Legerhulp zet Surinaams parlement op scherp

23

PARAMARIBO, 16 dec – Nederlandse militaire hulp op managementniveau betekent niets minder dan het leger onder curatele stellen. Dit stelt oud-president en parlementariër Jules Wijdenbosch. Dergelijke hulp aanvragen zet de deur wijd open voor het doorspelen van staatsgeheimen. Minister Ivan Fernald van Defensie ontkent.

Nederland is niet om dat soort hulp gevraagd. “Deze minister heeft een dergelijk verzoek niet gedaan, van onder curatele stellen is geen sprake”, zei Fernald in het parlement. Een consultant aangetrokken door het ministerie van Defensie zei onlangs dat Nederlandse hulp geboden is. “Ik wil weten of Suriname ook echt een verzoek heeft gedaan. Dat zou betekenen dat onze soevereiniteit in gevaar is”, zegt Wijdenbosch.

Het bieden van hulp is niet goed denkbaar zonder informatie over de doelgroep. De kans is dan ook levensgroot dat strategische data terecht komen waar ze niet thuishoren. Volgens coalitieparlementariër Ruth Wijdenbosch is het onvoorstelbaar dat een door de regering aangetrokken raadgever zulke adviezen biedt. “Als die suggestie van hem komt, moet hij onmiddellijk worden weggejaagd.”


23 REACTIES

 1. Meneer en Mevrouw Wijdenbosch over welke soevereiniteit hebben jullie het?.Suriname mag dan officieel onafhankelijk zijn maar de geschiedenis is ons getuige dat in de Praktijk wij ons van vele actoren van buiten heel afhankelijk hebben gemaakt.En buitendien het klein legertje dat we op na houden,MI GADO,wat voor geheime strategien e.d.zouden ze op na houden.Alsof we een bijzondere rol spelen in defensie-opzicht in deze wereld.Guyana kunnen we niet eens verjagen van ons grondgebied.Komt erbij kijken dat op bijna elk vlak van besturen wij steeds terug vallen op het ex-moederland voor hulp en advies.
  Soevereiniteit is een mooi woord maar de ware betekenis telt voorlopig nog niet voor Suriname.


  Maak melding

 2. Front Front niks en ook niks anders dan een bende een bende domkoppen en een behoorlijk aantal schurken van zeer achterlijk niveau.

  Niet eens een straatweg kunnen jullie de bevolking zelf laten asfalteren.

  Dan willen jullie hulp maar zelf doen nee…nee …zelf doen…. zelf tot ontwikkeling brengen kunnen en kennen jullie ook niet jullie zijn te dom voor.

  FRONT EEN ZEER GROTE SCHANDE DAT BEHOORLIJK SCHADE ZAL TOEBRENGEN AAN HET LAND SU.

  FRONT EEN VLOEK VOOR SURINAME.

  Begin de jongens in het leger goed geld te geven en loop niet met ander rotzooi te lullen.
  MORGEN KRIJGEN JULLIE DE REKENING CONTANT…….JULLIE DOMKOPPEN.


  Maak melding

 3. Ik denk zelf dat men scholing krijgt, noem maar op b.v. LBO. MBO. HBO …Universitair..enz enz.

  Maar dat ding is als jij afgestudeerd ben de door God gegeven bovenkamer goed te gaan gebruiken.

  Maar nee !!! daar gaan zitten en als je klaar bent ben jij afgericht als een hond of ander dier voor een CIRCUS.


  Maak melding

 4. We zitten te klagen en te zeiken over het parlement.Maar als ik het goed heb is Suriname een democtaties land.D.w.z. als het volk niet te vreden is,massaal laten horen[demonstreren] en eisen dat de regering_ die wij daar gezet hebben_ naar huis gaat.Maar tot de dag van vandaag zie ik nog niemand op straat.Of zijn we ook te lui daarvoor,dan moeten we het maar accepteren.En niet zeiken.Een geheel nieuwe regering.Ieder een die daar zit moet naar huis,geef een ander een kans.

  DAT NA MI DENKI…..


  Maak melding

 5. libi suma ey fergiti. was het niet voor de onafhankelijkheid toen wij Tigri moesten opgeven? wel, dan was het Nederlands leger nog in Suri. vervolgens wie was aan de macht bij de onafhankelijkheid van Suriname. wel, NPS. toen het eiland Coeroeni bewaakt moest worden en op een dag een Guyanese helicopter overvloog, wie liet elk soldaat dan vijf kogels geven NPS als het echt tot een treffen kwam, dan waren die jongens in de pan gehakt. wie noemden de militairen toentertijd padvinders? wel, de NPS. het is geen tori, zelfs de Brazilianen en Amerikanen die training gaven en samen hebben getraind bewonderen de Surinaamse militairen. met de weinig middelen die het front hen ter beschikking stelt weten zij in de jungle te overleven. ik praat niet over een bepaald bevolkingsgroep, maar van elk lid. als alleen de NPS aan de macht was, was het beslist n.p.s nyang pina sranan.


  Maak melding

 6. Surinaamse officieren zijn in voldoende mate ingevoerd in het hoe met deze krijgsmacht om te springen. Met betrekking tot die Hollanders en of Amerikanen zouden wij hooguit wat van elkaar kunnen leren. Hier is immers geen Zimbabwe of Harrare!
  Wat ontbreekt zijn middelen en materialen.

  Wij kunnen heus wel onze mannetje/vrouwtje staan. Vraag het maar aan buitenlandse instructeurs, die hier neerstijken. In plaats van colleges te verzorgen gaan zij met meer kennis huiswaarts. Daarvan zijn er voorbeelden te over.


  Maak melding

 7. dit is typisch “maak van uw scheet een donderslag” Staatsgeheimen. hoezo staatgeheimen. Al jullie bedoelen dat de nederlandse consult zo kunnen ontdekken dat het hele militaire top als beveiligingsagenten in dienst is van Rosebel minings, het canadese goudwinningsbedrijf, dan begrijp ik deze angst.


  Maak melding

 8. Lang leve het Nationaal Leger, jongens het tij zal op het juiste moment voor jullie keren.
  Ik kon helaas bij dit onderwerp niet meer zwijgen omdat onze jongens en vrouwen die het land dienen beter verdienen.
  De tijd dat VOS alleen voor Nederlandse officieren was is voorbij!!!


  Maak melding

 9. surinamers zijn en blijven een dom volk sommige surinamers . waarom ik da zeg bosje en bouterse spelen in op de gevoelens van de surinamers die gevoelig hiervoor zijn, zijn jullie vergeten dat er cubanen in suriname waren die het surinaamse leger trainde hoe zijn hun eigen mensen moesten onderdrukken en daar hoor bosje niets over zeggen laat de nederlanders maar meer invloed in suriname krijgen beter dan cubanen en bischop uit graneda deze mensen zij met wat bezig die niet eerlijk is want ze steken de bevolking op tegen het buitenland het zelfde met wat panka beweerde is een strategie van de ndp die tegen hun gaat werken want hoe dan ook suriname als kleine land heft het buiteland nodig voor zijn ontwikkeling en ook afhankelijk dus als die retoriek van de ndp is voor die domme massa geldig en niet voor mensen met gezond verstand , waarom komt bosje naar nederland waarom oppert bouterse een dubbelle nationaliteit wie dom is zal dom blijven en zal ook in de maling worden genomen door de ndp en bouterse en de mammoetblok.


  Maak melding

 10. Onthoudt goed dat geen enkele mogendheid het defensie apparaat van een andere mogendheid zal aansterken. Het is allemaal pappen en nat houden. Noem de man/vrouw geen kapitein, luitenant of majoor als hij/zij een dubbeltje wel tien keer moet wentelen aleer deze uit te geven. Ding booi/meid skeer zakelijk!


  Maak melding

 11. hahahaha, wat een lachertje hoe groot is het Leger van Suriname 1500 tot 2000 man/ vrouw.
  Omdopen tot een amfibitische politiemacht.Opleiden voor de grensbewaking en voor controle buiten de stadsgrenzen.
  Daar heeft Suriname meer aan dan het instant houden van een legertje zonder betekenis.


  Maak melding

 12. Heeft Suriname staatsgeheimen waar Nederland iets aan heeft? En waar kwam die consultant vandaan? Raar verhaal.

  blaka bakra

  Laat de buurmannen bij jouw thuis in en uitlopen wanneer zij maar willen.
  En in zaken bemoeien tussen jouw vrouw kinderen en familie…buriky dat jij bent.

  Landverkoper, idioot jij bent, en ook nog instaat je moeder te verkopen….honderd.


  Maak melding

 13. surinamers zijn en blijven een dom volk sommige surinamers . waarom ik da zeg bosje en bouterse spelen in op de gevoelens van de surinamers die gevoelig hiervoor zijn, zijn jullie vergeten dat er cubanen in suriname waren die het surinaamse leger trainde hoe zijn hun eigen mensen moesten onderdrukken en daar hoor bosje niets over zeggen laat de nederlanders maar meer invloed in suriname krijgen beter dan cubanen en bischop uit graneda deze mensen zij met wat bezig die niet eerlijk is want ze steken de bevolking op tegen het buitenland het zelfde met wat panka beweerde is een strategie van de ndp die tegen hun gaat werken want hoe dan ook suriname als kleine land heft het buiteland nodig voor zijn ontwikkeling en ook afhankelijk dus als die retoriek van de ndp is voor die domme massa geldig en niet voor mensen met gezond verstand , waarom komt bosje naar nederland waarom oppert bouterse een dubbelle nationaliteit wie dom is zal dom blijven en zal ook in de maling worden genomen door de ndp en bouterse en de mammoetblok.

  DU

  Wat denk jij dat FRONT doet…nee noh !!!! ben jij zo gewoon Dom….verder kijk overal waar Cubaan staat zet gewoon Ned.ers of Hol.ers.

  Ik weet jij bent Du dus Doe…maar een behoorlijke don(dom) BOERIKIE(ezel)


  Maak melding

 14. Ik ben het voledig eens met jansen.
  het leger van \su stelt niets voor.
  en welke staats geheimen moeten ze bewaren?
  en wat heeft NL daaraan.
  ne mensen laten wij gweoon juist handelen en het leger omzetten naar een amfibitische politiemacht die dient voor grensbewaking en veiligheid in SU.


  Maak melding

 15. Dergelijke hulp aanvragen zet de deur wijd open voor het doorspelen van staatsgeheimen. Minister Ivan Fernald van Defensie ontkent.

  Minister Ivan Fernald U kunt zelf ondercuratelestelling voor uzelf aanvragen.

  Ook uw partner en familieleden tot in de vierde graad kunnen zo’n verzoek doen.

  Familieleden tot in de vierde graad zijn ouders, grootouders, kinderen,kleinkinderen, broers en zusters, ooms en tantes en neven en nichten.

  Minister Ivan Fernald.
  Degene die curatele aanvraagt of degenen voor wie het wordt aangevraagd moet woonachtig zijn in Nederland,
  nationaliteit doet niet ter zake.

  Aldus Wijdenbosch.
  Sommige volwassenen met bijvoorbeeld een verstandelijke handicap, dementie of een psychiatrische ziekte zijn niet in staat zelfstandig beslissingen te nemen.

  Zij worden soms onder toezicht gesteld van iemand die hun zaken voor hen regelt.

  Wijdenbosch.
  Er zijn drie vormen van toezicht:
  bewind, mentorschap en curatele.

  De meest vergaande van deze drie is curatele.

  Iemand die onder curatele wordt gesteld is automatisch handelingsonbekwaam.

  Wijdenbosch.
  Dat betekent dat hij over bijna niets meer zelf kan of mag beslissen.

  Voor bijvoorbeeld kopen, huren en lenen heeft hij toestemming nodig van de curator.

  Bij bewind en mentorschap blijft iemand wel handelingbekwaam.

  Iemand die onder curatele staat kan niet tegelijkertijd onder bewind en/of mentorschap staan.

  Bewind en mentorschap kunnen wel gecombineerd worden.


  Maak melding

 16. Ogrie Sjorie: jij bent ook weer zo’n achterlijke SuriNed die niet in staat is op een normale manier antwoord te geven op een normale vraag. Schelden kan je, voor de rest: kruip alsjeblieft weer onder die steen. Dergelijke reacties zijn ondermaats.


  Maak melding

 17. Wil je ze hulp bieden, dan weten ze uit onwetenheid niet hoe te reageren.

  “Hoe zit dat met onze staatsgeheimen” vragen ze zich af. “Alle belangrijke landen hebben die wel, waarom wij ook niet? Nou, dan hebben wij ze nu ook wel want dan zijn wij plotseling ook belangrijk. Anders hadden ze ons geen hulp aangeboden”


  Maak melding

 18. Wijdenbosje begint nu ook al met kluchten te vertellen.
  En Baas is bang dat hij de controle via zijn stromannen verliest. 😆

  Voor sommige is het heel moeilijk in te zien dat ze beter het veld kunnen ruimen. Een goed strateeg weet wanneer terug te trekken maar bij de SME politiek en de NDP in het bijzonder is kennis en inzicht ver te zoeken.


  Maak melding

 19. sommige mensen hier bagatalliseren.
  maar de feiten spreken voor zich was het niet bouterse die moord en brand schreuwde dat de mensen die kwamen helpen om de belastingdienst te ordenen in suriname spionen waren van holland ik ken mensen persoonlijk surinamers die meer van suriname houden dan bouterse van suriname die werden vals beschuldig en nu komt het wat doet deze demagoog bouterse nu hij deze mensen nodig heeft wil hij de wet aanpassen voor dubbele nationaliteit en nog meer van die onzin bouterse waait met alle winden mee zolang het hem goed uitkomt dat is bosje ook soort zoek soort het leger moet ondergeschikt zijn aan de politiek en niet zoals bouterse bij wet liet vastellen de voorhoede van de natie het leger moet zig verre van de politiek houden en er mag geen politieke spelletjes mee gespeeld worden want dat is zeer gevaarlijk spel bosje je laat jou misbruiken bouterse gebruikt deze mensen nu als stro mannen panka moenne bosje en niet te vergeten eva brown jenny simons .


  Maak melding

 20. geachte landgenoten,
  of geachte mensen,
  en of geachte heren/dames,of dames en heren,

  hoe moet ik mij wijs maken,dat wij Surinamers,
  ook belangrijk zijn in deze grootte wereld.

  iedere Surinamers vechten nog steeds om te laten zien,dat wij ook goed zijn.

  en onze politiek ook goed is,en dat wij slim en verstandig zijn,er is niemand in Suriname,dat die ons de waarde kan laten zien hoe goed wij dan wel zijn.

  iedereen weet dat 80% van de Surinamers hoog op-ge-leid zijn,en deze mensen worden in Suriname niet gewaardeerd,daarom laten zij hun achterste van zijn tong zien.

  deze mensen geven veel kritiek op alles wat beweegt in Suriname,zij beschermen de zwakkeren niet,de zwakkeren worden in zijn zwakheden gelaten.

  de politiek en de rijke en de geleerden worden in Suriname niet gewaardeerd,dus zij hebben een eigen probleem.

  deze 3 groep mensen hebben een vernietigde werking op het gewone leven van de Surinamers.

  niemand kom op voor de zwakkeren,het leven in Suriname is zo hard geworden,dat deze 3 soort mensen in je eigen families zijn.

  zo zie je,dat niemand om niemand geeft.
  ieder voor zich.

  iedereen weet dat de kennis van de Surinamers te veel is,en daarom vertrouwd de andere groep niet.

  samen werking gaat niet met liefde.
  de wet is niet toereiken om deze 3 groep een plaatst te geven,zo-dat zij de grootte groen gewone mensen te hulp kunnen schieten.

  met vriendelijke groeten.
  radjendre.
  mobiel-06-53338701


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.