donderdag, februari 22, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname bang voor herhaling crisis jaren 90

Suriname bang voor herhaling crisis jaren 90

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 5 dec – De regering waakt voor herhaling van de economische en financiële crisis van de jaren negentig. Volgens minister Humphrey Hildenberg van Financiën is een belangrijk deel van het beleid gericht op preventie. De kredietcrisis in de wereld heeft de waakzaamheid alleen maar vergroot.

Ontwikkelingen worden van dag tot dag gevolgd om waar nodig lokaal bij te kunnen stellen. Er is alle reden voor omzichtigheid. “Daar we niet zo lang geleden uit een heuse economische crisis zijn gekomen, is het zaak ervoor te waken dat we straks niet weer dezelfde exercities moeten plegen”, zegt Hildenberg. De strenge aanpak van de afgelopen jaren hoeft niet nog eens.

Als het even kan zal al wat ook in het minst op crisis lijkt, buiten de deur worden gehouden. Hoewel de eigen financiële sector nauwelijks klappen heeft hoeven te incasseren, wordt toch wat terugstoot verwacht. “Het is onze taak te voorkomen dat er paniek ontstaat. De vraag naar onder andere aluinaarde neemt af, dat moet je toch goed in de gaten houden. Ik moet toegeven dat we hem af en toe flink knijpen”, aldus Hildenberg

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

12 REACTIES
 1. Suriname moet zich alvast voorbereiden, want deze crisis gaat hun ook treffen.
  Omdat de Surinaamse economie voor een groot deel afhankelijk is van Surinaamse Nederlanders die hun familie in Suriname steunen met pakketten en geld.Dus als deze mensen hun baan in Nl straks kwijt raken , wat nu al het geval is, dan zullen ze zo ie zo minder geld overhouden om hun familie in Suriname te onderhouden.En die vakantie naar Suriname zal ook uitgesteld worden. Dus de regering mag alvast maatregelen gaan treffen om die klap op te vangen,ant hij komt er aan.


  Maak melding
 2. Ai jonge Hilly-Billy,
  Daar zeg je me wat. Begin met je domme smond te kijken waarom die winkeliers van jou in Su de prijzen niet naar beneden bijstellen.

  Zo’n grote druiloor ben je dan nu ook, met je waakzaamheid. En jullie soort noemt zich democratisch ??? Man man, jullie zijn snotapen die dit Landje tot bakba-winkrie verlagen.
  Het spijt mij zo te reageren, maar het is niet anders. Want die klappen kun jij met je grote smond wel opvangen, maar de arme families die geld van Surneds en Nedsurs ontvangen(véél minder), kun jij never-nooit opvangen.

  Met vriendelijke Groeten,………..


  Maak melding
 3. Het zou fijner zijn als minister Hildenberg een keer via een persconferentie iets transparanter doorgeeft hoe de SWOT ananlyse voor Suriname in elkaar steekt
  Het volk moet toch exact weten waar ze aan toe is Dan kunnen ze nu alvast maatregelen treffen


  Maak melding
 4. De creditcrisis is overal merkbaar, en niet alleen in Suriname.

  Belangrijk is om je verstand niet te verliezen, want er liggen grote kapers op de loer om hun slag te slaan en contracten te sluiten waar Suriname decennia’s lang aan vastzit en spijt van zal krijgen.
  De creditcrisis is pas erg in landen waar niks groeit en waar alles geïmporteerd moet worden.
  Laat die grondstoffen maar mooi in de grond zitten, want straks is het alweer heel veel geld waard.
  Regeren is vooruitzien, en niet als een kip zonder kop beslissingen nemen die je niet meer terug kunt draaien, net als in het verleden.
  En indien men niet weet wat men moet doen; daar is de weg!

  Dus, Suriname komt deze crisis ook bovenop, niemand zal van de honger sterven.
  Zo, kun je het ook bekijken. Wees dankbaar dat je in Suriname leeft, want dat is een zegen!


  Maak melding
 5. Alleen in absolute eenheid zullen wij deze aankomende lawine weten te pareren. De sfeer hier aan de Waterkant spreekt al voor zich.

  “Terwijl het gras niet groeit balken de ezels”.

  Hopelijk komen de rigiden onder ons bij tijds tot inkeer.


  Maak melding
 6. Men moet meer geld in de landbouw en vis teelt steken om op die manier over deze crisis heen te komen.Het buiten land kan de problemen niet oplossen.Het begrenzen van de import, want er worden te veel spullen ge importeert die graag door de Suriname zelf gemaakt kunnen worden.Ik zou graag dat men de territoriale wateren beter beschermt er zijn te veel buitenlandse vissers die zonder toestemming het vis weg halen.Suriname heeft een grens van 200 nautische mijlen van uit de kust en als je niets doet dan wordt alles uit gevist door wat ik noem piraten.Het land kan zelf vis exporteren dat veel deviezen op levert.Het land heeft vele mogelijkheden men moet maar aan pakken en niet wachten dat de hulp van buiten zal komen.In een van mijn vorige artikels had ik het over wat men met het rijst kaf kon doen.Als je al het huis afval(biologisch afval) van Paramaribo en Nickerie verwerkt tot compost en ook het rijst kaf mee,dan geef je ten eerste vele mensen een baan en ten tweede er wordt geen kunstmest ge importeert ten derde de producten die uit de landbouw krijg smaken beter je kan bij een overschot ze als ecologische producten exporteren ten zij je geen chemische gebruikt.


  Maak melding
 7. De Impact van deze crisis laat zich moeilijk voorspellen,dus zou ik maar van het ergste uitgaan.In Nederland bijv. ging de minister van financiën lange tijd ervan uit dat zij niet zoveel last zouden hebben van de crisis maar nu is hun visie zodanig bijgesteld dat ze uitgaan van een economische recessie de komende 2 jaren.Als een economische grootmacht als Nederland die toch als voorbeeld wordt gezien in de wereld zich opmaakt voor een recessie,wat zal Suriname dan kunnen doen tegen een naderende crisis? Niets en nogmaals niets.Het enigste wat Suriname kan doen is afwachten waar de klappen vallen en daar proberen wat verzachting te brengen of de schade proberen te repareren.Welke sectoren worden momenteel niet getroffen in deze wereldcrisis?Iedereen houdt de hand stijf op de knip en weigert onnodige uitgaven te plegen vandaar dat ook niet meer zoveel verdient wordt met onze mijnbouw sector bijv.maar ook leningen worden steeds moeilijker om die te krijgen,dus al met al de ware Impact moeten we maar afwachten want in deze crisis is niets meer voorspelbaar.


  Maak melding
 8. Suriname is een grote crisis sedert 1975 en we hebben al heel wat crisis managers gehad.

  HIHIHIHITJEEEEEEEEEEEEEE POTIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!


  Maak melding
 9. Kijk hoe lang Front aan de macht is….en nu komen jullie de gemeenschap vertellen bang te zijn.(voor wat ?)
  Jullie hebben het dan zelf gedaan, alle mooie beloften ooit gedaan ten spijt.

  Ik blijf erbij jullie zijn gewoon een stel liegers,bedriegers en huichelaars bij elkaar.


  Maak melding
 10. Onnodig paniek zaaien onder de bevolking heeft geen enkele zin. De SME overheid kan enkele stappen ondernemen om de bevolking te behoeden voor een grotere crisis.

  1)Opschorten/annuleren van onnodige, dure buitenlandse reizen van politici.

  2)De bloeiende SME economie een handje helpen door vergunningen te verschaffen aan potentiele Surinaamse ondernemers en hun leningen bij banken ondersteunen.

  3)De vraag naar aluinaarde neemt af, een logisch gevolg van het dalen van de (LME) aluminiumprijs. De overheid dient de winning van aluinaarde tijdelijk op een lager pitje te stellen zodat je voorkomt dat je je dure winning voor een lage prijs moet verkopen.

  4)Tijdelijke importstop op producten die in SME ook geproduceerd worden. Zo helpt de overheid de plaatselijke markt in plaats van buitenlandse firma’s te verrijken en je bevolking te helpen aan een verslaving aan het buitenlands product. “Laten halen” is in dit geval vele malen duurder dan “laten maken”.

  5)De goudprijs stijgt tot enorme hoogtes.
  Daar hebben we in SME toevallig veel van. Nu is het tijd om te profiteren. De overheid moet nu de strategie “crisisgouvernment” toepassen. Dat wil zeggen dat ze nu alle goud van legale garimperos moet opkomen en van de ilegalen moet afpakken. ‘T edelmetaal op de markt gooien en een goede prijs er voor vangen. Dit moet NU gebeuren en ook morgen. De opbrengst van de goudverkoop wegzetten bij banken die tegenwoordig een hoge rente bieden. Zo heb je een appeltje voor de dorst.

  6)De toeristische sector zal tijdelijk minder opleveren dan normaal. Dit komt door het feit dat de toerist “bange vluchten” wil ontwijken. De toerist is bang dat luchtvaart maatschappijen gaan bezuinigen op o.a. kerosine. Ook zijn de vele ontslagen wereldwijd oorzaak tot minder reizen.
  Wat onze overheid nu kan doen is in deze periode de infrastructuur aanpakken zodat toeristen straks ongehinderd naar de prachtige attracties kunnen reizen, zonder te worden opgehouden door werkzaamheden aan de weg. De centen zijn dan sneller verdiend en de tevreden toerist komt volgend jaar misschien terug.
  Laat de opbrengsten uit het toerisme ook terugvloeien naar de toeristische noodzakelijkheden. Zo moet de firma Kersten meebetalen om de wegen naar Berg en Dal in prima staat te brengen en houden.

  7)De overheid moet er voor zorgen dat ze door haar DADEN na de verkiezingen van 2010 kan aanblijven. Het electoraat overtuigen. Want er ligt een BLOK op de loer die alles wat jarenlang met moeite is opgebouwd, in een half jaar tijd, moedwillig ZAL gaan vernietigen. En dat zal zonde zijn van al het mooie streven ín zo’n mooi land.

  Das


  Maak melding
 11. jullie hollanders lullen over suriname.
  wij hebben hier een betere bestaan en leven beter dan jullie.we hebben geen steun nodig van mensen uit nederland maar wij steunen jullie.trouwens nederland huilt hier over economisch crisis en niet suriname.als jullie niet in de ww zitten kom dan in suriname werken.als je net zo hard hier werkt als in nederland dan leef je als een koning.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES