Toekomst Suriname deels in nijverheidsindustrie

24

PARAMARIBO, 21 dec – Suriname zal het voor een belangrijk deel van zijn economische toekomst moeten hebben van de kleinschalige nijverheid. Dit zegt minister Clifford Marica van Handel & Industrie, HI. De behoefte is nu al af te lezen aan de toename van bedrijfjes in handwerk. De overvolle formele bedrijvigheid is niet in staat voldoende werk en inkomen te garanderen.

Aan de andere kant neemt de omvang van het arbeidspotentieel toe. “We geloven dat er potentie zit in deze industrie, het gaat om producten die exclusief in eigen land gemaakt worden en concurrerend genoeg zijn “, zegt Marica. HI zet zich dan ook in voor een stevige ontwikkeling. Om ook aan de verwachtingen te voldoen, moet de zogenaamde craft industrie enkele treetjes hogerop.

Nu wordt nog vaak beperkt geproduceerd. Leerbewerking en het maken van souvenirs en cultureel getinte kleding zijn veelal hobby. Om de grotere rol ook waar te maken, zal het professionalisme in moeten komen. “Maar dan moet je de randvoorwaarden scheppen, zoals trainingen om het creatief denken te laten uitbotten. We kijken ook naar de exportmarkt, onder andere Nederland waar veel Surinamers wonen”, aldus Marica.

24 REACTIES

 1. heer Minister,het is allemaal wishfull thinking.Dat deze sector deels voor een booming economie kan zorgen is meer dan waar.maar de randvoorwaarden om het zover te krijgen zal toch gecreerd moeten worden door deels de overheid en een grotere invloed van kredietverstrekkers zodat deze ondernemers in de dop of zo u wil hobbiesten proffessioneler kunnen ondernemen.En dan bedoel ik soepele leningen onder strenge voorwaarden voor het terugbetalen zoniet terugvorderen van middelen.De overheid kan een grote hulp zijn bij het scheppen van ruimte en infra,en kan ook nog bemiddelen indien er sprake is van export zodat al die rompslomp deze kleine ondernemers bespaart blijft.Al met al de ondernemingsgeest is sterk aanwezig nu de Overheid nog en kredietverleners.


  Maak melding

 2. weer niet goed?
  Surinamers die buiten Suriname wonen reageren altijd negatief. volgens mij zijn de meesten gefrust of denken beter te weten. Suri’s in Suri (de kleine man of vrouw) werken hard om rond te komen. Als deze minister iets zegt verwachten wij van hem, dat er iets beters moet komen voor deze mensen. dus, even afwachten. made in Hong Kong, Taiwan of China waren toch spulletjes die gewoon op het achter erf werden vervaardigd. bijna yari tapu. kow bigin winsi den Suma drape a yari di ey kon, soso bun sani.


  Maak melding

 3. Ja Marica, kraaltjes, poppetjes, souvenirs, cultureel afrikaans getinte kleding zal de economie van Suriname redden.

  Ik snap niet hoe je aan die positie bent gekomen. Maar je heb helemaal gelijk!!!!!


  Maak melding

 4. Dombo, Surinamers kopen geen souvenirs van eigen makelij. Je moet je op de toeristen richten.Creeer een plek waar deze mensen permanent hun waar kunnen verkopen aan de toeristen.


  Maak melding

 5. Deze mini-ster zei op de laastsgehouden KKF beurs, dat het aantal bedrijven op die beurs is toegenomen. Klopt helemaal, het aantal chineze handelshuizen op de KKF beurs zijn toegenomen, terwijl er steeds minder Surinaamse bedrijven te zien zijn. En wat doen het ministerie op de Surinaamse ondernemingen te faciliteren, waarom moeten Surinamers een jaar wachten op een bedrijfvergunning. Waarom is de investeringwet nog niet operationeel, waarom staat Suriname zo laag op de ranglijst van landen die investeringen bevorderen?


  Maak melding

 6. Suriname, het land van de Meesters in de rechten, Onderwijzers, Doktorandussen en zich zo noemenden is er geen ruimte voor nijverheid. Breng maar een bezoek aan de verschillende instellingen waar werktuigbouw, autotechniek, bouwkunde, machinebankwerken, schilderen en wat dies meer zij wordt onderwezen. Het ziet er allemaal niet uit daar waar de aankomende vakman wordt “gevormd”. Er zal heel wat moeten gebeuren eer ingenieurs hier vaste voet aan de grond krijgen. Door gebrek aan kapitaal en visie is er over het algemeen geen ruimte voor preventief onderhoud. Kapitaalgoederen bereiken dan dan ook heel zeldzaam hun economische levensduur.


  Maak melding

 7. HUH excuse me…!!
  Ik denk dat de minister gesponserd word door de lobby van de hand nijverheidsindustrie,let wel industrie. De grote nijverheids baronnen van suriname.
  Ze hebben hem dronken gevoerd en een microphone in de hand geduwd en kwam hij met deze uitspraak.
  Anyways alle grappen op een stok. Ja de nijverheid is zeerzeker aardig voor touristen. Daar kunnen mensen hun brood mee verdienen. Misschien zou er centra moeten komen waar deze mensen bijelkaar kunnen komen. Een plaats waar ze hun waar ook gelijk kunnen laten zien en verkopen. Een grote atelier/galery voor de nijverheid dichtbij de touristische stromen.


  Maak melding

 8. Ik lees altijd van die reactied maar nooit met oplossingen. Volgens mij zijn hier bepaalde mansen alleen om negatief te reageren. Maar oplossingen bieden zij niet aan. het zijn meer Suriname haters, want niks is goed.


  Maak melding

 9. Geachte redactie,

  T.a.v. dit thema zou de Republiek Suriname eens een voorbeeld kunnen nemen aan de Nijverheid Industrieën in Afrika, zoals in The Gambia en Ghana als voorbeeld.

  Men eens een kijkje kunnen gaan nemen in wat men produceert aan producten in het slaven fort The Cape Coast Castle aan de Westkust van Afrika en in Fort Elmina,die dagelijks gretig aan de man worden gebracht.

  Derhalve adviseren wij van de bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya deze minister, om als voorbeeld met een delegatie bestaande uit ambtenaren en locale nijverheidswerkers, eens een rondleiding te maken in de Nationale Culturele Markt in Ghana, gelegen naast het Kwame Nkruhma Memorial Park.

  Je weet niet wat je ziet aan creativiteit, waar de Republiek Suriname heelveel van zou kunnen leren.

  Men hoeft beslist niet het wiel weer uit te vinden.

  De Surinaamse Nijverheids Industrie zou daar in Ghana enorm veel inspiratie aan ideeën en management ervaring omtrent de aanpak omtrent deze industrie op kunnen doen.

  Een enorme markt met een veelheid aan producten van A tot Z, die gretig hun weg vinden naar Europa en andere landen.

  Jammer dat voor een groot deel van het Surinaams kader, welke slechts Europees georiënteerd is, slechts Europa en de Verenigde Staten van Amerika als voorbeeld gelden. Ach ja, ze weten ook niet beter.

  Maar ze zouden ook bij de NDP delegatieleden o.l.v. Desire Delano Bouterse kunnen informeren, want zijn naam staat in deze forten met dag en datum in het bezoekers-register aldaar genoteerd als ‘belangrijke gasten’, die indertijd bezoeken aan deze forten gebracht hebben.

  En wij kunnen daarvan getuigen, omdat het moment dat wij als bezoekers ons aan de Ghanese rondleiders als ‘Surinamers’ kenbaar maakten, de reactie aldaar gelijktijdig was van; Desi Booterse met dubbele ‘oo’.

  Succes.

  Odi,


  Maak melding

 10. Wil de minister zeggen dat de economische situatie in Suriname afhankelijk is van het vervaardigen van leren polsbandjes, kralenkettingen, sambaballen en andere prullaria? Leuk voor de toeristen, maar verder? Wishful thinking. Leer eens GROOT te denken, heer minister. En wederom ben ik het eens met Pinto.


  Maak melding

 11. suriname een land van meester in de rechten onderwijzers en doctorandussen. dat klopt allemaal kennis is macht daarom is het ook verstadig om die mensen te koesteren en goede vooruitzichten te bieden intellectuelen heb jij nodig om jou land vooruit te brengen en om ze te doden is het somste wat je kan doen , suriname is kleine land met kleine bevolking dus om die redenen begrijp de minister wel .


  Maak melding

 12. Op zich denk ik dat de minister het goed bedoelde alleen het woordje “belangrijk” had hij weg moeten laten. Tuurlijk ligt de toekomst van Suriname deels in de nijverheidsindustrie, zoals het ook deels in de landbouw, visserij, mijnbouw, bosbouw, dienstensector enz. enz.


  Maak melding

 13. @nummer 14
  ik zie dat jij een bewonderaar ben van bouterse is het niet zo dat bouterse en nog vele zogenaamde leiders goed kunnen inspelen op bepaalde gevoelens die nog leven onder de zwarte bevolking en daar misbruik van maken onze voorouders zijn slachtoffers geweest van de geschiedenis het domste wat wij kunnen doen is om weer van die zelfde geschiedenis slachtoffer worden de zogenaamde slachtoffer rol , een belangrijke onderdeel van ons recente geschiedenis is dat bouterse de zelfde slaven meester mentaliteit heeft toegepast op zijn landgenoten in het fort die daar bekend om was sommige gaan zeker zeggen wat heeft dit met het onderwerp ermee te maken mss niets maar ik erger mij iedere keer aan die zogenaamde bewustwording van deze man zijn beweging.lucky dube niet iedere blanke is mijn vijand en niet iedere zwarte is mijn vriend.


  Maak melding

 14. Mijn vader zei het altijd, Jongen dit land is zeer vruchtbaar als je je wandelstok in de aarde indrukt begint het naar een paar dagen te groeien. Men moet het in de landbouw zoeken want daar zitten de vele mogelijkheden voor Suriname. Het land beschikt over vele schatten die moet men goed gebruiken, neem bv het hout dat land bezit, dat dure edele hout dat kun je voor eigen productie gebruiken en niet naar Europa en China exporteren. Je zou ook met een vis teelt beginnen zo als de Vietnamezen dat doen en waarom niet met garnalen, en de vruchten aanplant te vergroten.


  Maak melding

 15. Geachte heer/mevrouw Du (reactie no. 18),

  U stelt dat u ziet (‘concludeert’ zal u bedoelen) opgrond van onze ‘bewuste houding’, dat wij bewonderaars zijn van de Surinaamse Vrijheidsstrijder Desire Delano Bouterse. En dat volgens u blijkt, dat hij en nog vele zogenaamde leiders, goed kunnen inspelen op bepaalde gevoelens die nog leven onder de zwarte bevolking en daar misbruik van maken, doordat onze voorouders slachtoffers zijn geweest van de geschiedenis.

  En stelt u op grond daarvan vast dat dat het domste is wat wij kunnen doen, om weer van die zelfde geschiedenis slachtoffer te worden, het zogenaamde ‘slachtoffer rol’….

  Wel beste heer/mevrouw,

  Dat wij slachtoffer geweest zijn en dat wij dat relatief nog zijn, hoeven wij beslist niet te ontkennen, kijk maar om je heen m.b.t. het racisme, discriminatie en uitbuiting mondiaal. Trouwens, het is geen ‘rol’ die slachtoffers spelen, het is hun ‘zijn’ als onlosmakelijk deel en als gevolg van hun persoonlijke geschiedenis, wat elk individu of land gemaakt heeft tot wat het is geworden.

  Hoe minachtend noemt u bijvoorbeeld dan de jaarlijkse dodenherdenking en alle ander herdenkingen, waar onze kinderen verplicht worden hun respect voor op te brengen? Dus wat is er dan mis met onze doden herdenkingen. Of heeft u er moeite mee, omdat die herinnering omtrent uw ‘zijn’, tegen uw zinook tegen het licht geworpen worden?

  Maar gelukkig zijn wij ons ervan bewust, dat dat gegeven (het slachtoffer zijn) niet bepalend is voor ons ‘zijn’, maar wel belangrijke donkere bladzijde illustreert in ons leven. Want de strijd van onze voorouders was vooral ook een bittere vrijheidsstrijd, vol dapperheid en passie met als voornaamste doel: vrijheid, rechtvaardigheid en welvaart. En die strijd is nog lang niet gestreden, kijk om je heen.

  En alstublieft, geef u niet alleen de heer Bouterse alle credit m.b.t. onze bewustzijn, omdat er veel meer oorzaken ten grondslag liggen. Laat ook wat aan ons over, vooral vanwege het feit dat wij veel lezen en gelezen hebben, veel lezingen volgen, veel schrijven, veel discussiëren, veel reizen en veel communiceren over allerhande onderwerpen betreffende bewustzijn en de strijd tegen onrecht jegens de mensheid. Dus Bouterse alleen belonen, lijkt ons niet helemaal eerlijk, maar wij bedanken ook hem bij deze.

  Want, hoe dan ook blijven wij van de Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya van mening dat toen wij Desire Delano Bouterse goed aan het bestuderen waren, samen met Kwame Nkruhma en vele andere Afrikaanse leiders zoals Steve Biko, en vervolgens Malcolm X en Martin Luther King erbij haalden, waarbij je ongewild beland bij de strijd van Nehru en Ghandi, dan kan je niet tot een andere conclusie komen, dan dat de geschiedenis zich is blijven herhalen. En dat de strijd voor vrijheid en rechtvaardigheid, nog lang niet gestreden is.

  De controverse tussen rijk en arm, rijke landen en arme landen, multinationals en kleine boeren, Ontwikkelingslanden en zogenaamde Derdewereldlanden, dat die strijd nog steeds levendig is.

  En wij en velen met ons, zien het als onze plicht de gemeenschap te helpen daar enigszins bewust van te worden, maar bovenal een poging te wagen de mensheid, voornamelijk onze jongeren, te redden van vele onwetendheden welke zich dagelijks om hen heen afspelen.


  Maak melding

 16. @ EBU ZOGENAAMDE BEWUSTWORDING.
  voor de laaste keer dan maar reageer op jou onzin,luister om bouterse te noemen in een adem met biko malcolm x, mandela, martin luther king nehru gandi nkruhma te noemen doe jij deze mensen echt tekort en je beschadig deze mensen echtwaar , en als jij een moordenaar wil bedanken voor zijn bewezen diensten moet jij weten ik veroordeel deze man en als het aan mijn lig gaat hij in de gevangenis en al dat andere geklets en geleuter van jou stuur ik naar de rijk der fabelen , dit land laat zien dat zij de mensen die met hun leven hebben betaald voor de bevrijding van dit land zodat jij en ik in echte democratie kunnen leven dat zij die mensen niet zijn vegeten zijn, en daarom deze mensen iedere jaar herdenken. en als jij ook daarmee problemen hebt dan zeg dat genoeg over jou zelf hoe jij in elkaar steekt weet jij wat en tunnel visie is daar leeft jij in mie boi , over de jongeren gesproken laat zij naar school gaan kennis vergaren zodat zij een betere burger kunnen zijn in welke land zijn willen wonen of leven want kennis is macht kijk maar naar obama blijft niet hangen in het verleden kijk naar het heden ontwikkel jou zelf wat ik nog tegen de jongeren wil zeggen kijk uit voor valse profeten zoals bouterse want die houden jou dom voor eigen gewin kijk maar wat hij met intellectuel suriname heeft gedaan afgeslacht zo slim is bouterse de bekende pol pot systeem, toch wens ik jou een fijne kerst toe EBU of is dat witte man feest ????


  Maak melding

 17. ik zou willen weten waar deze EBU zich in de jaren 80-90 heeft genesteld. Bij het noemen van namen van die Afrikaanse leiders, Malcolm X en enkele Indiase vrijheidsstrijders beledigd hij/zij deze mensen. waar haal je het geld vandaan om in zo een korte tijd jezelf te verrijken en plantages, grote lappen grond en villa’s te bezitten? Gandhi sliep op een matje. Nkruma bekende speech, lees in africawithin. DDB zou niet eens tippen aan de de Ghanese schrijver Ken Sarowewa. DDB zie ik juist als iemand die aan de kant zou staan van de Ghanese regering (met Shell samen) die Ken Sarowewa met nog 19 anderen liet ophangen omdat deze kritiek had op de regering.


  Maak melding

 18. Beste Du (reactie no. 21),

  Hoe zo een fijne Kerst toegewenst?

  Dat komt zo makkelijk uit jullie zogenaamde ‘Christelijke strot’ geschoten, maar een leven leiden zoals de Bijbel dat voorschrijft en zoals Jezus zijn leven ervoor gegeven heeft, is gezien jullie levenshouding en manier van denken, verre van de Bijbel te zoeken. Dus alsjeblief.

  Wens mensen a.u.b. geen fijne Kerst toe, terwijl het lijkt alsof jullie je door een Satan laten leiden, zonder dat jullie dat enigszins door hebben. Probeer eerst eens vrede te sluiten met jezelf, met je innerlijke god, je ziel, met de Moslims bijvoorbeeld en andere gelovigen, alvorens je anderen een fijne Kerst wilt toewensen.

  Het Christendom, de Islam en vele andere hedendaagse geloofsovertuigingen, welke menen dat zij achter de ideeën van hun profeten aanlopen, hebben in onze beschaafde wereld meer schade toegebracht aan zichzelf en de mensheid in het algemeen, dat ik moeite heb deze geloofsovertuigingen serieus te nemen als God vrezend. Trouwens, welke God!

  Jullie houding over Kerst en andere feestdagen, heeft niets en totaal ook niets met jullie profeten te maken, maar slechts met Satan, die zich intussen in jullie huis, geest en levenshouding verankerd heeft in naam van jullie profeten. En dan wil je ons een fijne Kerst komen toewensen?

  En zo bedrieglijk als hoe met jullie vanuit je geloofsovertuigingen wordt omgegaan, zo bedrieglijk gedragen jullie je ook in het maatschappij gebeuren, als een fanatiek verlengstuk van Satan.

  Jullie pretenderen bijvoorbeeld iedereen te kunnen vergeven, zelfs jullie voormalige witte meesters aan toe, maar jullie zwarte broeders en zuster boren jullie moeiteloos de grond, zoals de aard van het beestje betaamd. Maar de realiteit onder ogen zien, ho maar. Dus ons een fijne Kerst toe wensen, zou ik bij deze beslist maar nalaten.

  Je stelt in je reactie dat “dit land laat zien, dat zij de mensen die met hun leven hebben betaald voor de bevrijding van dit land, zodat jij en ik in echte democratie kunnen leven, dat zij die mensen niet zijn vergeten zijn, en daarom deze mensen iedere jaar herdenken”.

  Zo, dus dan begrijp je het wel. En uiteraard hopen wij dat je hierbij ook o.a. Anton de Kom met zijn naakt standbeeld in Amsterdam Zuidoost en onze vergeten Surinaamse Oorlogsveteranen bedoeld van o.a. de Prinses Margriet Brigade. Ma.w. wanneer wij onze voorouders of onze mensen wensen te herdenken, onze jongeren bewust proberen te maken van onze geschiedenis en hoe wij uit wat voor koloniale as moeizaam maar sterker uit herrezen zijn, dan begeven wij ons volgens jou dan weer in een zogenaamde ‘slachtofferrol’. En dat is precies wat wij nou bedoelen met de kronkels in jullie denken, met je fijne Kerst in naam van Jezus en Mohammed.

  Desire Delano Bouterse, Kwame Nkruhma, Nehru, Ghandi, Malcolm X, Steve Biko, Nelson Mandela, Anton de Kom en ga zo maar door, hebben door de jaren heen van alles geprobeerd te doen om in hun land een democratische orde te vestigen, welke past in de gecompliceerde samenstelling en cultuur van hun land en gemeenschap. Dit in plaats van toe te staan dat die democratie door hun voormalige wreede kolonisator opgelegd wordt.

  Velen hebben dit zogenoemd “opstandig gedrag” met langdurige gevangenisstraffen, martelingen en zelfs met de dood moeten bekopen. En nochtans heb jij moeite mee ondanks je zogenaamde Kerstgedachte, dat te kunnen inzien, laat staan te willen begrijpen.

  Dus zou het ons niet verwonderen als ook jij in deze tijd de voormalige koning Herodes een ere groet zou toebrengen, want zo te zien en te horen, begrijp jij kennelijk de geschiedenis van de Bijbel en de kersgedachte toch nog lang niet voldoende.

  Ma waka bun nanga sabi nomo koni fu Anana.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.