Meeste arbeidsvergunningen Suriname naar Chinezen

18

PARAMARIBO, 4 jan – Chinezen vragen nog het meest naar Surinaamse werkvergunningen. Dit zegt minister Joyce Amarello-Williams van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu, ATM. Bouwvakkers uit China vormen de grootste groep. De verklaring moet meer gezocht worden in de ontwikkeling van de lokale markt zelf.

Die is niet in staat voldoende arbeidskrachten te leveren in met name bepaalde specialiteiten. “Je krijgt alleen een werkvergunning als de arbeidsmarkt ruimte biedt voor het plaatsen van vreemdelingen. Er zijn sectoren waar het moeilijk is arbeidskrachten te vinden, zoals in de landbouw en visserij”, zegt Amarello-Williams. Surinamers zijn minder geneigd daar emplooi te zoeken.

Het ligt dan voor de hand dat buiten wordt gerekruteerd. Hoewel in de bouw redelijk wat lokale krachten beschikbaar zijn, heerst een tekort in bepaalde specialiteiten. Daarom moesten aan ruim honderd Chinezen vergunningen worden verstrekt. Als het aan ATM ligt, zal dat niet zo blijven. “Er worden trainingen opgezet voor lokale krachten”, aldus Amarello-Williams.

18 REACTIES

 1. Ten eerste worden eigen landgenoten overgeslagen of ondergewaardeerd.Ten tweede moeten de chinezen er “wat voor overhebben” om aan een werkvergunning te komen.Ten derde gebruiken de chinezen Suriname als “springplank” om verder in de Amerika`s te kunnen komen.Dus mvr.Amarello-Williams moet niet doen alsof haar neus bloedt.Het visumbeleid ten opzichte van b.v. Surinaamse-Nederlanders verschild hemelsbreed met dat van de chinezen.


  Maak melding

 2. Minister Yoyce Amarello-Williams het verstrekken van 100 werkvergunningen aan Chineese arbeiders heeft met het gevolg dat je ook 100 Surinaamse arbeiders het werk van afneem.Indien men specialisten nodig heeft waarom worden die niet uit het Caribische gebied gehaald? Hoe staat het met deze samenwerking?U spreekt van een te kort van mensen in de landbouw en de visserij? bestaan er in Suriname scholen die vissers opleiden? want anders krijg je geen mensen in deze sector en het geld ook voor de landbouw waar zeer veel geld te verdienen is. Vraag het maar aan de Vietnamezen. Je moet een ontwikkeld landbouw en visserij hebben voor je existentie zonder dat wordt alles van je weg gehaald en het maakt niets uit hoe groot je grenzen zijn als er niet gevist wordt dan doen andere landen het voor je.Kijk maar naar Ethiopie”daar heeft SaudieArabia heel veel land gepacht om daar landbouw te drijven om de producten te verkopen in hun eigen land gelijktijdig leiden vele inwoners in Ethiopie” honger.


  Maak melding

 3. kijk, dat zijn positieve gedachten van de minister, maar nu nog hopen, dat deze worden uitgevoerd, maar dat kan ook alleen maar, als
  ook de jongste bevolkings-groep, hierin wilt
  scholen of omscholen, dan zijn er niet meer
  zoveel arbeids krachten van buitenaf nodig.
  mijn mening is niet vanuit een politiek oogpunt gezien, ( want ik wil me niet met politiek bemoeien, in geen enkel land.) maar als mogelijkheid tot een opbouw, van dit mooie land, wat rijk is aan z’n natuur-produkten, dat kan helpen, in een positieve ontwikkeling.
  en bij deze inzet, ook de werk gelegenheid te
  bevorderen, maar dan moeten ook de werknemers op hun waarde beloond worden, dus hoe harder men werkt, hoe meer men verdiend, want soms verdient je het wel, maar krijgt de juiste beloning niet.

  verder nog voor iedereen de allerbeste wensen voor 2009, gr. schoerpioen


  Maak melding

 4. Wat willen we als Surinaamse arbeiders op iedere oplossing wel twee problemen opwerpen.

  Optijd op het werk verschijnen en vooral doorwerken, dus ook als een schoonheid haar weg vervolgt vormen slechts enkele van de bezwaren om ons niet in te zetten. de praktijk ligt daar ter beoordeling. We have a very very long way to go.


  Maak melding

 5. Een conclusie die de beleidsmakers, met een gedegen onderzoek al lang getrokken konden hebben, nu holt men zoals altijd weer achter de feiten aan. Anticiperen op ontwikkelingen in de toekomst schijnt wellicht moeilijk te zijn. Dit vormt te meer een bevestiging dat het land thans bestuurd wordt door een stel leeghoofden. Ding man ede no e meki bocht.


  Maak melding

 6. Kan mij nieks scheelen of wij die werk selefs wilt doen
  Dan desnoods word die werk niet gedaan
  Er is altijd wel iemand van ons selefs die dat salaris wil krijge
  Al wil die iemand niet werke
  We hebben gewoon regt op die geld
  Al werken we niet
  Wij hebben al veel jaren slaven werk gedaan
  Onze voorouders heeft tot bijna twee eeuw gelede gewerkt als slaaf
  Dus nu is de tijd dat wij geld krijge en rust
  Als mense een bedrijf gaan beginnen met moeite
  Dan moeten ze ook betalen om ons te verzorge
  Ook al kan wij die werk niet doen
  Of al willen wij niet zo hard werke
  Wij gaan toch die macht hebben over andere mense van Sranang
  Bouta for president


  Maak melding

 7. hoeveel geld is betaald buiten de reguliere kosten die deze chinezen moesten betalen aan de staat voor een werkvergunning.

  Aangezien de surinaamse arbeiders lui en niet willen werken en slechts meer geld willen verdienen voor het niks doen,wordt er een oplossing gezocht om banen aan buitenlanders te verkopen voor een appel en een ei. Hiervan verdienen sommigen bij de ministerie een hoop zwart geld. (tjoekoe of lekkers op zijn surinaams gezegd).

  Er worden steeds nieuwe wegen bedacht vanuit verschillende ministeries om alsnog geld te verdienen die niet in de staatskast terecht komen, maar die naar sommige ambtenaren of functionarissen gaat.


  Maak melding

 8. Ik heb liever de Chinezen die hard willen werken om het land op te bouwen, in plaats van mensen die op geld zitten te wachten van hun familie in Nederland.

  Janny


  Maak melding

 9. WAAR blijft de officiele verklaring ???
  ALS donderslag bij heldere hemel kwam enkele dagen geleden het bericht,dat ambassadeur van suriname in beiing, china , met onmiddelijke ingang ontslag had aangevraagd . herrenberg had zijn ontslagbrief vanuit miami gefaxt naar paramaribo, waar hij een dag eerder nog vertoefde,nadat hij de staatshoofdenvergadering van de CARICOM had bijgewoond.welke redenen aan het ontslag van de diplomaat ten grondslag ligt is ook niet duidelijk geworden verwacht werd, dat de regering met een officiele verklaring zou uitkomen, vooral daar herrenberg suriname vertegenwoordigde in een land,waarmee vrij intensieve relaties worden onderhouden.de officiele verklaring is tot op dit moment uitgebleven,terwijl vanaf de zaak bekend werd, het begon te gonzen van de geruchten.correcte beoefening van de journalistiek vereist, dat de officiele verklaring van de regering wijdenboch word afgewcht.in geen geval mag op geruchten worden afgegaan. de oficiele verklaring zal dus netjses worden afgewacht. in afwachting op de officiele verklaring moet de gemeenschap het stellen met geruchten, warvan enkele hieronder.
  gerucht nr.1
  de ambassadeur van china in paramaribo en minister errol snijder van buitenlandse zaken zaten kortgeleden te babbelen , toen de diplomaat hen ervan op de hoogte stelde, dat china het bedrag , dat van surinamers, die china willen bezoeken drastich zal worden aangepast,en wel op basis van reciprociteit. als suriname maar liefst 800 usd eist van de chinezen om in aanmerking te komen voor een visum om naar paramaribo te kunnen afreizen,zei de chinese ambassadeur tegen snijders hoe bedoel je 800 usd?? reageerde de minister van buitenlandse zaken verbaasd. de ambassadeur vertelde toen dat alle chinezen,die momenteel in suriname vertoeven in verband met de bouw van de volkswoningen, dat bedrag hebben neergeteld op de surinaamse ambassade in beiing. buitenlandse zaken in paramaribo heeft nooit een dollar gezien,terwijl herrenberg zich op een niet mis te verstane wijze verijkte. herrenberg heeft zich in beiing ingelaten met de chinese maffia. hij heeft zichzelf daarbij zodanig in de problemen gebracht, dat hij met geen enkele mogelijkheid meer zijn gezicht in het verre oosten kan laten zien,zonder daarbij zijn leven in gevaar te brengen .


  Maak melding

 10. geacht heer herrenberg jullie bekijken alles in bredere kader vandaar dat je bedreigd werd door de chinese mafia’s.
  Altijd afgeven op anderen dat is defecte eigenschappen van de nps zelf lopen ze te stelen, roven, moorden en het land verkopen noem maar op klote zooi van gemaakt de nps.


  Maak melding

 11. wat de surinamers niet weten zijn is dat bepaalde mensen dat china niet wil hebben in hun land proberen ze te dumpen in suriname

  pas jullie maar op


  Maak melding

 12. @granripper: mooi toch dan kunnen ze in een nieuw land als Suriname een nieuw bestaan opbouwen. Hele maatschappij heeft er baat bij. Kijk eens naar Nederland van begin van de vorige eeuw. Toen kwamen ook Chinezen Nederland binnen via Rotterdams Katendrecht. Waren uitgekotst door de Nederlandse bevolking en nu een eeuw later zijn het meest succesvolle immigranten en hun nakomelingen zijn intellectuelen.


  Maak melding

 13. Meeste mensen in Suriname vinden de Chinezen een aanwinst voor hun land. De meeste lezers en bezoekers van deze site vinden dit ook.

  Democratie heeft gezegevierd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.