dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname huurt buitenlandse bauxietexpertise in

Suriname huurt buitenlandse bauxietexpertise in

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 2 jan – Buitenlandse experts komen helpen bij het analyseren van Suriname’s bauxietsector. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Data van allerlei aard zullen extra onder de loep worden genomen. Dat geldt ook de gegevens van de bauxietbedrijven BHP Billiton en Suralco.

Niets zal aan het toeval worden overgelaten. “Het is een top deskundig team dat zich zal oriënteren in de gebieden die de komende jaren een rol zullen spelen in de bauxietsector. Ook de administratie van Billiton en Suralco zal onder de loep worden genomen”, zegt Rusland. Suriname wil zo goed mogelijk zijn onderhandelingspositie bepalen. Alle omstandigheden worden meegenomen.

Bovenal moet de productie worden gegarandeerd. Onderbreking behoort niet tot de opties, ook niet nu Billiton wil opbreken. “We verwachten advies over wat te doen om de productie te garanderen en de te nemen stappen te bepalen”, aldus Rusland. Suralco’s moedermaatschappij Alcoa heeft nog geen duidelijkheid gegeven over de eigen positie. De reserves in West-Suriname zijn nog vrij.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

17 REACTIES
 1. Hiermee geeft minister Rusland dus toe en te kennen dat Suriname niet beschikt over kennis en expertise. Yes, we can? Yes, we can helemaal niets!! Deze buitenlandse experts zullen in hun rapporten een sustainable analysis maken in het voordeel van “buitenlandse” bedrijven. Weer niks, jammer.


  Maak melding
 2. Denken is een kunst, achter het net vissen niet…
  Grootste kabinet aller tijden in suriname maar nooit iets voor het arme volk gedaan..
  Geleerden vluchten het land weg ,hele familie van de huidige politici hebben 2 paspoorten.
  Pffff even zuchten en puffen hoor…
  “Wat zit je te zeuren”.
  Voel me gen**id door de politiek

  politiek=liegen om je eigen doelstellingen te behalen.
  Politiek= Liegen en bedriegen.
  Regeren= zakken vullen ..

  HEhe… wéér wat geleerd.

  Politiek zonder visies..


  Maak melding
 3. Ik hoop dat Suriname goede deskundigheid inhuurt.Het is me steeds duidelijker geworden dat Suriname heel veel inkomsten uit de bauxietsector is misgelopen.Men moet voorkomen dat Suriname nogmaals als grondstofleverancier gaat dienen voor de nieuwe opkomende economische machten.

  Recent zag ik op Discovery Channel een reportage over de productie van verschillende soorten schuurpapier.Dit is een miljarden business.

  Voor de productie van schuurpapier heeft men nodig ruwe bauxiet en aluin(pimba),en vellen linnen van kunstof.Men verhit en vermengd de bauxiet met aluin en naargelang de korrelgrootte maakt men de verschillende typen schuurpapier.

  Het mengsel maakt men vervolgens vast op vellen linnenstof.Hiervoor gebruikt men speciale lijmsoorten voor. Ook moet men te weten dat aluin als basisgrondstof dient voor de verfproductie.Suriname kan nog heel veel inkomsten krijgen uit de bauxietindustrie.

  Suralco en Biliton zijn voor geen cent te vertrouwen.De Surinaamse overheid moet wel rekening houden met de econnmische recessie die nu aan het opkomen is.Wereldwijd is er sprake van een economische teruggang.


  Maak melding
 4. Buitenlandse expertise? Waar heb dit meer gehoord? O, ja, bij het noordelijk grensgeschil met Guyana. Suriname heeft daarbij flink moeten inboeten. Helaas, helaas.


  Maak melding
 5. Suriname kan expertise betalen voor het analyseren van de bauxiet sector. Mijn vraag is, zijn er geen expertises in het land deze analyses te kunnen doen. Nu de prijs van bauxiet zo laag ligt en dat komt door de Amerikaanse auto industrie, denkt de minister om de komende jaren een betere rol te spelen in de bauxiet sector.Dat vind ik zeer optimistisch,weet de minister hoe het dit jaar wordt? als de na vraag van Aluminium te laag is? dan zal men de productie moeten stoppen,en dan zullen vele mijnbouwers hun werk verliezen.De landen die van de mijnbouw profiteren zijn de landen die de veredeling zelf uit voeren en daar mede veel geld verdienen.In Suriname heb je geen veredeling daar door heb geen industrie”le ontwikkeling waar het meest geld te halen is. Hoe staat het met de goud industrie daar heeft men zeker expertises gehad en hoe veel heeft het land verdient?Was het niet deze minister die over buitenlandse expertise spreekt? hoe komt het dat men zulke slechte contracten tekent? Ik zou graag dat Suriname zich meer in de landbouw concentreert waar nu meer geld te verdienen is,eten wil en ieder kopen dus heb je een productie voor nodig.


  Maak melding
 6. Even een vraagje blaka bakra, het is dus inderdaad zo dat we grotendeels niet over de kennis en expertise beschikken. Maar hoe pak je het dan anders aan?


  Maak melding
 7. Zijn wij Surinamers nog steeds zo dom ..
  Waar zij de Surinamers die het beste zijn gekozen in europa of nederland .
  Sorry ze zijn geen Surinamers!!!!!!!!!!…
  Vene telt deze mensen niet mee…..


  Maak melding
 8. Iedereen die kritiek heeft op het inhuren van expertise weten kennelijk niet dat het gebruikelijk is in de moderne wereld. Bedrijven, regeringen, overheden kopen allemaal experise in als zij de deskundigheid niet in huis hebben. Dat erkennen is een teken van kracht en komt professioneel over. Doen alsof je de kennis in huis hebt en je ogen sluiten voor de realiteit heeft ons land in het verleden aleen maar windeieren gelegd. Beter nu het licht zien dan blind varen op je eigen domheid.


  Maak melding
 9. Welke buitenlandse experts hebben in het voordeel van een arm land gewerkt?Buitenlandse experts zullen en werken in het voordeel van westerse bedrijven. Wat heeft suriname overgehouden van het grensgeschil nabij guyana waar de olievoorraden zijn ondekt. Het was weer een buitenlandsbedrijf die voordelen aan zou hebben en het is ook in het voordeel van dat bedrijf gehandeld.

  Ziet men soms de werkelijkheid niet meer. Geleerde surinamers vertrekken uit suriname vanwege de bureaucratie. Surinamers die in het buitenland hebben gestudeerd en gewerkt worden tegengewerkt in Suriname door surinamers en de politieke ambstdragers.

  Volgens mij worden er uitspraken gedaan om even belangrijk te spelen. Waar is de grote mond van de surinamers dat zij zonder buitenlanders het land kunnen opbouwen.

  maar goed de verkiezingen naderen dus alles moet weer glad gestreken worden….


  Maak melding
 10. klodi, het gaat erom dat we al sinds 1975 zogenaamd onze eigen boontjes doppen. dat onze leiders een grote bek hebben, politiekje spelen en sinds 1975 geen moer hebben bereikt. Natuurlijk is het inroepen van deskundigen nu een noodzaak. Maar als je als land weet dat bauxit je primaire bron van inkomsten is dan moet je jezelf daarin specialiseren, daar hoef je volgens mij geen vreubelschooldiploma voor te hebben. Moeten onze alwetende slimme slampampers van leiders daar niet aan denken? Hoe lang klootzakken we nog verder?
  Wat stelt suriname nog voor als het geeneens de lef heeft criminelen met opsporingsbevel op te pakken en deze zelfs in het parlement toe te laten? Ik zeg 1 grote orkaan in het land om de boel weg te wassen, opnieuw beginnen met frisse leiders zonder rassenpoitiek.


  Maak melding
 11. Wat een loosers, de meeste forum leden. Zoetwatermatrozen noem je dat. Denken dat ze heel wat zijn, maar onder tussen.

  Wat komt er bij kijken bij het opzetten van zo’n industrie en welke ervaring is daarbij aanwezig binnen SME?
  – Ontginning van het gebied. Een nieuwe moderne kijk op zaken als milieu en rechten van locals is nodig. Het is meer dan afgraven alleen. Het is een mega project en het moet natuurlijk wel zo zijn dat er na de winning geen woestijn overblijft.
  – Transport. Als we Paranam instand houden dan zal ook daarvoor een goed plan moeten komen. Gaan we via het water vervoeren? Wat is de impact? ZIjn er alternatieven?
  – Productie zelf. Ja daar kunnen we meeliften op de expertise van Suralco, MITS EN VOOR ZO VER aanwezig in SME en toegankelijk.
  – Afzet van aluminium als grondstof. De huidige wereldmarkt is een gesloten markt met slechts weinig producenten die de lakens uitdelen. Hoe gaan we daarmee om? Hoe zullen die reageren? etc.
  – Afzet van eindproducten als plaatwerk en lievernog profielen, aluminium halffabricaten, etc. Dit is volkomen nieuw in SME. We hebben eigenlijk nagenoeg geen industriele ervaring en zeker niet als het gaat om de vermarkerting van die producten op een werled schaal.
  – Marketing, zie boven. Komt bij diverse zaken (in)direct aan de orde.

  Kortom het is ambitieus en vele malen complexer dan bv staatolie. Immers staatsolie levert slechts een beperkt aantal import vervangende producten. In dat geval zijn er noemenswaardige concurrentie voordelen. Maar bij de bauxiet zullen die er niet zijn.

  Kortom het plan kent nog vele te overwinnen obstakels. Obstakels waar de meeste SME zelf nog nooit van gehoort hebben. Het plan is gedurft, mega groot en ambitieus. Laten we hopen dat het gaat lukken.


  Maak melding
 12. Dennis, met alle respect, eigenlijk ging het mij erom antwoord te geven op velen die op dit forum alleen maar zitten te schelden en te vloeken op de regering en zijn ministers. Nu zie ik dat over dit onderwerp wel degelijk gemotiveerde antwoorden komen. Weg met die zeikerds die alleen maar zitten te katten en te zeggen: Wij kunnen dat zelf wel! Nee dus. Ik ben het eens met @ 11. We zullen eindelijk in Suriname eens verder moeten kijken dan ons neus lang is. Misschien dat er dan in de nabije toekomst iets moois in het verschiet ligt. Mét buitenlandse expertise. En by the way: Het zijn wel de buitenlanders die de natuurlijke bodemschatten van Suriname ontginnen (en natuurlijk verkopen).


  Maak melding
 13. De suris zijn echt dom onderontwikkeld kijken niet verder dan….

  Kijk maar om je heen ieder burger is import .
  De suris die buiten suriname wonen werken leven zijn dat geen buitenlanders in den vreemde.

  De chinezen die gekomen zijn en een welvarend bestaan hebben gecrëerd in surbo zijn dat geen buitenlanders

  De afro’s in surbo zijn het meest die arbeid schuw zijn in het land heeft niets met dicrimi of rasisme te maken zijn harde feiten.

  Plaats je een advertentie,zal nooit een echte blaka-mang komen soliciteren maar grote bek altijd ..
  Kom maar op onverwacht langs die huizen staan al meer dan 150 jaar in de zelfde houding of vallen bijna om maar wel een grote 4-wheel drive voor de deur op straat..
  Op zanderij de enigen die bedelen voor je koffer zijn …
  In coronie kan je niet eens een koskos kopen langs de weg..
  We hebben het over ontwikkeling van surbo..
  Maar wel bij de overheid in loondienst zeven-even..
  En dan maar klachen á serie né go..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES