Hoog aantal verkeersdoden in Suriname zorgwekkend

14

PARAMARIBO, 11 dec – Het hoge aantal verkeersdoden is zorgwekkend. Dit zegt minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie. De jaarcijfers tonen een vrijwel constante hoogte, extra controle en correctiemaatregelen ten spijt. Nog zorgwekkender is de houding van verkeersdeelnemers.

Die houding getuigt van een dodelijke ongevoeligheid. De regering wil wel maatregelen treffen voor meer veiligheid. Maar veiliger verkeer vergt een verandering van houding. “Het beste is dat de mensen dat zelf doen door zich te houden aan de wettelijke regelingen”, zegt Santokhi. Zo eenvoudig is dat niet. Het rijden zonder rijbewijs, onder invloed of met te grote snelheid, is meer dan eens de grondslag voor ellende.

Bromfietsers vormen een aparte bron van zorg. Onder de ruim tachtig verkeersdoden dit jaar bevinden zich dertig bromfietsers. Als directe oplossing wordt het verplicht stellen van een soort rijexamen gezien. Maar ook autobestuurders geven er niet altijd blijk van gedegen te zijn getraind. “Omdat het om een verandering van houding gaat zal het niet alleen vanuit de politie moeten komen,” aldus Santokhi.

14 REACTIES

 1. Ik vraag mij af, als het roekeloos rijden van bestuurders van rij- en voertuigen de enigste oorzaak is van het aantal verkeersdoden. Is de overheid deels niet schuldig hier aan als wij kijken naar de slechte wegen en de slechte verlichting ?
  Vanzelfsprekend hebben wij ook dronken bestuurders etc.
  Chandrika doet zijn uiterste best, mijn complimenten daar voor, maar is de verkeersvoorlichting optimaal genoeg voor de verkeersdeelnemers in Su? Het is werkelijk een goed idee om de bromfietsers examen te laten doen.


  Maak melding

 2. Al heb je geen rijbewijs is dat nog geen probleem in sur, met drank op ook niet. Er is helemaal geen verkeersfatsoen. Maar ja wat verwacht je met dat shit kwaliteit asfalt, als remt dan glij je 100 meter door. De straten worden strak geasfalteerd….maar veel te smaller dan het ervoor was.
  En je moet ook rekening houden truckers brommers fietsers voetgangers alles bevind zich op straat. Dus wat wil je, als er geremd moet worden en men wijkt uit heb je zeker kans om een van deze weggebruikers te raken. Zo niet dan is het wel een lantaarnpaal of een sloot waar je terecht komt.
  Sinds de straten zijn vernieuwd vallen er jaarlijks meer doden. Dat is een van de oorzaken.
  De regering zou heel hard moeten ingrijpen, vooral bij jonglui. Politie zou veel harder moeten optreden

  Santokhi zegt….. Het beste is dat de mensen dat zelf doen door zich te houden aan de wettelijke regelingen.
  Het is toch normaal er zijn wetten en regels, hou je daaraan. En zo niet dan zou je toch verwachten dat de politie ingrijpt toch……..o ja ik was het even vergeten de handlangers van Santokhi zijn net zo corrupt.
  Ten eerste komen ze te laat, daarna kijken ze wat voor auto het zijn en personen natuurlijk.
  En als er een mooie auto aanwezig is ( mercedes prado bmw noem maar op) dan maken ze onderling ruzie wie, wie gaat helpen ( denk ook dan discriminatie koeliman /blakaman je weet wel). Ik heb het zelf gezien. En daarna volgen de gewonden.
  Triest hoor dat bevolking op deze mensen moeten rekenen, die de strepen voor eigenbelang hebben.
  ………………………… over 10 jaar hebben we weer shit asfalt en gaten in de weg en dan heb je minder ongelukken. Dan kan er wel voorzichtig gereden worden, want anders gaat je auto stuk.

  lange


  Maak melding

 3. Santokhi “JIJ” moet niet alleen suggestie’s wekken maar iets doen als minister van justitie. Wordt het niet alle tijd om automobilisten “HARDER” te staffen indien zij fout zijn om fietsers en brommers te beschermen??????????????????????????????
  Volgens mij heeft de automobilist een “VRIJBRIEF” of de weg en zij hoeft met het overige verkeer geen rekening te houden.
  Eigenlijk hebben jullie (politici) in “EIGEN BELANG” de import van tientallen duizenden auto’s niet willen stoppen. En dit zijn de “GEVOLGEN” daarvan. Immers uw partijgenoot heeft als direkteur van H.I mijoenen verdient met de ontheffingen die werden verleend. ” CORRUPTE IDIOTEN”.


  Maak melding

 4. Ik heb tal van artikelen gewijd aan deze materie. Het zit ‘m me dunkt allemaal tussen de oren. De mensen hebben geen benul van wat moet worden verstaan onder 1 paardenkracht(736-Watt). Men is zich geheel er niet van doordrongen hoe een voertuig in beweging zich gedraagt, althans kan gedragen. De wegen worden steeds beter en men gaat zich steeds hogere snelheden veroorloven. Hoewel het remeffect door het A.B.S. remsysteem er beter op is geworden zijn er tal van factoren die bepalend zijn voor het daadwerkelijk tot stilstand brengen/komen van deze of gene voertuig. Hoewel velen per definitie nergens naar toe gaan, heeft iedereen haast. Sommigen banen zich op brute wijze een weg omdat dat stoer staat. Ooit haalde iemand mij met kracht en geweld in om vervolgens op z’n dak ergens op een woonerf te belanden. Er waren wonderwel geen persoonlijke ongelukken. Het beleid zou hier in verandering moeten brengen. Voor mijn part het opleggen van rijverbod aan bepaalde kentekennummers op dagbasis. Het is niet te onderschatten hoeveel Surinamers de baas bezoeken om het grootste deel van het salaris naar de bank ten faveur van deze of gene autohandelaar te brengen. Men heeft niet eens geld voor het elementair-/preventief onderhoud van het vervoermiddel. Waar moet dit naar toe?


  Maak melding

 5. Gewoon hogere boetes uitdelen. Met 2x de toegstane snelheid rijden het voertuig verbeurd verklaren, eigenaar of niet.

  Onder invloed van alcohol of drugs rijden:
  gevangenisstraf eisen en schade betalen na het uitzitten van de straf.

  Het innemen van de rijbevoegdheid, opnieuw rijbewijs-examen afleggen. Op het nieuw-behaalde rijbewijs aantekenen dat eerdere rijbewijs werd ingenomen door roekeloos rijden of onder invloed rijden.

  Na 2x innemen van rijbevoegdheid: nimmer de kans krijgen rijbewijs-examen te doen voor het LEVEN.

  Met vriendelijke groeten,…………


  Maak melding

 6. Gewoon drempels maak niet uit wat er moet volgen ambulance brandweer politie…maak niet uit…. drempels….drempels…miki din nak din carterpan priti…..willen zij niet luisteren hoog maken, nog hoger en dan een muur…..wedden dat zij zich gaan gedragen.

  Maar daarnaast die wegen van deze mannen zijn wegen uit de jaren ’40’50…je kan doen wat je wil het blijven wegen uit vroegere jaren….en als ezels denken deze boy’s dat Suriname……… Paramaribo is….kijk hoe groot het land is…kijk hoe groot…..zijn ze dom achterlijk of hebben zij geen verstand…zij zitten ook nog steeds de boel met Ned. te vergelijken……wel dat is echt dom en oerdom ook nog.

  Begin op alle hoeken winkels weg te halen creër ruime overzicht…begin nooit te asfalteren als jij geen voetpad en ook geen fietspad hebt…..let op !!!!! gescheiden deze twee.

  Maar door land en volk aan gehuichel te krijgen komen zij met deze onzin door hen zelf gecreëerd.
  Er is maar een land en dat is Paramaribo…..de rest laten zij over aan buitenlanders.


  Maak melding

 7. Hoe kun je nou op een baan van 6 meter breed, voetgangers, fietsers, brommers, auto’s en vrachtwagens heen en weer laten gaan. Geen wonder dat er dodelijke ongelukken gebeuren.

  Autokeuring stelt ook niets voor, je stuurt de papieren op, auto wordt gekeurd zonder die auto ooit gezien te hebben. Rijbewijs kun je ook zo kopen. Zelfs de politie rijdt met gladde banden.

  Wegenbelasting invoeren en daarmee een betere wegennet aanleggen, Hoe groter de auto hoe meer belasting. flitspalen aanschaffen en op gevaarlijke plekken leggen.


  Maak melding

 8. Wij rijden regelmatig in suriname en schrikken ons echt de pl……is wat het rijgedrag aangaat van heel veel automobilisten. rechts inhalen links inhalen het maakt niet uit als men er maar langs komt, met de neus van de auto de weg op persen om zo tussen het verkeer te komen niet zo gek want als je het niet doet sta je gewoon een dag te wachten. maar ook de mensen die vlak langs de wegen wonen moeten de hand in eigen boezem steken, men loopt op heel slecht verlichte/geen verlichte wegen in het donker en gaan er van uit dat jij ze wel ziet, als ik in suriname rijdt heb ik het gevoel wanneer ik 60kmpu ga 120kmpu te rijden gewoon omdat er zoveel gebeurd op de weg je moet echt 8 ogen hebben om het zonder kleerscheuren te redden.
  mijn idee is mensen die langs de wegen wonen te verplichten een reflecterend vest aan te doen wanneer ze de openbare weg op gaan. daarnaast de controle op verlichting moet opgeveord worden, hoe vaak ik niet bijna iemand aangereden heb omdat ik ze gewoon niet zie in het donker is niet meer na te tellen.
  soms ben ik gewoon bang om te gaan rijden, vanuit de stad richting para doe ik al helemaal niet meer, al een keer van de weg af gereden doordat een tegenligger met grootlicht door bleef duwen en dat niet alleen maar de hoofdwegen zoals de highway zijn erg slecht. laat de staat daar eens naar kijken en de politie optreden ipv in een dikke auto rondrijden met een poeha van heb ik jou daar.


  Maak melding

 9. Iedereen geeft weer de schuld aan een ander, behalve Pinto, steek je hand eens in eigen boezem. Als je weet dat de wegen te smal zijn zul je daarop moeten anticiperen. Maar nee, smal of niet: gas op de plank. Het zit inderdaad tussen de oren. De verkeersbeleefdheid van vroeger is verworden tot verkeersonbeschoftheid van heden. Ze zijn zó egoïstisch dat ze denken dat de openbare weg alleen voor hun is, en alles wat daar verder gebruik van maakt moet zelf maar uitkijken! De meeste Surimobilisten kunnen helemaal niet rijden!!! In de kranten: De bestuurder verloor de macht over het stuur. Ja, dank je de koekoek, als je met 120 km/u over de rondweg wilt razen, zonder goede schokdempers, remmen of stuurinrichting, dan vraag je toch om moeilijkheden? Als de macht over het stuur verliest, wil dat zeggen dat je je wagen niet beheerst en over de grens van de mogelijkheden bent gegaan. Ik heb alleen medelijden met de schuldeloze verkeersslachtoffers. Voor de rest: Als je je zonodig kapot wilt rijden om je eigen ego te strelen, dan moet je dat vooral doen.


  Maak melding

 10. In Suriname is in de loop der jaren de verkeersdrukte toegenomen, terwijl de infrastructuur tientallen jaren te wensen overlaat. Het is onveiliger geworden in het verkeer. Bovendien is nonchalant gedrag van de weggebruiker ook een punt van zorg. Wat de Surinaamese overheid wel kan doen is strenger en intensiever controleren en hogere boetes voor dronkenschap achter het stuur, voertuigen zonder verlichting en het rijden zonder rijbewijs. Deze problemen veroorzaken de hoge verkeersslachtoffers. En campagnes voeren op tv om de Surinaamse weggebruiker bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheid in het verkeer. Verkeersfatsoen is in Suriname erg ver te zoeken. Moeten ze daar niet stoppen om voetgangers bij een zebrapad veilig over te laten steken. Dit heb ik geen een keer gezien. Voetgangers hebben daar geen enkele betekenis op de weg. Het is triest en nog eens triest. Ik hoop dat iedereen bijdraagt aan een veilig verkeer in Suriname. Er overlijden onnodig veel mensen in het verkeer. Iedereen kan een keer zelf slachoffer worden. Het is zo voorspelbaar geworden dat je op de weg aangereden kan worden door een dronken automobilist of iemand zonder rijbewijs. Deze problemen spelen al tientallen jaren en leiden tot nu toe alleen maar aan ergernissen zonder dat er echt iets eraan gedaan wordt.


  Maak melding

 11. we leven bijna in het eind van 2009 . er zijn nu al 85 verkeersdoden. Dit is ten opzichte van vorig jaar 56 % MEER.
  Waaraan ik mij nog stoor is het feit dat ,indien een verkeersslachtoffer wordt opgenomen in het ziekenhuis en na 30 dagen sterft, hij niet wordt aangemerkt als te zijn ‘verkeersdode’. Het KPS zegt hiermee volgens de INTERNATIONALE REGELS TE WERKEN. maar ik vind dat als je nou NA een half jaar of NA 3 maanden sterft, je toch een verkeersdode bent. niet iedereen is even sterk

  Sergio A.
  .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.