Krijgsraad Suriname wijst ondemocratische eis af

22

PARAMARIBO, 24 jan – De krijgsraad is het oneens met de eis van Desi Bouterse om de pers te weren uit de rechtszaal. De eis is dan ook afgewezen. Het kan er eenvoudig niet in dat de pers buiten de deur moet blijven, vanwege vermeende belediging. Toegeven zou een ernstige schending betekenen van het recht en rechtsbeginselen.

Volgens krijgsraadpresident Cynthia Valstein – Montnor is de rechtsspraak in beginsel een openbare aangelegenheid. Daar mag onder geen voorwaarde van worden afgeweken. De verdediging struikelt over een krantenbericht, waarin werd aangegeven dat Bouterse’s vrouw en kinderen zich in het Fort Zeelandia bevonden ten tijde van de moorden.

Het bericht wordt aangemerkt als “zeer grievend en schadelijk.” Volgens Valstein-Montnor valt uit de motivering van de verdediging niet op te maken of er werkelijk schade is geleden. Eerder heeft het Hof van Justitie een verzoek verworpen tot wraking van Valstein – Montnor zelf. Volgens de verdediging onderhoudt de rechter indirecte banden met coalitiepartij NPS.


22 REACTIES

 1. Persvrijheid is een grondrecht waar niemand aan mag komen. Dit mag niet door de pers als vrijbrief worden gezien, om alles te publiceren, zonder rekening te houden met de gevoelens van mensen, met name als iemand werkelijk onschuldig is. In elk rechtsysteem is een verdachte schuldig, wanneer de schuld bewezen is. In Suriname lijkt het vaak erop, dat een verdachte schuldig is, totdat zijn onschuld is bewezen.


  Maak melding

 2. @Suri
  Zeker de pers in SME is niet altijd even kwalitatief, maar als iemand zich onterecht bejegend voelt kan hij dat melden en zelfs naar de rechter lopen.
  Deze poging lijkt veel eerder een poging tot censuur, een mening die mede ingegeven is door het feit dat verdachte ook in het verleden verschillende vormen van censuur toepaste op hem onwelgevallige kritiek.
  Zelfs al zou hij een casus hebben waarin de pers hem onheus bejegende, dan nog mag het nimmer een reden zijn om de pers de toegang tot de rehtzaal te weigeren. Immers de pers is een heel wezelijke schakel in het geheel van democratische controle.


  Maak melding

 3. @Neus
  Ik heb een aantal keer meegemaakt, dat een bericht wordt gepubliceerd, het voorpaginanieuws is, op straat een ieder de persoon in kwestie reeds schuldig heeft verklaard en niet lang daarna blijkt de persoon niet schuldig te zijn. Men kan dan naar de rechter stappen, maar vaak is het zo dat de media of met name de krant zelfs uitkomt en het bericht ergens op een binnenpagina wordt geplaatst, bijna niet te zien. Sommige journalisten zijn helaas zo sensatiebelust, dat zij niet stilstaan bij de schade die zij een ander aandoen. Ik heb het in deze niet alleen over 8 december.


  Maak melding

 4. Boyke,
  De jaren tachtig zijn Gode zij dank achter ons, laat ze dan ook in vrede rusten. Wij zijn aardig doende op het democratische pad. Laten wij het zo houden.


  Maak melding

 5. hoe durf jij kanhai om de pers te weren uit de rechtzaal.deze man is zeker bang dat het volk nu te horen krijg hoe misdadig bouterse is, en de ndp want daar zitten de bedenkers van dit leed wat ons land en volk is aangedaan. bouterse heeft in het verleden en nu ook bewezen dat hij niet tegen kritiek kan. opvalend is dat zijn aanhang dat ook niet kunnen.


  Maak melding

 6. Die Neus toch, met onderstaande uitspraak maak je jezelf gewoon belachelijk waar was je de laatste paar maanden.
  Welke rechter, Suriname is geen rechtsstaat waar echt recht wordt gesproken, grapjas.

  “Zeker de pers in SME is niet altijd even kwalitatief, maar als iemand zich onterecht bejegend voelt kan hij dat melden en zelfs naar de rechter lopen.”


  Maak melding

 7. desi je bent geweldig, laat de pers maar komen.zolang jij de waarheid spreekt hoeft je niet bang te zijn. probleem is dat mijnals, graanoogst die je ondersteunt nu alle eigen weg op gaat. ja, randjietsingh die beledig je laatst in dna.maar hij zat toen ook in de regering tijdens jouw bewind.al is hij toen voorgedragen door de partij, belangrijk is: hij zit in jouw bewind en heeft al njang gemaakt


  Maak melding

 8. Beste mensen,

  Bouterse heeft altijd geroepen dat hij niets te vergen heeft, wat gebeurd er nu?
  Boter op zijn kop en het volk verleiden om voor hem te stemmen.
  Ik denk zelf dat hij nu aanvoelt dat de gevangenis dichterbij komt. Een voorbeeld leider kan hij nooit zijn. Moeten de jongeren voor zo’n leider respect tonen?? Hetzelfde gedrag wordt gewoon gekopieerd.

  Mensen denk toch eens na voor u gaat stemmen.

  Janny

  Een jongeren die ook niet kom opdagen en geen gehoor geeft aan een uitnodiging zal altijd een vinger wijzen naar zijn baas Bouterse.


  Maak melding

 9. OP de vlucht dood geschoten..

  Brada nanga sisa.. helaas is er heden nacht een parij suris door toedoen van mij dood geschoten..

  Het waren zij of ik (wij).

  Ik ga hem kontant betalen en het klein geld kan hij houden.. wat ook letterlijk gebeurt is..

  Ik was niet daar toen er geschoten werdt..

  Ik heb alleen opdracht gegeven en weet er alles van tot in de puntjes..

  Ik heb nog samen met fred-derby een soft gedronken toen het gebeurde en liet derby gaan..
  Hij derby weet precies wat is gebeurt..maar kan nu niet meer spreken..


  Maak melding

 10. ik moet wel lachen om sommige hun reaktie.suriname is geen rechtsstaat waar echt recht word gesproken. Een rechtsstaat is een staat waarvan de macht gereguleerd en beperkt word door het recht.een vraag aan bouterse en zijn aanhang weten jullie wat het woord recht inhoud?????


  Maak melding

 11. @Suri #5
  Maar dat beaam ik ook. Alleen wat is het alternatief? Dat is er niet dus zullen we alles in het werk moeten stellen om het niveau van de journalisten omhoog te krijgen. En dat begint heel simpel bij het niet kopen van de roddelladen. Zo lanmg we die kopen kunnen we niet klagen over de journalisten, we geven ze immers zelf die baan. Net zoals we zelf al die incompetente kuie politicie gekozen hebben.

  @Na Mi #8
  Man ga toch duiken vanaf de brug of iets soort gelijks.


  Maak melding

 12. Democratie wil zeggen dat men voor eigenbelang en visie op mag komen, maar met respect voor dat van anderen.
  Politiek is het podium waarop dat gewaarborgt moet worden en recht de controlerende macht waar iedere zijn verhaal kan doen en halen.
  Belangrijk punt bij democratie is dat iedereen het recht heeft op goede en volledige informatie omtrend feiten, meningen en visies. Tussen die 3 zitten essentiele verschillen en het is prettig, maar niet verplicht, dat krantne een goed onderscheid maken. Een feit is onmiskenbaar, een mening is een waarde oordeel over feiten (goed, slecht,etc) en een visie is toekomst en veranderingsgericht.
  Kortom kranten mogen in principe alles zeggen en publiceren. Ook is het eigen aan kranten dat koppen kort en pakken moeten zijn. Op zich geen probleem mits men wel het artikel goed leest. Een kop als “X is een crimineel” kan best over een stuk waaruit bv helemaal niet blijkt dat X crimineel is. Laat mij verduidelijken.
  Stel iemand vindt dat hij door X opgelicht is. Hij loopt naar de journalist en die maakt er het volgende van.
  Kop: X is crimineel.
  Tekst: Meneer Y zegt door X opgelicht te zijn …. etc.
  De krant heeft voldoende aangegeven dat het niet een feit is, en ook niet haar mening.

  Blijft natuurlijk wel dat een volwassen krant niet alles publiceert. Maar in een klein land als SME is wel alles mee genomen. Je moet die bladzijdes vullen.

  In SME is nogal sterk de gewoonte aanwezig om de verantwoordelijkheid bij andere te leggen en actie van anderen te verwachten. In dit voorbeeld. De lezer moet zelf eerst goed het artikel lezen en zelf een oordeel vormen. Vaak zal hij dan denken “ach die meneer X valt best mee, de klacht is onzin”.

  Ik beschouw het als politiek onvolwassen wanneer mensen hun eigen verantwoordelijkheid niet zien en nemen. Sommige politieke partijen hebben hun bestaan vooral daaraan te danken. M.i. is dan ook niet de ethnische politiek een problem. Sterker nog het is slechts een verschijningsvorm van “politieke onvolwassenheid”. Als ik op Sarramacca kan ik misschien wel het best op de PL stemmen en als ik op elders woon juist niet. Opdat ze mijn belangen daar niet dienen. 😉


  Maak melding

 13. Deze man moet niet zeuren het land heeft hij naar de klote geholpen en nu wil hij gebruik maken van een democratisch recht.
  Waar zijn de rechten van de 15 december slachtoffers?

  Deze man ziet nachtmerries van santa boma.


  Maak melding

 14. Bouterse dacht dat hij met Kanhai het paard van Troje had binnengehaald. Ik hoop dat hij nu inziet dat hij met Kanhai het ezel van Troje heeft binnengehaald. Wat heeft Kanhai gewonnen in deze zaak? o,o. alles wat hij inbrengt wordt goed geargumenteerd van de tafel geveegd.
  he bouta, herken je deze woorden nog? ( front – spa)


  Maak melding

 15. @ pinto
  ik laat alles wat je zeg of beweerd aan jou gezond verstand over als jij die hebt.mensen die kiezen of achter een moordenaar lopen of het voor hem opnemem hebben naar mijn mening geen moraal . de misdaden waar deze man van beschuldig word is niet mals. deze man heeft alle etische normen op grove wijzen geschonden. dus pinto jij ben net zo laf als bouterse met jou vele andere die het voor hem opnemen lafhartig noem ik jullie mensen zonder enige normen en waarden.


  Maak melding

 16. Ik Ik weet niet wat wel en niet waar is, maar de pers, moet wel eens de waarheid schrijven en niet zoveel onzinnige dingen soms. Dan is het recht echt goed geschied, en weten we echt wat de waarheid is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.