dinsdag, juni 18, 2024
HomeNieuws uit SurinameDuits schip op bodem Surinamerivier hete aardappel

Duits schip op bodem Surinamerivier hete aardappel

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 15 dec – Het ruimen van het Duitse koopvaardijschip Goslar in de Surinamerivier zal nog aardig wat voeten in de aarde hebben. Dat heeft de test bewezen van de Surinaamse Nederlander Bies Ganga. Zijn brief aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft al meteen een resoluut nee opgeleverd.

In een beantwoording schuift Merkel elke verantwoordelijkheid van de Duitse regering van zich af. De Duitse scheepvaartmaatschappij Hapag-Lloyd gelooft het tegengestelde. Volgens de Ware Tijd stelt het bedrijf dat bij Berlijn moet worden aangeklopt. Ook Hapag-Lloyd geeft de hete aardappel door. Bies Ganga, schrijver van het boek Lalbahadoer, wilde de Duitsers met de feiten confronteren.

Suriname ondervindt sinds de Tweede Wereldoorlog last. Het schip hindert het verkeer op de rivier. Lalbahadoer vindt dat Duitsland moet helpen bij de berging. Ook wat schadevergoeding is op zijn plaats. Suriname zelf heeft nog geen claim ingediend. Hapag-Lloyd heeft het Norddeutsche Lloyd overgenomen, de vermoedelijke eigenaar van de Goslar.

Het schip is in 1940 tot zinken gebracht door de eigen Duitse bemanning. Dat was om de in Suriname gelegerde Nederlandse militairen de loef af te steken. Voorkomen moest worden dat het schip in Nederlandse handen terecht kwam. Nadat in 1940 Nederland Duitsland officieel de oorlog had verklaard, werd het gewoonte Duitse schepen in de kolonies tot zinken te brengen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

20 REACTIES
 1. heren van sur,
  laat het schip daar liggen het is een monument geworden.Met moet rekening houden dat daar draaiwater is en dat de schip toch zijn behoren een functie heeft.
  Ik adviseer er zijn nog belangrijke dingen dan met dit idee te komen.Het Goslar is een Suriname Symbool net al de WTC van VS.
  Dus Handen af van de goslar.(stelletjes Varken)


  Maak melding
 2. Waarom laat Suriname deze klus iook niet gewoon door Nedeland klaren. Wij waren niet in oorlog met die gasten.

  Hetzelfde gezeik als dat met de grensconflicten.

  Surname mag het niet pikken dat Nederlabn ons met een lo shit heeft achtergelaten.

  Zij moeten die puin ruimen.


  Maak melding
 3. Mijne mensen,
  onder andere een typisch voorbeeld van de macht van rijke landen tov kleinere armere landen. Suri’s nu kennende betaald een smerige bleekscheet zo een steekpenning en er wordt nooit meer iets over geluld. Bijna zo is t gegaan met de Coeroeni grenszaak. Weten Suri’s dat de Fransen na de Brunswijk-Holland tegen Suriname-Bouterse oorlog van ’86 tot ’91 ook al plm 18.000 vierkante kilometer Lawa hebben geannexeerd. Gelukkig heeft Papa Lach ervoor gezorgd dat Brunsi niet zn zin kreeg met zgn demarkatielijn tot de Cotticarivier anders was onze Oostgrens nu de Cottica en nier meer de Marowijne rivier.Mensen let op.
  Je raakt zo gefrustreerd dat je een opofferingsstrijd wil gaan voeren, je pakt de grote jongens in hun ziel en laten ze maar net als die domme moordzuchtige Yankees overgaan tot “smoke them out”. geen winners en alleen maar verliezers.desnoods dat…
  we hoeven ook niet alleen maar te slikken en fowteremindrifoetoe weg te lopen. we lijken wel de grootste hoer vd wereld met een kinderhand die gauw gevuld is of net een heroine hoer, pijpen en spuiten-of-snuiven maar, heerlijk….voor een kleine dosis.
  Laat die rotmoffen dat ding heel gauw komen opruimen, laten we desnoods steun gaan zoeken bij die (joden)Israeli’s, Bouta help ons, maak jezelf weer belangrijk, deng mang prani toe bong gie joe nanga Graanoogst in Israel, bel den mang effe en regel dat ding, op Mossad nivo, moes luk….mi e bribi datie…


  Maak melding
 4. Waarom werd het geval van het schip niet eerder op genomen met de toen destijds verantwoording van Suriname de Nederlandse regering?Nu komt men na 33 jaar met de eis dat het schip weg moet,dit geval zou men reeds lang geregeld hebben.Natuurlijk is de rederij die de eigenaar is van het schip verantwoordelijk voor het geen zich heeft voor gedaan met het schip.Ik vind dat Suriname nalatig geweest is.We hopen dat er een oplossing gevonden wordt.


  Maak melding
 5. johan,
  Ben het eens met je Nederland had de verantwoording moeten dragen en Duitsland ter verantwoording moeten roepen om het schip te verwijderen Suriname was behoorde toen aan het koninkrijk der Nederlanden.
  Was het schip in nederlandse vaarwateren gezonken had men internationale hof ingeschakeld.

  Nu zijn ze bezig om de antillen heel geraffineerd af te stoten.


  Maak melding
 6. Waarom niet nederland ervoor laten opdraaien,
  zij waren het die de lakens uitdeelden. ik zou Balleke & zonen ervoor verantwoordelijk stellen.Alhoewel, hij weigert om excuses aan te bieden aangaande de s-verleden,denk ik niet dat wij een bevredigend antwoord van hem
  kunnen verwachten.


  Maak melding
 7. Het blijkt weereens!het ontkennen van het verleden.Prof Balkenende is daar zeer welbespraakt een kei in.rot! nu van mijn kant dit:Je komt op jouw erf in de vroege morgen dit tegen een agressieve makkasnekie en daarnaast een hollander. ……de vraag wie moet je het eerst vermoorden..???


  Maak melding
 8. @pacheco

  nee turlijk die willen niet meer voor de kosten op draaien,Duitsland even min

  Wat ik mij hier nog steed afvraag waarom Su hier 33 jaar later mee komt.
  volgens mij heb je er dan ook zelf om gevraagd.
  laten we gewoon zelf onze verandwoordelijkheid nemen namens het surinaamse volk en dat schip zelf bergen.
  dan hebben we teminste nog wat staal.


  Maak melding
 9. Nog afgezien van het feit dat ik het eens ben met velen over de verantwoordelijkheid van de berging van de Goslar, hou ik in gedachten dat er een studie is gemaakt over wat er zou gebeuren als de Goslar inderdaad wordt geborgen. Als je ziet dat bij springvloed je aan de Waterkant nu al natte voeten krijgt, krijgt de Surinamerivier een heel andere loop. Het moet niet uitgesloten worden geacht dat b.v. Beekhuizen en zelfs Latour onder water komen te staan. In de 68 (!) jaar dat de Goslar daar ligt heeft de rivier zich aangepast aan de omstandigheden. Met problemen, dat weten de ouderen onder ons. En bovendien: Ik heb mijn fiets ook nooit teruggekregen… Nobel streven meneer Ganga, maar verspilde moeite en energie. Ik voorspel u dat zowel Nederland als Duitsland geen eurocent zullen spenderen aan een hoop oud roest op een zandbank in de rivier.


  Maak melding
 10. Volgens mij is, gerechtelijk, de rederij, eigenaar van het schip verantwoordelijk voor het opbergen. Netals wanneer er bijv. tonnen ruwe aardolie eruit zou lekken en een milieuramp zou veroorzaken. Alleen vind ik de claim wel een beetje te laat. Na 68 jaar.

  Maar te laat hoort gewoon bij Suriname.


  Maak melding
 11. Wij Nederlanders gaan niets betalen,we hebben jullie een thuisland geschonken vol met bodemschatten en als jullie nu eens van je luie kont afkomen en hard gaan werken inplaats van je hand op te houden zijn jullie snel zo rijk dat je de berging van de Goslar makkelijk zelf kunnen betalen en dan meteen herstelbetalingen aan Nederland in orde maken omdat we jullie zo een rijk land hebben nagelaten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES