Rapport vliegverbinding Amsterdam-Paramaribo

17

De Vereniging van Reizigers en de Socialistische Partij (SP) hebben gisteren het rapport ‘Vliegen kan niet meer‘ aangeboden aan de commissie Verkeer en Waterstaat. Het rapport is het resultaat van een enquête onder ruim 1700 passagiers op de verbinding Amsterdam-Paramaribo.

Conclusie: de tickets zijn schandalig duur en de prijzen variëren enorm. De regeringen van Nederland en Suriname nemen de luchtvaartmaatschappijen KLM en SLM in bescherming. Daar moet verandering in komen vinden de twee organisatie.

Emile Roemer, Tweede Kamerlid voor de SP, zal binnenkort in de Kamer bepleiten dat er meer concurrentie komt op deze verbinding. Lees het hele rapport hier.


17 REACTIES

 1. Protesteren tegen de hoge prijzen is vechten tegen de bierkaai. Voor 110 Euro’s vlieg je al van Amsterdam naar New York. Amsterdam-Rio de Janeiro over Paramaribo is goedkoper dan van Asd-Pmb. Hoelang moeten Suri’s nog tegen deze uitbuiting/katibo aanleunen?


  Maak melding

 2. De vliegtikets zijn inderdaad belachelijk hoog. Ik heb afgelopen december 1170euro per ticket betaald, terwijl een Indiase collega die voor een maand naar India gaat betaald 635 euro per ticket, terwijl de afstand min of meer hetzelfde zijn. zij vliegen 8 uurtjes en wij 9 uurtjes. Dus zouden wij vergeleken met het aantal uurtjes vliegen inderdaad rond 700 euro moeten zitten en in hoog seizoen zou dat niet meer dan 850 moeten kosten, maar dat ik 1170 heb betaald is erg veel.
  Ja, ik weet dat ik gek ben geweest om zoveel te betalen, maar tja wat zal ik zeggen.


  Maak melding

 3. Ik denk niet dat de Ned. regering druk op de Sur. regering zal uitoefenen omdat ze de Surinaamse grondstoffen nodig hebben dus maakt hun niet uit als klm/slm grote winsten maken op die route.

  Dus de slimme Surinamers in Nederland die de regering Balkenende(alias =alleen maar ellende) willen straffen voor dit beleid moeten dan maar masaal SP stemmen.

  mevr. Neli Kroes kan deze maatschappijen niet aanspreken omdat bestemming Suriname geen land binnen Europese unie is , dus zullen ze lekker door gaan met hun jaren oude “Cartel”(prijsafspraken).


  Maak melding

 4. Hoe lang wordt dit niet al bekeken en besproken? De fout ligt aan de reizigers zelf, die doen hun mond niet open wanneer en waar ze het moeten doen. Solidariteit en één team, een taak; is een gebrek bij surinamers. Surinamers zijn egoïstisch.
  Als SLM en de KLM goed hun dure tickets aan die “domme” Surinamers toch kunnen verkopen (want de vluchten naar en van Suriname gaan toch bomvol door)gaan ze NIETS of weinig doen aan de ticketprijzen. Zou ik óók niet doen als verkoper en als ik de monopolie in handen zou hebben en niet heb te houden aan concurrentiebeding.

  Surinamers moeten niet alleen maar klagen, maar durven acties te nemen waar en wanneer het hoort. Jaloers zijn ze dan op andere landen.

  Beter 1 vogel in de lucht dan…, want daar kan hy misschien fluiten.

  groeten


  Maak melding

 5. Wat een teleurstellend rapport. Ze vragen wat mensen op straat of ze minder willen betalen en hoe verbazend ja dat willen ze. Er wordt geroepen dat de routes duurder zijn dan vergelijkbare routes, ik vind geen enkel bewijs hiervan terug in het rapport. Het is een gemiste kans van zowel meneer jankie als de sp om eens met bewijzen te komen.
  Vreemd is het dat de SP wel voor een dergelijke rapport is te vinden, terwijl ze tegelijkertijd de vliegtaks op Schiphol steunen om het vliegen wat een enorme vervuiling veroorzaakt te niet te doen. Als de SP consequent is zouden ze dus blij moeten zijn met eventuele hoge tarieven op vliegtickets naar Suriname. Dan blijven de mensen thuis en dat helpt een beetje tegen global warming.


  Maak melding

 6. ik weet niet wat er gaat gebeuren als de ticket prijzen gaan dalen, het wordt dan straks in de rij staan voor een ticket, zo hard zal het aangaan, iedereen zal willen vliegen, met weinig capaciteit, anders moeten ze nog meer vliegtuigen op de route zetten, dan kan ook niet, dus dalen gaan de prijzen niet!! het heeft te maken met vraag en aanbod. nu is de vraag hoger dan de aanbod, heeft niks te maken met monopolie.
  kan niet anders!!!!!!!!!
  helaas!!!!!!!


  Maak melding

 7. Ik vind dat er aan de prijzen niets te doen zijn. Als we goed een kijkje nemen op de zaak zijn alle vluchten naar derde wereld landen hoog. Ik ging afgelopen zomer naar Ghana met de KLM en moest toch 1150 neertellen. Dus dit is geen kwestie KLM SLM maar is gewoon een kwestie dat derde wereld landen dure bestemmingen zijn. Ik werk in een reisbureau en kan u vertellen dat de ticketprijzen vergelijken met Brazilie Curacou Aruba Ghana enz niet echt veel van elkaar verschillen ( let wel in het hoogseizoen). Dus in dit geval zou ik zeggen laat maar liggen want verandering komt toch niet in. Mocht er misschien toch verandering in komen want ik kans geef van 1% dan kunnen we vergeten dat onze nationale carrier de SLM blijft vliegen en dan komen buitenlanders dan nu ons de baas spelen in eigen huis en hanteren misschien hogere prijzen dan die nu al zijn.


  Maak melding

 8. Hebben wij de ,ogelijkheid bekeken om te charteren naar een van onze buurlanden. Het probleem is dat je dan toch nog een afstand te gaan hebt. Door sociale belangen van allerlei aard aan weerszijde van de Atlantische oceen is het vrijwel onmogelijk om protest aan te tekenen. Als Prem gaat trouwen, Dodo de kraaiemast heeft geblazen of Ponimin een speciale operatie moet ondergaan, zijn acute zaken, die niet kunnen wachten. Wij Surinamers zitten voor wat dat betreft als ratten in een val.


  Maak melding

 9. Pinto, yakuza, aniel en afzetterij,

  Je kunt wel iets ondernemen middels het benaderen van een carrier die op deze relevante route voor ons wilt gaan vliegen.
  Yakuza zei dat we actie moeten ondernemen en daar heeft hij gelijk in. Jullie hebben allen wel familie en vrienden. Vraag hen of ze 100 euro aan jullie willen voorschieten.Als we een kring hebben van 500 man die elk 100 personen aanbrengt a 100 euro, dan hebben we vijf miljoen. En dan gaan heel veel deuren open. Dit bedrag dient teven als zekerheidstelling voor de vliegtuigmaatscahppij.

  Ik ga het als volgt doen: Ik neem een deposito bij ING van 10000 euro op naam van een nog op te richten vereniging. In de statuten vermeld ik dat dit deposito bestemd is om garantie te stellen voor de 100 mensen die ik aanbreng. Het bedrag van 10000 dat door de groep van 100 is bijeengebracht staat op de rekening van mijn vereniging dat zal, samen met de andere 499 bedragen van 10000, dienen om een vliegtuigmaatschappij te interesseren. Waarom ik een deposito bij ing bank neem is, omdat dit deposito niet toestaat dat gedurende de afgesproken termijn het bedrag mag worden aangesproken.


  Maak melding

 10. Heel jammer allemaal
  Ik heb precies 255 euro betaald ,
  4 weken vakantie in Suriname .

  Ok dat heeft ook te maken dat ik familie van de directeur van de SLM ben .

  Maar mijn reis genoot was wel 4 keer zo veel kwijt .

  Dat is wel jammer , maar ja het was mijn kans .


  Maak melding

 11. Meneer radja,

  ben jij die zelfde radja die een vlieg.mij heeft opgericht onder de noemer ampar of iets dergelijks..

  Je was toen ook druk doende leden te werven..
  Dit speelt al meer dan tien jaren.

  Je zou uit brussel vliegen naar georgtown in guyana met een tussen landing naar parbo.

  Lange tijd is er niets van vernomen.


  Maak melding

 12. Ik heb 860 betaald, maar het ergste is nog niet de ticket.

  Levensmiddelen zijn veel duurder dan in NL.
  Niet te vergeten tientallen familieleden die iets van je verwachten.

  Dit alles maakt het voor mij een een dure vliegreis die niet elk jaar herhaald kan worden.

  Dus wordt het Thailand, India, Mauritius etc.etc, de volgende keren. Veeel goedkoper.


  Maak melding

 13. Volgens mijn mening moet de Surinaamse regering eerst zelf de prijzen van de vliegtarieven verlagen zodat zij de directe concurrentie van de KLM wordt.Op deze wijze trekken ze meer passagiers die dan met hun wil vliegen. Voor de Surned zou dan alvast de reden zijn dat hun voorkeur zou geven met de SLM te vliegen.De meeste mensen kiezen voor de KLM omdat het verschil op zich niet veel is. Zo kan men dan de toerisme ook eerder aantrekkelijker maken.Klein rekenvoorbeeldje. Geen hoog of laag seizoen.
  Weg met de shit. bv hoog seizoen 1200, laag seizoen 900. Tel ze op en deel door twee. Dat is dan 2100 gedeeld door 2 is makkelijk zat. Voor de mensen uit Nederland een gezin van 4 reken maar. Voordeeltje voor hun is dit xtra zakgeld die ze in Suriname gaan gebruiken, goed voor de economie. Zo zijn er taal van voorbeelde. Tot nu toe is bijna alles vol geboekt. Denk wat er zou gebeuren voor een gezin van 5 die al een paar jaar niet is geweest. Zo zijn er duizenden gezinnen die niet met de hele gezin naar Su durven te gaan. Over enkele jaren kunnen ze dan de drukte niet meer aan op de luchthaven, ze zullen misschien dan per dag in bepaalde periodes meerdere vluchten moeten uitoeren kassaaaaaa. Koop dan direct nog een andere toestel en denk er over na.

  TANG BOENG


  Maak melding

 14. Paagal troost je maar.
  Het aantal “vakantie gangers uit het hoge noorden”, die er hier letterlijk een nog grotere puinhoop van komen maken is aan de orden van de dag. We hoeven niet in details te treden.


  Maak melding

 15. JA,
  Ik heb wel degelijk op die route gevlogen/gereisd. Wat ik probeer aan te geven is dat andere bestemmingen voor relatief veel minder geld bereikbaar zijn.

  Met Air-China kost het zelfs een habbekrats, alhoewel het vaak niet zeker is dat zij die vlucht daadwerkelijk uitvoeren. Je zou weleens op Schiphol te horen krijgen, “I solli sil the fly is spoil”(Sorry sir the flight is spoiled).


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.