Krijgsraad Suriname versnelt proces 8 december ‘82

17

PARAMARIBO, 28 jan – Het strafproces rond de Decembermoorden lijkt in een stroomversnelling te raken. In februari worden niet minder dan twee zittingen gehouden. Dit is een unicum sinds de aanvang van het proces vorig jaar. Totnogtoe was het tempo opmerkelijk laag.

Tussen de twee laatste zittingen zat ongeveer een halfjaar. Op de laatste zitting was bepaald dat het verhoor van getuigen tegen onder meer Desi Bouterse doorgaat op 20 februari. Nu is besloten op 13 februari andere verdachten te horen. “Ik denk dat het wel de bedoeling is van de krijgsraad om de zaak zoveel mogelijk te bespoedigen”, zegt advocaat Fred Kruisland tegenover de Times of Suiriname.

Als vertegenwoordiger van de nabestaanden hoopt Kruisland op een nog hoger tempo. Voor een vlot verloop zouden ten minste vier zittingen per maand nodig zijn. Dat lijkt niet haalbaar vanwege het tekort aan rechters. “Het zou betekenen dat tenminste drie leden van het hof geen andere zittingen zouden kunnen doen”, aldus Kruis. Op de zitting van 13 februari moeten de voormalige legertoppers Etienne Boereveen en Arty Gorre opkomen. Dat geldt ook ex-minister Dick de Bie en politicus Iwan Krolis.


17 REACTIES

 1. Ja het is straks 2010 dus liefst vóór de verkiezingen het proces afhameren.Dan heeft men vrijspel om de kiezers op “andere gedachten”te brengen ofschoon men bijvoorbaat weet wat de grote en de kracht van de NDP is, wil het nieuw-front-plus de schade van hun verkiezingsnederlaag zo beperkt mogelijk houden.Bij een overwinning door de NDP is alles mogelijk!!!!!


  Maak melding

 2. U ziet het tempo op tempo men wil een ding de MACHT in SU behouden…..dus meer Chinezen meer winkels meer en meer auto verkoop …hij/zij behorende tot de armen…zal zijn geld als een echte slaaf naar de winkel moeten brengen na keiharde arbeid.(hardlabour).
  de NPS’er zit op uitnodigingen te wachten voor b.v een portioe Bamie, Rotie of Tjaumin, of fles Whisky.
  Domheid in de koppen echt een foei foei gedoe…KINDEREN


  Maak melding

 3. In de rij voor kip melk en toiletpapier omdat de doorsnee Surinamer te lui is om dingen zelf aan te pakken.Alles is “laten halen” wat de klok slaat!!!!!!Ik heb er een tijdje gewoont in `90 tot`95 en het was eeuwig klagen: van dure groenten,geen kip, enz enz.Toen dacht ik bij mezelf als jij je groenten zelf plant hoef je niet te klagen,ik heb toen ook 50 stuks ééndagskuikens gekocht en binnen 3 maanden kon ik verkopen en weer kuikens kopen. maar nee men wil importkip.In nederland moet men maar eens een kijkje nemen in bijvoobeeld Suri Chance hoeveel geld er wordt overgemaakt naar familieleden in Suriname omdat het zo goed gaat in Su. vanwege deze regering die trouwens ook van alle kanten financielehulp krijgt!!!!!!


  Maak melding

 4. die domme massa kan je niet bij hun verstand brengen dat kiezen voor bouterse het zelfde is als kiezen voor achteruitgang.zimbabwe is een mooie voorbeeld, terwijl het volk het zwaar te verduren heeft gaat mugabe en gezin lekker op vakantie en madame mugabe gaat lekker in dure winkels schoppen .deze soort lieden verdienen de kogel no joke.en het arme volk voor de gek houden met hun retoriek dat het de schuld van de witte man is dat niet goed gaat , het zelfde doet bouterse ook en die domme massa loopt met open vizier erin.


  Maak melding

 5. Nr.2, je hebt groot gelijk en ik hoop dat de burgers van Suriname deze ellende niet meer mee hoeven te maken.
  Als ze omgekocht willen worden dan maar pech.

  Janny


  Maak melding

 6. De vraag is wat een vlot verloop inhoudt. Het zit er niet in volgens Kruisland, dus zou de conclusie kunnen zijn dat Bouterse voor de verkiezingen van 2010 niet berecht zal worden.
  Wat een ‘hebie’ dit gedoe. Enerzijds dient een Rechtstaat naar aard verdachten te beoordelen en eventueel te veroordelen, anderzijds is er een grote groep in de samenleving die de partij van Bouterse aanhangt en impliciet aangeeft niet te malen om het mogelijk duistere verleden van Bouterse. In een democratie kun je met recht stellen dat het volk en masse de dienst uit maakt en de rechtstaat voornamelijk ingesteld is om dit volk te beschermen tegen de gemandateerde uitvoerders. Als dat volk dus zegt: ik wil in meerderheid dat Bouterse niet wordt vervolgd, dan dient conform het democratie-beginsel(meerderheidsbeginsel, hieraan gehoor te worden gegeven. Anderzijds is het een individueel recht van een elk individu om zich te mogen beroepen op de handhaving van de rechtstaat en in concrete dat ‘machtsuitvoerders’ worden berecht als komt vast te staan dat zij misdaden hebben gepleegd. De vraag is dan: Krijgt het volk zijn zin of het individu dat zich beroept op de rechtstaat?


  Maak melding

 7. Nee Radja, je maakt een fundamentele denk fout. De democratie kan en mag nooit gebruikt worden om bij meerderheid de belangen van één individu te dienen.

  De politiek maakt wetten en regels die voor iedereen en ongeacht het individu gelden. De rechter toets. Dus een pardon voor DDB of een waarheidscommissie zijn per definitie niet democratisch omdat zij slecht één specifiek geval dienen.
  De meerderheid heeft simpel weg besloten dat moord met voorbedachte raden strafbaar is, evenals martelen EN heeft dit in het verleden in een wet vast gelegd die voor iedereen geldt. Dus ook voor de aangeklaagden.


  Maak melding

 8. Als iemand schuldig is aan een strafbaar feit, moet die voor de consequenties instaan zonder aanzien des persoons. Tijdens het proces zullen waarschijnlijk een aantal zaken naar voren komen die misschien kunnen worden aangemerkt als verzachtend. Je kunt je bijvoorbeeld afvragen, als een vakbondsleider op een podium aan zijn toehoorders zegt, dat hij ervoor zal zorgen, dat de zittende regering naar huis zal worden gestuurd, desnoods met geweld, als dat wel verantwoord is nu, of erger nog in een militaire staat. Natuurlijk hadden de militairen het recht niet de mensen te doden, maar zou er een aanklacht tegen de mensen bij de justitie moeten worden ingediend. Om de lijn door te trekken hebben de leden van de JC amnestie gehad terwijl ook zij onschuldige burgers hebben vermoord, verkracht en beroofd. Je kunt je nu dus afvragen als deze mensen ook als zij veroordeeld worden niet voor amnestie in aanmerking zullen komen, mocht het zo zijn, dat de NDP de verkiezingen wint.


  Maak melding

 9. WEG met de NDP…Weg met de moordenaars. Herhaling 8 december, over my dead body!!Deze keer gaat het volk terug vechten!!!!!! We zijn niet bang voor een stelletje dieven en moordenaars!!!!


  Maak melding

 10. @ meester pinto het is volgens mij opsluiten of niet.zo zie je maar he .maar om terug te komen op waar het over gaat versnelt proces 8dec.
  ik snap jullie niet de voorstanders of aanhang van bouterse jullie verdommen het om de realiteit onder ogen te zien.je mag jou voorkeur hebben niets mis mee. hou wel rekening mee dat anargie niet in suriname bestaat. je hebt wetten en regels die gelden voor iedereen die zijn er om jou en mijn te beschermen tegen mensen zoals bouterse.een discussie zig zag voeren heeft geen zin en het is nutteloos.er zijn er weinig mensen hier op deze site die ik hun reaktie met genoegen lees, niet omdat ik het mee eens ben, maar ik zie weinig mensen die tegen argumenten inbrengen waavan ik zeg hey die heeft een punt.ik vind nummer 12 heel goede reaktie schrijven daar zo jij en na mi veel van kunnen leren mie boi .


  Maak melding

 11. Dunasososh.tjuetaky,
  Jij gaat, zo naief als bent voorbij aan de natuurwetten, die alles en iedereen beheersen.Bigi agu mama bin taki tjaw tjaw “yu no kong yu e kong.

  Blijf hopen in dargene waar jij in gelooft.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.