Suriname alert op ontwikkelingen wereldmarkt

3

PARAMARIBO, 4 dec – Suriname houdt de ontwikkelingen op de markt voor grondstoffen scherp in de gaten. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen. De onoverzichtelijkheid en de onvoorspelbare gang van afnameprijzen laten geen ruimte voor passiviteit.

Bij het bepalen van het eigen mijnbouwbeleid wordt dan ook alert ingespeeld. Het is een kwestie van pure overleving. “We merken dat de multinationals continu evalueren en hun plannen bijstellen. Door de crisis is de vraag naar grondstoffen steeds minder”, zegt Rusland. Deze ontwikkeling heeft zonder meer invloed op de inkomsten van de staat. Ook de perspectieven op de toekomst veranderen.

Met name de bauxietindustrie maakt geen makkelijke tijden door. “Ik denk dat we goed nota moeten nemen van de situatie en rekening mee moeten houden bij het bepalen van onze strategie”, aldus Rusland. Suriname heeft zo zijn eigen ervaringen met de impact van de crisis. BHP Billiton heeft afgezien van het bieden op de bauxietvoorraden in het Bakhuysgebergte. Als een van de redenen geldt de marktsituatie.

3 REACTIES

 1. Op Curaçao heerst er een groot tekort aan verse groenten en fruit doordat Venezuela het heeft laten afweten. Suriname moet nu inspringen!
  Curaçao, zal wel steekproeven nemen op chemicaliënoverschrijding op de Surinaamse gewassen. Dus, zorg ervoor dat er NIET geknoeid wordt met bestrijdingsmiddelen. De kans is dan groot dat Suriname Curaçao, als vaste afnemer krijgt.


  Maak melding

 2. Ik weet helemaal niet wat de minister weet van de situatie die wij ons nu bevinden in de wereld.Als hij naar Europa mag kijken dan zal hij bij voor beeld zien dat men bezig is mensen in zeer grote getallen aan het ontslaan,Dat de Staal en Aluminium productie stevig naar beneden is gegaan,dat grote auto mobiel fabrieken als G M en Ford op het randje van failliet staan als ze niet door leningen van de staat geholpen worden.Suriname moet zijn toekomst in wat anders zoeken bv een betere landbouw er is genoeg land voor ontwikkeling en zich niet alleen in de mijnbouw industrie concentreren.Een zeer bekende Noorse econoom schreef het volgende”No nation has ever taken the step from being poor to being wealthy by exporting raw materials in the absence of a domestic manufacturing sector”.


  Maak melding

 3. Laten we de grondstoffen nu maar even in de bodem zitten zodat de prjs straks weer op de goeie hoogte zit zodat wer teminste nog een redelijke prijs voor krijgen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.