Surinaamse pompstationhouders dreigen met acties

9

PARAMARIBO, 7 dec – Als het regeringsbeleid niet snel verandert bij de vaststelling van de brandstofprijs, komen er acties. Dit stelt de Surinaamse Servicestation Exploitanten Bond, SSEB. Minister Marica van Handel & Industrie krijgt nog enkele weken de tijd om de inkomsten van de stationhouders te verruimen. Of Marica ook echt gehoor geeft, valt nog te bezien.

Overheid en pompstationhouders verschillen al weken van mening. De stationhouders zeggen alleen maar verlies te lijden sinds de introductie van het nieuwe systeem. Dat is ingevoerd om de consument zo veel mogelijk te laten profiteren van de dalende brandstofprijs. “De werking van het marktmechanisme”, zegt Marica. De prijs wordt bepaald per levering uit het buitenland.

Tot voor kort werd de prijs berekend op basis van het maandgemiddelde van de aardolie-importen. Nu wordt de prijs ook apart bepaald voor de beide importerende maatschappijen. De pompstations zeggen verlies te lijden omdat ze vaak nog met voorraden zitten uit de vorige levering, wanneer de prijs van de volgende al bepaald is. “Wij draaien er voor op, niet de maatschappijen en niet de overheid”, zegt SSEB-bestuurslid Soeredjani Janki.

Van de geneugten van de marktwerking wordt maar weinig gemerkt. “Als de overheid zo graag de samenleving tegemoet wil komen, moet zij haar eigen winstmarge aanspreken. We willen de minister nog ruimte bieden onze marge te verbreden, zodat wij meer winst kunnen maken”, aldus Janki. Als er acties komen, zijn die voor na de kerstperiode. Kennelijk wringt de schoen ook weer niet zo erg.

De kwaliteit van de bediening aan de pomp houdt vrijwel gelijke tred met de duikelende prijs. Meer dan eens is, tot grote ergernis van het publiek, geen brandstof verkrijgbaar. Een krankzinnige situatie voor een land dat het laatste jaar zwaar te lijden heeft gehad van de rap stijgende wereldmarktprijs. Marica vindt dat de pompstations moeten leren hun voorraden te beheren en klanten aan te trekken.


9 REACTIES

 1. De stationhouders zeggen alleen maar verlies te lijden sinds de introductie van het nieuwe systeem. “De werking van het marktmechanisme”, zegt Marica. De prijs wordt bepaald per levering uit het buitenland.

  Kan mij niet voorstellen dat de pomphouders verlies lijden. De prijs wordt toch betpaald aan de hand van de inkoopprijs, zoals Marica dit aangeeft?
  Dan is de verkoopprijs toch zeer zeker niet onder de inkoopprijs? Verlies wordt geleden als alle overige kosten tesamen groter is dan de transactie winst.
  Als dit zo is dan kan een te lage omzet een verlies vertonen en heeft de pompstation geen bestaansrecht.


  Maak melding

 2. het Surinaamse volk heeft jaren verlies geleden door deze pomphouders (economische criminelen).
  Nu het volk goedkoper brandstof kan kopen comform de marktprijs gaan ze janken…


  Maak melding

 3. Om een oordeel te kunnen vormen is meer info nodig dan de summiere info die nu in de kranten staat. Ik begrijp dat de pomphouders de gazoline mogen verkopen voor de inkoopprijs met een opslag. En dat die voor elke partij opnieuw berekend moet worden. Nu weten we allemaal dat de prijzen opdit moment sterk flucturen. In dat geval lopen we het risico op het volgende mechanisme.

  Stel Shell koop de gazoline 20 cent duurder in en de verkoopprijs wordt dan 25 cent hoger dan die van de concurrent. Haast niemand gaat dan daar tanken. De omzet is laag en het duurt maanden voordat die (te) dure partij is verkocht. Al die tijd leidt het station een groot verlies omdat de kosten gewoon doorgaan.
  De partijen die ingekocht worden zijn zo groot en de prijzen flucturen zo sterk dat het best mogelijk is dat een pomphouders 3 maal achter elkaar met zo’n hoge prijs te maken krijgt.
  De kans is dan ook groot dat bij een dergelijk mechanisme pomphouders failliet gaan en er een monopolie ontstaat. Lijkt mij dat wij daar helemaal niet bij gediend zijn. Beter lijkt mij dat er een bandbreedte wordt afgesproken en dat op jaar basis de marge die behaald is tussen die bandbreedte moet liggen. Dit geeft station houders ook de mogelijkheid om te concurreren met betere service ipv alleen maar met een lage prijs.


  Maak melding

 4. Minister marica en santhoki zijn de twee daadkrachtigste ministers. De pomphouders kunnen nooit verlies leiden. je hebt een zaak en moet weten hoe je het moet runnen. Als je het niet kan verkoop het ben ga andfer werk zoeken. het is eerlijk. Op de inkoopprijs mo4et je verkopen. kan je de gemeenscvhap niet meer bestelen dan zoek je maar ander werk. Ga zo door Minister.


  Maak melding

 5. Voor monopolie is het moeilijk want de staat stelt een maximum prijs op. en als hij falliet raakt door zijn slechte inkoop moet hij ander werk zoeken en neemt een ander de pompstation over. that’s it


  Maak melding

 6. Zijn de pompstation houders en de boeren familie met elkaar? neee,dat zijn ze niet ,maar zijn ze van de zelfde geslacht jaaaa, waarom?”ze klagen altijd” de boer over het slecht weer ,de pompstation houders steeds over de slechte benzine prijzen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.