Ook VHP ziet presidentschap Suriname wel zitten

12

PARAMARIBO, 9 dec – De Vooruitstrevende Hervormde Partij, VHP, is ook geïnteresseerd in het presidentschap. Dit zegt VHP-bestuurslid en parlementariër Radjkoemar Randjietsingh. Dat Pertjajah Luhur van parlementsvoorzitter Paul Somohardjo zich eerder heeft aangemeld, zegt op zich niets.

“De partij heeft besloten voor het presidentschap te gaan”, zegt Randjietsingh. Hoe dat te realiseren moet nog worden uitgedokterd. Binnen de Nieuw Front combinatie zijn VHP en Pertjajah Luhur de enige twee die zich duidelijk hebben uitgesproken. Tegelijkertijd is het een novum. Het presidentschap claimen voor de verkiezingen, is steeds taboe geweest sinds het herstel van de democratie.

Nu bekennen niet minder dan twee van de vier Nieuw Front-partners al vroeg kleur. Volgens Somohardjo is zijn partij alleen bereid een stap terug te doen als president en NPS-leider Ronald Venetiaan voor een vierde termijn gaat. Ramdhanie neemt dit met een kroreltje zout: “Somohardjo zegt alleen te wijken voor de persoon Venetiaan en niet voor diens partij, de NPS. Somohardjo weet dondersgoed dat het de NPS is die beslist. We gaan ervoor, er zal veel moeten gebeuren eer de VHP van mening verandert.”


12 REACTIES

 1. Wijlen de heer mr J.Lachmon:”Om de rust in Suriname te bewaren heb ik bewust niet voor het president-schap gekozen.”
  Is dit citaat nog actueel voor Suriname.


  Maak melding

 2. Zoals de zaken nu voorstaan zouden zij zich moeten voorbereiden om in de oppositiebanken plaatst te nemen, inplaatst van het presidentschap op te eisen


  Maak melding

 3. Eerlijk gezegd indien wij volgens de logica van de Surinaamse politiek(hoe krom die ook is) moeten redeneren dan is het nu de beurt van de VHP om een Presidentkandidaat naar voren te schuiven.Geen van deze partijen heeft de echte potentie om dit land te kunnen leiden,maar als je uit kwaden moet kiezen dan de minst kwaden(VHP EN NPS)en aangezien de NPS zijn portie Presidentschap reeds heeft genoten dan is het meer dan logisch dat de VHP nu aan zet is.Met alle respect voor de overige partners van deze regeercombinatie ben en blijf ik van mening dat deze 2 “grote partijen” op eigen houtje de verkiezingen in moeten gaan,hetzij ieder van deze 2 voor zichzelf of een VHP-NPS combinatie en daarna uitkijken naar regeerpartners die beter een beleid kunnen uitstippelen en uitvoeren dan Somo’s partij en Bravo’s partij.


  Maak melding

 4. Enige dagen geleden wist een van de “GROTE SCHURKEN” R.Randjietsing niet of zijn partij de V.H.P voor de presidentschap zou gaan en nu “ÏNEENS” wel????? En gaat de “GROTE PROFITEUR” en “NIETSNUTTER” des lands’s R. Sardjoe de volgende president worden ???????


  Maak melding

 5. Is het niet best tijd geworden dat Suriname overstapt tot algemene president verkiezingen? Het kies stelsel lijkt mij een koehandel te zijn. Heb je een algemene verkiezing dan kunnen de burgers wat te zeggen hebben zo als het nu is wordt het een twist tussen twee oude partijen die op etnisch gronden op gericht zijn, waar het alleen om eigen belang gaat.Neem aan dat het iemand van de VHP wordt, dan krijg je een VHP inslag overal.Heb je een meerderheid verkiezing zonder op etnische behoorlijkheid gericht te zijn dan bestaan de mogelijkheden voor een betere uit gang.


  Maak melding

 6. Na het lezen van bepaalde reacties, kan ik alleen maar de konklusie trekken dat discriminatie in Suriname tussen de grootste bevolkingsgroep van Suriname, de Hindostanen en die andere, de Creolen nog altijd bestaat.

  Daarom snap ik de “wereld” niet die beweert dat de gehele Surinaamse bevolking in vrede naast elkaar leeft.

  De Creolen willen altijd een president uit hun eigen gelederen. Ze komen er openlijk voor uit ook.
  Als een Surinamer met een andere afkomst oppert dat hij gaat voor het presidentschap(of hij wel of niet daarvoor geschikt is, staat nu even buiten kijf) dan komen de tongen behoorlijk los.
  Wanneer zullen deze mensen het eindelijk doorhebben dat Suriname niet van hen alleen is.

  De laatste weken lees ik weer hoe de Creolen afgeven op de Hindostanen.
  Waar zijn deze mensen bang voor?
  Of is het hun geweten dat opspeelt als een Hindostaan, een Javaan, een Indiaan, een Chinees president kan worden van Suriname?
  Zijn ze bang dat ze de bal teruggekaatst zullen krijgen?

  Surinamers en in het bijzonder de Surinamers van Afro afkomst moeten maar eens gaan inzien, dat een president kwaliteiten moet hebben om dat ook te zijn.
  En die kwaliteiten hoeven niet persé alleen bij een Creool aanwezig te zijn.

  Alsof al die Creoolse presidenten het zo ontzettend goed hebben gedaan.


  Maak melding

 7. Volgens mij moet de volgende president uit de groep van de bosnegers komen en dan brunswijk een keer minister president worden zonder een schoolstoel verwarmd te hebben.

  En de aziaten die mogen nooit een minister president functie bekleden want ze zijn toch al rijk en de bosnegers zijn arm.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.