Lezingen ‘geschiedenis Nederlandse Hindustanen’

18

Het Sarnamihuis organiseert begin volgend jaar een lezingencyclus met als titel “De geschiedenis van de Nederlandse Hindustanen”. In zes lezingen wordt geprobeerd een beeld te schetsen van de achtergrond van Nederlandse Hindustanen. De onderwerpen van de lezingen zijn:

1. Rond 1873: “De situatie in India ten tijde van de emigratie van contractarbeiders naar Suriname”- Prof. dr. Dirk Kolff (emeritus hoogleraar Moderne Geschiedenis van Zuid Azië) zondag 18 januari 14.00- 16.00
2. 1873- 1916: “De Hindustaanse immigratie in Suriname: het begin”- Dr. Radjinder Bhagwanbali (publicist, o.a. proefschrift “Contracten voor Suriname; arbeidsmigratie vanuit Brits Indië onder het indentured-labourstelstel, 1873-1916) zondag 8 februari 14.00-16.00
3. 1873-1927: “Oproerige Hindustanen: arbeid en verzet onder Hindustaanse contractanten in Suriname”- Dr. Rosemarijn Höfte (Coördinator Caribbean Expert Center KITLV/Royal Netherlands Institute of Southeast Asian and Caribbean Studies) zondag 8 maart 14.00-16.00
4. 1927- heden: “Integratie van Hindustanen in Suriname”- Dr. Hans Ramsoedh (surinamist; moderne politieke geschiedenis van Suriname) zondag 22 maart 14.00- 16.00
5. Heden: “De integratie van Hindustanen in Nederland”- Dr. Chan Choenni (publicist, o.a. redactie “Hindostanen, van Brits- Indische emigranten via Suriname tot burgers van Nederland”) zondag 26 april 14.00-16.00
6. Toekomst: “Hindustanen in 2025: De toekomst van de Hindustanen in Nederland”- Prof. dr. Ruben Gowricharn (hoogleraar Multiculturele Cohesie en Transnationale Studies, Universiteit van Tilburg) zondag 24 mei 14.00-16.00

Sarnamihuis, Brouwersgracht 2, Den Haag, 070 – 3651828, tram 2 en 6, Randstadrail 3 en 4.


18 REACTIES

 1. Toch te gek voor woorden??? Nederlandse Hindustanen,waar zijn we mee bezig? Hoeveel Hindustanen kwamen rechtstreeks vanuit India naar Nederland? Zijn er ook Nederlandse Creolen,Javanen,Chinezen,Indianen,Bosnegers?? Waar zijn dan de Nederlandse Surinamers??Riekt naar discriminatie, of niet?


  Maak melding

 2. Desi,welke duitser weet dat jij een surinamer bent als jij op een neger lijkt….hahahaha mi boi..
  ik bedoel ,een neger met een nederlandse naam is nog steeds een neger…jij moet niet denken dat jouw voorouders uit vriesland komen……hahaha mi boi..


  Maak melding

 3. hindustaan wil al gelijk zeggen surinamer. Nergens anders in de wereld heten onze mensen hindustanen. Het sernami hun taal is ook een surinaamse taal.
  punt uit


  Maak melding

 4. franswa

  Bedankt dat je het naar voren schuift dat Hindustaan eigelijk al surinamer is. Jammer genoeg weten veel mensen niet dat het woord Hindustaan een verzinsel is die is ontstaan in Suriname. Buiten dit vind ik het buitengewoon belangrijk dat Hindustanen hun achtergrond en geschiedenis kennen. Zo kunnen we samen hoop ik een eenheid vormen en lopen er geen Hindustanen op straat die last hebben met een identiteitscrises


  Maak melding

 5. En daar gaan we weer. Hindostanen wonend in Nederland krijgen aandacht en het is gelijk discriminatie t.o.v. de andere Surinamers.

  Creolen zijn mensen die alsmaar willen dat er alleen aandacht aan hen mag en moet worden
  besteed. Alleen hun geschiedenis, de slavernij, is belangrijk.

  Creolen hebben over het algemeen totaal geen belangstelling voor de geschiedenis van de andere Surinamers.
  De meest egoïtische Surinamers zijn de Creolen. Alsmaar alleen aan zichzelf denken.

  Daarom zal ik never een Creool vertrouwen.


  Maak melding

 6. weer een nieuwigheid!!! Sinds wanneer wordt de mislukte engels-nederlandse pronancatie term “Hindustaan” gebruikt???
  De enig juiste benaming is “Hindostaan” en geen hindoestaan.
  Wat op zich al een verkeerde benoeming is want een islamitische nazaat uit Brits-india kan nooit en te nimmer hindoestaan zijn!!!

  Bovendien goeie zaak dat Prema never een Creool zal vertrouwen want die hebben geen afgunst, zijn vreselijk jaloers op elkaar, doen aan apartheid en vermoorden of slachten elkaars familie, geliefde op vreselijk wijze of laten hun kinderen onder ongelooflijke druk bezwijken waardoor ze zelfmoord plegen, dan heeft die bevolkingsgroep alvast een alibi als het Prema overkomt!!!


  Maak melding

 7. Nationalis jedoet alsof je wat weet zielig.
  De officiele term in het Sarnami is Hidustaan.
  Sarnami is afgeleid van Bojpuri en die tal is weer doorspekt met Hindi. Hindi kent de oe als klank niet wel de u(uitspraak oe)em je schrijft het met een U.

  Verandering


  Maak melding

 8. De Hindustanen in Nederland hebben dat woordje verkracht tot HindOstaan. Het is van oorsprong HindUstaan geweest. Andere naam voor India is Hindustan. Net zoals je Afghanistan hebt, of Baluchistan, heb je dus ook Hindustan. Belachelijk dat men het om religieuze redenen tot HindOstaan moest gaan lopen verkrachten. De Indiers noemen het tot nu toe Hindustan, waarom zouden wij het dan anders moeten noemen?


  Maak melding

 9. Jammer dat Surinamers zich niet gewoon Surinamer durven te noemen. Voor de Nederlander is men toch Surinamer. Op de Antillen noemt iedereen zich naar het eiland waar hij geboren is, ongeacht afkomst van dit en dat…

  Heb toevallig gisteren op een dating site een advertentie gezien die luidt: Ik ben indiaan, creool, chinees, en boeroe dus maar lijk meer op creool.”

  Ha ha ha, pfff. Zeg dan gewoon “ik ben SURINAMER of SURINAAMSE.” Is dat soms minderwaardig ofzo, of voel jij je dan minder mens als je je gewoon Surinamer noemt?

  http://dating.nl.msn.com/profile/showprofilenocontact.aspx?&uid=MjTOpeno%2fK02Oak6VbL%2fHg%3d%3d&handle=anoeska5&tp=MF&trackingid=1012487


  Maak melding

 10. Nationalis,

  Dat jij ogen sluit voor de misdaden die Creolen in Suriname plegen en wel tegen Surinamers van Aziatische afkomst is aan jou. Als jij ze wilt vertrouwen is jouw zaak.

  Dat jij een hielenlikker bent van de Creolen is mij duidelijk, want op mijn opmerking dat ik de Creool never zal vertrouwen sta je klaar met je reactie.
  Naar diezelfde Creool die keer op keer uithaalt naar de Hindostaan, dan zwijg je in alle talen.

  O wacht eens effen, ben jij die verkrachter, moordenaar en rover die door de Creolen/Boslandcreolen in bescherming wordt genomen? Zij zijn dus jouw alibi.
  En dat noemt zich Nationalis.


  Maak melding

 11. Trots zijn op je afkomst, dat mag!
  De Surinaamse hindustaan heeft voorouders die uit India komen en daar mag men trots op zijn of niet. Men noemt zichzelf dan een Nederlandse hindustaan.

  De Surinaamse creool heeft voorouders die uit Afrika komen en daar mag men ook trots op zijn of niet. Ze noemen zichzelf in NL voortaan dus de Nederlandse creool.

  Voor alle zekerheid moet ik erbij vermelden dat we voor de autochtone Nederlander gewoon
  buitenlanders zijn; de een niets beter dan de ander.
  Het gaat om hoe je je voelt en hoe trots je op je afkomst wil zijn. Door elkaar te vernederen op dit forum geeft aan hoe slecht we met onze afkomst omgaan.

  Zo; en nu gauw terug naar de zes lezingen.

  Das


  Maak melding

 12. @ 15: Googelen op Hindostan levert me “veelal” items met Hindostan erop welke door non-hindustani’s wordt gebezigd. Ik denk dat die figuren het niet beter hebben geweten. En trouwens, op Wikipedia (ik neem aan dat die een beetje de officieele encyclopedie van het net moet voorstellen tot op een zekere hoogte) zie je dus ook dat het HindUstan is. Nergens lees je dat ze HindOstan hebben gebruikt, zelfs niet in een verdwaalde zin van ze. Ik vind het maar ronduit NEP van de Surinaaamse/Nederlandse Hindustanen om het omwille van de Hindustaanse Moslims hebben verkracht om ze ook onder die noemer te laten vallen, puur omdat de moslims zich niet “geassocieerd” willen voelen met de term Hindu. Hoe denk je dat Hindu die een inwoner is van Pakistan zichzelf moet gaan noemen? Pakustani misschien? Of een Hindu van Saoedi Arabie, wiens voorouders al jaren daar hebben gewoond? Hij blijft een Saoedi, en officieel op papier is hij een Arabier, maar dan met het Hindu geloof.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.