dinsdag, mei 28, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname heeft financiële buffer uit vette jaren

Suriname heeft financiële buffer uit vette jaren

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 9 jan – Suriname beschikt over een stevige financiële buffer om eventuele weerslagen van de wereldcrisis op te kunnen vangen. Dit zegt president André Telting van de Centrale Bank van Suriname. In de jaren waarin het beter ging met prijzen voor mineralen, is flink gespaard. Toch zijn er wat zorgpunten.

De prijzen van onder meer aluminium blijven tuimelen. Ook aardolie is vrij instabiel. Bovendien krijgen de ambtenaren binnenkort een loonaanpassing. “Eigenlijk zullen we moeten interen op de gevormde buffer om zo de moeilijke tijden te kunnen overbruggen”, zegt Telting tegenover De West. Zover is het nog niet. De inkomsten van de staat doen het nog altijd goed.

Aan de export van aardolie en aluinaarde wordt nog aardig wat overgehouden. Bovendien kan nog altijd gerekend worden op het zuinige beleid van de laatste jaren. “Onze financiële sector is gelukkig gezond en zal ook gedurende dit jaar gezond blijven. Geen enkele Surinaamse bank is geïnfecteerd door het virus van de kredietcrisis, die in Europa en VS voor zoveel ellende zorgt’’, aldus Telting.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

29 REACTIES
 1. Kunnen ze het over 2 jaar als de oude garde aan de macht mag komen weer verkwanselen.
  Het verleden heeft aangetoond dat leegplunderen hun eerste prio heeft.
  Hoop dat de Surinaamse bevolking zo wijs is om in 2010 de hele oude garde weg te sturen.
  Dat is het duidelijk dat het is afgelopen met verkwanselen.


  Maak melding
 2. Vooral houden zo.
  En vooral Wijdenbosch hier zo ver mogelijk vandaan houden. Ik zie hem en Bouta al handen wrijvend rondlopen. Ze zijn nu waarschijnlijk al druk bezig de buit te verdelen:
  – geld in kas 400 miljoen;
  – staatsolie van de hand doen 800 miljoen;
  – goud reserve 150 miljoen etc…


  Maak melding
 3. nee het is niet canadese bedrijf maar goedschalk bosje en bouterse en alibux die hebben ons land en staatskast geplunderd dit is serieus. wat deze mensen met ons land econimisch hebben aan gedaan zouden ze in iedere andere beschaafde land achter tralies moeten zitten en toch deze zelfde rovers doen weer een gooi naar de presidentschap van suriname hoe meer moet dit volk vernederd worden dankzij onze nieuwe bank pres hebben we nu een stabile munt een goede economie met dekking en kas reserve als je als volk weer voor deze rovers kies dan ben je ergen dan een ezel.


  Maak melding
 4. Vreemd dat er sprake is van een financiele buffer. Onderwijl is er sprake van grote armoede en werkloosheid en een belabberde infrastructuur, woningnood etc.
  Is dit soms een per verkiezingsstunt?~
  Hoe geloofwaardig is de overheid?


  Maak melding
 5. De enige buffer die ze, DE ZG. REGEERDERS, hebben is de vette kont waarop ze zitten, deze kont komt door niets doen en veel geld hebben.

  DIT GELD KOMT VAN DE STAATSKAS!!HIHIHIHIHI


  Maak melding
 6. Allereerst een compliment dan aan de huidige regering,en vooral dan zo doorgaan ,maar letopde aasgieren staan dan in de rij om hun zakken te vullen. Laat de inwoners dit ook
  weten zodat zij dan ook bewuster hun stem
  voor de komende verkiezing zullen uitbrengen. En tang boeng.

  Kiek.


  Maak melding
 7. En nu nog éénmaal: ER IS GEEN ARMOEDE IN SURINAME!!!! De enige armoede zit in de DNA! Een in elkaar gevallen hutje en vier SUV’s voor de deur? Kom op nou. Het gaat economisch goed in Suriname, in weerwil van alle Surinedse negativismen.


  Maak melding
 8. de mensen die mijn reaktie lezen weten dat die onzin op nummer 5 alleen maar van aanhanhagers van de grooste roversbende die suriname ooit heeft gekend kan komen. alibaba en de rovers bouterse bosje alibux en goedschalk , als je sommige reaktie lees kan je zien hoe dom en ondankbaar sommige surinamers zijn. ik vraag me af of sommige het echt menen wat ze schrijven of ze zijn onweten of ze willen leuk doen anders kan ik het deze mensen niet begrijpen, als je weet uit welke diepe dal suriname is gekomen economisch financieel om hier onzin te schrijven dan neem ik jullie niet serieus en vind ik jullie echt een zielig.


  Maak melding
 9. Vette jaren,hoe zo? Maar dan zal dat toch analoog moeten staan aan tevredenheid t.a.v alle leefgebieden.En dat is volgens mij toch niet het geval.

  In mijn optiek is er nog altijd veel werk aan de winkel.Kijk maar naar ontevredenheid en stakingen in het onderwijs,noodlijdende
  huisvesting,gezondheidszorg en het milieu- beheer.Maar vooral ook de werkgelegenheid. Hoe durft men dan te spreken van vette jaren. Ik zou dan ook eerst cijfers willen zien alvorens achterover te leunen.


  Maak melding
 10. Sme heeft geprofiteerd van de vette jaren.Dit klopt want de obesiteit onder de Sme’s is schrikbarend toegenomen. In de magere jaren waren er meer magere hein’s.
  Bouta en Bosje zullen jullie snel helpen hoe je de kas leeg moet helpen en intussen het volk zoethouden met drugs.


  Maak melding
 11. Vette jaren met een financiële buffer,hoe zo? Maar dan zal dat analoog moeten staan aan tevredenheid t.a.v alle leefgebieden.
  Dat is volgens mij toch niet het geval.

  In mijn optiek is er nog altijd veel werk aan de winkel.Kijk maar naar ontevredenheid en stakingen in het onderwijs,noodlijdende
  huisvesting,gezondheidszorg en milieubeheer. Maar vooral ook de werkgelegenheid. Hoe durft men dan te spreken van vette jaren.
  Ik zou dan ook eerst cijfers willen zien alvorens achterover te leunen.


  Maak melding
 12. @Henk Vaart

  Waarschijnlijk is je afkomst maar in een verantwoord huishouden is er altijd een spaarcentje voor onvoorzienen uitgaven. De huidige financiele crises is een voorbeeld.

  Overigens lijkt mij dat jouw reactie gewoon volkomen ongeloofwaardi is en voortkomt uit een achterhaalde en achterbakse manier van politiek voeren.


  Maak melding
 13. De boer zegt vaak als je vette jaren hebt dan moet je wat weg leggen voor de magere jaren,dus het geen je over hebt moet dan nuttig gebruikt worden.Het gaat zeer slecht bij de Alcoa de prognoses zien er duister uit en de Olie markt schommelt heen en weer er is geen stabiliteit in zicht.De banken gezegd de grote zijn nog steeds voorzichtig met het uit lenen van geld dus bestaat er een stagnatie in de industrie sector dat komt Suriname met de tijd ook ondervinden.Een goed financieel beleid is het beste voor het land.


  Maak melding
 14. Dit laat de wereld zien dat Suriname sterk staat en het is nu de beurt aan Bouterse om als president het land te leiden.

  Hij vecht voor Surinamers en maakt daar in geen onderscheid van welke afkomst je oorspronkelijk bent, als je maar Surinamer bent, hij zal dus ook flink investeren in het land.

  Van mij mogen die witte mannen op een boot terug gezet worden en de Surinamers wereldwijd terug naar huis worden geroepen om samen aan een mooiere en betere Suriname te werken.


  Maak melding
 15. juist in de vette jaren moet je gaan snijden in overtollig vet. Dus alle overbodige werknemers bij welk bedrijf dan ook wegsaneren, opleiden en in een andere segment van de noodlijdende surinaamse economie te werk stellen.


  Maak melding
 16. Telting, cijfers graag, aan dit soort lege huls heeft niemand iets.

  Gilds schreeuwde voor de verkiezingen van 2005 dat Suriname een overschot heeft van 50 miljoen dollars, na de verkiezing hoorde ik van de bankpresident dat Suriname een te kort heeft van bijkans 100 miljoen dollars. Wie houd wie voor de gek.

  By the way zijn de AOW betalingen al verhoogd zoals jullie beloofd hebben, zijn de pensioenen al gelijk getrokken, hebben jullie tjong a hung al geimplementeerd. Gaan jullie voorgaande nog doen, zo ja, waar komt dit geld vandaan.

  Suriname heeft geen spaarders nodig als bestuurders maar mensen met een visie.


  Maak melding
 17. @Na Mi
  Ja die pensioenen en TAH zijn kostbare zaken. Alleen al de kosten voor de voorbereiding.
  Zo zie je maar weer wat voor schade financieel wanbeleid met hyper inflatie kan aanrichten. Zeker als die zelfde figuren het lef hebben om de pensioenreserves van de oudjes te plunderen.

  Ze zijn al jaren niet meer aan de macht maar wij zitten nog steeds hun shit op te ruimen en dan zijn er sukkels die ze een zoveelste kans willen geven. Mooi niet, we zijn niet ALLEMAAL gek.


  Maak melding
 18. @Neus,

  Als je mans genoeg bent, zal je moeten bekennen dat Front de problemen niet aankan, ze hebben geen oplossingen en geen visie.

  Als Front het niet kan, moeten ze het aan anderen overlaten en zeker niet door blijven modderen waardoor we nog dieper in de put zakken. Anderen de schuld blijven geven van hun onvermogen is Front op het lijf geschreven. Ik had je persoonlijk wel slimmer ingeschat, je stelt me zo wel teleur om Front drogredenen te herhalen zonder bij na te denken.


  Maak melding
 19. wat mij het meest irriteert aan sommigen hier en dan noem ik ze bij naam NA MI dat deze mensen die grote wanbeleid dat bouterse jaren in heeft gevoerd in suriname, zij dat met allerlij onzin en dommigheid proberen goed te praten als je het over onvermogen hebt moet je bij bouterse en bosje zijn. ga maar na hoeveel regeringen deze man heeft versleten om toet niets te komen wees blij dat vene op zijn oude dag nog zijn schouder zet onder de opbouw van dit land die ten gronden is gericht door die man die jij aanbid anders waren jullie vandaag nog verder van huis de IMF zelf geeft deze regering schouder klopjes dat kan je niet van bouterse en bosje en goedsschalk zeggen, ma mi je ben leugenaar een demagoog net als bouterse. nu klim suriname uit de put en kunnen ze de schulden aan het buitenland aflossen die bosje en bouterse hebben gemaakt en laten oplopen, ik wil jou een ding zeggen je hoef niet voor front te zijn maar wel voor jou land suriname en als er mensen zijn die jou land een zeer slechte dienst hebben bewezen wees eerlijk en een man en zeg dat ook en drai er niet om heen als front fouten maakt keur ik het ook af maar uit jou mond heb nooit en dan ook nooit gehoord dat jij het wanbeleid onder het bouterse regime afkeurd en jij hebt het over slimmer inschatten van anderen , ik schat jou niet slim in echt niet mensen die huilen met een dictator iemand die schuldig is aan het in devalueren van jou sterke gulden wat bouterse in 20 jaren tijd met suriname heeft gedaan economische sociaal financieel normen en waarden voorbeeld. heb ik nog nooit in suriname megemaakt mensen die onder de 30 jaren zijn weten niet waarover ze praten als het over bouterse gaat dat gevoel heb ik hier sterk op deze forum .er is genoeg informatie op internet te vinden over donkere dagen van de revo.ik heb nog surinaams geld hier bij de bank ingewisseld dus ik weet waar over ik praat.een klein onder onsje mugabe op vakantie met, steun van de staat. het nieuwste biljet 50 miljard zimbabwaanse dollar vertegenwoordig een waarde van twee broden, en dan gaat de man die zoveel van zijn volk en land houd naar maleisie met vakantie terwijl jou volk dood gaat. een artiekel uit de ad van vandaag.


  Maak melding
 20. @Na Mi
  Als het Front het niet aankan wie had je dan ingedachte? Toch niet die NDP sukkels die de problemen juist veroorzaakt hebben?

  Je vindt jezelf blijkbaar heel bijdehand maar net als veel domme politicie heb je niet door dat het er niet omgaat bijdehand te zijn. Dat is gedrag voor pubers.


  Maak melding
 21. Ontmaskeren van valse profeten als jou, vind ik niet bijdehand hoor, jankert.

  Met domme politici bedoel je vast wel die Fronters, daar kan je mij niet mee vergelijken ik moet niets van het gespuis hebben en ze kunnen niets doen voor het land.


  Maak melding
 22. @ na mi
  is dat alles wat je te zeggen hebt. natuurlijk slaap ik lekker en word vroeg wakker om mijn plicht te vervullen, maar jij blijft slapen lijkt wel een winterslaap hopelijk word je wakker voor het telaat is mie boi.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES