woensdag, april 17, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSurinamer betaalt bouwlening uitzonderlijk trouw

Surinamer betaalt bouwlening uitzonderlijk trouw

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 17 jan – Surinamers zijn vrij rechtlijnig als het gaat om het terugbetalen van hun bouwlening. Dit stelt minister Humphrey Hildenberg van Financiën. Meest sprekend is het verloop van het Lisp programma voor lagere inkomens. Het succes is zo compleet dat het argwaan wekt bij de donor.

De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, IDB, kan zich niet voorstellen dat de terugbetalingen zo soepel zijn verlopen. In andere Amerikaanse en Caribische lidlanden met soortgelijke programma’s is dat aanmerkelijk minder. “De IDB stelt vragen over Lisp. Omdat er geen slechte leningen zijn, is er twijfel ontstaan over de afgesproken doelgroep”, zegt Hildenberg.

De IDB sluit niet uit dat geleend is aan personen met een ruimere beurs. Maar eerder lijkt sprake te zijn van een typisch volkstrekje. “We weten van Surinamers dat als zij eenmaal een woning bezitten, zij niet graag hebben dat de bank die op de veiling gooit”, aldus Hildenberg. Het heeft er veel van weg dat deelnemers zijn gaan schuiven met hun uitgaven om toch vooral op tijd te kunnen voldoen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

10 REACTIES
 1. Ja 80 % bestaat uit rechtschapen, zorgzame en plichtbewuste mensen. Jammer dat die andere 20% zo actief is, steeds het nieuws haalt en ons land een slechte naam geeft.

  Het wordt tijd dat we die 20% eens heel hard gaan aanpakken.


  Maak melding
 2. Hij/zij, die verplichtingen jegens derden aangaat heeft me dunkt geen andere keus. Betalen is de boodschap op straffe van renteverhoging of veiling van het bouwsel, meer smaken zijn er niet.


  Maak melding
 3. Het is voor het eerst dat ik hoor dat Surinamers aan hun betalingsverplichtingen voldoen. Maar dat zijn de minder-draagkrachtigen. Het Lisp helpt ze hierbij. Hulde. Maar die andere zogenaamde gefortuneerde Suri’s (ex aequo Surineds) moet je met een deurwaarder achter hun broek zitten, want ze betalen geen moer. Ik zit in de bouwereld in Suriname en ik vraag 75% aanbetaling. De rest: Moet je op wachten. Betalen? Nou liever niet.


  Maak melding
 4. Hé,hé,
  Dus het is er toch ,Surinamers beschikken toch over positieve eigenschappen(ik wist het wel),maar als je diverse meningen hoort vooral van buiten SU.zou je denken dat we in niks deugen.Dit nieuws stemt mij goed,al moet ik zeggen dat er van buiten neer op ons wordt gekeken en men ons op één hoop gooit met andere volkeren of landen die slecht presteren.Alleen nog de rotte appels die dit positieve percentage drukken aanpakken.


  Maak melding
 5. Blaka Bakra als je 75% aanbetaling aan mensen vraagt ben ik wel benieuwd of je ook de afspraken die je met de opdrachtgever maakt het ook op papier zet en notabene die ook na komt.Nu maak ik uit je woorden uit dat je geen aannemer bent voor een grote opdracht.Zou je ook eentje zijn vraag ik me af hoe je om zou gaan voor een opdracht dat miljoenen of klein gezegd een ton gaat kosten.
  Zou je ze ook zeggen, doe eerst een aanbeteling van 750000 voordat ik ga beginnen.Wees eerlijk tegenover je zelf en de anderen en geef toe dat je een klusjesman bent.Denk goed na voordat je bepaalde uitspraken doet.
  Good luck man…….


  Maak melding
 6. Ik neem aannemers in dienst en betaal vaak meer dan 75% aan. Maar opleveren ho maar en als er al iets wordt opgeleverd lijkt het in de verste verte niet op de afspraak. Nog wat, en zeker niet de kwaliteit.


  Maak melding
 7. Beste Mowi, met alle respect: Ik zet wel degelijk alles op papier. Maar als opdrachtgevers hun betalingsverplichtingen niet nakomen is de weg naar de deurwaarder en verder een hele lange. En ik zal ook verder moeten, toch?


  Maak melding
 8. blaka bakra draait om de belangrijkste vraag heen:
  zwart wit ben je nu wel of niet een klusjes man? Wat is het gemiddelde bedrag van de aanbetalingen? Heet jij ook alround te zijn? Misschien zo iemand die alles kans maar net niets goed genoeg?


  Maak melding
 9. Nederlandse technische opleiding op hts-niveau en Nederlandse (dus kwalitatieve) ervaring. Zijn er niet veel van in Suriname kan ik je melden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES