Productiviteit Surinaams parlement onder vuur

12

PARAMARIBO, 12 dec – Het parlement heeft in de afgelopen drie jaren veel te weinig wetten geproduceerd. Dit zegt oppositieparlementariër Jiwan Sital. De lage productiviteit is vooral zorgwekkend omdat de behoefte aan wetgeving groeit. Het ergste is dat het parlement niet serieus genomen dreigt te worden.

De link met de realiteit van alledag wordt langzaam uit het oog verloren. ”Als zich maatschappelijke problemen voordoen, moeten wij er op inspelen. We kunnen zeggen dat de economie stabiel is, maar we komen geen stap vooruit”, zegt Sital. Wetgeving die vooruitgang zou moeten kanaliseren, blijft namelijk uit. De hele ontwikkeling heeft veel weg van dweilen met de kraan open.

Sinds 2005 zijn niet meer dan vijfendertig wetsvoorstellen aangenomen. Alleen al het Meerjaren Ontwikkelingsplan van de regering kondigt ruim zestig wetten aan. Tot de wetsvoorstellen die het maar niet schijnen te halen, behoort de anticorruptiewet. Volgens Sital typeert dit het gebrek aan realiteitszin. “Het gaat niet om een toevallige regering die om corruptie de verkiezingen verliest. Het systeem is verziekt en de nieuwe regering zal het nog zieker amken.”


12 REACTIES

 1. De anti-corruptie wet, alsook andere wetten blijven hangen, de productiviteit van de DNA laat veel te wensen over, maar wanneer er salaris verhogingen moeten worden toegekend, dan zitten deze assembleeleden wel als eerste in de rij om dat goed te keuren. En met een aasembleevoorzitter als Somo, kun je een anti-corruptie wet bijna vergeten, omdat hij die gewoon niet op de agenda wil plaatsen. En niemand die hem tot orde roept.


  Maak melding

 2. De productiviteit van de DNA laat veel te wensen over, maar wanneer er salarisverhoging moeten worden goedgekeurd staan de DNA leden wel als eerst in de rij. En met een DNA voorzitter als Somo kunnen wij een anti-corruptie wet bijna vergeten. Als het aan hem ligt wordt die wet gewoon nooit behandeld en niemand die hem tot orde roept.


  Maak melding

 3. Als ik de parlements leden zo breedsprakig em langdradig hoor `preken`verbaasd het mij helemaal nix dat het zo traag gaat, mijn hemel, niemand hoor ik kort en bondig aan het woord, iedereen vindt en zichzelf ozo belangrijk, zorgvuldig wordt er gezocht naar dure woorden die vervolgens kant noch wal raken en ook verkeerd worden gebruikt.
  maja, volgens Vene gaat het land vooruit, dream on Sir.
  grt. Waka


  Maak melding

 4. Met uitzondering van Carmelita, Jiwan, Jenny, Otmar, Kennith en helaas slechts enkele anderen, de zoveelste walking boys and girls corporation in switi Sranan.

  Een eenvoudigere manier om aan die harde $RD.’s te komen bestaat er nauwelijks.

  Een ding moet gezegd worden, “wat rijden die mensen toch in prachtige auto’s en wat gaan ze super modieus gekleed”, wijl het gross van de stemmers ereneng doeï.


  Maak melding

 5. De NDP wil een nieuwe dimensie gaan geven aan de verhoudingen tussen Suriname en Nederland.

  U bent hierbij op hyves uitgenodigd ideeën en opbouwende kritiek hier naar voren te brengen.

  De komende periode staan er landelijk een aantal bijeenkomsten gepland waarbij we allen sympathisanten die een bijdrage willen leveren zullen betrekken.


  Maak melding

 6. Dat ding daar..DEMOCRATIE…wel Opa Ruro, Somo, Chandrie’ka, R.Burikiwijk..huichel Roggers…zij hebben een Dictatuur van gemaakt…Gewoon een domme achterlijke bende verschrikkelijk hebzuchtig…Wat heeft Su aan deze IDIOTEN.(FRONT)Land/Volk verkopers(FRONT)


  Maak melding

 7. Meneer Jiwan Sital ik neem best aan dat u de massa wil informeren hoe de situatie in het parlement is,dat er haast niet veel gedaan wordt.Is het niet zo dat de massa het reeds door heeft? Weet u wat gebeuren moet die oude partijen als VHP, NPS en KTPI( als die nog bestaat) ze moeten allen weg, ze hebben hun tijd gehad.Het land heeft geen partijen nodig die op etnische gronden staan maar wel ideologische.


  Maak melding

 8. Beste mensen,
  Met verbazing heb ik de heer Sital gevolgd. Hij geeft aan, dat er weinig wetten de afgelopen 3 jaar zijn goedgekeurd. Nou, meneer Sital, Ik kan een aantal oorzaken opnoemen met mijn bescheiden kennis van het parlementair systeem:
  -hoe vaak heeft de oppositie geen quorum verleend om de DNA vergaderingen door te laten gaan?
  -heeft u uw mede oppositieleden daarop aangesproken?
  -heeft u bepaalde oppositieleden erop aangesproken, dat ze er NOOIT zijn; maar toch het grote geld incasseren?
  -hoe vaak waren DNA delegaties in het buitenland zonder rekening te houden, dat er in ’s landsbelang belangrijkere zaken besproken moesten in de DNA?
  U geeft ook aan, dat de nieuwe regering in 2010 het verziekte systeem nog zieker gaat maken en dat het ontbreekt aan realiteitszin.
  Dus mag ik voorzichtig concluderen, dat u en uw collega’s in de DNA niet geschikt zijn voor de taak, die u van het Surinaams electoraat heeft gekregen?
  En zou u dan een vurig pleidooi kunnen houden hierover in de DNA en uw collega’s adviseren om in ’s landsbelang af te treden, zodat er wel competente DNA leden aantreden, die wel realiteitszin hebben en wel hun schouders onder de taak willen zetten?
  Wedden dat u raar zal worden aangekeken door de geldwolven om u heen?
  Time will tell; wij benne en blijve benieuwd, kondrmangs!!!


  Maak melding

 9. Meneer Sital trapt gewoon een open deur in.
  Ik denk wel dat weldenkend Suriname dat allang doorheeft getuige o.m.reacties op dit forum.Meneer Sital zit doodleuk retorisch te doen en weet zelf reeds de oorzaken.Misschien gewetenswroeging(wat ik niet denk)dat ie deel uitmaakt van deze poppenkast.Verkiezingen in aantocht dus tijd voor awari-domri preken.Suri’s beware!!!!
  De volksverlakkerij is aangevangen dus wees nuchter en trap niet voor de zoveelste keer in gegoochel met woorden.


  Maak melding

 10. Dat ding daar = Yes we can eat Bara and Bami.

  Zij spelen met de bevolking de ene minister heeft geld uit het buitenland, bouwt zijn politie posten, bouwt gevangenissen benoemd zijn ras genoten op welke post hij het maar wil.

  Maar niemand weet, niemand vraagt iets, niemand ziet iets.
  Hij doet en doet maar en zij lopen met open ogen in zijn dubbele agenda en daarnaast loopt hij een hoop rotzooi te vertellen.

  Opa de lip plus bril zit en zit en blijft zitten hij weet een ding ik ben te oud voor Katibo.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.