zaterdag, juni 15, 2024
HomeOnderwerpenNatuurMilieukenners gezocht met hart voor Surinaams bos

Milieukenners gezocht met hart voor Surinaams bos

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 14 jan – Als zich niet gauw een nieuwe generatie boskenners aanmeldt, ziet het er niet bepaald fraai uit voor Suriname’s veel geprezen natuurschoon. Dit zegt planten- en boomkenner Frits van Troon. Hij heeft zijn Tonka-eiland in Brokopondo even achter zich gelaten om op de universiteit in Paramaribo lobbyen. Het moet dringend anders worden met de inslag van de intelligentsia.

Die laat het voorlopig nog grandioos afweten. Jongeren kiezen niet graag voor een baan ver van huis en haard. En dat terwijl het bestand aan bosbouwkundigen rap aan het slinken is. De generatie uit het Nederlandse Wageningen of uit de begindagen van de eigen kweek vergrijst. “Het natuuronderwijs moet aangemoedigd worden, het is van levensbelang voor onze flora”, zegt Van Troon.

Als begeleider van tientallen buitenlandse en lokale promovendi, heeft hij de waarde van wetenschappelijke onderbouw leren waarderen. Zelf kan hij nauwelijks lezen en schrijven en moet hij het hebben van zijn ijzeren geheugen. Het heeft de passie voor de Surinaamse natuur er niet minder op ge maakt. “Daarom moeten we deskundigheid aanmoedigen en meer leren samenwerken.”

opening
Fernandes Express
Passion in concert

10 REACTIES
 1. Er moet gewoon een milieu minister komen, punt.
  Zie video’s Surinaamse binnenlandse maanlandschappen en giftige dammen, vol met chemicalien.

  Wie is/was er verantwoordelijk voor?
  Was het nodig om zoveel risico’s te nemen?
  Is Suriname er beter van geworden?
  Wat heeft Suriame aan overgehouden?
  Wie gaat dit saneren en is sanering wel mogelijk?
  Wat zullen de “mileu toeristen” ervan vinden?

  Het enige wat Suriname de toerist te bieden had, is vernietigd.

  https://www.waterkant.net/suriname/forum/viewtopic.php?id=2590


  Maak melding
 2. Ha ha ha ha ha! Die buitenlanders hebben hem gebruikt en ik zie hem nergens als author staan. Zijn penning is ook niks waard. Wat hebt je daar aan als je hebt mee geholpen om onze belangrijke materiaal weg te smokkelen. Die zelfde man noemde onze waarde materiaal dotie sanie en de buitenlanders maar lachen. Wat zijn we slim he!


  Maak melding
 3. ik erwin v wamel uit nederland zou graag mijn schouders er mee onder willen zetten in het verbeteren en opbouwen van de natuur openbaar groen in suriname zo dat de toekomst voor de jongere generatie voort kan blijven bestaan en dat de toekomst door groeid voor suriname en niet stil blijft staan gegroet afz erwin


  Maak melding
 4. Waarom zou je millieu kennis moeten zoeken om het bos te beheren..
  Welke bos.

  Al het binnenland is verdeeld onder de ndp-ers/nps-ers/spa eliten en alles is weggeven.

  Voor wie moet je dit kennis uitdragen.

  Laat de eigenaren zelf zorg voor dragen..

  Het zijn toch allemaal criminelen die het binnenland beheren..

  Velen weten zelf niets eens hoe groot lang en breed het land wat op zijn/haar stichtings naam staat is..en waar het precies ligt..
  Maar een prijs kaart hebben ze wel..


  Maak melding
 5. Het is zo overal in de moderne wereld kiezen jonge mensen het eenvoudige leven, het gemakkelijkheid,waarom zouden ze wat anders kiezen.Frits van Troon komt uit Nederland waar er bij wijze van spreken helemaal geen bossen voorkomen in vergelijking met het noorden van Scandinavie” waar ik vele maanden van het jaar zit.Ik kom vaak Hollanders tegen die het zalig vinden om in de bossen te gaan.In Suriname zit je na een halve uur zo in het bos,dus is er een verschil van waardering wat dat betreft.Ik zeg alleen dit, dat Surinamers hun land moeten schoon houden van al het vuil wat ze achter zich laten.Te veel Pet flessen in de sloten waar je en ook kom die horen er niet te zijn.Begin je in de stad dan komt het natuur.De scholen behoren tot de beste plaatsen om te beginnen.


  Maak melding
 6. Geachte redaktie,

  NATUURBESCHERMING IS HET STREVEN OM LANDSCHAPPEN OF LANDSCHAPSELEMENTEN MET KENMERKEN VAN EEN WERELD ZONDER MENSELIJKE BEMOEIENIS (oorspronkelijkheid) TE BEWAREN, TE HERSTELLEN OF TE ONTWIKKELEN.

  Ook het beschermen van die kenmerken, zoals de aanwezigheid van bepaalde soorten valt eronder.

  Welke natuur er nu precies beschermd moet worden en op welke manier dat moet gebeuren, daar verschillen de meningen nog over.

  De één vindt dat zeldzame natuur beschermd moet worden, maar de ander vindt juist dat de mens met zijn handen van de natuur af moet blijven.

  Wanneer de ideeën binnen de natuurbeschermingsbeweging gesystematiseerd worden, blijken er drie belangrijke visies te bestaan:

  1. Het herstellen of reconstructueren van zelfregulerende oernatuur, ook wel wildernis genoemd.
  2. Het bewaren van oude cultuurlandschappen die dateren uit een tijd dat de menselijke invloed minder verstrekkend was en daarbij belangrijk natuurlijke en/of esthetische kwaliteiten hebben.
  3. Het zoeken naar wegen om huidige menselijk handelen zo vorm te geven, dat er nieuwe mogelijkheden voor natuur ontstaan, zo ook voor onder andere Suriname.

  Tussen de aanhangers van de verschillende visies wordt over de gehele wereld nogsteeds druk en hartstochtelijk gediscusseerd. De bewustwording ten aanzien van de natuur en haar schoonheid, maar vooral het belang tot het behoud van bijvoorbeeld het Amazonewoud in Zuid-Amerika voor toekomende generaties, is groeiende.

  In de Verenigde Staten bijvoorbeeld is het ‘Center for Plant Conservation’ gevestigd. Dit is een netwerk van botanische tuinen dat zich richt op de bescherming van in de Verenigde Staten inheemse planten.

  ‘National Tropical Botanical Garden’ is een netwerk van botanische tuinen en natuurreservaten in Hawaï en Florida, dat zich richt op de bescherming van tropische planten.

  De ‘New England Wild Flower Society’ is een vereniging die zich richt op de bescherming van de planten die van nature voorkomen in New England. Terwijl in Afrika we de ‘savannes’ hebben.

  Een savanne is een tropisch of subtropisch graslandschap met verspreid voorkomende bomengroei. In een savanne is gras de overheersende vegetatie gemengd met kruiden.
  Vergelijkbare landschappen in de gematigde zone worden doorgaans aangeduid met andere namen: steppe, pampa, prairie, bossteppe, woestijnsteppe.

  Het hele jaar door heerst er een hoge (of tenminste vrij hoge) temperatuur. De neerslag bedraagt 50 tot 150 centimeter per jaar (wat in gematigde streken voldoende zou zijn voor een gesloten bos, maar niet in tropische en subtropische gebieden met hun veel hogere verdamping). Er is afwisselend een nat en droog seizoen.

  Het woord “savanne” is afkomstig uit Zuid-Amerika , maar wordt tegenwoordig het meest gebruikt voor de savannes van Afrika (en ook wel die van Australië en India).

  Maar de Afrikaanse savanne op haar beurt, kent een ongeëvenaarde verscheidenheid aan grote zoogdieren: olifanten, neushoorns, leeuwen, kafferbuffels, giraffen en talloze soorten antilopen.

  Ook de Republiek Suriname zou, ook in het kader van een groeiend toerisme, haar enorme oppervlakte en haar klimaat-overeenkomsten met Afrika, kunnen gaan nadenken over het opzetten van een enorm savanne met ongeëvenaarde verscheidenheid aan grote zoogdieren zoals: olifanten, neushoorns, leeuwen, kafferbuffels, giraffen en talloze soorten antilopen en andere beschermende diersoorten.

  Een uitdaging zou dit voor de Republiek Suriname kunnen zijn en uniek voor Zuid-Amerika. Omdat ook typische bomensoorten van de Afrikaanse savanne zoals de Afrikaanse baobab en de acacia, in de Republiek Suriname goed zullen gedijen.

  Maar je moet nou net op de idee komen, om vervolgens in die gedachte leven te blazen.
  ‘WILD NATUURPARK SURINAME’, met een verscheidenheid aan grote Afrikaanse diersoorten.

  Een idee van een dromer of een uitdaging voor Surinames toekomst.


  Maak melding
 7. Ondanks dat Afrika en Zuid-Amerika ooit één geheel vormden, kwamen dieren als olifanten, buffels, leeuwen, antilopen en andere Afrikaanse dieren niet voor in Zuid-Amerika en dus ook niet in Suriname.
  Het is nergens voor nodig om van Suriname een kopie te maken van Afrika.

  Straks kunnen anderen ook een pleidooi gaan voeren om dieren uit Azië naar Suriname over te brengen.

  Suriname heeft genoeg dieren die in het wild leven. Het probleem is alleen dat veel Surinamers hun dieren niet op waarde weten te schatten.
  Laat Surinamers maar eerst leren om hun eigen dieren op fatsoenlijke wijze te behandelen.

  Wat Suriname eerder nodig heeft is een stichting die de dieren in bescherming neemt.
  Niet zolang geleden las ik dat er weer een aboma was doodgeschoten.

  Waar elders in de wereld dierenbeschermers er alles voor overhebben om wilde dieren te
  beschermen en te redden, worden de wilde dieren in Suriname zonder pardon doodgemaakt.

  Als Suriname niet eens in staat is de eigen dieren te onderhouden, dan zullen ook niet in staat zijn om grotere dieren als olifanten, giraffen etc. te verzorgen.
  En deze dieren kosten heel veel in onderhoud.

  Animal Planet laat veel dierenleed zien.
  Het is schrijnend om te zien hoe mensen dieren behandelen.


  Maak melding
 8. Beste Prema (reactie nummer 8),

  Een eigen ‘Surinaams Wild Natuur Park’ of Suriname Wild Natuur Reservaat, is beslist een pracht idee voor Suriname, vinden ook velen met ons. En inderdaad, vooral wanneer u kijkt hoe in Europa dieren in o.a. dierentuinen op een kluitje worden gehouden of in een gangpad van een woonhuis.

  En daarom denken wij dat een Zoo, een zogenaamde dierentuinen, zoals wij die in Europa kennen, slechts een ‘gedwongen’ alternatief voor o.a. Europa en de Verenigde Staten van Amerika zijn, vanwege het gebrek aan ruimte en het afwisselend Europees klimaat, waar anders velen van deze bekende en beschermende diersoorten het niet zouden overleven. Maar hoe gelukkig voelen deze dieren zich daarbij, behoor u zich wel af te vragen. Of behoren wij ons toch in te berusten omdat er toch weinig alternatief is. Dit geldt niet voor Suriname naar ons idee, geloof dat maar, gezien haar enorme oppervlakte en haar subtropisch klimaat.

  De Republiek Suriname biedt naar ons idee een prachtige mogelijkheid om gezien deze tekortkomingen die wij zien in Europa en elders, dit idee vooral ook commercieel in te vullen. Maar dat hoeft toch niet te betekenen “van Suriname een kopie van Afrika maken”? Hoe komt u in godsnaam daar nou op!?. Maar zeer waarschijnlijk zou u zelf nimmer op het idee gekomen zijn om dat van Europa of Amerika te zeggen, die trouwens de dieren steeds meer de mogelijkheden bieden, om zich in hun dierentuinen thuis te voelen, alsof deze dieren een beetje in hun natuurlijke omgeving zijn. Maar wil niet iedere individu (zoogdier) dat, u bijvoorbeeld, zich gelukkig voelen op de eigen manier naar de gegeven omstandigheden? Waarom dan niet voor de dieren. En als men van Europa, zoals u dat stelt, een ‘kopie van Afrika’ wil proberen te maken, zal dat de dieren naar ons idee een worst wezen, vindt u ook niet?

  Maar als u buitendien de lessen van o.a. Animal Planet en National Geographic Channel daadwerkelijk goed bestudeerd had, dan zou u tot de ontdekking zijn gekomen, dat een Wild Natuur Park in de Republiek Suriname, wel degelijk mogelijkheden biedt, met en/of zonder de dieren uit Afrika, Azië of andere landen.

  Dierentuinen nogmaals zijn naar ons idee voornamelijk bedoeld voor kapitaal krachtige landen, die vanwege ruimte gebrek, klimatologische omstandigheden en vanwege onderzoek in of naar het dierenrijk m.b.t. het beschermen van diverse dierensoorten en/of plantensoorten op aarde, geen andere mogelijkheid hebben. “Dus dan maar zo”, wat voor Suriname niet hoeft te gelden.

  Zelf hebben wij in sommige niet Europese landen enkele dierentuinen bezichtigd, die meer neerkomen op dierenmishandeling, en eerlijk gezegd inclusief Suriname.

  Onderzoek naar mogelijkheden tot samenwerking met bijvoorbeeld Afrikaanse wilddierenparken, zoals die in Zuid-Afrika of Namibië, met eventuele medewerking, ondersteuning en/of advies van Het Wereld Natuur Fonds, Animal Planet of National Geographic, zou voor de Republiek Suriname goede mogelijkheden kunnen bieden om te komen tot haar eigen ‘Eerste Wild Natuur Park’.

  Voor dit doel zou bijvoorbeeld het Stoelmanseiland in de Republiek Suriname ontruimt en gereed gemaakt kunnen worden. En Inderdaad, een Suriname Wild Natuurpark met slechts Zuid-Amerikaanse dierensoorten, zoals onze Luipaard en onze bijzondere apensoorten, zou naar ons idee ook mogelijk moeten zijn. Wild Natuurreservaten mogen zich best van mekaar onderscheiden.

  Maar je zal met dat idee naar dat doel toe willen werken en meer moeten gaan discussiëren over wat WEL kan en hoe we het WEL voor mekaar zouden kunnen krijgen. Dan om direct als een wilddier om je heen te gaan ‘schieten’ opgrond van wat niet kan, in feite niet mag en waarom niet voor Suriname.

  Zie: Leeuw, leeuwen foto, foto’s van leeuwen, de LION KING Afrika … heeft in het Timbavati natuurreservaat, gelegen in het Lage Veld in noordoosten van Transvaal. … Meer links met leeuwen en wilde dieren uit Afrika : … http://www.afrikaweb.nl/leeuw-afrika-foto-safari.htm – 27k – In cache – Gelijkwaardige pagina’s

  Je hoeft niet te wachten totdat een witte Europeaan je op een idee brengt, om dat idee vervolgens direct te gaan omarmen en onmiddellijk goed te keuren, omdat het van een witte Europeaan afkomstig is.

  WEES NIET BANG ZELF TE DROMEN EN DIE DROMEN ZELF OF MET ANDEREN TE VERWEZENLIJKEN, DAN OM TELKENS WEER EEN GEWOONTE VAN TE MAKEN ACHTER DE FEITEN AAN TE HOLLEN, TOEN WIJ EERDER OVERTUIGEND RIEPEN: YES WE CAN!!!

  Als u een verscheidenheid aan grote zoogdieren zoals: olifanten, neushoorns, leeuwen, buffels, giraffen en talloze andere Afrikaanse diersoorten in nogal beperkte ruimtes in Europese dierentuin kan bezichtigen en bewonderen, waarom zou dat dan in Zuid-Amerika w.o. in uitgestrekte wild natuurparken in de Republiek Suriname niet mogelijk zijn of zelfs niet kunnen. Waarom zou dat direct moeten betekenen “van Suriname een kopie van Afrika maken”.

  De Republiek Suriname heeft enorm veel mogelijkheden, maar door het ‘gebrek aan geloof in eigen kunnen’ (zagen wij ook met de idee om Staatsolie Suriname van de grond te krijgen en zelfs bij de bouw van de brug over de Suriname rivier. En gelukkig, die staan er desondanks toch, toch?

  Niet een enkele politieke organisatie in de Republiek Suriname behoort een ‘hoog bewustzijnsniveau’ voor de gemeenschap te ontwikkelen, maar alle politieke partijen behoren dat te doen. Dan zul je merken dat wij veel meer in staat zullen zijn te realiseren, in plaats van door de manier van denken van sommigen onder ons, ons steeds weer vast te pinnen aan een klonterige negativisme, zoals je weet een ‘afscheidcadeau’ van een voormalige kolonisator.

  AfrikaNieuws – Zuid-Afrika: wild en natuurreservaten – Foto galleries Zuid-Afrika: wild en natuurreservaten. Geplaatst op zondag 26 november 2006 … over de natuurreservaten in Zuid-Afrika op de website van het Zuid-Afrikaans … http://www.afrikanieuws.nl/site/list_messages/1847 – 31k – In cache – Gelijkwaardige pagina’s


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES