Home Onderwerpen Gezondheid Geen zicht op band Surinaamse, Cubaanse oogartsen

Geen zicht op band Surinaamse, Cubaanse oogartsen

5

PARAMARIBO, 9 dec – Hoewel patiënten zelf de weg naar Cuba al lang hebben gevonden, is het voor de Surinaamse oogspecialist nog tasten in het duister. Samenwerking en afstemming met in Paramaribo actieve Cubaanse collega’s zijn voorlopig nog onoverbrugbaar. Het nut van de hulp ten spijt.

Ruim vijfduizend Surinamers hebben een of andere zichtverbetering ondergaan. “De Cubanen zijn er om te helpen”, zegt Edwin Noordzee van het ministerie van Volksgezondheid tegenover de Ware Tijd. Het relatief hoge aantal dat gratis is geholpen, getuigt van de lange wachtlijsten van plaatselijke oogpoli’s. Afspraken van enkele maanden vooraf waren zowat gemeengoed.

Een andere kennelijke vrucht van de Cubaanse lijn, is de ingrijpende verbetering van het Surinaamse aanbod. De meeste oogoperaties zijn lokaal mogelijk, in tegenstelling tot voorheen. “We hebben de apparatuur en de mensen in huis. De grote achterstanden zijn ingelopen”, zegt oogarts Ran Chotkhan. Cuba zou hooguit nodig zijn voor de zeldzame gevallen. Maar van communicatie over onder meer patiënten is geen sprake.

5 REACTIES

 1. loela
  ja ja chotkan, altijd negatief, voorheen hebben jullie grof geld aan deze arme mensen verdiend, en voor God gespeeld, wie geen euros had werd niet geholpen, het is een groote verlies voor jullie dat patienten naar cuba gaan, maar je kan ook wat positief zijn.
 2. Pinto
  Vele arnolds maken de spoeling dun. En de zieke mens dan. Die kan de heren en dames doktoren toch weinig bommen.
 3. Johan
  Als de Cubanen hun hulp aanbieden dan zal men echt blij er voor zijn,dat men geholpen wordt. De Cubanen hebben de achterstand af gewerkt.Hadden deze mensen die een oog operatie gedaan hebben het kunnen betalen zonder hulp? Wat zou Ram Chotkhan voor zulke zeldzame gevallen die hij het over heeft willen worden betaald.
 4. djompo
  Zou het om oprechte bedoelingen gaan van de Sur. oogartsen?? Het mag in elk geval niet de bedoeling zijn dat de Cubaanse artsen in een kwaad daglicht worden gesteld. De Cubanen hebben werk verzet waar de Surinaamse gezondheidszorg het heeft laten afweten. Coördinatie is nodig, maar geldt dat niet voor de hele sector? Ik vrees dat er nog andere zaken meespelen en dat de Cubanen ten onrechte negatief worden afgeschilderd.