Proces Decembermoorden Suriname’s hete brij

12

PARAMARIBO, 8 dec – Het afstraffen van de Decembermoorden heeft naarmate de tijd verstrijkt, veel weg van de spreekwoordelijke hete brij. Hoewel ontegenzeglijk vooruitgang is geboekt, is de procesgang ongelooflijk traag. De laatste zitting was alweer vier maanden terug.

Het Hof van Justitie blijkt zoveel en nog meer tijd nodig te hebben om te bepalen of de verdediging van ex-legerleider Bouterse gelijk heeft. Het betreft de wraking van rechter Cynthia Valstein-Montnor, vanwege haar vermeende politieke banden. Een besluit wordt niet voor begin volgend jaar verwacht. Tot dan, is het proces gestagneerd. Nabestaanden van de gevallenen ergeren zich aan het tempo.

Toch blijft de hoop op rechtsvoldoening overeind. Er is ruim twee decennia gewacht. Als nu de formalisering is voltrokken, moet dat op zich als goed teken gezien worden. Het vertrouwen in de rechtspraak is groot genoeg voor meer geduld. “Wij gaan ervan uit dat welke regering ook komt, de rechterlijke macht haar onafhankelijkheid zal bewijzen, stabiel blijft en recht spreekt”, zegt nabestaande Soeniel Oemrawsingh tegenover de Ware Tijd.


12 REACTIES

 1. In normaal nederlands wordt het aangeduid als: “een stelletje schijtluizen” die het in hun broek doen voor Bouta die heden ten dage niet die persoon meer is als tijdens de zogenammande staatsgreep want dat was het zeker niet meer een opstand van opstandige militairen die niet meer terug konden.

  Bouta heeft ontegenzeggelijk aan macht ingeboet het enige dat hem nog bescherming biedt is de politiek en niet te vergeten zijn machtige vrienden o.a. Dilip Sardjoe, deze multi miljonair steunt Bouta rekenend op de overwinning van de NDP waaruit hij nog veel meer denkt te halen.
  Stelletje bange shijters zitten in Suriname zowel in de regering als de rechterlijke macht en bij de politie en het leger.


  Maak melding

 2. Ach, het gaat niets van komen want het hele proces is een ” SHOW PROCES’, het zal allemaal “BEWUST’ vertraagd worden tot de verkiezingen want het wordt weer een ‘POLITIEKE ISSUE’ voor het front.
  Verder komt het toch niet.
  VAN EEN BERECHTING ZAL HET NIMMER KOMEN, DAAR HEBBEN WIJLEN LACHMON EN VENETIAAN ERVOOR GEZORGD.


  Maak melding

 3. Okay dan, het recht in Suriname moet zegenvieren. doen !maar danis er veel werk te doen voor de z.g rechtvaardigen daar in Su. zal men dan ook echt waar gaan omkijken naar de ware schuldigen op de moord van de ongewapende arbeiders leider ABAISA in dejaren70…??? ik ben benieuwd naar de reacties …!!


  Maak melding

 4. Wanneer zal dit gerecht eindelijk ten einde komen?Eerst moest men twee decennia wachten voor men begon en nu men begonnen is gaat het in zo`n Ultra Rapid snelheid is het waarschijnlijk zo dat de schuldigen niet ver oordeelt mogen worden uit vrees dat die geweld zouden gebruiken tegen de rechtelijke macht.


  Maak melding

 5. Ik vind dat men tot de kern van de zaak moet komen en dat is zijn de verdachten schuldig of niet.Verder geef ik de nabestaanden gelijk, het proces gaat veel te langzaam, na twee decennia gewacht moeten hebben.Ik vind het een grote schande, de schuldigen zijn niet weg geweest,ze bevonden zich de hele tijd in het land.Als men het niet alleen kon doen,dan zou men om hulp vragen of niet?


  Maak melding

 6. Ook hier zie je weer het probleem van de meeste Surinamers, verkeerde prioriteiten stellen daar zijn sommige mensen blijkbaar heel goed in. Het is een politiek proces. en zoals we Front inmiddels wel kennen hebben zichzelf nooit de onderstaande vragen gesteld alvorens hiermee te beginnen.

  Wat wil men precies mee bereiken? is het haalbaar? Wat kost het?

  Als die ezels deze vragen hadden gesteld waren ze waarschijnlijk tot de conclusie gekomen dat een waarheidsbevinding commissie de beste oplossing was geweest, en al het geld die men in de bunker heeft gestopt, hadden ze liever kunnen besteden aan verkeersveiligheid, de dodenteller staat op 86, maar goed dit is Suriname 15 doden van 26 jaar geleden heeft een hogere prioriteit dan het voorkomen van 86 doden anno 2008.


  Maak melding

 7. sommige dromen blijf maar dromen mie boi eens word je wakker hopen voor jou dat het niet te laat is zelf een kankantrie valt een keer om. voor de gene die hier vraag voor het berechten van van de gene die abaisa heeft doodgeschoten zeg jij weet niet waar jij over praat het enige wat kon gebeuren is de bewuste politie man of vrouw berechten maar 8 december gaat om wat heel anders daar heeft het gezag van toen onze landgenoten op een zeer brutale wijze afgeslacht wees nou eens keer vestandig anders hou je mond en lees wat anderen schrijven en zeggen mss kan jij wat van leren dat geld voor velen van jullie hier .


  Maak melding

 8. Kan iemand mij vertellen waarom Moi Wana niet in het proces wordt meegenomen.
  Als je de getuigen verklaringen leest die aan de V.N. zijn afgelegd schaam je. je dat je Surinamer bent. Je gelooft je ogen niet, dat ónze militairen daartoe in staat waren, let wel, in “dienst opdracht” van deze zelfde BOUTERSE!!! Dat zijn ook oorlogsmisdaden of zo je wil misdaden tegen de menselijkheid. Powerplate


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.