineerd door de genen dat op oorlogspad zijn.

  de verkiezing nadert en men is bezig de meest abnormale capriolen uit te halen.ik zou graag de huishoudelijke reglement van het parlement willen zien en lezen.

  de jongeren moeten nu daadwerkelijk ingrijpen, want op deze manier kan suriname echt niet verder.praten is niet meer de oplossing,dit heeft men reeds negen jaren gedaan en heeft niet geholpen.

  mijn land wordt door een stelletje emotionele bestuurd en brengt geen vooruitgang.elke dag weer goeie morgen dominee of president wordt suriname nooit rijk van.dit is zovele keren al bewezen.


  Maak melding

 8. Volgens het Staatsrecht kan iemand die gekozen is door het Volk niet zomaar worden ontslagen. Tenzij er in Suriname sprake is van een ander soort “democratie”. Bouterse vertegenwoordigt de grootste partij in Suriname. Indien de representatieve democratie, zoals die geldt in alle beschaafde landen, ook in Suriname van toepassing is, is Bouterse de jure nog steeds lid van de Nationale Assemblee.
  Het is duidelijk dat de Voorzitter van DNA een leek is op het gebied van het Staatsrecht.

  Johnny


  Maak melding

 9. Regels zijn regels,Het is een signaal van somo,zo kan het niet verder…de NF waaronder NPS krijg het steeds benauwd.

  Of somo de steun krijg van de rest ,is mij de vraag?? Ik denk het niet..en bouterse kan verder met zijn activiteiten..Time will Tell.

  Parbo-Gravenstraat.


  Maak melding

 10. De NDP aanhang heeft blijkbaar niet door dat veel woorden de werkelijkheid echt niet veranderd. En de werkelijkheid is:

  DDB is door eigen stom gedrag en luiheid geen lid meer. Jammer voor hem, een blessing voor SME.


  Maak melding

 11. Die tjekre tjekre javaan ,moet oppassen hij denkt dat hij groot en machtig is .
  suriname is niet van geen enkele pinda javaan , dank zei die lelijke baviaan hij is het
  Pasop Baviaan (vene) grote Bek


  Maak melding

 12. Ik lees regelmatig de berichten en reacties n.a.v. de geplaatste artikelen. Ik vindt Suriname een mooi land met over het algemeen hele fijne mensen. Inhoudelijk wil ik niet reageren op het onderwerp, echter het moet mij van het hart, dat ik heel vaak het niveau van de reacties en commentaren diep treurig vindt. Er wordt vaak gescholden, gedreigd en grove taal gebruikt. Vooral over het gescheld over en weer, heel vaak refererend aan de etnische afkomst van iemand, verbaas ik mij telkens weer, zoals bv de reactie van nr 25. Aan de ene kant gaat men er prat op, dat er in Suriname zoveel culturen naast elkaar leven, maar sommigen mensen reageren naar mijn optiek wel erg discriminerend naar elkaar. Ik hoop, dat de moderator er eens echt werk van maakt om te doen wat er volgend de regels niet mag, zoals ” Reacties met scheldwoorden en/of beledigingen worden verwijderd “. Ik zie er tot nu toe weinig van. Zoals gezegd, hoop ik, dat dat toch eens gebeurt. Dat zal in ieder geval de discussie in deze rubriek ten goede komen.

  Mvg,


  Maak melding

 13. Geachte redactie,

  Het met veel fanfare ontslaan van een collegaparlementarier door de parlementsvoorzitter, is een politieke blunder van de hoogste orde in de politieke geschiedenis van Suriname.

  De Nationale Assemblee wordt geacht alle rechtmatig gekozen volksvertegenwoordigers evenveel macht toe te kennen. Macht – middels het parlement uitgeoefend – is gelegitimeerd in een democratische rechtstaat omdat alle bevolkingsgroepen er aan kunnen deelnemen.

  Worden bepaalde groepen van die voorwaarde -toestemming deel te nemen aan de macht door deelname in het parlement- uitgesloten dan rijpen kritieke situaties met een gunstige mogelijkheid zich te ontwikkelen tot sociale onrust en dictatuur.

  Het om zeep helpen van de parlementaire democratie omwille van de macht kan zowel door de regerende parlementariers als door de parlementaire oppositie veroorzaakt worden.

  Als groepen (parlementariers zijn personen die groepen vertegenwoordigen) deelnemen aan de macht, komt men minder snel op het idee om de staat ten val te brengen omwille van het verkrijgen van macht.

  Suriname is nu op het punt beland, dat het parlement meewerkt aan het uitsluiten van ongeveer een derde deel van de bevolking aan machtsdeelname. De rechterlijke macht kan deze situatie alleen maar verergeren door een bindende uitspraak.

  Elke rechterlijke uitspraak zal desastreuze gevolgen hebben. Krijgt het parlement ongelijk dan wordt haar politiek prestige ondermijnd. Krijgt het parlement gelijk dan wordt een deel van de bevolking uitgesloten van politieke deelname.

  Door deze impasse kan alleen de presidentiele macht de knoop doorhakken in het belang van de democratie. Cordaat optreden van de president zal zijn macht doen toenemen.

  Door: ANS Perrsbureau, dhr. Ludwich van Mulier, 28 januari 2008.


  Maak melding

 14. wat ik opvallend vind aan de aanhang van bouterse is dat zij een indentieke manier hebben van het toepassen van het recht .lees stuk voor stuk hun reaktie de ene nog tegenstrijdig dan de anderen.als bouterse de wet overtreed dan hoor je ze niet en ander willen ze voor een iets mindere vergrijp aan de hoogste boom hangen. dit noem ik klassenjustitie.


  Maak melding

 15. Ik bewonder het niveau van de bezoekers op deze site. Bouterse denkt dat hij alles kan maken en breken in ons land. begrijp me niet verkeerd, somo is ook een boef, maar bouterse is de duivel in schaapskleren. Zelfs sam polanen heeft hij achter zich kunnen scharen. de wet is heel duidelijk in deze meneer polanen. het staat letterlijk geschreven dat indien je vijf maanden onafgebroken de vergaderingen niet bezoekt etc., je lidmaatschap beeindingd wordt. Waarom gaat bouterse niet naar de rechter met polanen als advocaat dan gaan we pas lachen hoe hij op zijn neus zal kijken. lang leve de democratie, opzouten met die dictator bouterse.


  Maak melding

 16. Hoe warm onthaal….Somo jij blijft Dommo….de coalitie heeft nooit op Bouterse zitten wachten…..dan ga jij nu als idioot(jullie als idioten) op hem zitten wachten.

  Dan werkt jouw kop niet goed.
  Onze DNA wat voor komieken hebben wij daar.


  Maak melding

 17. Bouta gaat niet naar de vergaderingen, maar ontvangt graag zijn loon van 7000srd per maand.
  Het is wel de belastingcenten van het volk.
  Mijn vader zei altijd: “ie boy foermonie né tan”!!!


  Maak melding

 18. Zo het moet niet gekker worden, zelfs de staatsrechtgeleerde Polanen, moet het nu ontgelden, men gelooft liever de ongeschoolde verkrachter die zich namens Front DNA voorzitter mag noemen dan de hooggeleerde Polanen.

  Bovenstaande geeft duidelijk weer wat Front met het denkvermogen van sommige Surinamers heeft gedaan.

  Trouwens Carmelita heb ik nog niet gehoord, je zou somo nooit meer voorzitter noemen.


  Maak melding

 19. somo is echt niet dom, als hoe men dit doen voorkomen.deze man is politiek bewust van wat hij bezig is te doen, met de nps van venetiaan.

  de partij van de heer somo is meer gericht op de surinaaamse van aziatische afkomst.als de npsers en de ndpers zich nu niet gaan bedenken,kunnen er door de heer somo gecreëerde situatie rare dingen kan gaan ontstaan,binnen het merendeels creoolse politieke partij.

  kijk maar hoe deze man zijn eigen mensen heeft misleid tijdens de onafhankelijkheid van suriname.deze somo is bezig zich te heroriënteren binnen het nieuw front. de overige partijgenoten moeten alert zijn.want somo is een geraffineerde indringer en is van alles in staat.
  dus meneer sardjoe en venetiaan opgelet!!!
  de tijd zal leren.


  Maak melding

 20. Dennis de mennis,
  Waar twee kijven hebben beide schuld. De Surinaamse tijd zal het leren. We moeten vooral niet vergeten dat overigen het zijn, die hier de vredelievende Indianen zijn komen tarten, en nog atijd. Keep that in mind!


  Maak melding

 21. sommige mensen hier hebben een heel rare manier van discussieren.de tijd dat suriname bang was voor bouterse en zijn schrikbewind is al lang voorbij mie boi. je hebt zeker niet gehoord wat vene zij. yu e srebie no boi. geeft gewoon toe dat bouterse een ezel is en dat zal hij ook blijven .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.