zaterdag, april 20, 2024

Buuf

-

Does Travel - naar Suriname

Door Usha Marhé – Ik heb vandaag (Owru Yari) gelachen, dus mijn dag is goed. Buurfrouw is voor een paar weken naar Su, gisteren vertrokken. Krijg ik net een sms van d’r: ben met ma onderweg naar dokter, in taxi met om de 300 meter motor stik…gezellig boi…

Ik zie het al voor me oog: je bent net aangekomen in Su, een nachtje geslapen om van die jetlag af te komen, mama verwend je met een heerlijk ontbijt, wat wil zeggen dat je je bijna ziek eet aan verse vruchten als papaja en manja, die écht zongerijpt zijn. Daarna sleept ze je naar de familiedokter, want al woon je al twintig jaar niet meer daar, hij is nog steeds je familiedokter. Ze sleept je mee, want voordat je naar Su vertrok, heb je door de telefoon tegen haar gezegd dat je je niet goed voelt, en je bent al een paar keer achter elkaar ziek geweest. Na het bezoek aan die famiriedatra sleept ze je verder mee, om je zieke knie te laten behandelen door een andere ‘alternatieve therapeut’, want je weet maar nooit, kande wan san du yu.

Dus dan belt ze een taxi om na die famiriedatra te gaan. Die taxi komt. Er zijn een heleboel goeie in Paramaribo, maar soms tref je het niet. Dus van tevoren heb je gehoopt dat het een taxi is zonder gaten of kapotte ramen, met stuur en wielen. Nooit had je gedacht dat het een taxi zou zijn waarvan de motor om de driehonderd meter zou stikken, op z’n Hollands gezegd, af zou slaan. Dus voordat je bij de dokter bent, die je hart en bloeddruk gaat tjekken, is je bloeddruk al flink omhoog gegaan. Ija baja, misschien is het een deal van die dokter en die taxisjaffeur toch… zakelijk gezien word je per gereden meter interessanter. Maar om je bloeddruk te verlagen, sms je je vriendin in Holland dat je goed bent aangekomen, en dat die taxirit gezellig is boi….

Aaj, mi lafu. Dank je wel buuf, want hier is er niet zoveel om elke dag te lachen, a kowru gevaarlijk. Als je terug komt, let op hoor met al die Schipholcontrole. De laatste keer toen ik terug kwam, kon ik wel gauw doorlopen, den no moeilijk mi. Gelukkig hebben ze die drie pakken droge garnalen niet gezien, die ik met mijn laatste SRD’s op Zanderij heb gekocht. Van die mevrouw achter me hebben ze het wel ontdekt en weggegooid. Als je d’r koffer zag: die pakjes garnalen van haar lagen tussen sem en andere groenten, niet eens verpakt maar gewoon zo gestrooid in die koffer. Een Ons Belang oogt ordelijker. Ze was boos! Ze vertelde in het Sarnami wat ze allemaal zou willen doen met die douanemensen. Gelukkig verstonden ze d’r niet, anders hadden ze ook nog al haar lichaamsgaten onderzocht, met gehandschoende vingers. Daar ging d’r droge garnalen-aardappel-kouseband met roti, die ze zou klaarmaken. Ma dat is niet het ergste. Veel erger van terugkomen in Nederland is dat je weet dat je gaat worstelen met die donkere, koude winterse maanden, die nog komen.

Buuf, laat de zon je hart en je botten flink opwarmen baja. Eet je flink papaja voor me, en cayennemanja? Laten die muskieten je niet rampeneren hoor. Groet je moeder fo me, en zeg d’r dat ik heb gevraagd of ze je flink onderhanden neemt, met die nonsens die je hier met je gezondheid maakt. Mang. We moeten zo lang mogelijk van onze tweede jeugd genieten. Ie sabi toch… Schiet ook een pagara voor me hoor! En vergeet niet om aan al onze famir’man in Suriname te vertellen – als ze met hun bombels al die ouwe boze geesten wegschieten – dat 2009 ondanks de recessie ook het jaar is van kansen. Want we gaan spannende film zien vanaf 20 januari toch. Ik heb m’n kaartje al gekocht!

© Usha Marhé, december 2008 – www.ushamarhe.nl

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

10 REACTIES
 1. Weer zo’n negatief opgeblazen verhaal om alleen al een a4 te vullen en wat aandacht te trekken.

  Mensen hou op met al dat negatief gedonder..

  Ik ben een ras echte suri en ben ook regelmatig in surbo,maar die tijdperk is allang voorbij met die kapotte wagenpark.

  Bijna ieder gewardeerde surinamer heeft een 4 wheel drive op zijn erf staan en de taxi’s zijn ook modern uitgerust en schoon.

  Ik ben van lelydorp en daar staan tientallen taxi’s te wachten op hun clienten ze moeten wel schoon en beleeft zijn anders verdienen ze uiteraard niks.

  Gun die mensen ook hun armoede en de leven die ze leiden..

  veel succes..

  Voordat je uit het welvarende egoïstische holland vertrok,wist precies waar je naar toe ging en hoe de omstandigheden daar zijn,,dus lul niet accepteer het of ga niet..


  Maak melding
 2. Moesje Marhe, als dit jou bijdrages moeten worden op Waterkant; dan kan je er beter gelijk mee ophouden!
  Wat een slap uit de duim gezogen Wan Pipel achtig verhaal.
  Toen jij naar Nederland vertrok reden ze in taxi’s waar de rook door de bodem in de auto kwam! Waarschijlijk ben je sindsdien niet terug geweest.
  Dat moesje achtig gedoe heb je zeker van die malloot van een Jurgen Raymann; die het anno 2009 nog van stereotypen moet hebben!
  Neem maar een voorbeeld aan Iwan Brave die volwassener schrijft!
  We zitten niet te wachten op een Mai die als een Koto Misie doet!


  Maak melding
 3. Ai baja Usha,
  Wat leuk moest zijn is weer eens niet zo amused.
  Schrijf voortaan een reeel stuk. Geschreven naar suri 2009. Je schrijfstijl is voortreffelijk dus doe je best no.


  Maak melding
 4. niet zo negatief mensuh. dit is su entertainment , anders kijk je naar de ned. programma’s die elkaar kopieren. eehe.
  wang boeng 2009. ie nom de so swa swa. lafoe dang en schrijf zelf een colum of doe iets positiefs


  Maak melding
 5. Zo slecht heeft ze het alweer niet bedoeld. Ok, zo negatief heb ik het niet opgevat, maar ieder zijn eigen mening. Ik ben ook een rasechte Surinamer, maar we weten allemaal dat de taxichauffers in hun 4wheel drive ‘ritjes’ gaan rijden. Ze rijden het liefst in hun ‘werkwagen’.

  Ik snap niet waarom de eerste drie mensen zo erg hebben gereageerd. Natuurlijk kun jij je mening geven, maar dan wel op een behoorlijke manier. Ik denk dat we bij een discussie beter geen ordinaire taal kunnen gebruiken.
  En wat als die Mai of die Ouwma in die koto op sarie wilt wandelen. Ik vind het juist goed,want dan zijn wij alvast goed op weg naar natievorming. Door racistische uitspraken blijven we vlak daar waar de voormallige kolonisten ons hebben achtergelaten.


  Maak melding
 6. no.5
  4187 Surinamer
  Je snapt niet waarom ik zo heb gereageerd?!
  Wat dacht je van het niveau van haar colom? Vergelijk het met de nieuwste colom van Iwan Brave! Volgens mij maak jij er een discussie van door “ordinaire taal” te bespeuren in de reacties! Misschien is het beter even het woord “ordinair” optezoeken in de Van Dale!
  Het zal mij worst wezen wat ze wil aantrekken, maar ik vind het storend dat men een groep zo neerzet; terwijl er al een paar generaties hier zijn geboren die zich niet herkennen in dit gedrag!


  Maak melding
 7. Raar ik vraag me wel af of die buurvrouw daadwerkelijk naar su was met vakantie en niet een andere land.Waar de auto,s nog uitgevonden moet worden. want ik regelmatig naar sur, en wat jij verteld heb ik dus jaren niet meer gezien. En het kan ook dat die taxi toevalig motor pech had?. Maar vind het wel heel erg dat mensen die het een beetje beter bij kas zit zo neer op de andere kijkt. Ik weet een ding, ze leven gelukig en gezonder dan wij in Nederland. Zij lachen ons vierkant uit.


  Maak melding
 8. De taxi’s in Suriname verkeren doorgaans mechanisch in goede conditie. Het onverhoopt tanken van brandstof, waarin waterfracties voorkomen kunnen al voor een haperende motor zorgdragen, -ook al zou het om een splinter nieuw voertuig gaan-. Dus snap ik die hele ambarang niet, die hier wordt opgevoerd.


  Maak melding
 9. Zo negatief is het niet hoor. Ik vind dat positieve kritiek . Suri ziet er anno 2009 anders uit en dat mag uitgedragen worden.Ben het wel eens dat zo een artikel eigenlijk niet de ophef waard is. De schrijfster kennende zal ze toch haar best moeten doen om een geloofwaardiger stuk te schrijven. Eeerlijk, het kan haar toch alleen maar motiveren? Ik wed dat ze dit niet meer doet, maar volgende keer met een echt verhaal komt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES